FOK!forum / Culinesse à gogo / Granaatappel
-Beer-dinsdag 28 maart 2006 @ 12:40
Granaatappel

De granaatappel is afkomstig uit Perzie en Afghanistan, maar groeit tegenwoordig overal in de landen met een subtropisch klimaat. Het is een vrucht met een rijke historie. De eerste afbeeldingen werden al gevonden op grafschilderingen van Egyptenarenvan 2500 voor Christus. De prachtige, roodglanzende bloemen vormden het symbool voor liefde en de vele pitjes in de vrucht het symbool voor vruchtbaarheid. De granaatappel groeit aan een boom van ongeveer 8 meter hoog. De vrucht is een schijnbes ter grootte van een sinaasappel en is enigszins uivormig.

De schil is glad en leerachtig. De vrucht is roodbruin van kleur. Binnen de schil verdelen witachtige vliezen de vrucht in compartimenten. Hierin zitten talloze rode kogeltjes. Ze bestaan uit gelei-achtige licht tot donkerrood vruchtvlees met een eetbaar wit pitje erin.

Soort : Granaatappel
Vitamine C : aanwezig
Vitamine B : aanwezig
IJzer : ruim aanwezig
K-joules : 322 per 100gr.
Kcal : 77 per 100gr.





Troeldinsdag 28 maart 2006 @ 12:41
Die zit toch in multivruchtensap enzo wel eens?
-Beer-dinsdag 28 maart 2006 @ 12:42
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 12:41 schreef Troel het volgende:
Die zit toch in multivruchtensap enzo wel eens?
Soms ja.
Troeldinsdag 28 maart 2006 @ 12:43
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 12:42 schreef -Beer- het volgende:

[..]

Soms ja.
Volgens mij heb ik het nog niet echt op een andere manier gehad. Terwijl ik er toch wel regelmatig over gehoord heb. Het zal me niets verbazen dat ik het wellicht wel gehad heb, maar het gewoon niet door had ofzo
piepsterdinsdag 28 maart 2006 @ 12:57
En welke gedeeltes kan je precies eten? Of kan je het in een recept gebruiken?
Hopeydinsdag 28 maart 2006 @ 13:28
Oh lekker.. ik haal ze af en toe bij de oosterse markt smaken alleen niet altijd even zoet.
Mirjamdinsdag 28 maart 2006 @ 13:29
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 12:57 schreef piepster het volgende:
En welke gedeeltes kan je precies eten? Of kan je het in een recept gebruiken?
de pitjes met dat rode vruchtvlees eromheen, dat kun je eten
veel pit, dat wel, maar best lekker
Rewimodinsdag 28 maart 2006 @ 13:30
Ja lekker, beetje friszuur van smaak
Stereotomydinsdag 28 maart 2006 @ 14:01
Was dit niet het hoofdbestanddeel van Grenadine siroop?
Coolfooldinsdag 28 maart 2006 @ 17:15
Lekker bij ijs!
MLFdinsdag 28 maart 2006 @ 19:47
lol
die dingen groeien ook in Italie

lospeuteren is een klus opzich
door midden snijden
liefst nog een keer
dan kun je 'm zelf breken
rode stukjes eruit peuteren
wit/gele stukjes weggooien

kan bv zo gegeten worden of door de yoghurt
fietsmiepdinsdag 28 maart 2006 @ 21:16
In Portugal zie je ze ook veel; best een lekker frisse vrucht.
Martijn_77dinsdag 28 maart 2006 @ 23:17
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 17:15 schreef Coolfool het volgende:
Lekker bij ijs!
Wat voor ijs?
NIels25woensdag 29 maart 2006 @ 06:40
Pas nog verwerkt in een Salade met een heerlijke Italiaanse ham! Van de Granaatappel een dressing gemaakt met limoensap en honing! In 1 woord Heerlijk!
Martijn_77woensdag 29 maart 2006 @ 08:34
quote:
Op woensdag 29 maart 2006 06:40 schreef NIels25 het volgende:
Pas nog verwerkt in een Salade met een heerlijke Italiaanse ham! Van de Granaatappel een dressing gemaakt met limoensap en honing! In 1 woord Heerlijk!
Wat zat er verder nog door die salade?
Ieneminiewoensdag 29 maart 2006 @ 10:18
hmm, ik heb er wel eens in Griekenland geplukt en mee naar huis genomen.
Dat vruchtvlees is wel lekker, maar ik vond die pitjes wel erg bitter smaken...
Bass-Misswoensdag 29 maart 2006 @ 10:19
#ANONIEMwoensdag 29 maart 2006 @ 11:10
Lekker!
Hallahanwoensdag 29 maart 2006 @ 11:16
niet vergeten de pin eruit te trekken!
Mwanatabuwoensdag 29 maart 2006 @ 11:19
D'r zit idd een hele lading ijzer in...als je er flink van snoept dan zie je de WC eventjes niet. Handig dus in geval van doorloop

Ik ben zelf niet zo gek op de besjes zelf, ik pers ze meestal uit (okay ik beken, ik kijk manlief hiervoor vaak eventjes aan, lui hedonistisch varken dat ik ben)
Coolfoolvrijdag 31 maart 2006 @ 16:44
quote:
Op dinsdag 28 maart 2006 23:17 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Wat voor ijs?
Roomijs, slagroomijs of vanilleijs waarschijnlijk ook wel met chocoladeijs
ennuikvrijdag 31 maart 2006 @ 17:13
Zag laatst in die show van Martha Steward (spel ik dat zo?) een recept met granaatappel.

Als ik het goed onthouden heb was het ongeveer zo:

Gemengde sla (van alles wat)
Rijpe advocado in blokjes
Granaatappel
Grapefruit (vruchtvlees in stukjes snijden, mengen met opgevangen sap, een beetje suiker en misschien nog iets)

Sla op bord leggen, advocado en granaatappel er over strooien en de grapefruit met sap als dressing er over heen.

Lijkt me best een lekker zomer recept!
brrrrrrtzaterdag 1 april 2006 @ 12:20
eet ik eigenlijk alleen met nieuwjaar
Het pure sap ervan heb ik vaak gedronken, dat is heerlijk en gezond en voedzaam. Een beetje rooie bessen achtig.
Ik heb nog wel een paar recepten met granaatappel die post ik nog wel misschien
(met zalm enzo)
Ashramzondag 2 april 2006 @ 14:57
Openbreken en de pitjes lekker een voor een eruit pikken en leegzuigen.
Heerlijke bezigheidstherapie!

Dito voor maiskolven...
Aartizondag 2 april 2006 @ 23:17
Erg lekker als ze zoet zijn, maar wel takkeveel werk
Salsagirlzondag 2 april 2006 @ 23:28
Die zijn zeker wel lekker,,
Camplomaandag 3 april 2006 @ 09:25
quote:
Op zondag 2 april 2006 23:28 schreef Salsagirl het volgende:
Die zijn zeker wel lekker,,
Waarom heb ik dat spul nog nooit gezien?

Algemeen: waar smaakt zoiets naar? Heb die nog nooit gezien of ik ben scheel.
NIels25maandag 3 april 2006 @ 09:35
quote:
Op maandag 3 april 2006 09:25 schreef Camplo het volgende:

[..]

Waarom heb ik dat spul nog nooit gezien?

Algemeen: waar smaakt zoiets naar? Heb die nog nooit gezien of ik ben scheel.
Dan houd ik het er maar op dat je scheel bent. Want bij de AH liggen ze gewoon op de groenten afdeling. Anyway koop er is een, is best lekker!
_BassFace_donderdag 6 april 2006 @ 15:51
quote:
Op zondag 2 april 2006 14:57 schreef Ashram het volgende:
Openbreken en de pitjes lekker een voor een eruit pikken en leegzuigen.
Heerlijke bezigheidstherapie!
Stel dat je de pitjes er lekker wil uithalen, maar je hebt geen tijd voor uren bezigheidstherapie, dan is dit een goede oplossing :

Na het openmaken van de granaatappel neem je een houten lepel en mept ermee op de achterkant. De pitjes zullen er dan gemakkelijk en snel uitvallen/uitvliegen.
Martijn_77donderdag 6 april 2006 @ 19:28
quote:
Op donderdag 6 april 2006 15:51 schreef _BassFace_ het volgende:

[..]

Stel dat je de pitjes er lekker wil uithalen, maar je hebt geen tijd voor uren bezigheidstherapie, dan is dit een goede oplossing :

Na het openmaken van de granaatappel neem je een houten lepel en mept ermee op de achterkant. De pitjes zullen er dan gemakkelijk en snel uitvallen/uitvliegen.
Kijk dat is een goede tip ga hem even crossposten in Kleine handigheidjes voor in de keuken
AminBenmaandag 25 december 2006 @ 23:17
Ik ga maar voor een kickje.

Met mijn Marokkaanse achtergrond ermee opgevoed, en zit me nu te vergrijpen aan een.

Gepeld en op een bordje, heerlijk...
Aenariondinsdag 26 december 2006 @ 00:33
Geeft echt klote vlekken! Lekker cocktailachtige shot:

Neem borrelglaasjes, en een fles Gin, en stop ze in de diepvries voor een uur. Maak de granaatappel open en haal de cellen eruit. Vul elk borrelglas met een beetje cellen, daarna wat crushed ijs, en vul het op met Gin. Gooi het goedje in 1 keer achterover, en kauw op de pitten.

SMAAKEXPLOSIE! Echt geweldig als afsluiter voor het gerecht!