Volgens mij ontstaat de neerwaartse luchtstroom niet door het temperatuursverschil maar doordat door de verdamping van water de (eerst nog droge) lucht boven in de toren afkoelt en het daardoor met een grote snelheid naar beneden valt. Die professor heeft zelfs de verwachte snelheid uit kunnen rekenen.quote:Op zondag 2 april 2006 17:09 schreef Alicey het volgende:
Een flaw die ik hierin ze is dat het water wat in de lucht wordt los gelaten uiteindelijk op de grond terecht komt, waardoor de grond ook afkoelt, wat uiteindelijk tot gevolg zal hebben dat het temperatuurverschil afneemt, waardoor het systeem zichzelf om zeep helpt.
Ik heb even de bron gelezen. Je hebt inderdaad gelijk, het werkt anders.quote:Op zondag 2 april 2006 17:15 schreef Akkersloot het volgende:
[..]
Volgens mij ontstaat de neerwaartse luchtstroom niet door het temperatuursverschil maar doordat door de verdamping van water de (eerst nog droge) lucht boven in de toren afkoelt en het daardoor met een grote snelheid naar beneden valt. Die professor heeft zelfs de verwachte snelheid uit kunnen rekenen.
Je moet er ook niet 1 bouwen maar meerdere en electriciteit is een stuk makkelijker te transporteren dan oliequote:Op zondag 2 april 2006 17:21 schreef ikke_ook het volgende:
480 MW vind ik niet bijster veel... zeker niet als je nagaat dat er een toren van 1200 meter voor moet worden gebouwd. Enig idee wat de bouw van zoiets aan energie kost? Daarbij heb je dan 480MW in het regenwoud...wat moet je ermee??De plaatselijke bevolking van energie voorzien?
Zitten die daarop te wachten dan?
En wat gebeurd er als het regent of als het ander weer is dan anders?Dan heb je dus een centrale die niet altijd werkt maar afhankelijk is van het weer. Net zoiets als windmolens dus, geen oplossing voor het probleem, hooguit een druppel op de gloeiende plaat.
Een kerncentrale levert toch niet veel meer dan 3 a 4 keer zoveel, dus wat dat betreft vind ik het niet echt weinig..quote:Op zondag 2 april 2006 17:21 schreef ikke_ook het volgende:
480 MW vind ik niet bijster veel...
Dat durf ik bijzonder te betwijfelen!!Vergis je niet in de verliezen in electriciteitslijnen!!quote:Op zondag 2 april 2006 17:25 schreef mg794613 het volgende:
[..]
Je moet er ook niet 1 bouwen maar meerdere en electriciteit is een stuk makkelijker te transporteren dan olie
Dat was meer een reactie op TT : "Mega alternatieve energie"quote:Op zondag 2 april 2006 17:27 schreef Alicey het volgende:
[..]
Een kerncentrale levert toch niet veel meer dan 3 a 4 keer zoveel, dus wat dat betreft vind ik het niet echt weinig..
Leuk berekent, zei het niet dat de energie opgewekt wordt in de tropen, en dat de grootste verbruikers niet in de tropen zitten, alle electriciteit zal dus getransporteerd moeten worden naar elders...En daarbij is het huidige Europese energienet vrij betrouwbaar door de vele opwekeenheden die gekoppeld zijn.quote:Met dit gegeven kan het totale potentieel geschat worden. Aldus komt men tot een wereld potentieel van leverbare energie door op land gebouwde torens 5X1013-1014 Watt ofwel 4.4X1014-8.8X1014 kWh electriciteit . (vermenigvuldigen met 8760, het aantal uren in een jaar)
In West Europa gebruikt men 5000 kWh per jaar. Voor 6 miljard mensen komt dit dus neer op 3 X1013 kWh/jaar.
Dit is slechts 3,4 - 6,8 % van het wereldpotentieel aan energie uit valwindtorens.
De rendements verliezen tijdens het transport van olie zijn in de tientallen ordes groter dan die tijdens het transport van energie. Het concept lijkt me echter vrij onhaalbaar, je zou belachelijk veel moeite moeten steken in een 1200 meter hoge toren... Dat is 2 keer zo hoge als de hoogste toren op dit moment...quote:Op zondag 2 april 2006 17:29 schreef ikke_ook het volgende:
[..]
Dat durf ik bijzonder te betwijfelen!!Vergis je niet in de verliezen in electriciteitslijnen!!
voordeel van deze toren is dat z'n breedte ook heel erg groot is.quote:Op zondag 2 april 2006 17:38 schreef Drive-r het volgende:
[..]
De rendements verliezen tijdens het transport van olie zijn in de tientallen ordes groter dan die tijdens het transport van energie. Het concept lijkt me echter vrij onhaalbaar, je zou belachelijk veel moeite moeten steken in een 1200 meter hoge toren... Dat is 2 keer zo hoge als de hoogste toren op dit moment...
Fout. Een valwindtoren werkt namelijk alleen in een woestijnklimaat. Daar waar in de bovenlucht dus de droge lucht zit die juist van de tropen afkomt en in de woestijn sowieso al naar beneden komt. Een valwindtoren pakt over een diameter van 400 meter alle valwind die anders over een oppervlakte van 300 km2 woestijn als droge lucht naar beneden komt.quote:Op zondag 2 april 2006 17:32 schreef ikke_ook het volgende:
Leuk berekent, zei het niet dat de energie opgewekt wordt in de tropen, en dat de grootste verbruikers niet in de tropen zitten.
En wat is het voordeel daar precies van? Dat hij niet om valt?quote:Op zondag 2 april 2006 17:44 schreef mg794613 het volgende:
[..]
voordeel van deze toren is dat z'n breedte ook heel erg groot is.
Dan mag je weel heeeel erg grootschalig werken. Volgens mij hebben we momenteel ook nog geen last door de warmteproductie vanuit de kernenergie, toch?quote:Op zondag 2 april 2006 18:34 schreef gronk het volgende:
Ander 'detail': als zoiets gaat werken, en je gaat 't op grote schaal toepassen, dan ga je ook klimatologische effecten krijgen.
Het klimatologische effect zit dan ook alleen in de 2000 mm regen (dat is evenveel als in een tropisch regenwoud) dat over een gebied van 300 km2 wordt verwacht (36 m3/sec).quote:Op zondag 2 april 2006 18:35 schreef Drive-r het volgende:
Dan mag je weel heeeel erg grootschalig werken. Volgens mij hebben we momenteel ook nog geen last door de warmteproductie vanuit de kernenergie, toch?
Waar zou het heen moeten eroderen? Je vormt geen rivieren o.i.d.... Maar goed, dat klimatologisch effect lijkt uit het stukje juist een van de gunstige bijwerkingen te zijn...quote:Op zondag 2 april 2006 18:42 schreef Akkersloot het volgende:
[..]
Het klimatologische effect zit dan ook alleen in de 2000 mm regen (dat is evenveel als in een tropisch regenwoud) dat over een gebied van 300 km2 wordt verwacht (36 m3/sec).
Het enige nadeel dat ik dan kan verwachten is dat de bodemgesteld van een woestijn die hoeveelheid niet aankan en dus een heel gebied erodeert.
De omgekeerde punaise. Een enorme kas waarin de lucht door de zon wordt opgewarmd en de lucht dus stijgt. De hoogte van de kas loopt dan ook langzaam op richting de toren. De wind die dan onstaat gaat dan juist naar omhoog in plaats van naar omlaag. Bij de valwindtoren heb je die kassen niet nodig. Een valwindtoren heeft wel als nadeel dat circa de helft van het (bruto) vermogen gebruikt moet worden om het benodige de water (36 m3/sec) 1200 meter hoog te krijgen.quote:Op zondag 2 april 2006 18:39 schreef Basp1 het volgende:
http://www.wired.com/news/technology/0,1282,66694,00.html
in aurstalie zijn ze met zoiest soortegelijks bezig.
Die 2000 mm (de 2 meter waar die site het over heeft) is wél de hoeveelheid die in een tropisch regenwoud valt. Zou dat zelfde water in een droge woestijn vallen dan krijg je toch serieuze erosie problemenquote:Op zondag 2 april 2006 18:50 schreef Drive-r het volgende:
Waar zou het heen moeten eroderen? Je vormt geen rivieren o.i.d.... Maar goed, dat klimatologisch effect lijkt uit het stukje juist een van de gunstige bijwerkingen te zijn...
En da's bij een centrale. Wil je een heel land voorzien van electriciteit, dan heb je meer centrales nodig; Nederland heeft ~ 20GW aan electricietscentrales staan. Zeg dat je 40 centrales neerzet, voor in totaal 20 GW. Dan zit je dus op 12000km2. Ter vergelijking: nederland is ~ 42.000 vierkante km. Volgens mij ga je dat wel degelijk merken.quote:Op zondag 2 april 2006 18:42 schreef Akkersloot het volgende:
[..]
Het klimatologische effect zit dan ook alleen in de 2000 mm regen (dat is evenveel als in een tropisch regenwoud) dat over een gebied van 300 km2 wordt verwacht (36 m3/sec).
Het voordeel van een dergelijke constructie is de eenvoud. Het is vrij simpele om een opstelling van kassen te maken met een stijghoek richting een centrale 'schoorsteen'. Vervolgens hoef je alleen de energie uit de stijgende lucht te halen. Het jammere is dat je op die oppervlakte waarschijnlijk meer energie haalt uit zonnepanelen.quote:Op zondag 2 april 2006 21:41 schreef Schonedal het volgende:
Ik heb wel eens een ontwerp gezien van een stijgwindtoren.
Op een groot oppervlak onder broeikasruiten wordt in een warm klimaat lucht verwarmd.
Centraal in de broeikas staat een hoge schoorsteen, hier stijgt de warme lucht in op die aan de omtrek van de broeikas vrij kan toestromen.
In de schoorsteen bevindt zich een turbine die electriciteit opwekt.
Er komt geen water aan te pas en zeker geen zout water, hooguit condenswater dat opgevangen kan worden en dus zoet is.
Is dit geen beter idee?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |