verrek ja, daar heb ik ook nog eens een aantal jaar gelurkt.quote:Op zaterdag 18 maart 2006 21:55 schreef Rewimo het volgende:
[..]
Er is ook een Bob Evers-mailinglist
[..]
ik lurk nog steeds mee met de mailinglist.. en probeer af en toe de zinnen te raden, maar dat valt nog niet meequote:Op zaterdag 18 maart 2006 21:55 schreef Rewimo het volgende:
Heerlijke serie, ik blijf 'm lezen. Er is ook een Bob Evers-mailinglist, die organiseren bijeenkomsten en ruilbeurzen. Zo hebben we een paar jaar geleden Pension Zeerust in Scheveningen voorzien van een officieel Bob Evers-monument-bordjeHet zit nog steeds op de gevel (paar maanden geleden nog gecheckt).
En natuurlijk nog even wijzen op www.bob-evers.org van qltelDaar staan onder andere foto's van locaties uit de serie.
ja, maar nog steeds lastigquote:
Ik ga me ook maar weer eens opgeven voor de mailinglist.quote:Op zondag 19 maart 2006 12:21 schreef teamlead het volgende:
[..]
ja, maar nog steeds lastig
Vooral omdat er meestal redelijk algemene zinnen gekozen worden
hmz.. tijdje geen nieuwe opgave gezien....
* Heb me weer aangemeld.quote:Op zondag 19 maart 2006 12:28 schreef Bruce117 het volgende:
[..]
Ik ga me ook maar weer eens opgeven voor de mailinglist.
Was altijd wel leuk om te lezen
Natuurkundig overigens onmogelijk. De druk van het water in de kamer zou groter zijn dan de druk uit de kranen, dus zou er op een gegeven moment geen water meer bijkomen.quote:Op maandag 20 maart 2006 18:26 schreef Rewimo het volgende:
Mijn ultieme scène is die van de kelder in het huis in San Francisco, waaruit J, Ben A ontsnappen door de kelder vol te laten lopen met waterUit Hoog Spel in Hong Kong.
en die geweldige scene met die pot verf die Jan Prins naar beneden laat sodemieteren, de eerste keer dat ik dat las lag ik onder tafel van het lachen.....quote:Op maandag 20 maart 2006 15:26 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Voor de tierelierende tondeldozen
Voor de raaskallende rolmopsen
Geweldige zinssnedes uit Vreemd Krakeel in Californie, mijn all time favorite
als ik me goed herinner, is de kamer toch ook niet helemaal vol als de deur breektquote:Op maandag 20 maart 2006 18:39 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Natuurkundig overigens onmogelijk. De druk van het water in de kamer zou groter zijn dan de druk uit de kranen, dus zou er op een gegeven moment geen water meer bijkomen.
Ja, dat klopt. De deur, die natuurlijk beneden aan in het 'zwembad' zit, is de zwakke plek en die barst uit zijn voegen door de gecombineerde druk van water en samengeperste lucht.quote:Op maandag 20 maart 2006 19:35 schreef teamlead het volgende:
als ik me goed herinner, is de kamer toch ook niet helemaal vol als de deur breekt![]()
absoluut de moeite waard wmb.. maar ik ben niet objectiefquote:Op maandag 20 maart 2006 19:34 schreef Droopie het volgende:
He wat zijn dat voor boeken.
Ik ben 25 jaar en mijn vader heeft alleen die suffe boeken
van Arendsoog van P. Nowee meegeven als 'educatie'. En voetballen maar dat doet er nu niet toe.
Ik vond er geen reet aan, heel die arendsoog boeken niet. En ook Dik Trom, t'is een slecht boek, en dat is het...
Maar die Bob Evers is dat de moeite waard om op zo'n boekenmarkt een keer een boek aan te schaffen. Of is het echt jeugdsentiment??
De serie van Snelle Jelle dat waren pas goede jeugdboeken![]()
Ligt een beetje aan de druk op het waterleidingnet.quote:Op maandag 20 maart 2006 18:39 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Natuurkundig overigens onmogelijk. De druk van het water in de kamer zou groter zijn dan de druk uit de kranen, dus zou er op een gegeven moment geen water meer bijkomen.
Soit, gezien het feit dat het een 10 minuten duurt voor mijn bad vol genoeg is om in te liggen duurt het denk daaaagen voordat mijn huis vol water staat, en dan al die gaten nog dicht zien te krijgen..quote:Op maandag 20 maart 2006 23:04 schreef Bruce117 het volgende:
Ga het eens proberen.
Natuurlijk wel met een mooie reportage inclusief foto's graag.
wij wachten wel hoorquote:Op maandag 20 maart 2006 23:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Soit, gezien het feit dat het een 10 minuten duurt voor mijn bad vol genoeg is om in te liggen duurt het denk daaaagen voordat mijn huis vol water staat, en dan al die gaten nog dicht zien te krijgen..
Nee hoor. Je moet uitgaan van de druk die op de kraan komt te staan. Op het moment dat het waterniveau het uiteinde van je kraan bereikt staat er ook op die opening dezelfde druk als er (in dit voorbeeld) op de deur staat. Die druk is hoger dan de druk in je waterleiding, dus de kraan houdt op met stromen.quote:Op maandag 20 maart 2006 22:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt een beetje aan de druk op het waterleidingnet.
Als ik hier kijk, dan komt het water tot op zolder, dus, ik kan het huis tot op zolder vol laten lopen, das meer dan tien meter hoger dan de voordeur, dat is 1 kilo per vierkante cm deur, das op een deur van 2 vierkante meter 100, dat is 20 ton druk op die deur.
surequote:Op dinsdag 21 maart 2006 07:58 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Nee hoor. Je moet uitgaan van de druk die op de kraan komt te staan. Op het moment dat het waterniveau het uiteinde van je kraan bereikt staat er ook op die opening dezelfde druk als er (in dit voorbeeld) op de deur staat. Die druk is hoger dan de druk in je waterleiding, dus de kraan houdt op met stromen.
Pomp en geen weerstand. Leidingen zijn open, dus met relatief weinig kracht kan water vrij hoog komen (flatgebouwen bv). Op het moment dat je echter een kamer vol water hebt staan en die druk komt op je kraanopening te staan houdt het op. Daar zijn standaard pompjes en leidingen niet op gemaakt.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 08:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
sure
Hoe komt dan het water op zolder?
Heb hier echt geen pomp in de kelder hoor schat.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 08:34 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Pomp en geen weerstand. Leidingen zijn open, dus met relatief weinig kracht kan water vrij hoog komen (flatgebouwen bv). Op het moment dat je echter een kamer vol water hebt staan en die druk komt op je kraanopening te staan houdt het op. Daar zijn standaard pompjes en leidingen niet op gemaakt.
Zucht. Je drinkwater wordt door pompen je huis in gegooid. Per bepaald aantal huizen een pomp, gebaseerd op hoogte van de gebouwen, intensiteit van gebruik etc. Daarbij gaat men uit van gewoon gebruik. Een kamer onder water zetten is geen gewoon gebruik.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 08:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb hier echt geen pomp in de kelder hoor schat.
Het gaat gewoon om druk, 1 kilo per vierkante cm voor iedere 9,8 meter.
Volgens mij moet jij je natuurkunde boeken van de middelbare school nog eens nakijken/
en?quote:Op dinsdag 21 maart 2006 08:53 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Zucht. Je drinkwater wordt door pompen je huis in gegooid. Per bepaald aantal huizen een pomp, gebaseerd op hoogte van de gebouwen, intensiteit van gebruik etc. Daarbij gaat men uit van gewoon gebruik. Een kamer onder water zetten is geen gewoon gebruik.
Nee hoor, voor jou niet. In de echte wereld wel.quote:
Enig idee hoe pneumatische systemen werken? Das een gewoon slangetjes en pompen.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 09:02 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Nee hoor, voor jou niet. In de echte wereld wel.
Nee, dat wist hij ook niet. Van der Heide was bevriend met Peter Schilperoort en heeft het boek stiekem geschreven en het daarna pas aan Schilperoort laten lezen. Die was er zeer enthousiast overquote:Op dinsdag 21 maart 2006 09:15 schreef Blind_Guardian het volgende:
Ik heb de eerste 30 boeken ook meerdere keren gelezen (ben 25 overigens). Ze blijven leuk.
Grappig detail is trouwens dat een van de bandleden van het oude DSC (lees 'Stampij om een schuiftrompet') een oom van me is. Dim Kesber, de klarinettist (met zijn treinkaartje) is met de zus van mijn vader getrouwd. Ik heb hem echter nooit over zijn perikelen met J, B en A gehoord (of over Willy van der Heide)
Aha, weer wat opgestoken, dank jequote:Op dinsdag 21 maart 2006 09:17 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Nee, dat wist hij ook niet. Van der Heide was bevriend met Peter Schilperoort en heeft het boek stiekem geschreven en het daarna pas aan Schilperoort laten lezen. Die was er zeer enthousiast over
quote:Op dinsdag 21 maart 2006 09:17 schreef Lord_Vetinari het volgende:
[..]
Nee, dat wist hij ook niet. Van der Heide was bevriend met Peter Schilperoort en heeft het boek stiekem geschreven en het daarna pas aan Schilperoort laten lezen. Die was er zeer enthousiast over
Voor achtergronden:
John Beringen:
Het Bob Evers Virus
Het verschijnsel Bob Evers
en in mindere mate Twee jongens en een Bob Evers serie.
Uiteraard wist ik wel dat het verhaal met de schuiftoeter uit de grote duim van Van der Heide kwam. Maar dat alleen Schilperoort hem goed kende wist ik nog nietquote:Op dinsdag 21 maart 2006 10:29 schreef teamlead het volgende:
[..]is het niet allemaal echt gebeurd dan?
Heeft De Zwaan Cnall Effecten in Casablanca afgeschreven?quote:Op dinsdag 21 maart 2006 13:41 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
In de catagorie: het spannendste boek vind ik toch wel Cnall Effecten in Casablanca een goeie kandidaat. Vooral als Arie die derde boef in de luren legt en de andere twee in de Mercedes eraan komen. Jammer dat het avontuur in het vervolg (Zeegevecht) als een nachtkaars uitgaat omdat vd Heide het niet heeft kunnen afmaken. De Zwaan kan er toch niet aan tippen. Bovendien heeft ie een enorme fout in het plot van Zeegevecht gemaakt.
Nee, wel het vervolg daarop: Zeegevecht met watervreesquote:Op dinsdag 21 maart 2006 13:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heeft De Zwaan Cnall Effecten in Casablanca afgeschreven?
ahquote:Op dinsdag 21 maart 2006 14:23 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
[..]
Nee, wel het vervolg daarop: Zeegevecht met watervrees
Was je niet benieuwd hoe het Cnallige avontuur zou aflopen dan? Als ik me niet vergis eindigt Cnall-effecten in Casablnca met dat Arie juist Cnall van het schip heeft bevrijd, maar wat daarna gebeurd weet je dan niet.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 14:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
ah
dat heb ik nooit gelezen.
Heb geen enkele Zwaanige Bob Evers gelezen.
Ik heb destijds nooit meegekregen dat er na de WvdH serie een Zwaan serie is gekomen, dat was jaren later afaik. Ben er pas sinds enige tijd achter dat mijn geliefde serie is voortgezet, en ben de Zwaan afleveringen nog niet tegen gekomen.quote:Op dinsdag 21 maart 2006 14:30 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
[..]
Was je niet benieuwd hoe het Cnallige avontuur zou aflopen dan? Als ik me niet vergis eindigt Cnall-effecten in Casablnca met dat Arie juist Cnall van het schip heeft bevrijd, maar wat daarna gebeurd weet je dan niet.
quote:
In zijn Jubileumrede snijdt Geerten Meijsing het probleem van logische fouten in de Bob Evers-serie aan. Daarbij werpt hij onder andere de volgende vraag op:
Of de ontsnapping uit de kelder in San Francisco door gebruik te maken van de waterdruk (Hoog spel in Hong Kong): zou de druk van het water in de kelder niet groter worden dan de waterdruk die uit de kranen komt, zodat deze laatsten vanzelf ophouden te stromen?
Deze vraag hebben we voorgelegd aan Jan Prins, die onmiddelijk de ogen ten hemel sloeg en begon op te dreunen:
'Volgens de Britannica zijn drukken van 30 tot 100 pound per vierkante inch - dat is twee tot zeven kilogram per vierkante centimeter - gebruikelijk in waterleidingsystemen. Veertig tot vijftig pond per vierkante duim, oftewel twee-komma-acht tot drie-komma-vijf kilogram per vierkante centimeter, volstaat voor het leveren van een bevredigende waterdruk op de bovenverdiepingen van vier-hoge gebouwen. Voor brandbestrijding...'
'Hoho, wacht effe. Dus eh, als de leidingdruk daar in dat huis nou eens twee kilogram per vierkante centimeter was, om het laag te schatten...'
'Dan zou dat genoeg zijn om het water tot twintig meter hoogte op te pompen. Ga maar na: als je een kolom van tien meter water hebt met een doorsnede van één vierkante centimeter, dan is dat een totale hoeveelheid water van duizend kubieke centimeter oftewel één hele liter. En dat weegt precies een kilo. Geeft een kraan nou een druk van twee kilo per vierkante centimeter, dan kan-ie dus nog net optornen tegen een waterkolom van twee maal tien meter.'
'Hm. Maar het oppervlak van die kelder was 36 vierkante meter, als ik me goed herinner. Een kolom van tien meter weegt dan dus geen kilo, maar 360 ton. Waar blijf je dan met je kraantje van twee kilogram per vierkante centimeter?'
Jan werd nu merkbaar ongeduldig:
'Dat is toch duidelijk, sukkel! Als je de druk wilt bepalen die een vloeistofmassa op een horizontaal oppervlak levert, dan moet je het totale gewicht van die massa delen door dat oppervlak. Driehonderdzestig ton over zesendertig vierkante meter is 360.000 kilogram op 360.000 vierkante centimeter, en dat is dan weer precies één kilo per vierkante centimeter. Gesnapt?'
'Gesnopen. Het gaat dus niet om het totale gewicht van al dat water, maar om het gewicht per eenheid oppervlak?'
'Precies. Als die kelder twee keer zo groot was geweest...'
'Of twee keer zo klein...'
'Voor mijn part. Dan zou tien meter water twee keer zoveel of twee keer zo weinig wegen, maar de druk zou hetzelfde zijn, omdat dat gewicht verdeeld wordt over een oppervlak dat óók twee keer zo groot of klein is.'
'Hajuist. En hoe hoog stond het water ook alweer toen die deur het begaf?'
Jan dacht even na. 'Nou, zo'n dikke drie meter. De gemiddelde druk over de deur was dus ongeveer twee meter water, dat is twee ons per vierkante centimeter.'
'Dat lijkt ook niet veel.'
'Ja, maar vergeet niet dat dat in totaal drieduizend en zeshonderd kilo op de hele deur is. Dat zijn drie forse auto's. En dat hele gewicht wordt uiteindelijk opgevangen door de raakvlakken tussen de deur en de sponning: links en rechts twee meter, en negentig centimeter over de bovenzijde. Als die raakvlakken een centimeter breed zijn, dan spreken we over in totaal vierhonderdnegentig vierkante centimeter... en dus over een druk van ruim zeven kilogram per vierkante centimeter. Dat is aardig wat, hoor.'
'Toch niet genoeg, lijkt me. Ik weeg zeventig kilo. Als ik op een stoel ga staan met vrij dunne poten - laten we zeggen: met een gezamenlijk oppervlak van tien vierkante centimeter, dan drukken die poten ook met zeven kilogram per vierkante centimeter op de vloer. En ik moet de vloer nog zien die dát niet houdt. Er komt niet eens een afdruk in te staan, behalve als-ie van zachtboard is.'
'Hmm, daar zeg je wat... dat is inderdaad wel raar.'
'Zeg, Janneman... hoeveel hoger zou de druk worden als de luchtgaten dichtgemetseld waren?'
Jan trok een gezicht. 'Eens kijken: de kelder zou dan luchtdicht worden op het moment dat het water de bovenrand van de deur bereikte. Er staat dan zes meter lucht boven de deur. Die lucht heeft een druk van één atmosfeer, dat is grofweg één kilo per vierkante centimeter. Als het water een meter hoger stijgt, wordt de lucht samengeperst tot vijf zesde van zijn oorspronkelijke volume, dus de druk wordt zes vijfde keer zo groot: één komma twee atmosfeer. De gemiddelde druk over de deur is dan niet twee, maar vier ons per vierkante centimeter.'
'En over de raakvlakken?'
'Bijna vijftien kilo per vierkante centimeter.'
'Dat zijn jij en ik samen op een stoel met dunne poten. Nog steeds niet erg indrukwekkend, hè?'
'Ja, maar wacht eens even, zeg. Ik bedenk daarnet wat: dat stukje vloer waar een stoelpoot op drukt wordt aan alle zijden ondersteund door het omringende hout. Maar voor een willekeurige vierkante centimeter sponning waar die deur tegenaan drukt geldt dat niet. Ga maar na: aan de ene kant zit helemaal geen hout, want daar is het deurgat. Boven en onder loopt de sponning door. Die geeft geen extra steun, want daarop rust zelf óók weer vijftien kilo per vierkante centimeter. Alleen het hout aan de kant van de stijl helpt een beetje mee om de druk op te vangen. Maar uitgerekend in die richting ligt het grensvlak evenwijdig aan de nerf. En dat scheurt gegarandeerd uit hoor, neem dat nou maar van mij aan. Een stalen sponning zou het houden - maar een houten niet. Bovendien...' - Jan pauzeerde even.
'Bovendien wàt?'
'Bovendien stond er op de onderkant van de deur niet vier, maar vijf ons per vierkante centimeter. En -'
'Aangenomen dat de luchtgaten dichtgemetseld waren, dan altijd.'
'Aangenomen dat die dichtzaten, ja. En zou je nu misschien eens even je waffel willen houden en me laten rekenen? Fijn. Als we verder aannemen dat die negentig centimeter brede deur aan weerszijden één centimeter over de sponning heen stak, dan was onderaan de druk op de sponning vijfenveertig keer een halve kilo, is tweeëntwintig-en-een-halve kilo per vierkante centimeter sponning. Dus die stijl is natuurlijk van onder af opengescheurd.'
'Zeg, jongetje Prins?'
'Ja, wat is er NU nog?'
'Ik geloof dat ik het begin te snappen.'
'Och, rol om.'
quote:Op dinsdag 21 maart 2006 17:50 schreef DennisMoore het volgende:
http://zuidzee.nl/frameset.html?dok=waterdr.htm
[..]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |