abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 21 mei 2006 @ 16:01:57 #1
134435 Verlosser
Yeah that's right
pi_38047889
Mensen, ik heb gelezen dat bakken in olijfolie dat extra vierge is gevaarlijk is omdat bij verhitting trasvetzuren ontstaan. Weet iemand of dat waar is ?
Ben ik nou zo doof of ben jij nou zo blind
  zondag 21 mei 2006 @ 16:11:11 #2
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_38048155
niet waar volgens mij..
al kan je er beter niet in bakken.. want dat extra vierge wordt bitterder naarmate het heter wordt... kun je beter gewone olijfolie nemen.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  zondag 21 mei 2006 @ 16:30:36 #3
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_38048700
Lijkt mij een fabeltje.
Heel veel topkoks gebruiken extra vierge als basis voor hun koken.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_38049051
Vaker gehoord. Gevaarlijk wil ik het niet noemen, wel ongezond.
  zondag 21 mei 2006 @ 16:48:26 #5
134435 Verlosser
Yeah that's right
pi_38049215
En dan is nog de vraag hoeveel kun je het verhitten tot het ongezond wordt? Het lijkt me duidelijk dat je er niet in moet frituren want dan wordt de olie zo'n 200 graden. Maar zou je er wel een eitje in kunnen bakken zonder dat het ongezond wordt. Want het lijkt me niet dat de olie bij het bakken van een eitje 200 graden wordt
Ben ik nou zo doof of ben jij nou zo blind
pi_38049273
quote:
Op zondag 21 mei 2006 16:48 schreef Verlosser het volgende:
En dan is nog de vraag hoeveel kun je het verhitten tot het ongezond wordt? Het lijkt me duidelijk dat je er niet in moet frituren want dan wordt de olie zo'n 200 graden. Maar zou je er wel een eitje in kunnen bakken zonder dat het ongezond wordt. Want het lijkt me niet dat de olie bij het bakken van een eitje 200 graden wordt
Dat vraag ik me eigenlijk af... Voor een eitje gebruik je weinig olie, dus kan het erg snel erg warm worden.
  zondag 21 mei 2006 @ 17:24:58 #7
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_38050290
quote:
Op zondag 21 mei 2006 16:30 schreef golfer het volgende:
Lijkt mij een fabeltje.
Heel veel topkoks gebruiken extra vierge als basis voor hun koken.
voor salades etc?
dat kan wel.. maar mijn leraar vertelde me bij warenkennis dat je beter gewone olijfolie kunt gebruiken voor t bakken etc dat de smaak van t gerecht beter uikomt.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_38051777
Site met veel vraag en antwoord over olïën :
http://www.voorlichtingmvo.nl/040.php?dg=6

Theorie uit 2001 ivm kanker :
http://www.kanker-actueel.nl/index.asp?blz=week&nieuws=7176

Stukje uit de volkskrant :
http://www.huishoudplaza.nl/hhp_article_show.asp?ArtID=1854&Art_Type=1
quote:
Toevallig moet ik ook nieuwe olijf olie kopen om in te bakken en ben ik ook gaan zoeken hoe dit nu zat met extra vergine olie en bakken. Ik vond (meerdere malen) het volgende: "Bij gewone olijfolie ligt het rookpunt op 211 C. Bij olijfolie extra vierge ligt het rookpunt al op 122 C. Wordt de temperatuur van deze extra vierge olijfolie hoger dan 180 C, dan komen er zelfs schadelijke stoffen vrij
quote:
Ik wil toch even een misvatting uit de weg ruimen, het rookpunt van olijfolie ligt op 210 C. Dit geld voor alle olijfolies of ze nu extra vergine zijn of niet. Ga maar na waarom zou de puurste en kwalitatief hoogste olie een lager rookpunt hebben dan de olie die door verhitting uit de vrucht wordt gehaald?! Ik zou zelfs een stap verder willen gaan, de extra vergine is veel gezonder om mee te bakken dan de andere olien. Voor meer informatie ga eens naar de site van het international olive oil council Ben je op zoek naar een exclusieve olijfolie met een heerlijke smaak? Probeer dan de Fattoria Bernardini Extra Vergine Olijfolie uit Lucca eens. Voor meer informatie surf naar www.olioliva.nl
  zondag 21 mei 2006 @ 18:38:14 #9
134435 Verlosser
Yeah that's right
pi_38053128
Al met al dus tegenstrijdige berichten. De een zegt dat je er wel in kunt bakken en de ander zegt van niet.
Ben ik nou zo doof of ben jij nou zo blind
pi_38054126
Dat was dus ook mijn conclusie
Niet te hoog verhitten lijkt mij.
  zondag 21 mei 2006 @ 19:11:23 #11
134435 Verlosser
Yeah that's right
pi_38054334
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:05 schreef Bluezz het volgende:
Dat was dus ook mijn conclusie
Niet te hoog verhitten lijkt mij.
Als je een eitje bakt, zou dat dan te hoog zijn?
Ben ik nou zo doof of ben jij nou zo blind
pi_38054502
quote:
Op zondag 21 mei 2006 19:11 schreef Verlosser het volgende:


Als je een eitje bakt, zou dat dan te hoog zijn?
Eitje bakken in olie?
Dan zit je hele keuken onder de spetters
  zondag 21 mei 2006 @ 19:21:21 #13
134435 Verlosser
Yeah that's right
pi_38054757
Valt wel mee hoor als je maar niet te veel olie gebruikt
Ben ik nou zo doof of ben jij nou zo blind
  zondag 21 mei 2006 @ 21:36:37 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_38061483
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_38061925
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
Geklaarde boter is zó lekker.

Wat is nietvet?
  zondag 21 mei 2006 @ 21:44:20 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_38061985
Euh, ik bedoel niervet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_38062498
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:44 schreef Pietverdriet het volgende:
Euh, ik bedoel niervet.
Aha.
  maandag 22 mei 2006 @ 01:20:58 #18
16447 Chielus
Dial M for me.
pi_38072467
Denk ook dat het niet zo'n ramp is maar het is gewoon niet lekker in mijn ogen.
quote:
Op zondag 21 mei 2006 21:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Eenmalig bakken valt imho wel mee, frituren zou ik niet doen. Herhaald verhitten zou ik niet doen.
Bakken gaat trouwens beter in spekvet, nietvet of geklaarde boter.
Mag daar nog ganzenvet bij???
Save the cheerleader. Save the World.
Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today James Dean
  woensdag 24 mei 2006 @ 22:49:20 #20
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_38182547
quote:
Op zondag 21 mei 2006 18:06 schreef Bluezz het volgende:
quote:
Ik wil toch even een misvatting uit de weg ruimen, het rookpunt van olijfolie ligt op 210 C. Dit geld voor alle olijfolies of ze nu extra vergine zijn of niet. Ga maar na waarom zou de puurste en kwalitatief hoogste olie een lager rookpunt hebben dan de olie die door verhitting uit de vrucht wordt gehaald?! Ik zou zelfs een stap verder willen gaan, de extra vergine is veel gezonder om mee te bakken dan de andere olien. Voor meer informatie ga eens naar de site van het international olive oil council Ben je op zoek naar een exclusieve olijfolie met een heerlijke smaak? Probeer dan de Fattoria Bernardini Extra Vergine Olijfolie uit Lucca eens. Voor meer informatie surf naar www.olioliva.nl
Leuk hoor. Zo'n knakker die gaat BEREDENEREN. Hij heeft waarschijnlijk nooit scheikunde op school gehad.

Want daar leer je dat onzuivere stoffen (zo heet dat) een hoger kookpunt(lees:kooktraject) hebben dan zuivere stoffen.

Water kookt bij 100C. Zout water bij bv. 102C
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 24 mei 2006 @ 23:32:59 #21
136239 Spacehamster
You bastards!
pi_38184069
quote:
Op zondag 21 mei 2006 17:24 schreef Erosjuhhh het volgende:

[..]

voor salades etc?
dat kan wel.. maar mijn leraar vertelde me bij warenkennis dat je beter gewone olijfolie kunt gebruiken voor t bakken etc dat de smaak van t gerecht beter uikomt.
En wat is "gewone" olijfolie?
't is allemaal geperst, de eerste persing is het verst en ik zie in geen enkele winkel die ik ken andere olijfolie dan extra vierge.....
Ik heriner me dat er gewaarschuwd werd voor olijfolie van verhitte persingen....btw..

Ik heb vaak waarschuwingen gezien voor rokende olijfolie (dus sigaretten uit de buurt houden ).
Wat volgens mij pleit voor ten allen tijde de tijd te nemen voor het bakken.
Niet alles hoeft bij enorm hoge temperaturen, dus het lijkt me dat bij koken met dat beetje meer geduld dat roken tegengaat er geen risico's zijn.

En he bah....wie frituurt er nou ook....da's hartstikke ongezond voor je lijf!
---Grtz---------Spacehamster-->
Waarschuwing: Posts van deze user kunnen een hoog gehalte aan cynisme bevatten.
  woensdag 24 mei 2006 @ 23:42:24 #22
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_38184444
quote:
Op woensdag 24 mei 2006 23:32 schreef Spacehamster het volgende:
En he bah....wie frituurt er nou ook....da's hartstikke ongezond voor je lijf!
Valt wel mee hoor. Als je maar heet genoeg frituurt. Dan neemt de patat of wat dan ook niet zo veel vet op.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  donderdag 25 mei 2006 @ 03:42:00 #23
134435 Verlosser
Yeah that's right
pi_38189241
Mensen ik heb een mailtje gestuurd naar olivesonly.com met de vraag of bakken in extra vierge kwaad kon en dit was het antwoord.

Beste xxxxx, dat is de bekende marketing truc dan moet je namelijk 2
flessen kopen, 1 voor de sla en 1 om te bakken, dit betekent omzet
voor de supermarkten.

Je kunt uitstekend bakken in olijfolie, zelfs frituren. Olijfolie kan
veel heter worden dan andere vergelijkbare producten maar maakt op hoge
temperaturen geen schadelijke stoffen aan.

Vriendelijke groet,

Annelies
Ben ik nou zo doof of ben jij nou zo blind
pi_38189355
en zonnebloemolie dan? ik frituur al jaren in zonnebloemolie, kan dat kwaad?
  donderdag 25 mei 2006 @ 04:44:10 #25
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_38189389
Je gaat je bijna afvragen wat het volgende nou weer gevaarlijk of ongezond is.

Elke week hoor je wel weer wat nieuws.

Ik doe er niet aan mee aan die flauwekul, gewoon doen wat je zelf wilt maar met mate.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')