the_disheaver | maandag 5 juni 2006 @ 02:03 |
Dit weekend 'verplicht' (ja, ik kon natuurlijk ook gewoon geen koffie drinken, maar das zowat onmogelijk) senseo koffie moeten drinken. Ik heb wel gemerkt, dat het schuimlaagje de grootste boosdoener van het 'verschrikkelijk' zijn van senseo. Bestaat er een manier om geen schuimlaagje te krijgen? Roeren werkt wel, maar eigenlijk niet echt. | |
123hopsaflops | maandag 5 juni 2006 @ 02:04 |
ja, de pad met een elastiekje op je kraan vast zetten en dan warm water doorheen laten stromen ![]() zo zet ik altijd koffie | |
the_disheaver | maandag 5 juni 2006 @ 02:05 |
![]() Maar a) werkt het echt? en b) hoe krijg je zo het schuimlaagje weg? Komt het door een bepaalde druk? | |
123hopsaflops | maandag 5 juni 2006 @ 02:06 |
gewoon veel suiker of melk doorheen mikken, dan lijkt het op cappucino | |
Soho | maandag 5 juni 2006 @ 02:08 |
In plaats van koffiemelk kun je er ook van die completa melkpoeder ingooien, dan heb je ook geen schuimkraag. | |
the_disheaver | maandag 5 juni 2006 @ 02:09 |
Helaas hou ik absoluut niet van suiker of melk in de koffie... ![]() | |
Soho | maandag 5 juni 2006 @ 02:10 |
Blaas de schuim dan weg met een ventilator. | |
123hopsaflops | maandag 5 juni 2006 @ 02:14 |
quote:ik heb nooit schuim en het werkt redelijk goed ![]() | |
Soho | maandag 5 juni 2006 @ 02:16 |
Ik hoor nu voor het eerst dat iemand koffie zet met z'n kraan... | |
crossover | maandag 5 juni 2006 @ 07:19 |
quote:Ja echt he ![]() Maar misschien het kopje er eerder onderuit halen? Die schuimlaag komt er als laatste bovenop dacht ik. | |
Tippy | maandag 5 juni 2006 @ 09:32 |
Je koffie een half uur laten staan, dan is het schuim ook weg ![]() | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 10:23 |
Volgens mij is juist dat schuin / creme laagje een van de marktetingvoordelen van de Senseo. Dus volgens mij zit het in de bonen / manier van zetten en is er geen mogelijkheid om het weg te krijgen | |
Pietverdriet | maandag 5 juni 2006 @ 11:05 |
Heet water in een beker en dan een senseopad erbij als ware het een theezakje. | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 11:08 |
quote:Dat is wel creatief ![]() Maar hoelang zo je zo'n pad dan moeten laten hangen in de koffie? | |
Aarde | maandag 5 juni 2006 @ 11:10 |
als je gast bent bij iemand ga je dan echt vragen of ze de senseo anders willen zetten omdat je geen schuimkraagje wilt ![]() | |
Pietverdriet | maandag 5 juni 2006 @ 11:11 |
quote:Probeer het eens, ik zet of espresso, of gewone koffie, en in geval van survival koffie Tobruk. | |
nixxx | maandag 5 juni 2006 @ 11:31 |
ik hou ook niet van dat schuimlaagje.. ik geloof dat het bij de senseo kwam doordat de padhouder daar speciaal voor ontworpen was om een schuimlaagje te krijgen. Ik zet wel gewone koffie ![]() ![]() | |
the_disheaver | maandag 5 juni 2006 @ 12:52 |
quote:Als ik te gast ben bij iemand verwacht ik echte koffie ![]() Het is niet te gast zijn bij iemand met een senseo. Enkel buitenhuis senseo drinken als het ware. | |
Pietverdriet | maandag 5 juni 2006 @ 13:05 |
quote:Als je bij mij "te gast" zou zijn dan kreeg je een echte espresso met crema laagje, hoe sta je daar tegenover dan? | |
amaranta | maandag 5 juni 2006 @ 13:07 |
Dan vraag je toch koffie. Kenmerkend van senseo koffie is het schuimlaagje. Overigens is koffiemelk echt de meest bizarre uitvinding die ik ken. Volgens mij is nederland ook een van de weinige landen waarhet gebruikt wordt. Ik doe er altijd gewone melk in. | |
Eltonno | maandag 5 juni 2006 @ 13:11 |
quote: ![]() | |
the_disheaver | maandag 5 juni 2006 @ 13:12 |
quote:gaatje boren in een andermans padhouder is ook weer zo zo... Maar kun je dat ding er niet gewoon uitlaten? | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 13:16 |
quote:Tot hoe ver moet je het dan opboren? | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 13:16 |
Tevens wat Seneo gebash verwijderd | |
nixxx | maandag 5 juni 2006 @ 13:17 |
quote:whehehe ben je gek ![]() ![]() | |
Aarde | maandag 5 juni 2006 @ 13:21 |
als ik zeg dat ik het een hoop gezeur over niks vind, dan vind je me zeker niet lief ![]() | |
remlof | maandag 5 juni 2006 @ 13:25 |
quote:tvp dan maar ![]() | |
Aarde | maandag 5 juni 2006 @ 13:50 |
quote:ja zoiets maakt zeker een bepaald statement ![]() ![]() | |
VanBinsbergenLUL | maandag 5 juni 2006 @ 13:53 |
Wat snap je niet van deze quote?quote: [ Bericht 32% gewijzigd door Martijn_77 op 05-06-2006 13:57:33 ] | |
JaapB | maandag 5 juni 2006 @ 13:54 |
quote:Maar dan heb je het ook over een echt schuimlaagje, niet over het nepspul wat chemisch ontstaat bij senseo ![]() | |
Martijn_77 | maandag 5 juni 2006 @ 13:56 |
quote:Ontstaat dat echt chemisch en niet door de zet methode? | |
Pietverdriet | maandag 5 juni 2006 @ 13:57 |
quote:Ik vraag me dus af hoe dat laagje ontstaat bij een senseo. Zou dat door hulpmiddelen zijn? | |
JaapB | maandag 5 juni 2006 @ 13:57 |
quote:Bij espresso ontstaat het door de zetmethode, daarom heb je ook minimaal 15 bar pompdruk nodig. | |
Pietverdriet | maandag 5 juni 2006 @ 14:00 |
quote:Dat beantwoord de vraag echter niet. Hoe ontstaat de créma di senseo? En nu we het erover hebben, wat doet het créma laagje op een espresso ontstaan, wat is de crema precies | |
Aarde | maandag 5 juni 2006 @ 14:03 |
quote:http://www.senseo.com/nl/(...)nseo+coffee+pads.htm Hoe ontstaat het creme-laagje op de koffie? Het Senseo® koffiezetapparaat heeft een unieke, gepatenteerde schuimkamer die ervoor zorgt dat er een creme-laagje op de koffie komt. De basisvarianten Senseo® coffee pads en Senseo® Selection bevatten 100% pure koffie, zonder toevoegingen. De Senseo® varianten Forbidden Fruits en City Sensations bevatten toevoegingen voor het verkrijgen van de unieke smaak van deze varianten. | |
VanBinsbergenLUL | maandag 5 juni 2006 @ 14:10 |
[ Bericht 100% gewijzigd door Blues op 05-06-2006 17:38:13 (weg...) ] | |
Pietverdriet | maandag 5 juni 2006 @ 14:22 |
quote:Dat is natuurlijk geen antwoord op de vraag hoe het créma laagje erop komt. "een unieke gepatenteerde schuimkamer" dat is net zoiets als dat ik me afvraag hoe een auto rijd en je zegt omdat er een motor in zit. | |
nixxx | maandag 5 juni 2006 @ 14:25 |
Bij een espresso komt het door de hoge druk waarmee het door de koffie en filter geperst wordt, ik denk dat ze de padhouder van de senseo zo ontworpen hebben dat hetzelfde proces bij de lagere druk van de senseo ook werkt. | |
MouseOver | maandag 5 juni 2006 @ 14:28 |
Ze hebben nog aardig wat moeite moeten doen om dat schuimlaagje erop te krijgen. Wat voor de ontwerpers als een vreemde opdracht voelde omdat het voorheen juist de bedoeling was apparaatkoffie schuimloos te krijgen (er onstond bij oude koffieautomaten vaak spontaan schuim, maar dat was wel een anders soort). | |
the_disheaver | maandag 5 juni 2006 @ 14:29 |
van wikipedia: Voor het koffiezetten wordt een koffiepad met koffiemaalsel in de padhouder geplaatst. Heet water wordt naar het compartiment met de koffiepad gepompt, waar de extractie van het koffiemaalsel gedurende een halve minuut plaatsvindt. Het koffiewater spuit via een klein gaatje onderin de padhouder een volgend compartiment binnen, waarbij schuim ontstaat door de botsing van de straal op koffiewater onderin het compartiment. | |
Aarde | maandag 5 juni 2006 @ 14:29 |
quote:Volgens mij is het belangrijkste stuk het kleine gaatje in de padhouder, waar, onder enige druk, de koffie doorheen wordt gedrukt. Er zijn 'vulbare ' padhouders waar je ' normale' koffie in kan doen. Dat schijnt dan ook te schuimen. | |
the_disheaver | dinsdag 13 juni 2006 @ 03:03 |
quote:Misschien gewoon een bol (maar wat meer plat) vormig dingetje tussen het gat, en de pad gooien. DE zegt (toch wel begrijpelijk) ook niet veel na een vraag: quote: | |
Isabeau | dinsdag 13 juni 2006 @ 08:26 |
quote:Ik vind het überhaupt grappig dat ze hun best hebben gedaan er een schuimlaagje op te maken. Ik dacht altijd dat het een 'bijprodukt' van de hoge druk oid was, maar nu lees ik dat het een expres gecreëerd effect was! | |
the_disheaver | dinsdag 13 juni 2006 @ 08:28 |
quote:echt hoge druk is het niet, 0.5 bar... | |
Uhmmie | dinsdag 13 juni 2006 @ 10:40 |
quote:Die schuimen inderdaad ook gewoon ![]() | |
marnix73 | dinsdag 13 juni 2006 @ 12:13 |
ik dacht dat het schuimen door toevoeging van varkensvet kwam... | |
NT-T.BartMan | dinsdag 13 juni 2006 @ 12:27 |
quote:Boze tongen beweren dat er vet aan de koffie is toegevoegd om het schuimlaagje te krijgen. | |
MouseOver | dinsdag 13 juni 2006 @ 12:35 |
quote:Vet!! ![]() ![]() * MouseOver rent gillend rond | |
nixxx | dinsdag 13 juni 2006 @ 12:41 |
quote:ja.. maar dat is dus niet zo ![]() | |
Slappertje | dinsdag 13 juni 2006 @ 12:49 |
[ Bericht 51% gewijzigd door Martijn_77 op 13-06-2006 22:08:00 (ONZ is een paar deuren verder) ] | |
Falcone | dinsdag 13 juni 2006 @ 13:03 |
Uit ons profielwerkstuk in 2004 ![]() Vorming van schuim in de Senseo Het zetten van koffie in een Senseo verloopt als volgt: Een elektrisch boilertje warmt water op tot een temperatuur van 92 - 94 graden. Dat water loopt naar een miniatuur 'douchekop', die tegen een koffiepad drukt. Daarna loopt de ‘koffie’ door een minuscuul pijpje en belandt tijdelijk in een bakje. Dat gebeurt onder lichte druk, ongeveer 1,5 atmosfeer. In het opvangbad vormen zich uiterst kleine luchtbelletjes. Eiwitten die van nature in koffie voorkomen hebben door hun moleculaire structuur – een uiteinde van de moleculen is goed in water oplosbaar en het andere niet – invloed op de oppervlaktespanning die weer invloed heeft op het vorming van schuim. Uit die luchtbellen wordt het schuim gevormd. Tien 'uitsteeksels' onder in het opvangbakje gaan de vorming van te grote luchtbellen tegen. De doorvoerbuis van het bakje heeft een dikte van 0.8 mm. Deze dikte is niet helemaal willekeurig. Bij de ontwikkeling van de doorvoerbuis is er zeker een jaar over is gedaan om achter deze ideale dikte te komen. De straal beïnvloedt de grootte van de schuimbellen. Daarbij is de inwendige diameter aan de bovenzijde van het buisje een fractie groter dan die aan de onderzijde. Het uitstromende water raakt dus de wand van het buisje niet en ook dat voorkomt grote luchtbellen. Een kleinste groefje of braampje in het pijpje kan al voor turbulentie in het straaltje kan zorgen. Wat kan zorgen dat de luchtbellen worden afgebroken waardoor er minder schuim ontstaat. Voor dat buisje is daarom geen roestvrij staal of hard plastic gebruikt maar aluminiumoxide. Aluminiumoxide is een keihard, krasbestendig en niet vervormbaar keramisch materiaal. De ontwikkeling van de Senseo heeft veel tijd en geld gekost. Veel van de mechanismen die erin zijn gebruikt zijn door experimenten verkregen omdat er maar heel weinig theorie bekend is over de vorming van schuim. | |
123hopsaflops | dinsdag 13 juni 2006 @ 13:15 |
quote:dan implodeert je koffiezetapparaat! | |
mirugai | dinsdag 13 juni 2006 @ 13:18 |
Ik heb deze link al meerdere keren gepost over de 'crema' laag bij een senseo: http://www.bloggle.com/2005/03/the-senseo-crema-mystery/ Een goede espresso kenmerkt zich oa. door een mooie cremalaag. Door zo'n fake cremalaagje op de senseo wordt de consument wijsgemaakt dat senseo koffie equivalent staat met een goede espresso. Als je een beetje kunt proeven, dan weet je wel dat dat dus in de verste verte niet het geval is. | |
longinus | dinsdag 13 juni 2006 @ 13:18 |
Dus dat schuim is ekspres erin gemaakt. ![]() de gaatje opboren kan zeker niet. |