quote:
Op zaterdag 25 maart 2006 11:59 schreef Tha_Erik het volgende:
OK, nog maar een paar vraagjes dan?
BeSCHte SCH,
Hoe zit het dan met het homohuwelijk, waar wordt het gedaan, hoe zit het met "gebruiken/tradities"?
En je zegt dat je ouders op bezoek komen, ik neem aan dat ze het allemaal geaccepteerd hebben enzo, maar hoe ging dat in je jeugd en met je "uit de kast komen" enzo? Hoe reageerde je omgeving/vrienden erop?
Groet,
Erik
Beste Erik,
Het homohuwelijk is volstrekt vergelijkbaar met het heterohuwelijk. Alle variaties op de bruiloft, de inzegening, de huwelijksvoltrekking en de feesten zijn er. Ik ben er niet zo mee bekend, ben nog nooit bij een homohuwelijk geweest en pieker er zelf ook niet over om te trouwen.
quote:
Aantal homohuwelijken stabiliseert
ANP
VOORBURG - Vijf jaar na de invoering van het homohuwelijk is het aantal huwelijken tussen twee mensen van gelijke sekse gestabiliseerd. In 2005 trouwden 1166 homo's en lesbiennes, een jaar eerder 1210. In 2001, het jaar dat het voor het eerst mogelijk was voor homo's om zich in de echt te verbinden, trouwden nog 2414 stellen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Het CBS verwacht dat het aantal homohuwelijken in 2006 wederom uitkomt rond de 1200. Tot nu toe zijn evenveel stellen getrouwd als vorig jaar rond deze tijd, wat volgens hoogleraar demografie J. Latten van het CBS aangeeft dat het aantal homohuwelijken inderdaad is gestabiliseerd.
Latten: ‘In 2001 was er sprake van een ware hype. Mensen die al dertig of veertig jaar bij elkaar waren, gingen allemaal trouwen.’ Ook was het in 2002 bij de burgerlijke stand nog druk. Toen trouwden 1838 stellen. ‘Daarna werd het minder. Iedereen vroeg zich toen af hoe dat kon, omdat het opengestelde huwelijk zo populair was. Dat bleek dus te komen door het aanloopeffect. In 2004 en 2005 bleef het aantal huwelijken ongeveer gelijk.’ Ook voor de komende jaren verwacht Latten dat het aantal stellen dat zich bij de burgerlijke stand meldt rond hetzelfde aantal blijft.
Homo's trouwen minder vaak dan hetero's. Volgens Latten is de oorzaak daarvan voornamelijk te vinden in het feit dat homoseksuelen minder vaak kinderen hebben dan hetero's. ‘Kinderen zijn toch vaak een argument om te trouwen’, aldus Latten.
De cijfers omtrent echtscheidingen wijken niet af tussen huwelijken van homo's en hetero's. Percentueel gezien scheiden beide groepen even vaak. Opvallend genoeg scheiden lesbiennes eerder dan homoseksuelen, aldus Latten.
Het totaal aantal huwelijken daalt de afgelopen jaren overigens flink. In 2001 trouwden 82.091 stellen, vorig jaar waren dat er veel minder, 73.861.
Het uit de kast komen is niet gemakkelijk. Je bent zelf onzeker en weet het allemaal niet zo goed maar wilt het toch wel graag delen. Ik heb het eerst aan een vriend verteld, later aan steeds meer mensen en aan sommige mensen durfde ik het niet te vertellen. Ik was bijna altijd bang voor de reacteis en dat bleek eigenlijk altijd onterecht. Mijn beste vriend vond ik het moeilijkst, van mijn middelbare schooltijd, een hele eerlijke maar wat stugge groningse/fries met wie ik niet echt over gevoelens praatte. Hij reageerde heel tof en we zijn nog steeds bevriend en hij komt regelmatig met zijn vriendin en drie dochters bij ons logeren.
kus SCHomo