nog
dag(en)
uur
minuten
seconden
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_38403992
registreer om deze reclame te verbergen
Geen topic met vragen, maar een topic met pics en informatie, naar aanleiding van wat vragen in een ander topic, nu maar een eigen topic.

Wat is een spanplafond?
Een spanplafond is een kunststofdoek dat wordt opgespannen in een frame. Het hangt dus los in de ruimte en zit alleen vast aan de randen van het plafond.

Is het strak en naadloos?
Het is retestrak en zo goed als naadloos. Overdag zijn er om de 1m50 wat naden te zien, deze zijn echter minimaal en zijn zeker niet storend. De randen kunnen worden afgewerkt met verschillende soorten lijsten (strak, simpel, (pot)sierlijk, etc).

Hoe zit dat met lichtpunten?
Je kunt spotjes in laten bouwen. Dat ziet er (wederom) superstrak uit. Daarnaast kun je je bestaande lichtpunten behouden of er nieuwe in laten plaatsen. Nadeel van het systeem is dat je dit allemaal van tevoren moet doen, achteraf verplaatsen kan niet, een ander lichtpunt moet door de vakman gedaan worden (waarbij het plafond daarna opnieuw gespannen moet worden).

Hoe lang duurt dat spannen?
Het spannen duurt ongeveer een uurtje. Dat gaat echt supersnel. Met alle voor- en nabereidingen erbij zijn ze voor bijvoorbeeld een woonkamer toch nog een dag kwijt. Bij mij zijn zowel de keuken als woonkamer gedaan en zijn ze 1,5 dag bezig geweest. Daarbij werd wel gezegd dat hoe leger de kamer, hoe sneller het erin hangt. Maar in principe kun je al je grotere meubels in je kamer laten staan, alleen de kleine breekbare tierelantijntjes kun je beter weghalen.

Wordt dat een enorme puinzooi dan?
Nope. Kwestie van een keer stoffen en stofzuigen en klaar.

Ik heb gekozen voor een spanplafond omdat het plafond dat in mijn woonkamer zat bestond uit schrootjes icm balken. Dat vond ik spuuglelijk. Doordat er aan de zijkanten een kantbord zit, waarachter niet gestuct was heb ik besloten die te laten zitten. De schroten blijven ook gewoon zitten. In de keuken zat een plastic schoten plafond. Hier zat een gat in en de gebruikte spotjes waren levensgevaarlijk icm het plastic. Voordeel was dat ik het restmateriaal van de woonkamer kon gebruiken voor de keuken, waardoor ik die er vrij goedkoop kon bijspannen.

De oude situatie in de woonkamer
de kabels die je hier ziet lopen zijn voor de inbouwspotjes

Het bevestigen van het spanplafond in de keuken
ik heb geen foto's van de bouw van de woonkamer, maar met de keuken krijg je ook een goed beeld

Dit is het frame waaraan het doek wordt opgehangen. Dit bestaat uit een houten balkje + de zwarte strip die je ziet. In totaal is dat een cm of 7 dik. Het spanplafond komt dus ook 7 a 8 cm lager dan het huidige plafond (dit is minimaal, het kan uiteraard wel nog lager).


Nog een overzichtje van het lijstwerk, je ziet tevens de lijst boven de keukenkastjes die de bouwers er op hebben gezet.


Kunstig hoekwerk bij de keukenkastjes en uitstekende koelkast


Dat rechthoekige houten frame is voor de schotels waar de spotjes inkomen.


Deze schotels dus.


Het doek wordt opgehangen. Het is nu vrij stug en gekreukeld. Eerst worden de twee korte zijden losjes bevestigd.


Zo dus. Nu wordt er een flinke hittekanon op gas aangeslingerd, waardoor het doek gaat uitzetten en soepeler wordt. Dan kan het opspannen beginnen.


d.m.v. kunstof pezen wordt het doek in een gootje van de (zwarte) omlijsting vastgeklemd. En zo wordt de hele rand gedaan.


De pees, wordt er met een hamertje ingebeukt.


Het restmateriaal wordt er met een mesje afgesneden.


En dan ziet het er zo uit zonder sierlijsten.


Hoekjes zijn lastig. Maar met wat loshalen van pezen, straktrekken, eventueel extra verhitten met een verfbrander is het zo helemaal strak.


Dan komen de sierlijsten erin.


Dat ziet er dan zo uit.

(vanaf staat de woonkamer op de foto)

Voor gordijnen kunnen koofjes gemaakt worden. Deze moet nog worden afgekit, zodat de kieren niet meer te zien zijn.


Een koofje met de inbouwspotjes. NB: vanuit deze hoek zie je geen naden.


Het eindresultaat in de woonkamer. Hier zie je wel een naad, omdat het buitenlicht van onderen komt. Dit is echter niet storend.
Het plafond is wat strakker dan mijn kleurscheiding op de muren

Als je vragen hebt, dan hoor ik het wel. Ik zal proberen om vanavond of morgenavond nog wat sfeerfoto's van het geheel met de lampen aan te maken.
  woensdag 31 mei 2006 @ 12:09:16 #2
35446 NT-T.BartMan
voorgoed vertrokken
pi_38404596
Kan je een ruwe indicatie van de kosten geven??
pi_38404621
Ziet er toch niet slecht uit, heel mooi zelfs. Kun je ongeveer een m2 prijs noemen van wat jij kwijt was?

En eventueel een detailfoto van de centraaldozen, en van de doorvoeren waar radiatorleidingen zitten?
pi_38404744
registreer om deze reclame te verbergen
tvp
  Moderator woensdag 31 mei 2006 @ 12:18:26 #5
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_38404943
Ik had er nog nooit van gehoord maar het ziet er zeker te weten niet verkeerd uit
Ben benieuwd wat het kostenplaatje is
pi_38405551
Dit is de oplossing voor mijn woonkamer :-)

* blackie007 is heel benieuwd naar de kosten
pi_38405573
registreer om deze reclame te verbergen
Uhm. De kosten. Een kleine 4500 euro.
Dat is inclusief:
* twee koven voor de gordijnen (met een plaat om die schroten weg te werken)
* de lijst boven het keukenblok met rooster
* 9 inbouwspotjes
* 9 trafo's

Totale oppervlak is 45m2

Voor alleen het plafond zou je ongeveer tussen de 3000 en de 3500 euro kwijt zijn.

Het is volgens mij eigenlijk alleen interessant als je een plafondrenovatie moet doen. Als je voor de keuze staat voor of witten of dit, dan zou ik toch lekker gaan witten. Met die bak hout die bij mij aan het plafond hing zou het verwijderen, gaten vullen, opnieuw stucen van de muren en het plafond wellicht maar net iets goedkoper uitvallen (of zelfs nog duurder).

@marsepijn: de eerste foto na het kopje "Het bevestigen van het spanplafond in de keuken" worden de leidingen door een hoekje weggewerkt. Verder heb ik geen last van radiatorbuizen, omdat deze toevallig in de gordijnkoven wegvallen. Maar er kan gewoon omheen gewerkt worden. Ze kunnen iig niet door het spanplafonddoek heen.

Ik heb overigens twee lichtpunten laten monteren in het plafond. Een boven de zithoek, maar ik weet nog niet of ik daar uberhaupt een lamp wil hebben. Deze is dus wel compleet gemonteerd, maar nog niet doorgeprikt. Boven de eetkamertafel is dit wel al gedaan (op een van de foto's zie je ook een draadje uit het plafond komen. De lampen kun je gewoon ophangen door schroeven in het plankje te schroeven (dwars door het doek heen). Dat plankje is 25cm bij 25cm groot, met een gat in het midden waar een kroonsteentje uitkomt.
  woensdag 31 mei 2006 @ 12:51:33 #8
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_38406143
Eindelijk eens iemand met ervaringen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ziet er keurig uit. Die trips langs de randen, moet je dat zelf doen of word dat gedaan?
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_38407670
quote:
Op woensdag 31 mei 2006 12:51 schreef sanger het volgende:
Eindelijk eens iemand met ervaringen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ziet er keurig uit. Die trips langs de randen, moet je dat zelf doen of word dat gedaan?
Alles wordt gedaan. En er zijn verschillende soorten strips. Die zwarte lijst waar het doek in wordt geklikt doet trouwens ook nog dienst als schilderij ophangsysteem.
pi_38407940
Mmmm 100 euro per m2 is mijzelf te veel. Daar kan ik heel wat gipsplaten voor wegschroeven...

Bovendien is de oplossing bij de radiatorbuizen niet echt mijn oplossing. Neemt niet weg dat het resultaat erg netjes is. Is verlichting boven het spanplafond eigenlijk een optie? Kun je nog wel bij de centraaldozen?
pi_38408204
quote:
Op woensdag 31 mei 2006 13:47 schreef Marsepein het volgende:
Mmmm 100 euro per m2 is mijzelf te veel. Daar kan ik heel wat gipsplaten voor wegschroeven...

Bovendien is de oplossing bij de radiatorbuizen niet echt mijn oplossing. Neemt niet weg dat het resultaat erg netjes is. Is verlichting boven het spanplafond eigenlijk een optie? Kun je nog wel bij de centraaldozen?
Je kunt niet meer boven het plafond komen. Tenminste, het kan wel, maar niet zonder dat het plafondopnieuw gespannen moet worden. En dat kun je niet zelf.
pi_38408381
Kun je nu wel of niet bij de centraaldozen komen.... Misschien begrijp ik je antwoord niet, maar het staat er niet duidelijk.
pi_38409025
quote:
Op woensdag 31 mei 2006 13:56 schreef Marsepein het volgende:
Kun je nu wel of niet bij de centraaldozen komen.... Misschien begrijp ik je antwoord niet, maar het staat er niet duidelijk.
Wellicht begrijp ik je vraag dan niet?! Je kunt niet meer boven het plafond komen zonder het plafond uit het frame te halen. En dat kun je niet zelf. Dus nee. dat kan niet..
pi_38409374
Je hebt gelijk, de vraag is niet duidelijk, daarom het antwoord ook niet.

Ik bedoel eigenlijk of je zelf zonder poespas bij een centraaldoos kunt, dus gewoon lamp weghalen en dekseltje openschroeven. En het spanplafond gewoon laten zitten.

Maar ik begrijp dat dat niet kan, ik vraag me af of dat zelfs wel mag. Centraal- en lasdozen mag je niet wegstoppen. Vonk, weet jij hier iets van?

En verlichting boven het spanplafond is geen optie? Zodat je 's avonds een groot verlicht plafond hebt? (Als in een lamp achter een doek)
  woensdag 31 mei 2006 @ 14:24:53 #15
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_38409499
Erg mooi. Ik kende het eigenlijk alleen van naam. Hoe duurzaam is zoiets nu, en wat gebeurd er als er eens een keer een beschadiging inkomt? (verder uitscheuren e.d.?)
Vampire Romance O+
pi_38410823
quote:
Op woensdag 31 mei 2006 14:24 schreef MouseOver het volgende:
Erg mooi. Ik kende het eigenlijk alleen van naam. Hoe duurzaam is zoiets nu, en wat gebeurd er als er eens een keer een beschadiging inkomt? (verder uitscheuren e.d.?)
D'r zit 25 jaar garantie op voor wat betreft kleurechtheid. De verkoper (voor zover die te vertrouwen is) meldde mij dat hij het al 15 jaar in zijn kamer had zitten. Daarbij rookte zijn vrouw en kinderen als een ketter. 1 keer in de 3 of vier jaar met een sopje afnemen is genoeg onderhoud.

Qua beschadigingen: zolang deze binnen 10% van de rand zitten (dus bij 7 meter breedte mag de beschading ongeveer 70 cm uit de kant zitten) kunnen ze het plafond verhitten en oprekken zodat het echt weg is. Spotjes zijn dan overigens wel een probleem. Het plafond is eigenlijk alleen gevoelig voor scherpe voorwerpen. Je kunt er dus rustig wat kinderen en huisdieren tegenaanslingeren zonder gevolgen (hoewel je dan bij katten eerst even de nageltjes moet knippen).

Wellicht nog interessant: het is in alle denkbare kleuren te krijgen, zowel mat als laque (hoogglans).
pi_38410893
quote:
Op woensdag 31 mei 2006 14:21 schreef Marsepein het volgende:
Je hebt gelijk, de vraag is niet duidelijk, daarom het antwoord ook niet.

Ik bedoel eigenlijk of je zelf zonder poespas bij een centraaldoos kunt, dus gewoon lamp weghalen en dekseltje openschroeven. En het spanplafond gewoon laten zitten.

Maar ik begrijp dat dat niet kan, ik vraag me af of dat zelfs wel mag. Centraal- en lasdozen mag je niet wegstoppen. Vonk, weet jij hier iets van?

En verlichting boven het spanplafond is geen optie? Zodat je 's avonds een groot verlicht plafond hebt? (Als in een lamp achter een doek)
De doos waar de lamp aanzit kun je niet meer bij nee. Een lamp achter het doek zou ik eigenlijk niet weten. Het lijkt me een crime om dat egaal verlicht te krijgen.
  Moderator woensdag 31 mei 2006 @ 16:41:00 #18
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_38414610
quote:
Op woensdag 31 mei 2006 14:21 schreef Marsepein het volgende:

Maar ik begrijp dat dat niet kan, ik vraag me af of dat zelfs wel mag. Centraal- en lasdozen mag je niet wegstoppen. Vonk, weet jij hier iets van?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bepalingen - Lasdozen / Lassen - Volgens NEN1010 deel 5 - blz. 111

8.526.111
- In een lasdoos mogen niet meer lassen zijn aangebracht dan met het oog op een gemakkelijk sluiten van de doos mogelijk is

8.526.112
- In een las of trekdoos mogen zich alleen leidingen bevinden die deel uitmaken van dezelfde stroomketen
Deze bepaling geld niet voor
A) Leidingen die deel uitmaken van dezelfde tweegeleidereindgroep, mits deze groep is beveiligd door een beveiligingstoestel tegen overstroom met een nominale stroom van ten hoogste 16 A
B) Leidingen die deel uitmaken van hulpstroom, signaaal en meetketens
C) Meergroepslasdozen en meergroeptrekdozen

8.526.111 - Toelichting
- Het verdient aanbeveling de verbindingen zoveel mogelijk te centraliseren
- Het verdient aanbeveling lasdozen e.d. bereikbaar te houden

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er staat dus niet expleciet in de NEN1010 vermeld dat een lasdoos of centraaldoos in het zicht gehouden moet worden, wel staat er een aanbeveling tot
pi_38422434
Nog wat foto's die ik vanand heb genomen:

pi_38422549
.
Nou sop, dat ziet er strak uit ! en mooi afgewerkt en in anderhalve dag !
Voor glans zou ik niet kiezen vanwege het Bauer effect

Het ruimtelijk effect is opvallend !

Met stuc'n etc. had je wel wat weken kunnen uittrekken.
De zooi die je daarvan hebt als je er al woont !
De spotjes zitten er ook mooi in. En blijkbaar goed geadviseerd omdat je ng een lichtpunt hebt voorbereid.

Wat wordt je volgende projekt ?
.

[ Bericht 10% gewijzigd door AnneX op 01-06-2006 09:10:59 ]
pi_38427525
Naden om de 1,5 meter Mijn plafond is 6 bij 11 meter maar ik heb geen naden
Waar een wil is, is een weg. Gewoon Doordrammen!!!!!!!!!!
  donderdag 1 juni 2006 @ 10:06:39 #22
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38427797
Ziet er wel erg goed uit
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Moderator donderdag 1 juni 2006 @ 10:07:54 #23
50937 crew  Anne
pi_38427837
Mijn tante heeft het een tijdje geleden ook laten doen.

Maar, nu kun je zelf niks meer aan het plafond hangen, toch?
  donderdag 1 juni 2006 @ 10:38:46 #24
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_38428846
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 10:07 schreef ijsmeis het volgende:
Mijn tante heeft het een tijdje geleden ook laten doen.

Maar, nu kun je zelf niks meer aan het plafond hangen, toch?
Als ik het verhaal goed gevolgd heb niet nee. Je zult dus van te voren moeten bekijken waar je welke elektrapunten wilt!

@sop; is er ook een oplossing als je bijvoorbeeld een extra lichtpunt wilt maken die je niet meteen wilt gebruiken? Bij gipsplafonds heb je hiervoor opzetkapjes etc. Is er voor spanplafonds een specifieke oplossing voor?

Als je bijvoorbeeld je huis iedere zomer en winter anders indeelt is dat wel makkelijk.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_38429307
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 10:07 schreef ijsmeis het volgende:
Mijn tante heeft het een tijdje geleden ook laten doen.

Maar, nu kun je zelf niks meer aan het plafond hangen, toch?
Nope. Wel op de plaatsen die je voor de plaatsing hebt aangegeven.
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 09:59 schreef valentijn101 het volgende:
Naden om de 1,5 meter Mijn plafond is 6 bij 11 meter maar ik heb geen naden
Die naden zie je als het buiten donker is (en dus binnen met de lampen aan) niet meer, en overdag eigenlijk ook alleen als je er op let en er recht onderstaat.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')