quote:
Wat is de GPD?
Henk Dam, directeur/hoofdredacteur
'Zoodat niet bij de groote dagbladen wordt achtergeloopen'. Met dat doel richtte een aantal vooruitziende krantenbazen in 1936 de vereniging 'Groote Provinciale Dagbladen', kortweg GPD, op.
In wat hedendaagser Nederlands geformuleerd: de GPD, een afkorting die thans staat voor Geassocieerde Pers Diensten, biedt de aangesloten regionale kranten elke dag een pakket landelijk en internationaal nieuws waarmee zij met succes kunnen concurreren met de overige media, en dan vooral de landelijke dagbladen.
Samen doen wat je alleen niet kunt. Zo zou je nog korter het uitgangspunt van de GPD onder woorden kunnen brengen. Het werkt, omdat de regionale kranten in ons land parallelle belangen hebben, en zich in eenzelfde concurrentiepositie bevinden. Dat heeft bundeling van krachten relatief eenvoudig gemaakt.
Wat doen we? De GPD streeft niet, zoals het ANP, volledigheid na. We zijn in die zin geen klassiek persbureau. Je kunt de werkwijze van de redactie beter vergelijken met die van een landelijke krant, die op basis van onder meer persbureaukopij, contacten met nieuwsbronnen en eigen nieuwsgaring de verhalen selecteert waarmee aan de slag wordt gegaan.
Het nieuwspakket bestaat vooral uit reportages, interviews, zaterdagverhalen, achtergrondverhalen, en nieuws dat door onderzoek boven water is gehaald, kortom, nieuws dat niet in dezelfde vorm in andere media wordt aangetroffen, en dus exclusief voor de regionale kranten is.
De GPD-productie is uit twee hoofdbronnen afkomstig: de eigen redactie en de redacties van de aangesloten kranten, bij elkaar een kleine 3000 journalisten! Het unieke van de formule van de GPD is dat de aangesloten kranten elkaars correspondent zijn, en verplicht zijn het belangrijkste nieuws uit 'hun' regio via de GPD aan de andere aangesloten kranten te leveren.
Dat betekent nogal wat. Het betekent dat de bij de GPD aangesloten kranten elk kunnen profiteren van de kennis die bij de andere regionale kranten in ons land aanwezig is.
Het nieuws dat de aangesloten dagbladen leveren wordt aangevuld door de verhalen en het beeldmateriaal van de eigen GPD-redactie. Daarbij gaat het onder meer om parlementair nieuws, economisch nieuws, en nieuws op het gebied van kunst, sport en media. Ook wordt een uitgebreid pakket verzorgd op het gebied van consumentenkopij.
Aparte vermelding verdient het netwerk van buitenlandse correspondenten. De GPD heeft correspondenten in 18 buitenlandse hoofdsteden. Daarmee beschikken de regionale kranten over een netwerk dat uitgebreider is dan het correspondenten-net van vrijwel alle landelijke media.
De omvang van de GPD, die niet voor niets bekend staat als ' een stille reus in het medialandschap', blijkt ook uit het aantal kranten dat er lid van is. Bij de GPD zijn 19 regionale kranten met een eigen hoofdredactie aangesloten, die een totale oplage hebben van 2 miljoen, meer dan alle landelijke kranten bij elkaar.
Ook twee Belgische kranten, de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg, hebben toegang tot de kopij van de GPD.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !