Gegooglede OP? Ik heb het zojuist zelf volledig, vanuit het 'niets', in lopen tikken. Een beetje meer waardering zou ik wel op prijs stellenquote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:09 schreef SHE het volgende:
een gegooglede OP, met noch een kern, noch een vraagstuk die tot discussie aanmoedigt.
fuifduif, het is niet jouw week
PUB is verderop hoor..quote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:19 schreef WeirdMicky het volgende:
Ik strooi met termen, want dan lijk ik slim-topic?
Jaquote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:09 schreef FuifDuif het volgende:
En dit wetende:
Hoe kunnen we het empirisme dan aanvoeren als argument tegen het theïsme? Hoe kunnen we in hemelsnaam, wat velen zo graag willen, het geloof weerleggen op basis van het huidige wetenschappelijke paradigma welke volledig stoelt op het empirisme?
En, werkt het alquote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:19 schreef WeirdMicky het volgende:
Ik strooi met termen, want dan lijk ik slim-topic?
Waarom is het een onzinnige discussie? Het lijkt mij toch bijzonder relevant om deze paradox in ogenschouw te nemen. Mijn ogen werden spontaan geopend toen de kennis over deze paradox tot mij kwam (via de filosoof Ad Verbrugge)! Het heeft in één klap mijn idee over de waarde van het huidige wetenschappelijke paradigma veranderd En wel in die zin dat ik mij realiseer dat ook iets dergelijks als het empirisme in feite niets anders is dan een logisch idee, maar verder niet meer aanspraak kan maken op de absolute werkelijkheid dan bijvoorbeeld het theïsme.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:42 schreef janko het volgende:
[..]
Ja
EDIT: Ik heb het allemaal nog even goed gelezen en nu een serieus antwoord; dat kan niet...(een serieus antwoord geven wel maar geloof weerleggen opzich is niet mogelijk, daarom heet het geloof) Ik "geloof" trouwens ook niet dat veel mensen dat willen. Laat iedereen lekker geloven wat hij of zij wil. Volgens mij heb ik daar geen last van (zolang ze niet verlangen dat ik hetzelfde geloof)
Het probleem dat je aanvoert is een vreemd en niet bestaand probleem. Het is misschien wel een probleem voor veel mensen maar in principe is het niet een echt probleem. Men heeft namelijk de neiging om ervan uit te gaan dat rationalisme (impirisme) na (een gevolg is van) theisme komt maar dat is helemaal niet vanzelfsprekend.
Sterker nog....er zit misschien wel meer in theisme dan in rationalisme maar dat is onderwerp voor een ander debat... (Gilles Deleuze Bergsonism 1988)
Met andere woorden: Dit lijkt me een onzinnige discusie
Het antwoord heb ik reeds gegeven in mijn vorige post. Gezond verstand is er een, pragmatisme de ander. Natuurlijk is voor gezond verstand geen sluitende definitie, maar ik neem aan dat je wel begrijpt dat ik er dan op doel dat bijvoorbeeld mensen kijken naar of een bepaald antwoord overeenkomt met vergelijkbare situaties, of dat men Occam's Razor toepast. En gelieve in elk geval te proberen om mijn nick goed te typen. De W en de X liggen toch ver uiteen.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 16:16 schreef FuifDuif het volgende:
Ik begrijp je punt, Zzyzw, maar je maakt een denkfout. Je vraagt mij om met iets beters te komen en dat is mij, in dit kader, wel vaker gevraagd. Of beter gezegd: dat is de standaardvraag die aan een ieder wordt voorgelegd die het rationalisme betwijfelt. Het punt is echter: hoe evalueren we wat beter is? Kun je uberhaupt de vraag stellen of er iets beters is? Als we de juistheid van het empirisme niet kunnen aantonen, hoe kunnen we deze dan vergelijken met andere uitgangspunten?
Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik vind het geen argumentquote:Op zaterdag 27 mei 2006 16:24 schreef Zzyzx het volgende:
[..]
Het antwoord heb ik reeds gegeven in mijn vorige post. Gezond verstand is er een, pragmatisme de ander. Natuurlijk is voor gezond verstand geen sluitende definitie, maar ik neem aan dat je wel begrijpt dat ik er dan op doel dat bijvoorbeeld mensen kijken naar of een bepaald antwoord overeenkomt met vergelijkbare situaties, of dat men Occam's Razor toepast.
Hierbij bied ik mijn welgemeende excuses aanquote:Op zaterdag 27 mei 2006 16:24 schreef Zzyzx het volgende:
En gelieve in elk geval te proberen om mijn nick goed te typen. De W en de X liggen toch ver uiteen.
Nee, de paradox schuilt er in dat we ons beroepen op een systeem dat voorschijft om alle beweringen te falsificeren willen we hun geldigheid kunnen aantonen, terwijl datzelfde systeem zelf niet te falsificeren is.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 16:57 schreef Devolution het volgende:
Is er wel een paradox? Is wetenschap niet gebaseerd op wat we waarnemen, en dat we daar een verklaring voor geven dmv oa ratio? Wetenschap is niet de waarheid, het is de beschrijving van alles om ons heen, gebaseerd op logica.
De niet waarneembare werkelijkheid is inderdaad een gestructureerde en consequente illusie, maar immer op basis van voorkennis; een hersenspinsel gebaseert op het recyclen van vooraf vergaarde informatie.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 16:31 schreef FuifDuif het volgende:
De waarneembare werkelijkheid van het empirisme hoeft namelijk helemaal niet de absolute werkelijkheid te zijn. Wat blijft er over van de realiteit van het kunnen vergelijken van verschijnselen, wanneer blijkt dat die verschijnselen zich slechts voordoen binnen onze perceptie? Dan zijn het simpelweg gestructureerde en consequente illusies.
Hier ben ik het wel mee eensquote:Op zaterdag 27 mei 2006 17:19 schreef TheWhiteLotus het volgende:
[..]
De niet waarneembare werkelijkheid is inderdaad een gestructureerde en consequente illusie, maar immer op basis van voorkennis; een hersenspinsel gebaseert op het recyclen van vooraf vergaarde informatie.
Het is de informatie die de illusie vormt, niet de niet-waarneembare-werkelijkheid.
Ik begrijp je punt en je weet best dat als je het tot de bodem uitspit je gelijk zult krijgen. Ik ga daar dan ook niet tegenin. Mijn antwoorden zijn niet perfect, dat zal ik nimmer claimen en dat heb ik ook niet eerder gedaan. Het punt dat ik probeer uit te dragen is echter dat er nou eenmaal een waarheid geconstrueerd dient te worden om het leven houdbaar te maken, ik neem aan dat ik dat niet uit hoef te leggen. Ik claim dat de wetenschappelijke methode heden de beste manier is om de werkelijke waarheid te benaderen (voor mensen die denken dat die niet bestaat: gelieve ergens anders naief te zijn). Hiervoor is er geen enkel redelijk alternatief naast de wetenschappelijke methode omdat deze bestaat uit elegante regels die, zoals ik zei, voldoen aan pragmatische standaarden en die ook veelal zo gevolgd worden als men 'gezond verstand' toepast. Mocht je er een kennen dan mag je hem noemen.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 16:31 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik vind het geen argument. Zowel het argument van de vergelijkbaarheid van verschijnselen (replicatie) als het argument van Occam's Razor zijn beperkt door het domein waarbinnen zij geldig zijn, namelijk het empirisme. De waarneembare werkelijkheid van het empirisme hoeft namelijk helemaal niet de absolute werkelijkheid te zijn. Wat blijft er over van de realiteit van het kunnen vergelijken van verschijnselen, wanneer blijkt dat die verschijnselen zich slechts voordoen binnen onze perceptie? Dan zijn het simpelweg gestructureerde en consequente illusies.
Kijk, het is niet mijn bedoeling om het empirisme onderuit te halen. Ik probeer, vooral ook voor mijzelf, een relativering te vinden als antwoord op de op hol geslagen rationalisering zoals we die tegenwoordig in onze maatschappij, in ons dagelijks leven, terugvinden.
[..]
Hierbij bied ik mijn welgemeende excuses aan.
Kon ik maar zo kort en bondig zijn soms.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 19:48 schreef One_of_the_few het volgende:
Het idee van empirisme is dat het controleerbaar is. De filosofie zelf is niet controleerbaar, maar daarom is het ook filosofie. De juistheid van die filosofie kan je niet bewijzen door de filosofie te bewijzen, maar bewijs je door de onderzoeken zelf. Uitkomsten zijn waarneembaar en kunnen zo gecontroleerd worden. Er is bij geenonderzoek nog naar voren gekomen dat het empirisme niet zo kloppen. Dit zou je dan merken in de uitvoer van een onderzoek. Dat je een filosofie niet direct kunt bewijzen wil niet zeggen dat het helemaal niet kan.
Het is geen paradox, want:quote:Op zaterdag 27 mei 2006 15:07 schreef FuifDuif het volgende:
Maar het empirisme als wetenschapsfilosofie komt met een vreemde paradox. Namelijk dat het empirisme zelf niet falsificeerbaar is! Anders gezegd: hier is een filosofie die stelt dat de werkelijkheid enkel kan worden gekend doormiddel van falsificeerbare stellingen (hypothesen), terwijl deze filosofie zelf niet te falsificeren valt! Want hoe kunnen we aantonen dat het uitgangspunt van het empirisme correct is?
Hier heb je goede punten.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 20:32 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Het is geen paradox, want:
1. Het principe van falsifiseerbaarheid geldt alleen voor emperische zaken en niet voor principes.
2. Als er een principe van falsifiseerbaarheid voor principes geformuleerd zou worden, dan is dat noodzakelijkerwijs een ander principe.
3. Het toepassen van principes (regels etc) op zichzelf leidt tot tegenspraken (bijv. "deze zin is onwaar")
Dat zeg ik ook absoluut niet. Alleen is het in ieder geval voor mijzelf een goede relativering. Waarmee ik bedoel datgene wat niet door de wetenschap kan worden verklaard van de hand te doen als onzin, omdat, inderdaad, het niet door de wetenschap kan worden verklaard. Anders gezegd: voor mij is de wetenschap niet de maat aller dingen, slechts voor een onderdeel van die dingenquote:Op zaterdag 27 mei 2006 20:32 schreef Oud_student het volgende:
Het uitbannen van de metafysica middels wetenschap (positivisme), zal nooit slagen omdat wetenschap idd gebaseerd is op metafysica. Bgrippen als "natuurwet", "werkelijkheid", "object", "waarneming", "subject", etc etc. zijn allemaal niet strict wetenschappelijk te definieren.
Maar dit betekent niet dat we nu verder rustig sprookjes mogen gaan vertellen![]()
Punt is dat de wetenschap vrijwel alles verklaren kan en met de gedane ontdekkingen deze hoop enkel aangewakkerd is. Zo is er bij jou als christen zeker enige overlap met de wetenschap en de christelijke dogma's. Neem bijvoorbeeld evolutieleer en astronomie. Hier komen feiten naar boven waar de bijbel absoluut overstemd wordt. Wijk je dan af en stel je dat de bijbel enkel een interpretatie is of geloof je niet dat evolutie waar is en terracentrisme onwaar?quote:Op zaterdag 27 mei 2006 20:40 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Hier heb je goede punten.
[..]
Dat zeg ik ook absoluut niet. Alleen is het in ieder geval voor mijzelf een goede relativering. Waarmee ik bedoel datgene wat niet door de wetenschap kan worden verklaard van de hand te doen als onzin, omdat, inderdaad, het niet door de wetenschap kan worden verklaard. Anders gezegd: voor mij is de wetenschap niet de maat aller dingen, slechts voor een onderdeel van die dingen.
maar je moet oppassen dat je niet alles gaat relativeren. Dat bepaalde begrippen niet wetenschappelijk onderbowud kunnen worden betekent niet dat je natuurwetenschappelijke dingen kan bagataliseren omdat het in dat geval van dat begrip wel kon.quote:Op zaterdag 27 mei 2006 20:40 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Hier heb je goede punten.
[..]
Dat zeg ik ook absoluut niet. Alleen is het in ieder geval voor mijzelf een goede relativering. Waarmee ik bedoel datgene wat niet door de wetenschap kan worden verklaard van de hand te doen als onzin, omdat, inderdaad, het niet door de wetenschap kan worden verklaard. Anders gezegd: voor mij is de wetenschap niet de maat aller dingen, slechts voor een onderdeel van die dingen.
Alsjeblieft.....Ik denk dat we bij deze zijn uitgepraat over dit onderwerp...quote:Op zaterdag 27 mei 2006 20:32 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Het is geen paradox, want:
1. Het principe van falsifiseerbaarheid geldt alleen voor emperische zaken en niet voor principes.
2. Als er een principe van falsifiseerbaarheid voor principes geformuleerd zou worden, dan is dat noodzakelijkerwijs een ander principe.
3. Het toepassen van principes (regels etc) op zichzelf leidt tot tegenspraken (bijv. "deze zin is onwaar")
Het uitbannen van de metafysica middels wetenschap (positivisme), zal nooit slagen omdat wetenschap idd gebaseerd is op metafysica. Bgrippen als "natuurwet", "werkelijkheid", "object", "waarneming", "subject", etc etc. zijn allemaal niet strict wetenschappelijk te definieren.
Maar dit betekent niet dat we nu verder rustig sprookjes mogen gaan vertellen![]()
Ik denk dat als jij uitgepraat bent over dit onderwerp (wat natuurlijk je goed recht is), jij gewoon uit dit topic vertrekt en niet als een huillie impliciet smeekt om een slotje.quote:Op zondag 28 mei 2006 10:35 schreef janko het volgende:
[..]
Alsjeblieft.....Ik denk dat we bij deze zijn uitgepraat over dit onderwerp...
Laat ik voorop stellen dat ik een groot aanhanger ben van de evolutietheorie, maar je moet mijn visie zo zien. Ik bagataliseer de evolutietheorie op geen enkele wijze. Net als jij is het mijn overtuiging dat tot nu toe de evolutietheorie de allerbeste verklaring is voor de het ontstaan van de diversiteit in het leven. Het gaat mij er niet om dat er een eventuele alternatieve verklaring naast kan worden gelegd met het oog op het vergelijken van die twee en dan doormiddel van relativering zeggen "oke, tja, we weten het niet, beide kunnen ze juist zijn." Dat absoluut niet!quote:Op zondag 28 mei 2006 03:38 schreef One_of_the_few het volgende:
[..]
maar je moet oppassen dat je niet alles gaat relativeren. Dat bepaalde begrippen niet wetenschappelijk onderbowud kunnen worden betekent niet dat je natuurwetenschappelijke dingen kan bagataliseren omdat het in dat geval van dat begrip wel kon.
Om bij evolutie alles af te doen en te bagataliseren omdat een aantal begrippen niet konden worden gebagataliseerd is onzin. Ik neem even aan dat het idee van dat topic is ontstaan mede door evolutie discussies..
Als je de evolutietheorie nast een ander legt en bij beide het eventuele wetenschappelijk niet kunnen bewijzen gedeelte weglaat heb je bij de ene (evolutietheorie) nog steeds een overweldigend meer bewijs dan voor de ander.
Waaraan? Dat hij gelijk heeft?quote:Op zondag 28 mei 2006 12:38 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Ik denk dat als jij uitgepraat bent over dit onderwerp (wat natuurlijk je goed recht is), jij gewoon uit dit topic vertrekt en niet als een huillie impliciet smeekt om een slotje.
Wat heb ik daar toch een gruwelijke hekel aan zeg.
Nee, aan mensen die vanuit het niets komen zeuren (al dan niet impliciet) om een slotje. Het is niet jouw topic, je kunt ook gewoon het topic negeren.quote:
Kijk, je stelt de empiriek telkens in de fysische realiteit, maar dat is enkel geldig door Occam's Razor. Waarom dan, die OR volgend, zou je metafysiek in acht nemen? Als metafysiek overlap heeft met de fysische wereld dan is er geen reden om aan te nemen dat metafysiek werkelijk buiten de fysische werkelijkheid staat tenzij dit blijkt uit later onderzoek.quote:Op zondag 28 mei 2006 12:43 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Laat ik voorop stellen dat ik een groot aanhanger ben van de evolutietheorie, maar je moet mijn visie zo zien. Ik bagataliseer de evolutietheorie op geen enkele wijze. Net als jij is het mijn overtuiging dat tot nu toe de evolutietheorie de allerbeste verklaring is voor de het ontstaan van de diversiteit in het leven. Het gaat mij er niet om dat er een eventuele alternatieve verklaring naast kan worden gelegd met het oog op het vergelijken van die twee en dan doormiddel van relativering zeggen "oke, tja, we weten het niet, beide kunnen ze juist zijn." Dat absoluut niet!
Waar het mij echter om gaat is het domein waarbinnen de evolutietheorie van kracht is. Dat is het domein van onze fysische realiteit. Echter, in hoeverre kunnen we die fysische realiteit als dè realiteit aanvaarden? Natuurlijk, aangezien dat het enige domein is dat we kennen heeft het geen zin om van allerlei metafysische domeinen te gaan filosoferen, want daar kunnen we simpelweg niets over zeggen. Dat is ook de reden waarom ik het geloof heb verlaten. Maar... dat we enkel onze eigen fysische realiteit kunnen waarnemen betekent niet dat deze realiteit de enige is die er bestaat en dàt idee doet mij beseffen dat ik wat dat betreft relatief moet denken... of anders gezegd: agnostisch.
Waarom zou ik de metafysica NIET in acht nemenquote:Op zondag 28 mei 2006 14:17 schreef Zzyzx het volgende:
[..]
Kijk, je stelt de empiriek telkens in de fysische realiteit, maar dat is enkel geldig door Occam's Razor. Waarom dan, die OR volgend, zou je metafysiek in acht nemen? Als metafysiek overlap heeft met de fysische wereld dan is er geen reden om aan te nemen dat metafysiek werkelijk buiten de fysische werkelijkheid staat tenzij dit blijkt uit later onderzoek.
Nee dit zijn drogredenen. Aangezien wij enkel die fysische realiteit waarnemen is er geen reden om anders te claimen. Nemen wij de metafysische realiteit in acht, dan kan dit het wetenschappelijke proces verdoezelen met extra baggage die niet nodig is. In het geval van metafysische zaken is dit nog erger, want hierbij breekt men met allerlei principes zoals reproduceerbaarheid en waarneembaarheid. Dan zie ik niet in waarom je in andere zaken wel de wetenschappelijke methode zou willen volgen. Rigide toepassing van deze methode is nou eenmaal een vereiste en de methode bewijst door haar praktische waarde dat het waard is om dit zo rigide te volgen. Dat iets 'ook maar een principe bedacht door een mens' is is totale onzin, ik neem aan dat je zelf ook ziet dat je dit tegen werkelijk alles in kan zetten.quote:Op zondag 28 mei 2006 14:19 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Waarom zou ik de metafysica NIET in acht nemen? Is er een reden om dat niet te doen? Jij komt aan met Occam's Razor, maar dat is ook maar een principe bedacht door een mens. Dat het tot nu toe keer op keer een zeer geschikte maatstaf is gebleken doet daar niets aan af. Dat OR geldt binnen onze fysische realiteit zegt niets over de geldigheid daarbuiten (als er zoiets bestaat als daarbuiten).
quote:Op zondag 28 mei 2006 12:38 schreef FuifDuif het volgende:
[..]
Ik denk dat als jij uitgepraat bent over dit onderwerp (wat natuurlijk je goed recht is), jij gewoon uit dit topic vertrekt en niet als een huillie impliciet smeekt om een slotje.
Wat heb ik daar toch een gruwelijke hekel aan zeg.
Maar waar zie je mij wat anders claimen? Ik zeg enkel dat er NIETS te claimen valt, dus ook niet dat onze waarneembare fysische werkelijkheid de enige werkelijkheid is. En het kan me daarin niet schelen wat Occam's Scheermes zegt. Het is natuurlijk absurd om Occam's Scheermes als een dusdanige universele wet aan te nemen, dat je zelfs zover gaat om te zeggen dat we wel kunnen stellen dat er geen metafysische realiteit bestaat, omdat iets dergelijks onnodig is. Dat is een absolute naieve veronderstelling.quote:Op zondag 28 mei 2006 14:34 schreef Zzyzx het volgende:
[..]
Nee dit zijn drogredenen. Aangezien wij enkel die fysische realiteit waarnemen is er geen reden om anders te claimen. Nemen wij de metafysische realiteit in acht, dan kan dit het wetenschappelijke proces verdoezelen met extra baggage die niet nodig is. In het geval van metafysische zaken is dit nog erger, want hierbij breekt men met allerlei principes zoals reproduceerbaarheid en waarneembaarheid. Dan zie ik niet in waarom je in andere zaken wel de wetenschappelijke methode zou willen volgen. Rigide toepassing van deze methode is nou eenmaal een vereiste en de methode bewijst door haar praktische waarde dat het waard is om dit zo rigide te volgen. Dat iets 'ook maar een principe bedacht door een mens' is is totale onzin, ik neem aan dat je zelf ook ziet dat je dit tegen werkelijk alles in kan zetten.
Wat bedoel je hiermeequote:Op zondag 28 mei 2006 15:25 schreef Apropos het volgende:
En zo gaat het maar door...
Je werpt nu en dan wel interessante vragen op, maar de slotsom is toch altijd;quote:
Of soortgelijke gevolgtrekkingen. Je komt er eenvoudigweg niet verder mee.quote:Dat OR geldt binnen onze fysische realiteit zegt niets over de geldigheid daarbuiten (als er zoiets bestaat als daarbuiten).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |