quote:
Op zondag 25 juni 2006 20:05 schreef 2L0w4Zer0 het volgende:[..]
Dan heb je dat toch echt verkeerd gelezen..... maar lezen is dan ook een kunst!
Met zo`n klein testje kun je echt geen waarheidsgetrouw beeld krijgen, en met een beetje IQ snap je dat gelijk.
Maar vooruit hier nog 1:
Wat is een EQ?
EQ betekend Emotionele Quotiënt en dat staat weer voor Emotionele Intelligentie. In de loop van je leven creëer je zelf je persoonlijkheid. Op basis van je waarneming, je normen en waarden en wat je allemaal geleerd hebt. Je hebt er een oordeel of een verwachting over en dat leidt weer tot een gevoel: leuk of niet leuk. Emotionele intelligentie gaat er voor een groot deel over dat het je lukt om dat gevoel redelijk te laten zijn. En hoe je met mensen omgaat. Het is een soort wijsheid die niks te maken heeft met het behalen van hoge schoolcijfers of een succesvolle carrière.
Als je het in je leven allemaal even niet op rolletjes gaat, laat je jezelf dan overspoelen door frustatie en machteloosheid? Of ga je gewoon rustig verder en kijk je wat er nog van te maken valt. Dat verschilt per persoon en dat heeft te maken met je EQ sommige mensen zijn heel pessimistisch en stoppen er gauw mee en andere gaan net zo lang door tot het wel lukt.
Er bestaat een zogenaamde EQ test die iets zegt over onze andere intelligentie. Als je het simpel zegt kun je stellen dat: wie goed met z’n eigen emoties om kan gaan én die van anderen een grote Emotionele Intelligentie heeft. En dat is misschien wel belangrijker dan een hoog IQ.
Er zijn 5 belangrijke EQ eigenschappen:
Zelfkennis; mensen met een hoog EQ zijn zich bewust wat ze voelen.
Optimisme; mensen met een hoog EQ denken positief over het leven en laten zich niet snel uit het velt slaan.
Kunnen afzien; ze kunnen het opbrengen om te werken aan iets dat ze op langere termijn willen bereiken.
Empathie; ze kunnen zich goed verplaatsen in gevoelens van andere mensen.
Sociale vaardigheden; ze kunnen goed met zowel bekenden als vreemden omgaan.
Wat is een Homo Emotionalis?
In de samenleving wordt bijna altijd de homo rationalis (met het gezonde verstand) als belangrijkst beschouwd. Als je op sollicitatie gaat, zijn de mensen vaak meer geïnteresseerd in je verstand dan in je EQ, want dat wordt bij een beroep als je bijvoorbeeld een kantoorbaan hebt nou eenmaal belangrijker gevonden. Het is wel zo dat deze rationale mens ons heeft geholpen om de wereld erg luxe en technisch te maken, maar dat deze ons niet kan helpen om alle echte wereld problemen op te lossen. Zoals oorlogen, haat, racisme en de problemen van lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Terwijl dat in het dagelijks leven belangrijker is. Maar om terug te komen op het onderwerp. Een homo emotionalis is een persoon die veel met z’n verstand doet. En een hoog EQ heeft.
Nog een paar filosofische vraagjes:
- Wat voor invloed heeft emotionele intelligentie op de mate van succes in carriére? En wat doet het voor relaties en vriendschappen?
- Is emotionele intelligentie aangeboren of kan het getraind worden?
- Verschillen mannen en vrouwen in de manier waarop ze hun emotionele intelligentie gebruiken?
ps dit zijn niet mijn uitspraken.