Op de radio hebben ze b.v. het programma Tros Kamerbreed, een goed wekelijks politiek programma en zeker niet links.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:09 schreef MrX1982 het volgende:
De TROS lijkt me geen enkele politieke kleur te hebben daar heb je toch alleen maar muziekprogramma's?
quote:Op vrijdag 23 september 2005 11:14 schreef Pracissor het volgende:
[..]
Wat betreft het linkse media complot, ik citeer mijn politicologie boek, 'Een onderbroken evenwicht in de Nederlandse politiek.'
'Journalisten waren volgens Fortuyn links georienteerd (...) H.J. Schoo deelt deze analyse. (...)
Politiek, media, ambtelijke organisaties en de sociale wetenschappen kennen in overwegende mate progressieve vooroordelen. (...) Een concreet gevolg van deze linkse vooroordelen is bijvoorbeeld dat niemand, uitgezonderd enkele journalisten van Trouw, nog zicht heeft op de ontwikkelingen binnen het CDA. Het succes van Paars was deels een creatie van de pers.'
(Uit onderzoek is gebleken dat 80% in de media links stemt, een klein aandeel liberalen en maar enkele CDA'ers)
De media hebben zich de kritiek op hun vooroordelen overigens wel aangetrokken. Hoofdredacteur Hans Laroes van het NOS Journaal zegt dat de progressieve voorkeuren inderdaad tot eenzijdige nieuwsgaring leidden:
'Journaalredacteuren kijken naar dezelfde tv-series, iedereen vindt Jiskefet leuk. We lezen dezelfde boeken. We zijn geabonneerd op de Volkskrant en de NRC. Wij zijn de redactie van de blanke voorsteden, van de verkeersdrempels en van de nieuwbouwwoningen. We stemmen PvdA of Groenlinks. Het is geen complot, maar het is wel een feit. We horen bij de gevestigde orde. Er bestaat veel wantrouwen tegen ons.'
Op de site van de TROS lees ik het volgende:quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:31 schreef achterhetspoor het volgende:
Op de radio hebben ze b.v. het programma Tros Kamerbreed, een goed wekelijks politiek programma en zeker niet links.
Wat hebben die omroepen toch met onafhankelijkheidquote:De TROS hoort niet bij een geloof. Niet bij een politieke stroming. Onafhankelijkheid tekent de TROS: wij zijn geen zuil maar een fundament.
quote:Nederlandse journalist heft graag het vingertje
Ouder, hoger opgeleid, linkser, ambitieuzer en toleranter dan collega’s in buitenland
In veel communicatiewetenschappelijke literatuur valt te lezen dat journalisten veel progressiever zijn dan het publiek. In de Verenigde Staten is zelfs een speciaal onderzoekscentrum opgericht (Media Studies Center, http://www.mrc.org/) om deze veronderstelde situatie te bestrijden. Inderdaad plaatsen de meeste journalisten in de vijf landen zichzelf links van het politieke midden - in Nederland overigens wat meer (78 procent) dan elders (tussen 39 procent in Australië en 48 procent in Amerika).
Toevallig alleen in Nederland?quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:37 schreef KillOrBeKilled het volgende:
een andere conclusie zou kunnen zijn dat de meest-geïnformeerden (journalisten) vaker dan gemiddeld progressief cq. 'links' zijn en zich niet verliezen in eendimensionale sloganpolitiek.
Vertel mij, waarom is sloganpolitiek inherent aan rechts? Dat is indirect wat jij zegt.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:37 schreef KillOrBeKilled het volgende:
een andere conclusie zou kunnen zijn dat de meest-geïnformeerden (journalisten) vaker dan gemiddeld progressief cq. 'links' zijn en zich niet verliezen in eendimensionale sloganpolitiek.
Hetzelfde wat alle journalisten ermee hebben. Alle kranten hebben ook een redactiestatuut waarin hun onafhankelijkheid gewaarborgd wordt.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:34 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
Op de site van de TROS lees ik het volgende:
[..]
Wat hebben die omroepen toch met onafhankelijkheid.
quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:38 schreef Toffe_Ellende het volgende:
Journalisten moeten gewoon meer gaan verdienen. Dan komen de rechtsen wel.
Mensen opgegroeid in de jaren 60 en 70.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:35 schreef Pracissor het volgende:
Of iemand van de UvA:
http://www.villamedia.nl/journalist/n/dossiers/journalisten7.shtm
[..]
quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:46 schreef Abe_Lenstra het volgende:
Volgens mij is de enige publieke omroep zonder een echt zwaar linkse inslag BNN.
Maar bij de andere omroepen moet je een duidelijke linkse inslag hebben wil je bij de TV/Radio komen werken. Als je niet links bent kun je natuurlijk wel werken in televisie (sport, kinderprogramma's etc) zolang je maar je mond houdt over eventuele politiek sociale onderwerpen.
Maar dat is ook zo in Engeland (BBC) en vooral België. Onze zuiderburen zijn helemaal afschuwlijk links. Da's echt eng.
quote:De laatste jaren hebben verschillende studies in onder meer Australië en de Verenigde Staten aangetoond dat journalisten – als het gaat om onderwerpen als seksuele moraal, migranten en asielzoekers en uitkeringen – ondanks deze ‘linksige’ politieke voorkeur er nogal conservatief getinte opvattingen op na lijken te houden.
En aagezien rechts altijd in de heilige marktwerking gelooofd blijf ik het vreemd vinden dat er nog steeds geen rechtse omroep is opgestaan.quote:
Bij een sollicitatiegesprek is dat ook het eerste wat men vraagt. "Ben je links?'" Zo nee, dan kun je die baan wel vergeten.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:44 schreef Neuralnet het volgende:
Je komt als rechtse journalist niet aan de bak en met een rechtse mening niet in de media. Logisch dat ze allemaal links zijn/worden als ze dat werk willen doen.
Er is ook niet zoveel mis mee wanneer je als journalist links bent, Groene Amsterdammer, leuk blad, niets mis mee. Iedereen weet dat ze links zijn en dat zullen ze ook niet ontkennen of subtiel verpakken. Dat doet de Publieke Omroep wel, zij claimen onafhankelijkheid, derhalve kan men ook een redelijke mate van objectiviteit verwachten, daarnaast worden zij betaald door de staat, het is niet wenselijk dat die dan ook subtiele propaganda verwerken in hun media.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:47 schreef Basp1 het volgende:
[..]
En aagezien rechts altijd in de heilige marktwerking gelooofd blijf ik het vreemd vinden dat er nog steeds geen rechtse omroep is opgestaan.
En met deze redenatie in het achterhoofd houdend kunnen we dan ook de conclusie trekken dat rechts niet zo moet zeueren en niet in een slachtoffer rol moet kruipen het lijken wel van die allochtone praktijken.![]()
Dat is idd onzin, het is welzo dat er een linkse/progressieve bias heerst op de Hogescholen/Universiteiten, al hoewel die over enkele jaren is afgelopen. De professoren van nu, die hebben gestudeerd in de jaren 70, zij beinvloeden de studenten met hun opvattingen. Maar die professoren zijn over een paar jaar met pensioen, dan staan de 80-ers aan het roer.quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:50 schreef Croupouque het volgende:
[..]
Bij een sollicitatiegesprek is dat ook het eerste wat men vraagt. "Ben je links?'" Zo nee, dan kun je die baan wel vergeten.
Alsjebliéft zeg.
Leuk, op welke journalistiek-opleiding heb jij gezeten?quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:56 schreef Pracissor het volgende:
[..]
Dat is idd onzin, het is welzo dat er een linkse/progressieve bias heerst op de Hogescholen/Universiteiten, al hoewel die over enkele jaren is afgelopen. De professoren van nu, die hebben gestudeerd in de jaren 70, zij beinvloeden de studenten met hun opvattingen. Maar die professoren zijn over een paar jaar met pensioen, dan staan de 80-ers aan het roer.
Geen, of neem je me dan niet meer serieus?quote:Op vrijdag 7 juli 2006 15:00 schreef Croupouque het volgende:
[..]
Leuk, op welke journalistiek-opleiding heb jij gezeten?
uhm .. net zoveel invloed als de rechtse professoren destijds hebben gehad ? of vergeet je dat even voor het gemak, dat de linkse kliek is opgeleid door rechts ?quote:Op vrijdag 7 juli 2006 14:56 schreef Pracissor het volgende:
[..]
Dat is idd onzin, het is welzo dat er een linkse/progressieve bias heerst op de Hogescholen/Universiteiten, al hoewel die over enkele jaren is afgelopen. De professoren van nu, die hebben gestudeerd in de jaren 70, zij beinvloeden de studenten met hun opvattingen. Maar die professoren zijn over een paar jaar met pensioen, dan staan de 80-ers aan het roer.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |