abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 3 april 2006 @ 13:03:16 #1
73954 No-Li-Ta
can't touch this..
pi_36605055
Het geheim van de negert
En dan nu de berichten voor Land- en Tuinbouw. Hallo boertjes! Stop onmiddellijk met telen van die zwaar lutsende asperges, augurken en sperciebonen. Meteen omscholen die Polen. Want de teff moet als de sodemieter de grond in. Teff, ja. Teff! Teff! Teff is de nieuwe legale doping. Een soort van cafeïne met suiker, maar dan van graan. Teff geeft je vleugels! De loopnegerts uit Ethiopië winnen er al jaren de marathons mee. Nee, heusch. Even dat Novib-cliché van die hongerige bolbuikzwartjes vergeten. Dankzij de teff-pannenkoekjes duurlopen de Bikila's en de Gebreselassi's het blanke ras al eeuwenlang keihard voorbij. Maar dat gaat nu veranderen, zegt atleet Martin Veenhuizen. Tests bewijzen het: "Gezien mijn leeftijd van 36 jaar zou ik minder moet presteren, maar het gaat het alleen maar beter."

bron: www.geenstijl.nl

Teff:
Teff (Eragrostis tef) is een gewas dat het midden houdt tussen een graan en een gras. Het duizendkorrel gewicht is 0,3 tot 0,4 gram. 150 korrels teff wegen even veel als 1 tarwekorrel. In Nederland is het in 2001 voor het eerst verbouwd en in 2004 werd in Nederland 620 hectare teff geteeld.

De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in Egyptische piramides van 5500 jaar oud.

Het tot 160 cm lange gewas ziet eruit als een gras, totdat het korrels begint te dragen. De stengels zijn dun, waardoor het gewas makkelijk legert (gaat liggen). De korrels zijn zeer klein (ter grootte van suikerkorrels), maar elke halm draagt er zo veel van, dat de plantjes tegen de oogsttijd krom gaan hangen van het gewicht.

Na het oogsten van de zaden wordt het, in Ethiopië althans, drie dagen ondergronds gefermenteerd en dan als een soort zuurdeeg tot platte koeken verwerkt. Men maakt er ook wel pap van, of zelfs een soort bier.

Sinds enkele jaren wordt teff ook in Nederland verbouwd, en met succes. De opbrengst is echter nogal laag zo'n 700 kg per ha. In tegenstelling tot de meeste granen is het absoluut glutenvrij, wat gerechten van teff interessant maakt voor mensen met gluten-intolerantie. De ongepelde korrels worden gemalen tot meel, dat o.a. geschikt is voor het bakken van brood.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Teff

----------------

Zou het serieus hierdoor te verklaren zijn dat Ethiopiers beter presteren? Want ik heb altijd gedacht dat het iets met een verschil in de opbouw, samenstelling en hoeveelheid van rode en witte bloedcellen te maken had..
__-*-__
  maandag 3 april 2006 @ 13:11:58 #2
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_36605298
Hmm, behalve in een bronloos dubieus stukje ( waar nota bene termen als 'negerts' gebezigd worden ) lees ik nergens waar het prestatie-bevorderend zou zijn.

Een gedegen onderzoek zou niet overbodig zijn.
pi_36605377
quote:
Op maandag 3 april 2006 13:03 schreef No-Li-Ta het volgende:
Het geheim van de negert
En dan nu de berichten voor Land- en Tuinbouw. Hallo boertjes! Stop onmiddellijk met telen van die zwaar lutsende asperges, augurken en sperciebonen. Meteen omscholen die Polen. Want de teff moet als de sodemieter de grond in. Teff, ja. Teff! Teff! Teff is de nieuwe legale doping. Een soort van cafeïne met suiker, maar dan van graan. Teff geeft je vleugels! De loopnegerts uit Ethiopië winnen er al jaren de marathons mee. Nee, heusch. Even dat Novib-cliché van die hongerige bolbuikzwartjes vergeten. Dankzij de teff-pannenkoekjes duurlopen de Bikila's en de Gebreselassi's het blanke ras al eeuwenlang keihard voorbij. Maar dat gaat nu veranderen, zegt atleet Martin Veenhuizen. Tests bewijzen het: "Gezien mijn leeftijd van 36 jaar zou ik minder moet presteren, maar het gaat het alleen maar beter."

bron: www.geenstijl.nl

Teff:
Teff (Eragrostis tef) is een gewas dat het midden houdt tussen een graan en een gras. Het duizendkorrel gewicht is 0,3 tot 0,4 gram. 150 korrels teff wegen even veel als 1 tarwekorrel. In Nederland is het in 2001 voor het eerst verbouwd en in 2004 werd in Nederland 620 hectare teff geteeld.

De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopië. Het oudst zijn vondsten in Egyptische piramides van 5500 jaar oud.

Het tot 160 cm lange gewas ziet eruit als een gras, totdat het korrels begint te dragen. De stengels zijn dun, waardoor het gewas makkelijk legert (gaat liggen). De korrels zijn zeer klein (ter grootte van suikerkorrels), maar elke halm draagt er zo veel van, dat de plantjes tegen de oogsttijd krom gaan hangen van het gewicht.

Na het oogsten van de zaden wordt het, in Ethiopië althans, drie dagen ondergronds gefermenteerd en dan als een soort zuurdeeg tot platte koeken verwerkt. Men maakt er ook wel pap van, of zelfs een soort bier.

Sinds enkele jaren wordt teff ook in Nederland verbouwd, en met succes. De opbrengst is echter nogal laag zo'n 700 kg per ha. In tegenstelling tot de meeste granen is het absoluut glutenvrij, wat gerechten van teff interessant maakt voor mensen met gluten-intolerantie. De ongepelde korrels worden gemalen tot meel, dat o.a. geschikt is voor het bakken van brood.

bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Teff

----------------

Zou het serieus hierdoor te verklaren zijn dat Ethiopiers beter presteren? Want ik heb altijd gedacht dat het iets met een verschil in de opbouw, samenstelling en hoeveelheid van rode en witte bloedcellen te maken had..
Ethiopiers kunnen toch goed rennen, omdat het klimaat er goed voor is? Net zoals dat daarom Nederlanders/Noren etc. daarom zo goed kunnen schaatsen?

Oké van vezels krijg je wel langdurige energie, maar het lijkt me niet dat het daardoor zal komen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')