Erg typisch dat dit niet in het nieuws komt in Nederland... Dit gaat namelijk om het omstreden ultra-liberalistische "banenplan" van de Franse regering, zogezegd een antwoord op de rellen in de banlieues van een tijdje geleden.quote:Zware rellen bij studentenprotest bij Sorbonne
PARIJS - Bij het studentenprotest tegen het nieuwe banenplan van de Franse regering zijn er gisteravond rellen uitgebrokken in de buurt van de Sorbonne. Honderden manifestanten leverden slag met de politie. Ze gooiden met brand- en rookbommen en kasseistenen. De politie zette traangas en het waterkanon in.
Omstreeks 20 uur zat de omgeving van de prestigieuze universiteit volledig onder het traangas. Een dagbladhandel stond in lichterlaaie. Meerdere auto's werden omvergeworpen en minstens één ervan ging in vlammen op.
Nochtans was de aan de rellen voorafgaande betoging vreedzaam verlopen.
Ook in andere Franse steden is het tot rellen gekomen tussen manifestanten en de politie. Honderden oproerkraaiers zijn opgepakt.
Ah, ok, ik las dit gisteren al in de (online-)krant namelijk. Maar het blijft interessant, dus spui je bedenkingen en/of goedkeuringen hier, zou ik zeggen.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 08:01 schreef Johnny_Footballhero het volgende:
Ik zag het anders net nog als headline in het journaal, zowel op Nederland 2 als RTL4.
Het probleem is toch dat jongeren nu vaak GEEN positie op de arbeidsmarkt hebben?quote:Op vrijdag 17 maart 2006 07:43 schreef Clourhide het volgende:
In feite zorgt het er alleen maar voor dat jongeren een nog onzekerder positie op de arbeidsmarkt krijgen.
Bron?quote:Op vrijdag 17 maart 2006 08:50 schreef Evil_Jur het volgende:
Is ook weer typisch om te horen dat de zwaarste relschoppers niks met de studenten te maken hebben maar gewoon weer een stel kut Noord-Afrikanen zijn...
hahh, gelukkig kunnen we hen er weer bijhalen. Wij europeanen hebben er gelukkig weer niks mee te maken.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 08:50 schreef Evil_Jur het volgende:
Is ook weer typisch om te horen dat de zwaarste relschoppers niks met de studenten te maken hebben maar gewoon weer een stel kut Noord-Afrikanen zijn...
jah, rellende studenten.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 09:08 schreef Evil_Jur het volgende:
Heb je de beelden gezien?
OP het nieuws zag ik anders alleen maar van die blanke anarchisten, compleet met rugzak, sjaal om en cappicon (hoe spel je dat woordquote:Op vrijdag 17 maart 2006 08:50 schreef Evil_Jur het volgende:
Is ook weer typisch om te horen dat de zwaarste relschoppers niks met de studenten te maken hebben maar gewoon weer een stel kut Noord-Afrikanen zijn...
Punt is dat je er geen bal van weet en hier weer graag marokkaantjes komt bashen, tief dan op naar de FP.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 10:10 schreef Evil_Jur het volgende:
Punt is, ik denk dat meer dan de helft van de relschoppers geen zier geven om de nieuwe arbeidswet en gewoon rotzooi willen trappen.
Overdag idd van die lamzakken:quote:Op vrijdag 17 maart 2006 09:52 schreef kwib het volgende:
[..]
OP het nieuws zag ik anders alleen maar van die blanke anarchisten, compleet met rugzak, sjaal om en cappicon (hoe spel je dat woord) op
Of te wel, gewoon rellen tegen de authoriteit, meer niet![]()
Nee jouw bewering dat het noord afrikaantjes zijn verduidelijkt de boodschap.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 10:26 schreef Evil_Jur het volgende:
Dat beweer ik ook helemaal niet, het is alleen jammer dat de boodschap op deze manier natuurlijk kracht verliest.
quote:Op vrijdag 17 maart 2006 10:36 schreef kareltje_de_grote het volgende:
[..]
Nee jouw bewering dat het noord afrikaantjes zijn verduidelijkt de boodschap.![]()
.quote:Bron : Telegraaf
Arrestaties en gewonden bij betogingen Frankrijk
PARIJS - Ongeveer driehonderd jongeren zijn donderdag gearresteerd na betogingen tegen de Franse regering. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy in de nacht van donderdag op vrijdag gezegd. In hoofdstad Parijs, maar ook elders kwam het tot botsingen met de oproerpolitie. Sarkozy zei dat alleen in Parijs al 180 mensen zijn opgepakt.
Bij de ongeregeldheden raakten bijna zestig agenten gewond. Een deel van hen moest zich in een ziekenhuis laten behandelen. De jongeren demonstreerden tegen de plannen van de regering om het ontslagrecht voor jonge werknemers te versoepelen.
In Parijs kwam het op het eind van de demonstratie tot botsingen met lieden die, volgens studenten en politie, niets met de actie te maken hadden. Ze zouden er louter op uit zijn rellen te schoppen. Enkele honderden gemaskerde relschoppers gooiden ruim anderhalf uur lang stenen, flessen en vuilnisbakken naar de politie, voordat de agenten ingrepen. De politie kwam pas in actie toen de laatste echte demonstranten weg waren.
Sarkozy bracht in de nacht van donderdag op vrijdag een bezoek aan een politiebureau in Parijs. Hij bedankte de agenten voor hun inzet en zei dat extreemrechtse en extreemlinkse jongeren voor de chaos verantwoordelijk waren.
Ook in Toulouse was het onrustig. Voor- en tegenstanders van de plannen gingen in de Zuid-Franse stad met elkaar op de vuist. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schatte het aantal demonstranten donderdag in heel Frankrijk op 247.500, de organisatie sprak over een half miljoen deelnemers. Voor zaterdag staat opnieuw een massale demonstratie in Parijs op stapel na eerdere betogingen op 7 februari en 7 maart.
De protesten zijn gericht tegen een voorstel van de regering van premier De Villepin om het voor bedrijven makkelijker te maken om jonge werknemers zonder opgaaf van reden te ontslaan. De regering gaat ervan uit dat werkgevers daardoor eerder jongeren in dienst zullen nemen. De maatregel moet de torenhoge jeugdwerkloosheid in Frankrijk terugdringen.
Tegenstanders menen echter dat het zogenoemde jongerencontract starters op de arbeidsmarkt te lang in onzekerheid houdt. De kwestie leidt al weken tot hevige protesten. Afgelopen weekeinde bezette een groep studenten de Parijse Sorbonne-universiteit, die uiteindelijk door de oproerpolitie met harde hand werd ontruimd. De vakbonden en de linkse oppositie steunen het verzet
Mja, De jeugdwerkloosheid is er bijna 25%. De hoogste van heel Europa. De arbeidsmarkt is er dan ook zowat de onflexibelste in Europa. Het is toch duidelijk dat er iets moet gebeuren.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 11:46 schreef Drugshond het volgende:
Ik steun de jongeren die vreedzaam protesteren tegen de achterlijke plannen van de overheid daar. maar om te gaan rellen vind ik echt te ver gaan .
enige oplossing - verander de ontslagwet en dan zal het ophouden.
quote:ANALYSE. Waarom de Franse betogingen niet alleen om een arbeidscontract gaan
Studentenprotest in Parijs.
President Jacques Chirac spak gisteren op de ministerraad zijn volledige steun uit aan premier Dominique de Villepin. Een duidelijker teken dat de premier in nesten zit, bestaat er niet.
De betogingen van studenten, scholieren en vakbonden tegen De Villepins wet over meer banen voor jongeren houden aan. Er zijn er nieuwe aangekondigd voor vandaag en voor zaterdag. Dat maakt de centrum-rechtse meerderheid nerveus, want in Frankrijk pleegt de straat luider te spreken dan het parlement.
De jongeren en vakbonden protesteren tegen de CPE ( Contract pour un premier emploi ) van premier Dominique de Villepin. Dat nieuwe arbeidscontract moet de bedrijven aanmoedigen jonge werknemers in dienst te nemen, door de proefperiode tot twee jaar te verlengen. De werkgever, aldus de redenering, kan op die manier de jongere de nodige tijd en opleiding geven om zich te bewijzen, zonder bang te moeten zijn voor een hoge ontslagvergoeding.
Volgend jaar zijn er presidentsverkiezingen, en dus wil De Villepin snel resultaten zien in wat inderdaad een enorm probleem is in Frankrijk. De werkloosheid ligt er rond de tien procent, maar de jeugdwerkloosheid (18-25 jaar) schiet met bijna 25 procent ver boven dat gemiddelde uit. In de voornamelijk door allochtonen bewoonde banlieues beloopt ze een dramatische veertig procent.
De Villepin had goede argumenten kunnen aanvoeren voor zijn initiatief, dat ingegeven is door de gewelddadige rellen van november in de banlieues. In augustus vorig jaar heeft de regering een gelijkaardige wet uitgevaardigd voor bedrijven met minder dan 20 personeelsleden. Van augustus tot eind januari hebben die bedrijven 335.000 nieuwe werknemers aangeworven. Een derde van hen, aldus een recente studie van het peilinginstituut Ifop, dankte zijn aanwerving aan de nieuwe wet.
Maar de gedreven premier wilde geen ,,tijd verliezen'' in overleg met de linkse oppositie en de vakbonden, en ramde zijn wet door het parlement. Dat breekt hem nu zuur op. De meestal zo onderling verdeelde vakbonden kanten zich gezamenlijk tegen een wet die ze brandmerken als een verzwakking van het statuut van de loontrekkenden. Met hun betogingen versterken ze de protesten van de studenten die wel talrijk maar niet echt massaal zijn.
De betogende studenten gaat het trouwens niet alleen om de CPE-wet. Elke hervorming van het onderwijs of van de toegang van jongeren tot de arbeidswereld lokt steevast betogingen en bezettingen van universiteiten uit. De hervormingswetten die zijn teruggetrokken om uitdijende studentenprotesten te bezweren, zijn legio.
Die steeds weerkerende protesten zijn de uiting van een ,, mal vivre '' van opeenvolgende generaties studenten.
In Frankrijk komt de elite niet uit de universiteiten maar uit de grandes écoles waartoe men toegang krijgt via twee jaar veeleisende ,, classes préparatoires ''. De wedijver om toegang tot die prép a s is bijzonder hard. Naar een universiteit gaan is voor veel studenten maar een tweede keuze.
Ook Frankrijk beschouwt zijn universiteiten duidelijk maar als een tweede keuze. Per hoofd investeert het veel minder in zijn twee miljoen universiteitsstudenten (6.700 euro per jaar) dan in zijn middelbare scholieren (8.000 euro), en veel minder dan in de studenten van de prépas (13.760 euro per jaar). Duitsland besteedt met 10.000 euro per hoofd veel meer aan zijn formule van duale middelbare school (theoretische vakken plus arbeidsopleiding in een bedrijf) wat helpt verklaren waarom Duitse schoolverlaters veel sneller een baan vinden dan Franse.
De misère van de Franse universiteiten is al lang bekend. Verouderde gebouwen en infrastructuur, te kleine leszalen, massaonderwijs, gebrekkige opvang van de eerstejaars waardoor meer dan veertig procent niet eens het diploma van de eerste cyclus van twee jaar behaalt en ongewapend op de arbeidsmarkt komt. Die massa-universiteiten dienen ten dele als 'parkeerplek' voor jongeren om de werkloosheidscijfers te verzachten.
Paradoxaal is wel dat de studenten, die reden te over te hebben tot ontevredenheid, altijd protesteren tegen hervormingen die erop gericht zijn het hoger onderwijs te verbeteren. Ten dele komt dat doordat de studentenbonden sterk gepolitiseerd zijn. Dat geldt onder meer voor de linkse Unef. Elk voorstel voor kwaliteitscriteria voor de universiteiten, voor samenwerking met en fund raising vanuit het bedrijfsleven wordt onmiddellijk afgeschoten als uitverkoop van intellectuele standaarden aan de commercie.
Daarnaast is die houding typisch voor de rest van het land. Het presidentschap van Jacques Chirac loopt ten einde in een sfeer van immobilisme en Franse 'zelftwijfel'. Maar elk voorstel voor hervorming van de hypercentralistische staat die plaatselijk initiatief smoort, van het etatisme dat als een keurslijf werkt, wordt weggehoond als een hardvochtig ,,ultraliberalisme'' door een breed front dat van gaullisten tot communisten gaat.
Frankrijk lijkt op een humeurige patiënt die beseft dat hij ziek is, maar hardnekkig elk medicijn weigert.
Het studentenprotest is daar een uiting van. Dat de jongeren niet in de eerste plaats tegen de CPE betogen, blijkt uit de spreiding van de protesten. De banlieues, die in november in brand stonden en waar werkloosheid de grootste kwaal is, betogen niet massaal.
Volgens de minister van Gelijke Kansen, Azouz Begag, die zelf opgroeide in een migrantencité bij Lyon, is daar een reden voor. Veel van die jongeren zijn het beu van de ene precaire stage naar het andere tijdelijke baantje te leven. ,,Een aanwerving die uitzicht biedt op een vast contract is voor hen al een hele verbetering.''
Mia Doornaert
Ik heb net in een ander topic van je gereageerdquote:Op vrijdag 17 maart 2006 14:23 schreef Kroekroek het volgende:
Ik ga morgen naar Parijs.![]()
Morgen zouden de vakbonden ook mee doen. Weet iemand hier meer van?
Mijn ouders adviseren me niet meer te gaan.
Ik meen dat het in de Scandinavische landen gebruikelijk is om een zeer flexibel ontslagrecht te hebbben. Zo 'ultra-libertarisch' is het dus allemaal niet.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 07:43 schreef Clourhide het volgende:Erg typisch dat dit niet in het nieuws komt in Nederland... Dit gaat namelijk om het omstreden ultra-liberalistische "banenplan" van de Franse regering, zogezegd een antwoord op de rellen in de banlieues van een tijdje geleden.
quote:In feite zorgt het er alleen maar voor dat jongeren een nog onzekerder positie op de arbeidsmarkt krijgen.
Vraag en aanbod moeten toch op de een of andere manier bij elkaar gebracht worden, ik vrees niet zo voor de uitzendbureaus.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 20:35 schreef Slayage het volgende:
Hebben ze trouwens geen uitzendbureas in Frankrijk ofzo? Als deze wet wordt aangenomen kunnen die natuurlijk allemaal opdoeken.
Das waar, maar dude wie is die gozer in je ava? Lijkt op een iemand die ik ken.quote:Op vrijdag 17 maart 2006 22:58 schreef Steijn het volgende:
Nu hebben ze niet eens een positie op de de arbeidsmarkt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |