piepster | dinsdag 2 mei 2006 @ 11:24 |
Of zuurvlees. Ik ben er gisteren al aan begonnen, en ik wil jullie het recept niet onthouden. (Mocht het mislukken, dan meld ik het hier wel even. ![]() quote:Ik heb trouwens wel veel meer specerijen gebruikt. Mijn ervaring met hachee leert, dat een kilo vlees wel meer dan 1 laurierblad nodig heeft bijvoorbeeld. Hoe lang zou ik het vlees moeten laten pruttelen? Hachee doe ik meestal meer dan 2 uur. Maar dit heeft al een tijd in het zuur gelegen, waardoor het malser is geworden denk ik. Zijn er verder nog toevoegingen of tips? Alvast dank! | |
Tomfan | dinsdag 2 mei 2006 @ 11:46 |
Vroag ut toch geweun aan de mam ! | |
piepster | dinsdag 2 mei 2006 @ 11:49 |
Mijn mam komt uit de achterhoek. De mam van vriendlief komt wel uit limburg. Maar vraag jij het anders even aan mam. | |
Tomfan | dinsdag 2 mei 2006 @ 11:53 |
Mien mam ken neet koake, ich ging ummer friete hoale ... (Vraag maar aan je vriend als je het niet begrijpt.) Trouwens ... wat ik wel weet is dat je echt zuurvlees niet van rundvlees maakt maar van paardenvlees ... Ik hou trouwens niet van zuurvlees | |
Pietverdriet | dinsdag 2 mei 2006 @ 12:01 |
Het echte zuurvlees is paardenvlees. De historie van dit gerecht is arme mensen eten, de mijnwerkers in limburg (en net over de grens in Duitsland) aten de afgeschreven (oude en taaie) mijnpaarden. Dit was goedkoop vlees voor de werkers. Maar zo een oude knol uit de mijn is natuurlijk taai, dus wordt het vlees ingelegd in azijn om het te malsen. Bij een ouwe taaie kon dit wel een week duren, en dan nog urenlang stoven. | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 10:56 |
Ik had even geen oud taai mijnpaard voorhanden, dus ik heb maar vette riblappen genomen. ![]() Ik heb de hele prut uiteindelijk meer dan 2 uur in de pan laten sudderen, en er nog wat extra stroop en koek bij gedaan. Het resultaat was heerlijk. Vriendlief proefde geen verschil met de Limburgse versie die hij kent. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 3 mei 2006 @ 11:30 |
Klinkt geweldig piepster, enne, hoe langer je het laat sudderen, hoe beter het wordt! Dit komt omdat de eiwitten dan afbreken in smaakstoffen. | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 11:43 |
Weet ik, maar het vlees was nu al bijna niet meer herkenbaar, zo zacht en kapot was het al. Vriendlief had er trouwens heerlijke patat bijgehaald. (kookt hij ook eens een keer!-) | |
Martijn_77 | woensdag 3 mei 2006 @ 13:09 |
quote:Hoeveel meer heb je ongeveer gebruikt? | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 13:25 |
Het hele recept a la piepster: 1 kilo rundvlees 2 grote grof gesneden uien een halve fles azijn 2 kopjes water 12 kruidnagels 5 laurierblad 2 eetlepels stroop 3 plakken ontbijtkoek 1 eetlepel suiker 30 peperbolletjes een beetje boter zout en peper Bereidingswijze: Vlees in stukken snijden en inwrijven met peper en zout. Het vlees minstens 24 uur laten staan in een mengsel van azijn, water, zout, peperbolletjes, laurierblad en de kruidnagels. Uien smoren tot ze goudgeel zijn. Haal ze uit de pan en leg ze even opzij. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en bak het in de boter bruin. Doe de uien bij het vlees en zoveel marinade tot het vlees net onder staat. Roer daarna de stroop, de schijfjes ontbijtkoek en de suiker erdoor Laat het mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot het gaar is. Dat wil zeggen: tot het vlees bijna uit elkaar valt. Bij mij was dat ongeveer tweeëneenhalf uur. Ondertussen vriend friet laten halen. (heeft 'ie ook wat te doen) Zelf een bak sla maken met tomaat, ei, komkommer, lenteui en dressing van yoghurt, mosterd, geprakt ei, kerrie, peper en zout. | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 13:26 |
Oh, en die fles azijn was een kleine fles witte wijn azijn, dus dat zal een kwart van een gewone fles zijn geweest denk ik. | |
Pietverdriet | woensdag 3 mei 2006 @ 13:38 |
Oh piepster Het stuk vlees niet aan stukken snijden is beter, gewoon aan één braadstuk houden, dan valt het minder uit elkaar bij het stoven. En voor de Azijn, neem de beste azijn die je hebt, een mooie rode wijn azijn is natuurlijk veel lekkerder dan een "natuurazijn" in zo´n plastic fles. | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 13:47 |
Ik had lekkere witte wijn azijn genomen. En ik vond het juist wel lekker dat het vlees een beetje uit elkaar viel. Ik ben nog steeds aan het overwegen om zelf azijn te gaan maken, maar ik drink altijd keurig mijn flessen wijn leeg, dus er komt maar niet van. Oh ja 2: het vlees was lekkere vette riblappen. | |
Pietverdriet | woensdag 3 mei 2006 @ 14:10 |
quote:Gewoon eens een paar flessen wijn voor offeren. Het is echt de moeite waard. Kreeg maandag nog iemand op bezoek die me vertelde hoe te gek mijn Sherry azijn was. quote: ![]() | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 14:24 |
Kan jij dat azijn maak topic nog ergens terugvinden? Ik niet. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 3 mei 2006 @ 14:28 |
Ik wel Zelf azijn maken | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 14:53 |
Daar heb ik precies op gezocht. Mijn dank is groot! | |
Serendips | woensdag 3 mei 2006 @ 14:58 |
quote:Waarom moet ik nu onmiddellijk aan het sprookje van Grote Klaas en Kleine Klaas denken? Ik had als kind een l.p. met sprookjes uit het jaar nul. Dit sprookje vond ik toch wel zo zielig, want er werden paarden in doodgeslagen. Tot zover offtopic, mooi verhaal achter het recept, Piet! | |
piepster | woensdag 3 mei 2006 @ 20:51 |
Vriendjelief zegt dat het echt aan stukken gesneden moet worden. Anders kan 'ie z'n friet er niet in dippen. wat moet ik toch met iemand die niet kan koken, maar wel kan eten? | |
Pietverdriet | woensdag 3 mei 2006 @ 21:22 |
quote:Dat doe je dan na het stoven. quote:Heb er hier ook zo eentje... | |
Vanyel | woensdag 3 mei 2006 @ 21:33 |
Ik maak het zelf en vind ook dat het in stukken moet hoor. De gouden tip van mijn vader is dat het net een heel heel klein beetje moet aanbranden. Goed voor de kleur en smaak.. Ik doe het trouwens zonder peperbolletjes, met een stuk minder kruidnagels, geen stroop, meer peperkoek en altijd met paard. Oh en ik bind het nog een beetje aan het eind. Zodat het wel écht aan de friet blijft hangen. Liefst eten met rode kool en friet of aardappelpuree | |
piepster | zondag 15 oktober 2006 @ 16:42 |
JAAAAAA!!! Vandaag weer zoervleisch! | |
Killer_Mom | maandag 16 oktober 2006 @ 02:02 |
t valt wel op dat t 'zoervleisch' in Limburg zuurder is als in Brabant, de mensen ook trouwens, maar dat is off topic, hier maken ze t l van paard, mijn schoonmoeder iedere, iedere , iedere zondag, met boontjes en aardappelen, wat hing me dat de nek uit, limburgse taal ![]() zonder peperkoek, dat was voor arme mensen om er meer uit te halen, en ik vind t veel te zoet, 2 appels wel. dergelijke gerechten kook ik graag, creatief, zelf uitzoeken wat lekker is, en t voordeel is dat je er een paar uur over kunt doen, tot de smaak je aanstaat, | |
#ANONIEM | maandag 16 oktober 2006 @ 08:41 |
quote:voor FOK! had ik er nog nooit van gehoord, tot ik met een FOK!ker uit Limburg zat te kleppen op MSN ![]() Klinkt in ieder geval erg lekker, en ik hou sowieso al van stoofvlees dus dit zal ik snel eens uit proberen. Even 1 vraagje, ik wil graag paardenvlees ervoor gebruiken, maar wat voor stuk heb ik dan nodig? Mijn slager heeft zover ik weet alleen paardenbiefstuk. | |
piepster | maandag 16 oktober 2006 @ 08:43 |
Da's er denk ik een beejte te duur voor. Heeft hij geen stoofvlees oid? Je kan het altijd even vragen. | |
#ANONIEM | maandag 16 oktober 2006 @ 08:48 |
quote:De paardebiefstuk is nieteens zo duur 9.50 euro per kilo. Wel duurder dan riblappen in de aanbieding bij de supermarkt natuurlijk ![]() | |
Pony-Lover | maandag 16 oktober 2006 @ 08:55 |
D'r moet wel echt paard in hoor ![]() en ik vind het niet te vreten ![]() ![]() | |
#ANONIEM | maandag 16 oktober 2006 @ 09:00 |
quote:Pony-Lover die paard eet...maar ach je schreeuwt ook tegen dieren ![]() | |
Pony-Lover | maandag 16 oktober 2006 @ 09:06 |
quote:Als het paard "af" is moet je het opvreten ![]() ![]() ![]() ![]() | |
mAst3rb33r | maandag 16 oktober 2006 @ 14:51 |
Volgens mij kan je ipv 'gewone' stroop ook appelstroop gebruiken. Maakt het nog iets 'zuurder'. Althans, zo heb ik het altijd gegeten... | |
n0a | maandag 16 oktober 2006 @ 16:48 |
Mn moeder en ikzelf gebruiken eigenlijk altijd appelstroop. Recept voor stoofvlees van <a href="http://www.omroepmax.nl/?waxtrapp=nconvCsHnHUZUyBzBY">Oma's Keukengeheimen</a> is ook lekker. | |
Serendips | dinsdag 17 oktober 2006 @ 11:37 |
Volgens mij gebruikte mijn oma altijd het restwater/azijn dat in potjes augurken zit voor dit recept. Ik mocht dat in ieder geval nooit weggooien. | |
piepster | dinsdag 17 oktober 2006 @ 12:10 |
Da's meestal iets zoeter dan gewone azijn. Klinkt ook wel lekker, maar ik denk niet dat ik de moeite ga nemen om allemaal lege augurkpotjes te bewaren. | |
Pietverdriet | dinsdag 17 oktober 2006 @ 14:12 |
quote:Zuinig, hé. Tja, das de generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt.. | |
SadKingBilly | woensdag 18 oktober 2006 @ 19:19 |
Haha, dat at ik vroeger als "siepeltsjie Fleisch" Voorouders komen uit friesland en daar stond het inderdaad iedere week op het menu. Je moet er echt paardenvlees voor gebruiken, dat in de breedte (dus niet met de richting van de vleesdraad mee) snijden in stroken. Valt het uit elkaar maar pas als je het echt gaat omscheppen (daar dus ook heel voorzichtig mee zijn) Helaas verkoopt geen enkele slager in Zwolle meer paardenvlees, wie weet rij ik volgend weekeind wel even naar de paardenslager in slagharen.. Ik heb net mijn eten op maar krijg er bijna weer trek van als ik eraan denk. Wel met friet en salade natuurlijk! ![]() | |
SadKingBilly | woensdag 18 oktober 2006 @ 19:20 |
quote:Nee, die is wat zoeter van smaak. Je kunt natuurlijk ook gewoon een flinke schep suiker (liefst bruine basterdsuike) door de azijn scheppen.. | |
Zo-is-dat | dinsdag 17 maart 2009 @ 18:12 |
Ik heb net mijn eerste pan Zoervleisch op staan ![]() Nu heb ik een dilemma; op internet vind ik tegenstrijdige recepten. - de ene helft zegt dat je direct met de marinade de peperkoek en stroop toe moet voegen en het geheel dan heerlijk lang laten stoven - de andere helft doet de peperkoek en stroop pas op het laatst erbij en serveert het gerecht als het tot een saus gesmolten is Welke manier is nou de beste/lekkerste? Of maakt het niet zoveel uit, ik kan me voorstellen dat de smaak van de koek en de stroop veel meer in het gerecht trekt als het er al eerder bij zit, of niet? | |
Vanyel | dinsdag 17 maart 2009 @ 18:42 |
Peperkoek en stroop pas tegen het eind erbij, maar hoeft niet helemaal tot t eind te wachten. Peperkoek bindt een beetje. Dat is niet handig op iets te sterke pitten als je het nog lang laat staan. | |
RobinOok | dinsdag 17 maart 2009 @ 18:48 |
Op het laatst. Anders zal je zien dat het nog aanbrandt ook. | |
Zo-is-dat | dinsdag 17 maart 2009 @ 19:14 |
Dankjulliewel! Dat ga ik doen ![]() | |
Killer_Mom | woensdag 18 maart 2009 @ 00:52 |
vandaag nog gemaakt, 2 kg paardenvleees, door de bloem halen , bruin bakken in kleine porties, afblussen met een fles rode wijn, veel uien , geen peperkoek of stroop, of toppic dus. stoofpotten , heerlijk. | |
Mini_rulez | woensdag 18 maart 2009 @ 12:43 |
quote:Smaakt het heel anders met rundvlees? Wat is dan het verschil? Met alles wat je eraan toevoegt wat z'n smaak afgeeft (azijn, stroop, peperkoek, kruiden), kan ik me haast niet voorstellen dat het zo'n groot verschil is... | |
RobinOok | woensdag 18 maart 2009 @ 13:24 |
Tuurlijk niet. Verschil is niet te proeven. | |
Smallish | woensdag 18 maart 2009 @ 18:16 |
Lekker! Hier zocht ik nog een lekker recept van. ![]() | |
Vanyel | woensdag 18 maart 2009 @ 18:20 |
Ik vind paard smaakvoller. Ook buiten het zuurvlees overigens. |