Het leest lekker weg en ik vind het verhaal, de karakters, de tijd waarin het speelt en de setting intrigerend en fascinerend.quote:Op dinsdag 13 februari 2007 15:52 schreef Claudia_x het volgende:
Ik neem aan dat The Fountainhead bevalt, Lienekien?
Ik ben benieuwd naar je mening over We the living, AR.
tsjop, tsjop...quote:Op dinsdag 13 februari 2007 20:29 schreef Claudia_x het volgende:
Ik krijg er zin van om vroeg naar bed te gaan met The fountainhead.
Het effect dat Roark daar heeft op Mallory is precies wat het boek met mij doet en waarom het altijd in de buurt ligt.quote:Op vrijdag 16 februari 2007 22:59 schreef Zina het volgende:
De essentie van het boek, wat mij betreft.
inderdaad, dat gedeelte raakte mij ook heel ergquote:Op vrijdag 16 februari 2007 22:59 schreef Zina het volgende:
De essentie van het boek, wat mij betreft.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 3% gewijzigd door Automatic_Rock op 20-02-2007 11:09:12 ]Mensen die zich snel gekwetst voelen zijn een grotere bedreiging voor de vrije samenleving dan mensen die graag bewust andere mensen beledigen. Ik hoop dat ik hiermee niet andere mensen kwets. Het is slechts mijn mening :-)
Ik heb die vrijheid maar even genomen...quote:Op dinsdag 20 februari 2007 10:19 schreef Claudia_x het volgende:
Misschien kun je dat tussen spoiler tags zetten?
Grappig dat je haar werk in die volgorde leest. Atlas Shrugged is haar magnum opus terwijl We the living haar eerste roman is, waarin ze duidelijk nog zoekende is naar zowel vorm als inhoud. Hoe beter ze haar ideeën onder woorden kon brengen hoe duidelijker die ideeën voor haarzelf werden, heb ik het idee. Desalniettemin is We the living een prachtboek, zeker voor wie haar latere romans te rigide en ongeloofwaardig vindt.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 11:11 schreef Automatic_Rock het volgende:
We The Living leest trouwens erg prettig!
Niet zo surrealistisch, en iets minder beeldend dan AS, maar tot nu toe nog steeds een boeiend boek. Lees het graag
(ben nu bij blz150+/-)
Ja, ik weet dat dit haar eerste boek was, en AS haar laatste.quote:Op dinsdag 20 februari 2007 11:48 schreef Claudia_x het volgende:
[..]
Grappig dat je haar werk in die volgorde leest. Atlas Shrugged is haar magnum opus terwijl We the living haar eerste roman is, waarin ze duidelijk nog zoekende is naar zowel vorm als inhoud. Hoe beter ze haar ideeën onder woorden kon brengen hoe duidelijker die ideeën voor haarzelf werden, heb ik het idee. Desalniettemin is We the living een prachtboek, zeker voor wie haar latere romans te rigide en ongeloofwaardig vindt.
[afbeelding]
En bedankt voor de tags.![]()
Atlas Shrugged viel in de smaak, maar niet zoals The Fountainhead. Ik zag Hank Rearden als de nieuwe Howard Roark, en ik vond het moeilijk te verkroppenquote:Op dinsdag 27 februari 2007 12:39 schreef Zina het volgende:
Dan nu mijn vragen (vooral aan Claudia gericht, want zij weet er het meeste van geloof ik, en ik ben gewoon naar haar benieuwd):
Wat vond je toen je na The Fountainhead Atlas Shrugged las? Viel het net zo in de smaak?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Daarna wilde ik niet meer verder lezen. Ik had bij AS het idee dat het verhaal nog meer ondergeschikt was gemaakt aan het uiteenzetten van haar objectivistische filosofie. Waar The Fountainhead een Ontdekking was, werd AS hier en daar zelfs vervelend. Verder miste ik Dominique (waar ik me toch mee vereenzelvigde).Nee. Ik weet wat de principes zijn waarnaar ik wil leven, daar heb ik HR niet voor nodig. Wat ik wél uit het boek haal, heeft meer betrekking op je volgende vraag.quote:Toen je net The Fountainhead had gelezen, dacht je toen ook vaak bij situaties in je eigen leven: hoe zou Roark hiermee omgaan? En zo ja, werd je daar wijzer van?
In 1984 schrijft Orwell ergens: Being in a minority, even a minority of one, did not make you mad. There was truth and there was untruth, and if you clung to the truth even against the whole world, you were not mad. Howard Roark geeft me moed om in de minderheid te verkeren. Als de eenzaamheid me te veel wordt, dan grijp ik naar The Fountainhead. Ik weet dat het gek is om zoiets te zeggen; HR is een fictief karakter. Maar het is genoeg voor me om te weten dat er ooit iemand is geweest die hem heeft bedacht als het meest nobele streven van een mens.quote:Waarom is The Fountainhead je favoriet? Wat is er aan deze roman dat je er steeds naar terugkeert (zoals je aangaf hierboven)?In ethische zin is het meer een verwoording van wat ik altijd al heb gevonden. Ik zie het niet als een leidraad. En ik moet zeggen dat ik het Objectivisme ook minder interessant vind worden als de filosofie verder gaat dan persoonlijke ethiek.quote:In hoeverre beïnvloedt het Objectivisme de manier waarop je je leven leidt, of is het niet meer of minder dan een theorie die je tot je hebt genomen?Weinig. Ik vind dat ze anarchisme niet serieus genoeg nam. En ze had een minnaar; dat kan ik ook niet verkroppen. Wat ik ook onzin vond, is dat je als Objectivist van bepaalde muziek en kunst moest houden. Ik zie Rands muzieksmaak niet als toonaangevend. Als ik Elliott Smith prachtig vind terwijl hij de ellende van zijn bestaan bezingt, dan voel ik me geen verrader van mijn principes.quote:Zijn er punten waarop je het echt niet eens bent met Ayn Rand?
Ik heb geen behoefte om Rand te volgen zoals die Objectivisten dat doen. Ze is geen Jezus en iedereen die zo naar haar opkijkt heeft duidelijk niks van haar boeken begrepen.I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
quote:Op dinsdag 27 februari 2007 13:14 schreef Claudia_x het volgende:
Atlas Shrugged viel in de smaak, maar niet zoals The Fountainhead. Ik zag Hank Rearden als de nieuwe Howard Roark, en ik vond het moeilijk te verkroppenIk wil Atlas Shrugged nog lezen, ben wel benieuwd hoe ik het zal ervaren. Misschien vind ik het iets minder erg dat het verhaal ondergeschikt is aan de filosofie. Dominique, daar heb ik me nooit mee geïdentificeerd. Eigenlijk met geen enkel personage in The Fountainhead, terwijl dit vaak toch een vereiste is/ lijkt te zijn voor het 'opgaan' in een boek. HR fascineerde mij, ik wilde alleen maar weten hoe het met hém verder ging. Maar hij was te ideaal en te mannelijk voor vereenzelviging.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Daarna wilde ik niet meer verder lezen. Ik had bij AS het idee dat het verhaal nog meer ondergeschikt was gemaakt aan het uiteenzetten van haar objectivistische filosofie. Waar The Fountainhead een Ontdekking was, werd AS hier en daar zelfs vervelend. Verder miste ik Dominique (waar ik me toch mee vereenzelvigde).Je hebt niemand nodig om je eigen leven te bepalen, dat is waar, zo heb ik ook altijd geleefd en gehandeld. Maar de mate waarin HR dat doet, is van zodanig niveau dat ik het toch niet kan helpen dat ik me regelmatig wel eens afvraag: hoe zou hij gereageerd hebben? Niet hem als persoon, maar het gaat me eigenlijk meer om de filosofie die er achter steekt: oftewel, hoe kun je dagelijks leven volgens zo'n filosofie.quote:Nee. Ik weet wat de principes zijn waarnaar ik wil leven, daar heb ik HR niet voor nodig. Wat ik wél uit het boek haal, heeft meer betrekking op je volgende vraag.
Dat heb ik overigens bij meer filosofieën/ideeën en ook bij religies: dat ik me afvraag hoe je die principes dag in dag uit kunt naleven. Ik heb ook duidelijke en uitgesproken ideeën over veel dingen, maar het leven leef je in principe één keer, het is vaak moeilijk om precies van tevoren te weten hoe te handelen.Mee eens. Het behoren tot een groep aanhangers van wie dan ook moet te allen tijde worden voorkomen. Ik kan me er niets bij voorstellen.quote:Weinig. Ik vind dat ze anarchisme niet serieus genoeg nam. En ze had een minnaar; dat kan ik ook niet verkroppen. Wat ik ook onzin vond, is dat je als Objectivist van bepaalde muziek en kunst moest houden. Ik zie Rands muzieksmaak niet als toonaangevend. Als ik Elliott Smith prachtig vind terwijl hij de ellende van zijn bestaan bezingt, dan voel ik me geen verrader van mijn principes.
Ik heb geen behoefte om Rand te volgen zoals die Objectivisten dat doen. Ze is geen Jezus en iedereen die zo naar haar opkijkt heeft duidelijk niks van haar boeken begrepen.
Ik herken wel wat je zegt: dat de ideeën een bevestiging zijn van wat je zelf altijd al hebt gevonden. Dat is mijn beleving ook, maar juist daarom was het lezen een schok voor me. Het was voor het eerst dat ik iets las waarvan ik meteen dacht: dit klopt. Terwijl ik doorgaans bij alles wat ik lees wel kritische noten heb, of ronduit 'nee' moet zeggen. Nu probeer ik er achter te komen wat de implicaties van mijn 'yes' zijn. Ben ik nu gewoon gek van een boek, personage? Ben ik een objectivist?
[ Bericht 1% gewijzigd door Zina op 27-02-2007 15:43:55 ]Onderuitgezakt in de koffiehoek van het zorgcentrum zit Sieb met volle teugen na te genieten van de Tweede Wereldoorlog (Gummbah)
Als je dat weer eens hebt, post hier dan de tekst waarbij die gedachte je te binnen schiet. Ik ben benieuwd. Het is voor mij alweer een tijdje geleden dat ik het boek gelezen heb.quote:Op dinsdag 27 februari 2007 16:06 schreef Automatic_Rock het volgende:
Die gedachte schiet me regelmatig te binnen tijdens het lezen
maar dat doet niks af van het leesplezier hoor
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |