FOK!forum / Culinesse à gogo / Bakken in olijfolie extra vierge gevaarlijk ?
Verlosserzondag 21 mei 2006 @ 16:01
Mensen, ik heb gelezen dat bakken in olijfolie dat extra vierge is gevaarlijk is omdat bij verhitting trasvetzuren ontstaan. Weet iemand of dat waar is ?
Erosjuhhhzondag 21 mei 2006 @ 16:11
niet waar volgens mij..
al kan je er beter niet in bakken.. want dat extra vierge wordt bitterder naarmate het heter wordt... kun je beter gewone olijfolie nemen.
golferzondag 21 mei 2006 @ 16:30
Lijkt mij een fabeltje.
Heel veel topkoks gebruiken extra vierge als basis voor hun koken.
the_disheaverzondag 21 mei 2006 @ 16:42
Vaker gehoord. Gevaarlijk wil ik het niet noemen, wel ongezond.
Verlosserzondag 21 mei 2006 @ 16:48
En dan is nog de vraag hoeveel kun je het verhitten tot het ongezond wordt? Het lijkt me duidelijk dat je er niet in moet frituren want dan wordt de olie zo'n 200 graden. Maar zou je er wel een eitje in kunnen bakken zonder dat het ongezond wordt. Want het lijkt me niet dat de olie bij het bakken van een eitje 200 graden wordt
the_disheaverzondag 21 mei 2006 @ 16:50
quote:
Op zondag 21 mei 2006 16:48 schreef Verlosser het volgende:
En dan is nog de vraag hoeveel kun je het verhitten tot het ongezond wordt? Het lijkt me duidelijk dat je er niet in moet frituren want dan wordt de olie zo'n 200 graden. Maar zou je er wel een eitje in kunnen bakken zonder dat het ongezond wordt. Want het lijkt me niet dat de olie bij het bakken van een eitje 200 graden wordt
Dat vraag ik me eigenlijk af... Voor een eitje gebruik je weinig olie, dus kan het erg snel erg warm worden.
Erosjuhhhzondag 21 mei 2006 @ 17:24
quote:
Op zondag 21 mei 2006 16:30 schreef golfer het volgende:
Lijkt mij een fabeltje.
Heel veel topkoks gebruiken extra vierge als basis voor hun koken.
voor salades etc?
dat kan wel.. maar mijn leraar vertelde me bij warenkennis dat je beter gewone olijfolie kunt gebruiken voor t bakken etc dat de smaak van t gerecht beter uikomt.
Blueszondag 21 mei 2006 @ 18:06
Site met veel vraag en antwoord over olïën :
http://www.voorlichtingmvo.nl/040.php?dg=6

Theorie uit 2001 ivm kanker :
http://www.kanker-actueel.nl/index.asp?blz=week&nieuws=7176

Stukje uit de volkskrant :
http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_show.asp?ArtID=1854&Art_Type=1
quote:
Toevallig moet ik ook nieuwe olijf olie kopen om in te bakken en ben ik ook gaan zoeken hoe dit nu zat met extra vergine olie en bakken. Ik vond (meerdere malen) het volgende: "Bij gewone olijfolie ligt het rookpunt op 211 C. Bij olijfolie extra vierge ligt het rookpunt al op 122 C. Wordt de temperatuur van deze extra vierge olijfolie hoger dan 180 C, dan komen er zelfs schadelijke stoffen vrij
quote:
Ik wil toch even een misvatting uit de weg ruimen, het rookpunt van olijfolie ligt op 210 C. Dit geld voor alle olijfolies of ze nu extra vergine zijn of niet. Ga maar na waarom zou de puurste en kwalitatief hoogste olie een lager rookpunt hebben dan de olie die door verhitting uit de vrucht wordt gehaald?! Ik zou zelfs een stap verder willen gaan, de extra vergine is veel gezonder om mee te bakken dan de andere olien. Voor meer informatie ga eens naar de site van het international olive oil council Ben je op zoek naar een exclusieve olijfolie met een heerlijke smaak? Probeer dan de Fattoria Bernardini Extra Vergine Olijfolie uit Lucca eens. Voor meer informatie surf naar www.olioliva.nl
Verlosserzondag 21 mei 2006 @ 18:38
Al met al dus tegenstrijdige berichten. De een zegt dat je er wel in kunt bakken en de ander zegt van niet.
Blueszondag 21 mei 2006 @ 19:05
Dat was dus ook mijn conclusie
Niet te hoog verhitten lijkt mij.
Verlosserzondag 21 mei 2006 @ 19:11
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:05 schreef Bluezz het volgende:
Dat was dus ook mijn conclusie
Niet te hoog verhitten lijkt mij.
Als je een eitje bakt, zou dat dan te hoog zijn?
Blueszondag 21 mei 2006 @ 19:14
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:11 schreef Verlosser het volgende:


Als je een eitje bakt, zou dat dan te hoog zijn?
Eitje bakken in olie?
Dan zit je hele keuken onder de spetters
Verlosserzondag 21 mei 2006 @ 19:21
Valt wel mee hoor als je maar niet te veel olie gebruikt
Pietverdrietzondag 21 mei 2006 @ 21:36
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
Isegrimzondag 21 mei 2006 @ 21:43
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
Geklaarde boter is zó lekker.

Wat is nietvet?
Pietverdrietzondag 21 mei 2006 @ 21:44
Euh, ik bedoel niervet.
Isegrimzondag 21 mei 2006 @ 21:51
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Euh, ik bedoel niervet.
Aha.
Chielusmaandag 22 mei 2006 @ 01:20
Denk ook dat het niet zo'n ramp is maar het is gewoon niet lekker in mijn ogen.
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
Mag daar nog ganzenvet bij???
dvrmaandag 22 mei 2006 @ 01:26
Zie ook Gezonde en ongezonde vetten
Nembrionicwoensdag 24 mei 2006 @ 22:49
quote:
Op zondag 21 mei 2006 18:06 schreef Bluezz het volgende:
quote:
Ik wil toch even een misvatting uit de weg ruimen, het rookpunt van olijfolie ligt op 210 C. Dit geld voor alle olijfolies of ze nu extra vergine zijn of niet. Ga maar na waarom zou de puurste en kwalitatief hoogste olie een lager rookpunt hebben dan de olie die door verhitting uit de vrucht wordt gehaald?! Ik zou zelfs een stap verder willen gaan, de extra vergine is veel gezonder om mee te bakken dan de andere olien. Voor meer informatie ga eens naar de site van het international olive oil council Ben je op zoek naar een exclusieve olijfolie met een heerlijke smaak? Probeer dan de Fattoria Bernardini Extra Vergine Olijfolie uit Lucca eens. Voor meer informatie surf naar www.olioliva.nl
Leuk hoor. Zo'n knakker die gaat BEREDENEREN. Hij heeft waarschijnlijk nooit scheikunde op school gehad.

Want daar leer je dat onzuivere stoffen (zo heet dat) een hoger kookpunt(lees:kooktraject) hebben dan zuivere stoffen.

Water kookt bij 100C. Zout water bij bv. 102C
Spacehamsterwoensdag 24 mei 2006 @ 23:32
quote:
Op zondag 21 mei 2006 17:24 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

voor salades etc?
dat kan wel.. maar mijn leraar vertelde me bij warenkennis dat je beter gewone olijfolie kunt gebruiken voor t bakken etc dat de smaak van t gerecht beter uikomt.
En wat is "gewone" olijfolie?
't is allemaal geperst, de eerste persing is het verst en ik zie in geen enkele winkel die ik ken andere olijfolie dan extra vierge.....
Ik heriner me dat er gewaarschuwd werd voor olijfolie van verhitte persingen....btw..

Ik heb vaak waarschuwingen gezien voor rokende olijfolie (dus sigaretten uit de buurt houden ).
Wat volgens mij pleit voor ten allen tijde de tijd te nemen voor het bakken.
Niet alles hoeft bij enorm hoge temperaturen, dus het lijkt me dat bij koken met dat beetje meer geduld dat roken tegengaat er geen risico's zijn.

En he bah....wie frituurt er nou ook....da's hartstikke ongezond voor je lijf!
Nembrionicwoensdag 24 mei 2006 @ 23:42
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 23:32 schreef Spacehamster het volgende:
En he bah....wie frituurt er nou ook....da's hartstikke ongezond voor je lijf!
Valt wel mee hoor. Als je maar heet genoeg frituurt. Dan neemt de patat of wat dan ook niet zo veel vet op.
Verlosserdonderdag 25 mei 2006 @ 03:42
Mensen ik heb een mailtje gestuurd naar olivesonly.com met de vraag of bakken in extra vierge kwaad kon en dit was het antwoord.

Beste xxxxx, dat is de bekende marketing truc dan moet je namelijk 2
flessen kopen, 1 voor de sla en 1 om te bakken, dit betekent omzet
voor de supermarkten.

Je kunt uitstekend bakken in olijfolie, zelfs frituren. Olijfolie kan
veel heter worden dan andere vergelijkbare producten maar maakt op hoge
temperaturen geen schadelijke stoffen aan.

Vriendelijke groet,

Annelies
lesleydonderdag 25 mei 2006 @ 04:22
en zonnebloemolie dan? ik frituur al jaren in zonnebloemolie, kan dat kwaad?
popolondonderdag 25 mei 2006 @ 04:44
Je gaat je bijna afvragen wat het volgende nou weer gevaarlijk of ongezond is.

Elke week hoor je wel weer wat nieuws.

Ik doe er niet aan mee aan die flauwekul, gewoon doen wat je zelf wilt maar met mate.
DIJKdonderdag 25 mei 2006 @ 10:56
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 03:42 schreef Verlosser het volgende:
Mensen ik heb een mailtje gestuurd naar olivesonly.com met de vraag of bakken in extra vierge kwaad kon en dit was het antwoord.

Beste xxxxx, dat is de bekende marketing truc dan moet je namelijk 2
flessen kopen, 1 voor de sla en 1 om te bakken, dit betekent omzet
voor de supermarkten.
Dat is ook een non-argument. De niet extra vierge olie is n.l. goedkoper. (bijv "di sanza", kost nog niet de helft van extra vierge). Dus die supermarkten kunnen beter veel extra vierge olie promoten want als de klant zowel bakt in die olie en ook die olie voor de sla gebruikt dan betekent dat meer omzet voor de supermarkt.
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 03:42 schreef Verlosser het volgende:
Je kunt uitstekend bakken in olijfolie, zelfs frituren. Olijfolie kan
veel heter worden dan andere vergelijkbare producten maar maakt op hoge
temperaturen geen schadelijke stoffen aan.
Kokosolie of Palmolie is véél geschikter om in te frituren. Olijfolie kan op zich wel, maar dan moet je em eigelijk elke keer weggooien na 1x frituren. Maar persoonlijk zou ik gewoon doen wat je het lekkerste vindt (ossewit!), frituren is per defenitie ongezond.
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 04:22 schreef lesley het volgende:
en zonnebloemolie dan? ik frituur al jaren in zonnebloemolie, kan dat kwaad?
Ja. Veel teveel meervoudig onverzadigde vetzuren. Eigelijk sowieso ongeschikt om te verhitten. (dus om in te bakken ook al) Laat staan om het meerdere keren op hele hoge temperatuur te verhitten zoals in de frituur.

[ Bericht 7% gewijzigd door DIJK op 25-05-2006 11:20:57 ]
Erosjuhhhdonderdag 25 mei 2006 @ 11:53
frituren hoeft niet ongezond te zijn hoor.
Pietverdrietdonderdag 25 mei 2006 @ 11:55
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 10:56 schreef DIJK het volgende:
frituren is per defenitie ongezond.
Humbug
DIJKdonderdag 25 mei 2006 @ 13:03
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 11:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Humbug
Lekkere argumentatie weer.

Het is wel per definitie ongezond. Frituren in verzadigde vetzuren is n.l. slecht omdat die vetten zich afzetten in je aderen.

En frituren in onverzadigde vetzuren is slecht omdat er gewoon altijd giftige stoffen vrijkomen bij het verhitten naar die temperaturen. Omdat je geen onverzadigd vet kunt krijgen dat voor 100% bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. En meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen slecht tegen verhitting.

Kijk ik zeg niet dat je het niet moet doen omdat je er dood neer van gaat vallen. Maar gebruik met mate is wel aan te raden (dus niet elke dag). Gewoon omdat het een vrij ongezonde manier van eten bereiden is.
Martijn_77donderdag 25 mei 2006 @ 18:48
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 13:03 schreef DIJK het volgende:
En frituren in onverzadigde vetzuren is slecht omdat er gewoon altijd giftige stoffen vrijkomen bij het verhitten naar die temperaturen. Omdat je geen onverzadigd vet kunt krijgen dat voor 100% bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. En meervoudig onverzadigde vetzuren kunnen slecht tegen verhitting.
Komen die temperaturen dan ook niet voor bij andere manieren van bereiding?

Ik denk dat het is net als met al het andere te is nooit goed. En opletten op de vetten die je gebruikt kan nooit kwaad
Jernau.Morat.Gurgehdonderdag 25 mei 2006 @ 18:53
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:14 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Eitje bakken in olie?
Dan zit je hele keuken onder de spetters
Dan doe je iets verkeerd .
Pietverdrietdonderdag 25 mei 2006 @ 19:28
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 13:03 schreef DIJK het volgende:

[..]

Lekkere argumentatie weer.

Het is wel per definitie ongezond. Frituren in verzadigde vetzuren is n.l. slecht omdat die vetten zich afzetten in je aderen.
LOL
dat is al jaaren geleden achterhaalde informatie,
quote:
Kijk ik zeg niet dat je het niet moet doen omdat je er dood neer van gaat vallen. Maar gebruik met mate is wel aan te raden (dus niet elke dag). Gewoon omdat het een vrij ongezonde manier van eten bereiden is.
Oh, nu is het vrij ongezond, eerst was het per definitie nog ongezond.
Volgens mij is roken per definitie ongezond, maar is er helemaal niets mis met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
Bluesdonderdag 25 mei 2006 @ 20:15
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 18:53 schreef Jernau.Morat.Gurgeh het volgende:


Dan doe je iets verkeerd .
Ja duh, too hot
Jernau.Morat.Gurgehdonderdag 25 mei 2006 @ 20:42
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mij is roken per definitie ongezond,
Die paling is dan toch al dood .

hmm.. gerookte paling. Ik krijg honger.
lesleyvrijdag 26 mei 2006 @ 02:03
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

LOL
dat is al jaaren geleden achterhaalde informatie,
[..]

Oh, nu is het vrij ongezond, eerst was het per definitie nog ongezond.
Volgens mij is roken per definitie ongezond, maar is er helemaal niets mis met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
dus gewoon doorgaan met zonnebloemolie?
DIJKvrijdag 26 mei 2006 @ 09:37
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
LOL
dat is al jaaren geleden achterhaalde informatie,
Quatsch. Of, humbug, zoals jij het zelf graag zegt.
quote:
Op donderdag 25 mei 2006 19:28 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, nu is het vrij ongezond, eerst was het per definitie nog ongezond.
Volgens mij is roken per definitie ongezond, maar is er helemaal niets mis met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
Het is per definitie ongezond. Het maakt niet uit waar je in frituurt, het wordt nooit een gezonde manier van eten klaarmaken. Dat maakt het per definitie ongezond. Dat jij moeite hebt met begrijpend lezen, ja daar kan ik weinig aandoen.

Ik zeg bovendien nergens dat er iets mis is met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 02:03 schreef lesley het volgende:
dus gewoon doorgaan met zonnebloemolie?
Ik zou toch eerder ossewit nemen. Lekkerder en beter. Als je echt een zware frituurder bent moet je toch eens kijken naar kokos/palmolie. Zonnebloemolie is gewoon echt niet zo geschikt om te verhitten. Dat kan iemand met verstand van scheikunde je zo uitleggen.
Pietverdrietvrijdag 26 mei 2006 @ 10:13
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 09:37 schreef DIJK het volgende:

[..]

Quatsch. Of, humbug, zoals jij het zelf graag zegt.


Het is per definitie ongezond. Het maakt niet uit waar je in frituurt, het wordt nooit een gezonde manier van eten klaarmaken. Dat maakt het per definitie ongezond. Dat jij moeite hebt met begrijpend lezen, ja daar kan ik weinig aandoen.

Ik zeg bovendien nergens dat er iets mis is met af en toe eens wat gefrituurt te eten.
Wellicht is het je definitie van gezond dan? Vertel dan eens, DIJK, wat is er gezond?
Fruit? Neeee, daar zitten suikers in, das slecht voor je tanden
Groente? Enig idee hoeveel natuurlijke gifstoffen er in groenten zitten?
Brood? Wel eens van Acrylamide gehoord?
De manier waarop jij kijkt maakt dat vrijwel alles "ongezond" is?
Pietverdrietvrijdag 26 mei 2006 @ 10:16
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 02:03 schreef lesley het volgende:

[..]

dus gewoon doorgaan met zonnebloemolie?
Ligt eraan wat je frituurt, als je dingen frituurt en koud eet is wellicht arachide olie beter, dat kan beter tegen verhitting. Als je ze warm eet, is ossewit een oplossing.
Maar frituur je zoveel dan?
Je kan je denk ik beter zorgen maken om hoe vaak je je frituurvet vervangt dan om waar je in frituurt.
Martijn_77vrijdag 26 mei 2006 @ 10:32
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt eraan wat je frituurt, als je dingen frituurt en koud eet is wellicht arachide olie beter, dat kan beter tegen verhitting. Als je ze warm eet, is ossewit een oplossing.
Maar frituur je zoveel dan?
Je kan je denk ik beter zorgen maken om hoe vaak je je frituurvet vervangt dan om waar je in frituurt.
Maar kun je arachide olie dan ook voor warme gerechten gerechten gebruiken? Want in onze frituurpan mag geen vast frituur vet
Hyperdudevrijdag 26 mei 2006 @ 10:37
Je moet sowiezo niet bakken in extra-vierge. Dat smaakt toch nergens naar!?
(ja, veel te veel olijfoliesmaak wel natuurlijk) Bakken in normale olijfolie of iets anders. Gebruiken hiero vaak voor vlees ganzevet of ganzevet/zonnebloem/arachide mix.
Je moet ook niet teveel eten bakken, dat is niet zo gezond hé
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 10:32 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar kun je arachide olie dan ook voor warme gerechten gerechten gebruiken? Want in onze frituurpan mag geen vast frituur vet
Arachide olie kan je prima in frituren

[ Bericht 22% gewijzigd door Hyperdude op 26-05-2006 12:22:36 ]
Pietverdrietvrijdag 26 mei 2006 @ 12:21
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 10:32 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar kun je arachide olie dan ook voor warme gerechten gerechten gebruiken? Want in onze frituurpan mag geen vast frituur vet
Ja dat kan, is geen probleem, alleen ossewit voor koude gerechten is niet lekker.
DIJKvrijdag 26 mei 2006 @ 14:57
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 10:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Wellicht is het je definitie van gezond dan? Vertel dan eens, DIJK, wat is er gezond?
Fruit? Neeee, daar zitten suikers in, das slecht voor je tanden
Groente? Enig idee hoeveel natuurlijke gifstoffen er in groenten zitten?
Brood? Wel eens van Acrylamide gehoord?
De manier waarop jij kijkt maakt dat vrijwel alles "ongezond" is?
Tuurlijk je kunt overal wel iets ongezonds in vinden. Maar je kunt gewoon niet ontkennen dat frituren niet direct de meest gezonde manier van eten bereidden is. En dan had ik het nog niet eens over de grote hoeveelheid acrylamide gehad die inderdaad ook nog eens ontstaat bij frituren .
Ik zal de frituurpan er niet voor laten staan, maar het kan geen kwaad af en toe eens na te denken bij wat je doet. Zeker als je ziet hoeveel nederlanders er wel niet 3X per week in zonnebloemolie frituren en die olie 2X per jaar verversen.
lesleyzaterdag 27 mei 2006 @ 01:14
quote:
Op vrijdag 26 mei 2006 10:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ligt eraan wat je frituurt, als je dingen frituurt en koud eet is wellicht arachide olie beter, dat kan beter tegen verhitting. Als je ze warm eet, is ossewit een oplossing.
Maar frituur je zoveel dan?
Je kan je denk ik beter zorgen maken om hoe vaak je je frituurvet vervangt dan om waar je in frituurt.
frituur een kee rin twee weken, en ververs een keer per 2.5 maand minstens