Ik kan wel even de berekening geven voor de benodigde kracht enzo.
De wet van de veren is: F=-k*x (de kracht waarmee de veer trekt is evenredig met de uitwijking (x) tov de nulstand van de veer, met evenredigheidsconstante k (de veerconstante).
Wat je dus als eerste moet doen is de x bepalen. Dat kan je doen door de bevestigingspunten voor de veren te kiezen. Je meet de afstand tussen die 2 punten als het luik dicht is (=rustlengte van de veer), en je meet de afstand ertussen als het luik open is. Je trekt van het laatste het eerste af en ziedaar,de benodigde uitwijking is gevonden.
Vervolgens bepaal je de F (al heb je daar eigenlijk de hoek die de veer maakt voor nodig). Dat is dus de kracht die de veer moet opheffen, maw de kracht die zal werken door het gewicht van het luik op de bevestigingspunten van de veer.
F=m*g (m is massa in kg, g=gravitatieconstante:9.81). De massa van het luik bepalen in de bevestigingspunten van de veer zou ik zo doen:
Je hebt je bevestigingspunten op het luik al gekozen, je zet precies daar zo'n stempel als op je 2de foto, die zet je doodgewoon op een weegschaal. Het gewicht dat je afleest - het gewicht van de stempel is de gevraagde m in dat punt. Je vermenigvuldigt dat met 9.81 en je hebt je F.
Je hebt nu van de startvergelijking zowel F als x, dus k=F/x (het minteken negeren we, dat staat er gewoon om de zin van die krachten aan te duiden.)
Dus koop je een veer met die krachtsconstante k (én de vastgelegde rustlengte) dan zal die de krachten van het luik precies opheffen zodat het 0.0 moeite zal kosten om dat luik te openen. Althans in theorie
![]()
. Gebruik je 2 veren dan moeten ze elk maar half zo sterk zijn (dus k/2).
Ik hoop dat dit duidelijk is.
edit: hmm dit is al een 'oud' topic, geen idee of mijn reactie nog nut heeft
![]()
Edit 2, figuurtje:
![]()
De 'kracht' die je meet met de weegschaal is dus de Fz, loodrecht naar beneden. De kracht op de veer zal groter zijn (dat is de schuine kracht). Ze is het grootst als het luik net open gaat en verkleint verder tot ze samenvalt met Fz als het luik helemaal open is. Het luik zal dus vertraagd vallen bij het opengaan. Als je ze zal geleiden met je hand zal ze stoppen als ze helemaal open is. Laat je het gewoon openvallen, dan gaat het iets verder opengaan dan 90° door het opgebouwde momentum van het openvallende luik.
[ Bericht 4% gewijzigd door MMach op 29-07-2006 02:50:12 ]