![]()
Hilversum is een stad van ongeveer 83.000 inwoners in het zuid-oosten van Noord-Holland. Het is de grootste stad van het Gooi en bekend om het mediapark, waar bijna alle omroepen gevestigd zijn, en het gemeentehuis, die gemaakt is door de architect Dudok.
De naam Hilversum moet worden verklaard als "Heem tussen de heuvels", hoewel een volksverhaal het anders wil: dat gaat over de boer die zijn dochter Hille "voor de som" zou hebben vergokt.
HistorieHilversum behoort tot de oudst bewoonde gebieden van Nederland, er is zelfs in de prehistorische tijd sprake van
Hilversumcultuur. Er wonen al mensen sinds 1800 voor Christus. In de zeventiende eeuw kwamen veel Amsterdammers in Hilversum wonen, door de aanleg van een spoorlijn. Door de spoorweg kwamen er rijke families wonen in Hilversum, waaronder de familie Brenninkmeijer (eigenaren van winkelketen C&A). Na de spoorweg groeide Hilversum snel uit tot een textielstad.
Gemeentehuis van architect Dudok1900-1970In de twintigste eeuw begon Hilversum een belangrijke radiostad te worden met het NSF: Nederlandse Seintoestellen Fabriek. Daar begonnen de eerste experimentele radiouitzendingen. De naam van winkelcentrum Seinhorst is daar nog een overblijfsel van. Toen de televisie opkwam, gingen de radio-omroepen televisie maken, en vanzelfsprekend gebeurde dat ook in Hilversum. Vroeger waren alle omroepen verspreid over Hilversum, maar tegenwoordig zitten de meeste omroepen bij elkaar in het Mediapark of op de 's-Gravelandseweg. De mediaindustrie is momenteel de grootste werkgelegenheidssector in Hilversum.
1970-1990In de jaren zeventig had Hilversum meer dan 100.000 inwoners. Inmiddels is het inwoneraantal flink gekrimpt naar 83.000. Dit heeft meerdere redenen gehad. Zo heeft Hilversum grote infrastructurele problemen. Veel gemeentebesturen wijzigden elke vier jaar de wegeninrichting van de stad. Hilversum heeft éénrichtingswegen, ringwegen, centrumringen en vele anderen projecten gekend om het verkeer beter toegankelijk te maken. Het spoor dat dwars door de stad loopt zorgt ook voor veel oponthoud. Ook heeft de NS in de jaren tachtig het intercitystation in Hilversum weggehaald. Deze zal waarschijnlijk rond 2008 of 2009 terugkeren. Ook trok veel industrie en werkgelegenheid weg uit de stad. Daarnaast zijn er demografische redenen: zo wonen er momenteel minder mensen per gezin in een huis, waardoor er meer huizen nodig zijn in de stad.
MediaparkPolitiekRecente ontwikkelingen zijn onder andere het nieuw gekozen bestuur in maart van dit jaar. Het college wordt ondersteund door de fracties PvdA, CDA, SP en D66. De burgemeester van Hilversum is Ernst Bakker van D66. Vier jaar geleden is in het mediapark in Hilversum de politicus Pim Fortuyn vermoord. In 1993 begon de partij Leefbaar Hilversum als eerste Leefbaar-partij. Deze partij heeft vele andere steden geïnspireerd en een landelijke beweging voortgebracht.
VoorzieningenVoor veel Hilversummers wordt de stad nog steeds 'het dorp' genoemd. De stad heeft nooit stadsrechten gekregen. Het centrum in Hilversum bestaat voornamelijk uit het Hilvertshof, de Kerkstraat en de Groest. Het uitgaansleven vindt vooral plaats in de cafés op en rond de Groest (Flater, Rendez-Vous, de Doelen, Musk, Le Journal) en in enkele discotheken en clubs (Gooiland, Tagrijn, Baccara). De stad heeft een vliegveld Hilversum, en een ziekenhuis Hilversum. Op het gebied van hoger onderwijs bevinden onder andere het ROC Gooi- en Vechtstreek, de Media-academie en de Hogeschool van de Kunsten zich in Hilversum. De grootste middelbare scholen zijn het A. Roland Holst College, Comenius College, Gemeentelijk Gymnasium en Alberthink Thym College. Hilversum heeft drie treinstations: Hilversum, Hilversum Sportpark (met het ROC) en Hilversum Noord (met het Mediapark). Vier of tweemaal per uur gaat er een trein naar Amsterdam, Utrecht, Amersfoort, Schiphol en Leiden. Daarnaast rijden er Connexxion-bussen in Hilversum.
Hilversumse MeentEen stuk Hilversum ligt geheel buiten de stad als een soort eiland in de gemeente Bussum. Deze wijk heet de Hilversumse Meent. Boeren uit Hilversum lieten vroeger daar hun vee grazen. Rond het jaar 1975 zijn er huizen gebouwd in het gebied. Er wonen ongeveer 4300 mensen in de wijk.
Als je meer/nieuwe info hebt, reply dan! En dat er maar een levende discussie over deze stad mag plaatsvinden
[ Bericht 2% gewijzigd door Athlon_2o0o op 23-06-2006 17:49:51 ]