FOK!forum / Culinesse à gogo / Drank in de vriezer.
Chielusdonderdag 15 juni 2006 @ 14:45
Vanaf welk Alcohol percentage kun je (sterke) drank in de vriezer koud houden zonder dta deze bevriesd? of is dit bij elke drank verschillend?
neindonderdag 15 juni 2006 @ 14:51
M'n pa gooide de jenever altijd in de vriezer...meer weet ik niet
djexplodonderdag 15 juni 2006 @ 14:51
Valt vrij simpel uit te rekenen, vriespunt van alchol is (-114 °C), van water (0°C).
Bij 20% alcohol is het vriespunt van de drank dus 0.2 * -114 + 0.8 * 0 = -22 graden.
Bij 40% alcohol is het vriespunt dus 0.4 * -114 + 0.6 * 0 = -44 graden.

Simpel gezien moet het persentage alcohol in een fles drank dus hoger zijn dan de diepvriestempratuur...
LostFormatdonderdag 15 juni 2006 @ 14:52
Wodka recht uit de vriezer.
DJKosterdonderdag 15 juni 2006 @ 14:53
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:51 schreef djexplo het volgende:
Valt vrij simpel uit te rekenen, vriespunt van alchol is (-114 °C), van water (0°C).
Bij 20% alcohol is het vriespunt dus 0.2 * -114 + 0.8 * 0 = -22 graden.
Bij 40% alcohol is het vriespunt dus 0.4 * -114 + 0.6 * 0 = -44 graden.
Euuuhmm...
Gripperdonderdag 15 juni 2006 @ 14:54
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:51 schreef djexplo het volgende:
Valt vrij simpel uit te rekenen, vriespunt van alchol is (-114 °C), van water (0°C).
Bij 20% alcohol is het vriespunt van de drank dus 0.2 * -114 + 0.8 * 0 = -22 graden.
Bij 40% alcohol is het vriespunt dus 0.4 * -114 + 0.6 * 0 = -44 graden.

Simpel gezien moet het persentage alcohol in een fles drank dus hoger zijn dan de diepvriestempratuur...
Dat sommetje klopt niet... En ik betwijfel ook of het zou kloppen als je erin verwerkt dat alcohol en water een verschillende temperatuurscoëfficiënt hebben. Maar, hoe dan ook: vanaf 20% bevriest alcohol inderdaad niet meer in de vriezer. (Proefondervindelijk vastgesteld)

En o ja, als je jägermeister in de vriezer legt: de borrelglaasjes ook even bevriezen!
Pilootjedonderdag 15 juni 2006 @ 14:54
Daarnaast is niet alleen het alchol percentage maar ook het suikerperecentage belangrijk geloof ik. Was het niet zo dat hele zoete vloeistoffen als suikerwater niet of heel slecht bevriezen ?
Eventueel belangrijk bij likeuren. Over het algemeen kan je er van uitgaan dat een vloeistof met 40 % niet zal bevriezen, de berekening van djexplo bevestigd dit ook nog eens.
Marsepeindonderdag 15 juni 2006 @ 14:55
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:51 schreef djexplo het volgende:
Simpel gezien moet het persentage alcohol in een fles drank dus hoger zijn dan de diepvriestempratuur...
Dat is al snel met minus temperaturen in de vriezer.
Chielusdonderdag 15 juni 2006 @ 14:56
Nou dan zal 31 % goddelijke zoetigheid ook nog wel gaan.
Troeldonderdag 15 juni 2006 @ 14:57
Met bier moet je het niet proberen, maar oude jenever en korenwijn horen sowieso al uit de diepvries te komen
staaltjedonderdag 15 juni 2006 @ 14:58
Waar je wel ff rekening mee moet houden is de dop.
Sommige metalen schroefdoppen scheuren omdat ze bij afkoeling sneller krimpen dan de fles.
staaltjedonderdag 15 juni 2006 @ 14:59
Oude jenever uit de diepvries!? Je bedoelt hopelijk jonge! Ik ga mn Rutte 7 echt niet koelen!
Isabeaudonderdag 15 juni 2006 @ 14:59
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:52 schreef LostFormat het volgende:
Wodka recht uit de vriezer.
leg ik ook regelmatig in de vriezer
Chielusdonderdag 15 juni 2006 @ 15:00
Bier is al zo vaak misgegaan (weer eens vergeten bier in de vriezer te hebben gelegd) daar moet je idd nooit aan beginnen.
Maar de flessen Limoncello & Licor43 gaan nu linearecta naast de pizza & magnums liggen.
lexjuuhdonderdag 15 juni 2006 @ 15:05
euuuu als je het heel lang laat liggen (bacardi) wordt het deels alcohol deels water... de helft is dan dus bevroren
Troeldonderdag 15 juni 2006 @ 15:07
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:59 schreef staaltje het volgende:
Oude jenever uit de diepvries!? Je bedoelt hopelijk jonge! Ik ga mn Rutte 7 echt niet koelen!
Oude ja, jonge hoort gewoon uit de koelkast.
golferdonderdag 15 juni 2006 @ 15:29
Bij ons ligt de Limoncello lekker in de vriezer, door de vrieskou wordt ie lekker stroperig.
Martijn_77donderdag 15 juni 2006 @ 20:39
Ik houd zelf meestal een procent of 30 als vuistregel aan
Woldodonderdag 15 juni 2006 @ 20:41
Wij hebben nooit drank in de vriezer.. Koelkast is koud genoeg?
klaaroverdonderdag 15 juni 2006 @ 21:17
Oh! Zin!
<Gaat nu een wodkaatje met wat gestampt anijszaad bevriezen>
<bij gebrek aan limoenrasp>
<of toch maar gewoon wodka met niks>
Lambiek12zondag 18 juni 2006 @ 22:25
Nou.....

Ketel 1 (Jonge jenever) is als hij top is 35%...

Maar die bevriesd op het werk regelmatig tijdens de zomers in de vriezer hoor je kent het wel vriezerdeurtje open, dicht, open, dicht. Het kastje loop heel de dag te horren om te koelen en op een gegeven moment is alles ijs...

Jenever, wodka, bitters.
Chielusmaandag 19 juni 2006 @ 00:08
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 20:41 schreef Woldo het volgende:
Wij hebben nooit drank in de vriezer.. Koelkast is koud genoeg?
Aquavid is bv niet eens te drinken als het niet uit d vriezer komt, Het verschil tussen vriezer en koelkast is bij sommige dranken wel erg bepalend.
Corksterrmaandag 19 juni 2006 @ 00:54
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:51 schreef djexplo het volgende:
Valt vrij simpel uit te rekenen, vriespunt van alchol is (-114 °C), van water (0°C).
Bij 20% alcohol is het vriespunt van de drank dus 0.2 * -114 + 0.8 * 0 = -22 graden.
Bij 40% alcohol is het vriespunt dus 0.4 * -114 + 0.6 * 0 = -44 graden.

Simpel gezien moet het persentage alcohol in een fles drank dus hoger zijn dan de diepvriestempratuur...
Radobedinsdag 27 juni 2006 @ 12:48
Apfelkorn uit de vriezer! Heerlijk met ijsschaafsel wat er dan bij zit
Mirjamdonderdag 2 oktober 2008 @ 14:31
kick
bevriest apfelkorn niet helemaal, als je de fles in de vriezer doet?
Radobedonderdag 2 oktober 2008 @ 15:38
quote:
Op donderdag 2 oktober 2008 14:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
kick
bevriest apfelkorn niet helemaal, als je de fles in de vriezer doet?
bij mij niet altijd. Soms is ie hard bevroren binnen een dag, en soms na een week nog niet.
Je moet het even laten ontdooien en schudden, dan wordt het van dat schaafijs,
Mirjamdonderdag 2 oktober 2008 @ 15:45
ik wil dat het gewoon lekker koud is, niet bevroren..
Gimboozedonderdag 2 oktober 2008 @ 15:56
quote:
Op donderdag 15 juni 2006 14:51 schreef djexplo het volgende:
Valt vrij simpel uit te rekenen, vriespunt van alchol is (-114 °C), van water (0°C).
Bij 20% alcohol is het vriespunt van de drank dus 0.2 * -114 + 0.8 * 0 = -22 graden.
Bij 40% alcohol is het vriespunt dus 0.4 * -114 + 0.6 * 0 = -44 graden.

Simpel gezien moet het persentage alcohol in een fles drank dus hoger zijn dan de diepvriestempratuur...
Vermenigvuldigen met 0, .
Captain_Fabulousvrijdag 3 oktober 2008 @ 07:20
Jagermeister uit de vriezer, lekker stroperig! Jum! En wodka natuurlijk ook
Menace-vrijdag 3 oktober 2008 @ 13:49
De mijne vodka heb ik zojuist na 8 uur vrieskist @-28 als een klomp ijs eruit gehaald.
Captain_Fabulousvrijdag 3 oktober 2008 @ 14:29
- 28 is wat extreem voor dee meeste keukenvriezers geloof ik?
Giemvrijdag 3 oktober 2008 @ 15:19
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 14:29 schreef Captain_Fabulous het volgende:
- 28 is wat extreem voor dee meeste keukenvriezers geloof ik?
-18 is normaler..
DarkElfvrijdag 3 oktober 2008 @ 15:23
Limoncello uit de vriezer
nielsgeodezaterdag 4 oktober 2008 @ 00:23
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 14:29 schreef Captain_Fabulous het volgende:
- 28 is wat extreem voor dee meeste keukenvriezers geloof ik?
*sorry kan het niet laten*
Onze vriezer is -80
theKiDzaterdag 4 oktober 2008 @ 05:57
quote:
Op vrijdag 3 oktober 2008 14:29 schreef Captain_Fabulous het volgende:
- 28 is wat extreem voor dee meeste keukenvriezers geloof ik?
Ik heb vannacht rondgelopen in een cel van -40 graden
Ok was geen huis tuin en keuken vriezer..
Maar OT--> mijn wodka was bij mijn thuis met -18 ook dels bevroren.. Teveel waterbij gedaan door die polen
EricTzaterdag 4 oktober 2008 @ 21:33
quote:
Op donderdag 2 oktober 2008 15:56 schreef Gimbooze het volgende:

[..]

Vermenigvuldigen met 0, .
je was me voor

en voor de rest: at sommetje
fietsmiepzondag 5 oktober 2008 @ 22:55
Hier ligt de kruidenbitter ook in de vriezer....
Boe-manmaandag 6 oktober 2008 @ 05:21
quote:
Op donderdag 2 oktober 2008 15:56 schreef Gimbooze het volgende:

[..]

Vermenigvuldigen met 0, .
Moet eigenlijk haakjes omheen ja
kraaksandaalmaandag 6 oktober 2008 @ 05:24
Bier in de vriezer is geen goed idee.
honda1990dinsdag 2 december 2008 @ 11:37
Bier uit de vriezer is lekker als hij er niet te lang inligt.

Limoncello