Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 14:52 |
Hoi, Hier in de omgeving mis ik eigenlijk de broodjeszaak waar je als bedrijf je broodjes kan bestellen en waar je als particulier tussen de middag een lekker vers broodje kan eten. Nou loop ik al een tijdje in mijn achterhoofd met het idee om zo iets op te gaan zetten, maar ik weet dus eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Moet ik eerst informatie gaan zoeken, vergunningen aanvragen, recepten zoeken of eerst gaan uitzoeken of er uberhaupt wel vraag naar zoiets is? En wat moet je je klanten aanbieden? Moet je het enkel bij broodjes houden of moet je ook pakken melk aanbieden. En, last but not least, begin je van huis uit met puur de bedrijven, of ga je meteen op zoek naar een pand. En in geval van het eerste, mag je zoiets vanuit huis beginnen, of moet je een specifieke keuken hebben met bepaalde eisen en dergelijke volgens de keuringsdienst van waren etc. Allemaal vragen waarvan de helft ongetwijfeld niet in CUL thuishoort, maar de andere dingen toch weer een beetje wel. | |
ed_reeb | donderdag 23 februari 2006 @ 14:59 |
weet je wat jij moet doen....? langs de kamer van koophandel | |
CrazyTaxi | donderdag 23 februari 2006 @ 15:00 |
Even naar de KVK - daar vind je ook literatuur met betrekking tot het opzetten van een eigen zaak/onderneming. Oops iemand was me al voor ![]() | |
Flopteron | donderdag 23 februari 2006 @ 15:00 |
Een broodjeszaak a la Spooky (Rotterdam) zoals die in 1995 was heb ik wel oren naar. ![]() | |
Atnuk | donderdag 23 februari 2006 @ 15:01 |
check hier eens http://www.horecastartersloket.nl/welkom.htm ![]() | |
outcast-within | donderdag 23 februari 2006 @ 15:02 |
heb je geld? | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 15:03 |
Ja, en ik wil dus eerst informatie voordat ik naar de kamer van koophandel ga. Ik ben me namelijk nog aan het orienteren wat ik moet doen, dus daar heeft de kvk nog niets aan. Daarnaast is het nog maar de vraag of het allemaal realiseerbaar is. | |
RvdLinden | donderdag 23 februari 2006 @ 15:08 |
als je geld hebt, neem iemand in de armen die er al ervaring mee heeft met het opzetten van dit. | |
sanger | donderdag 23 februari 2006 @ 15:08 |
--> WGR misschien? Indd is de KvK een goed punt om te beginnen. En ik zou beginnen met het zoeken van (potentiele) klanten! | |
johnplayer | donderdag 23 februari 2006 @ 15:09 |
Doe een markt/buurtonderzoek is er vraag naar? zo ja, hoe schat je je kansen in | |
Mr.Luigi | donderdag 23 februari 2006 @ 15:15 |
quote:neem een voorbeeld aan 'het smoske' in vlissingen. loopt als een tiet en is super lekker ![]() ![]() bestaat misschien wel een website van maar heb geen zin om die te zoeken | |
sanger | donderdag 23 februari 2006 @ 15:18 |
quote:Die loopt daar als een tiet ja, maar zet die zaak nu een in de omgeving van TS. Loopt ie dan nog? Is er daar vraag naar dezelfde broodjes? | |
Mr.Luigi | donderdag 23 februari 2006 @ 15:21 |
quote:kwaliteit is kwaliteit | |
pumpkin_Ruby | donderdag 23 februari 2006 @ 15:22 |
Hehe, daar dacht ik ook gelijk aan, en ik kom niet eens uit Vlissingen. Maar die gast is een Belg, dus die weten wat goed belegde broodjes maken is. Ze hebben zelfs een loods op een industrieterrein waar ze broodjes maken voor bedrijven, mijn moeder bijvoorbeeld is verpleegster en de dames in het ziekenhuis eten het liefste een lekkere smos als avondeten tijdens het werk. Zo'n zaak loopt overal, de broodjes zijn gewoon goed, het brood wordt versgebakken, de soep is zelfgemaakt etc ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 23 februari 2006 @ 15:23 |
Het opzetten van een bedrijf en alle regels er om heen is meer WGR Schopje daarnaar toe | |
sanger | donderdag 23 februari 2006 @ 15:25 |
quote:Mee eens, maar als de omgeving daar nu gewend is om bammetjes van huis mee te nemen dan verandert dat moeilijk. Zoals gezegd, TS heeft er behoefte aan zo een zaak in de buurt te hebben, maar hebben de andere werknemers daar dat ook. Hier zit ook een kwaliteits broodjes zaak om de hoek. Wilt niet zeggen dat ik er iedere week een keer iets bestel puur omdat het kwaliteit is. | |
Gripper | donderdag 23 februari 2006 @ 15:31 |
quote:Ja, maar daar heb je weinig aan midden in een woonwijk. Tenzij je een bezorgservice hebt, en van huis uit bij bedrijven bezorgd. Wil je een pand, dan moet je zoeken naar iets in de buurt van een bedrijventerrein. Kantoorpanden zou de voorkeur hebben boven, (hoe zeg ik dit netjes..)produktiebedrijven waar VMBO-sjonnies zelf hun gesmeerde bammetjes meehebben. Als je naast een pand zit waar een kantine/bedrijfsrestaurant zit wat concurrerend is geprijsd omdat het bedrijf sponsort, heb je ook weinig kans. Wat ik over het algemeen zie: Met ons bedrijf zaten we eerst in een kantoorwijkje in Houten. Wie daar een broodjeszaak zou beginnen, zou flink verdienen. Bijna allemaal middelkleine bedrijven (max 50 man) waar een kantinejuf niet de moeite weaard is. Bij gebrek aan broodjeszaak liepen we vaak naar de supermarkt in het woonwijkje ernaast. Nu zit ik gedetacheerd bij een groot bedrijf (3000 man) op een bedrijventerrein ver van de bewoonde wereld. Te ver voor dat halve uur pauze in ieder geval. Gelukkig is er een groot en goed bedrijfsrestaurant. Ik kom dus amper buiten, af en toe rijden we naar het centrum als we iets feestelijks te lunchen hebben, maar dat kost je zo een uur, en dat doe je niet elke dag. Beste lijkt nog altijd, de specialistische zaakjes, eten wat je niet tegenkomt in bedrijfskantines. De surinamer, Thai, etc. Zulke eettentjes zitten er bijvoorbeeld vlak bij de RAI in Amsterdam, waar een maat van me werkt. Heel veel kantoren, waar de yuppies met het geld werken (bankwereld etc) Die willen in hun pauze wel een lekker speciaal broodje halen. Daar heb je gegarandeerd klandizie, zij het dat er daar al veel zaakjes zitten dus veel concurrentie. Veel factoren dus om rekening mee te houden, en dat betreft dan alleen nog maar de keuze voor een lokatie... | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 15:34 |
Het gaat me nog niet eens zozeer dat ze de broodjes moeten komen halen. Wat ik zelf als handig heb ervaren: voor 11 uur telefonisch of per fax bestellen, voor 12 uur worden de broodjes bezorgd. | |
RvdLinden | donderdag 23 februari 2006 @ 15:34 |
wel toevallig, ik ga ook een broodjes zaak beginnen in Ijsselstein! | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 15:35 |
quote:Oew, nou word ik bang. | |
sanger | donderdag 23 februari 2006 @ 15:35 |
quote:Kun je meteen een extra filiaal openen, een bedrijfsleider heb je al. | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 15:39 |
quote:Je en het scheelt mij weer, want dan hoef ik al dat uitzoekwerk niet te doen ![]() | |
Alicey | donderdag 23 februari 2006 @ 17:51 |
quote:De vraag wat de klant wil heeft er denk ik vooral mee te maken op wie je wilt richten. Wat voor soort klant wil je je op richten? | |
hollander172 | donderdag 23 februari 2006 @ 18:18 |
Grappig, een aantal zaken hier in Vianen leveren ook gewoon in IJsselstein. ![]() | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 18:30 |
quote:Klopt, maar ik merk van verschillende kanten dat men liever in IJsselstein zelf haalt, omdat het minder omslachtig is en je makkelijker een spoedbestelling doet. | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 18:31 |
quote:Nou, het is op dit moment voor mij zoiets, van als mijn opleiding nou echt helemaal de shit ingaat en ik het niet meer zie zitten, dat ik dan het plan heb liggen voor wat anders zeg maar. Het gaat me in eerste instantie dus om de klant die bijvoorbeeld cursussen geeft of vergaderingen heeft en dergelijke en een broodmaaltijd wil voorschotelen aan zijn klanten/medewerkers. | |
Alicey | donderdag 23 februari 2006 @ 18:32 |
quote:Dan zou dat imo ook incl. pakken melk/sap zijn. Je wilt tenslotte een complete maaltijd aanbieden zonder dat de cursus-organisator er omkijken naar heeft. ![]() | |
PLAE@ | donderdag 23 februari 2006 @ 18:33 |
Dit klinkt te amateuristisch om waar te zijn ![]() | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 18:35 |
quote:Jeps. | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 18:35 |
quote:Het is dan ook nog niet waar. ZOals ik al zei ben ik me aan het orienteren. | |
hollander172 | donderdag 23 februari 2006 @ 19:05 |
quote:Tsja ik weet niet maar tot een aantal maanden geleden leverden ze gewoon in IJsselstein en omstreken? ![]() Heb me ook weleens verdiept in iets dergelijks maar dan een soort dinervorm met bezorgdienst, na maanden van gesprekken en planning bleek het toch niet uitvoerbaar. ![]() ![]() | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 22:19 |
quote:Een soort pizzakoerier maar dan anders? Als ik zou beginnen met puur bezorgen zou ik eerder vanuit huis opereren dan in de oude stadskern te gaan zitten volgens mij is dat duur ![]() Ik neem trouwens aan dat je voor je zoiets opzet een diploma sociale hygiene moet hebben? Kan iemand me dat misschien bevestigen? | |
mark_dabomb | donderdag 23 februari 2006 @ 22:57 |
Bedenk goed wat je doet, bij het opzetten van een cateringbedrijf (wat een broodjeszaak is) moet je voldoen aan HACCP normen (voedselhygiëne) en is het dus wat moeilijker om je daar thuis ook aan te houden (denk aan mondkapjes, handschoenen). Daarnaast is het belangrijk professioneel over te komen (dus een goed logo, goede naam, goede documentatie). Het beste is natuurlijk een site waarop mensen kunnen bestellen. Makkelijk voor jou, makkelijk voor je klant. Hoe wil je dat trouwens gaan doen, een uurtje tussen bestelling en aflevering? Een goed broodje is vers en moet je afbakken + af laten koelen (15 minuten). Beleggen, inpakken en wegbrengen. Dan kan je net 3-4 klantjes aan. Ofwel, planning vereist! Ik zou zelf zeggen, 2 uur van te voren bestellen. Dan heb jij de tijd om je ritjes in te plannen en om alles klaar te maken, en die broodjes blijven lekker vers. Tips nodig? Ik hoor het wel...jaaarenlange ervaring | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 23:01 |
quote:Ik heb zelf Facilitaire Dienstverlening gestudeerd, dus ik heb er wel een klein beetje verstand van. Maar tips zijn natuurlijk altijd welkom. HACCP stel je volgens mij nog steeds zelf samen, dus afhankelijk van de eisen die jij eraan stelt, zal het gebeuren. Tenslotte staan ze bij bakker Bart ook niet met haarkapjes en dergelijke. | |
hollander172 | donderdag 23 februari 2006 @ 23:03 |
quote:Nee hoor, gewoon een diner met bezorgservice. Vanuit huis wordt al moeilijk aangezien je, voor zover ik me kan herinneren, een gescheiden bereidingsruimte moet hebben voor voedsel. Wil je voldoende klanten hebben dan zou ik niet gokken op bezorgen alleen. ![]() ![]() Je hebt idd een rits diploma's nodig (welke weet ik niet meer, ga nu de kluis niet meer in voor "ons" plan) maar dat is echt je laatste zorg. Daarnaast is ons plan gestrand op alle voorzieningen die we moesten treffen, speciale afzuiging (bereiding van warme ingredienten), geluidsisolatie, bestemmingsplan (zit al wat horeca in de nabije omgeving) etc. etc. Ik weet niet hoe het in IJsselstein geregeld is maar hier is het praktisch onmogelijk. (respect voor degenen die het hier proberen ![]() | |
Troel | donderdag 23 februari 2006 @ 23:08 |
quote:Fax, doorschakelen naar mobiel? Maar misschien heb je gelijk en denk ik er te makkelijk over (zou me niets verbazen). Als je inderdaad een gescheiden bereidingsruimte nodig hebt, kan ik het vanuit huis werken wel vergeten trouwens, want dat is hier nooit te realiseren ![]() | |
mark_dabomb | donderdag 23 februari 2006 @ 23:09 |
quote:Klopt (HACCP) maar ivm een possible bezoek van de keuringsdienst zou ik dit soort dingen zeker op orde hebben! (denk ook aan houdbaarheidsstickertjes, gescheiden snijplanken, enz, enz...) Heb je ook gedacht aan betalingen? Factuur (wat relatief duur is voor zo'n klein bedrag) of contant (wat redelijk risicovol is, met contant geld op straat). Wat ook belangrijk is: kostprijsberekening, het klinkt lullig, maar wat kost jou een plakje ham, plakje kaas? Hoeveel broodjes smeer jij per uur en wat kost je bestelauto? Dat soort dingen moet je allemaal op een rijtje gaan zetten ![]() | |
Asics | donderdag 23 februari 2006 @ 23:12 |
ik zou iig een salade nicoise en de BIG CLUB sandwich invoeren, ik weet zeker dat je goed gaat verdienen ![]() | |
hollander172 | donderdag 23 februari 2006 @ 23:17 |
quote:Tsja wij hebben echt heel veel onderzoek gedaan 7 jaar geleden en voor ons was het niet haalbaar, naast alle dingen je op orde moet hebben is het ook wel handig als je er geld mee verdient. ![]() Misschien dat het jou wel lukt en ik wil je dan ook veel succes wensen, nonfood is veel makkelijker als ik je een tip mag geven. ![]() | |
Rapaille | vrijdag 24 februari 2006 @ 02:23 |
Is franchise niet iets? www.subway.nl . Subway begint behoorlijk populair te worden, nadeel zijn de hoge opstartkosten volgens mij. | |
Gompy58 | dinsdag 28 februari 2006 @ 00:37 |
quote:Is ook niet zo vreemd, ze moeten de kosten van een kantoor aan de prinsegracht er elke maand weer van dokken... ![]() | |
meurtelken | dinsdag 6 maart 2007 @ 22:01 |
Hallo, vrienden van me zouden graag een broodjeszaak starten en ik krijg de kans om daar als zelfstandig gerant aan het werk te gaan. Wat zijn hier de voor- en nadelen van? Wat is een goed loon en hoe zit het met commissie op de winst? Waar moet ik op letten en welke kosten zijn voor mij of voor de werkgever? Heb ik recht op verlof/verlofgeld/eindejaarspremie/.... Wie heeft hier ervaring mee? Ik ben Belg. Misschien is het in Nederland anders? Groetjes, Cathy | |
Troel | woensdag 7 maart 2007 @ 10:03 |
In dit geval zou ik haast een nieuw topic aanmaken, aangezien men hier op Fok heel erg goed is in niet alle posts lezen ![]() | |
rupicola | woensdag 7 maart 2007 @ 10:24 |
@ meurtelken: gaat het om een broodjeszaak in Nederland of in Belgie? Ik sta er nog steeds verbaasd hoeveel geld ze in Nederland durven vragen voor zo weinig broodje en nog minder beleg. Als je dus in NL aan de slag gaat: hou gewoon de Belgische maten aan en tjakka ![]() Voor de rest heb ik weinig nuttige tips ivm als gerant aan de slag gaan. | |
josvr | woensdag 7 maart 2007 @ 11:36 |
Ja food bederft te snel. Ik zou ook non food doen. Klinkt allemaal wel leuk, maar je zit dus met bederf, kosten van 'winkel'pand zijn ook niet mals, je zit met koeiling. Hoeveel tientallen/honderd broodjes moet je per dag verkopen om die kosten er allemaal uit te krijgen. Volgens mij is het echt niet enorm verdienen hoor met die broodjes zaken. Dus als je het doet voor het geld kun je beter iets anders zoeken. | |
mgerben | woensdag 7 maart 2007 @ 11:47 |
Vriend van mij heeft dat gedaan door een bestaande lunchroom over te nemen. Dan heb je dus meteen al een pand, leuke locatie in de stad, keuken, tafels, stoelen, glazen, peper-en-zout-stelletjes, etcetera. | |
sanger | woensdag 7 maart 2007 @ 11:58 |
quote:En reputatie van de vorige eigenaar.....en dat is lang niet altijd even positief. | |
piepster | woensdag 7 maart 2007 @ 12:22 |
quote:De Kamer van Koophandel geeft ook voorlichting. Ze geven seminars voor mensen die misschien een bedrijf willen starten en ze geven brochures en folders uit. Als ik jou was zou ik de site eens doorpluizen. Ik geloof dat er zelf een stappenplan voor beginnende ondernemers op staat. Ik denk dat je ook een gesprek kan krijgen,waarin ze je vertellen wat je moet doen. Die seminars zijn trouwens erg nuttig. (Althans, die ik heb gevolgd wel.) | |
Cyan | woensdag 7 maart 2007 @ 17:06 |
Allereerst moet je eens goed op papier zetten wat je nu eigenlijk wilt. Je kan broodjes gaan verkopen zoals iedere bakker of Subway maar je kan ook wat exclusiever gaan. Wraps van brood, maaltijdsalades met brood, van broodje gezond tot broodje geitenkaas met walnoten en honing. Je kan er smoothies bij gaan verkopen. Dus vraag je het volgende af: * Wat wil je gaan aanbieden? * Welke doelgroepen wil je aanspreken en hoe doe je dat? * Waarom zou jouw idee een toegevoegde waarde zijn in de stad? En schrijf dat eens voor jezelf op. Wij hebben een tijdje terug met vrienden lopen brainstormen over zoiets als een broodjeszaak. En er waren ideeën genoeg. Een broodjeszaak met een smoothie en verse fruitsappenbar bijvoorbeeld. Speel in op de markt. Overal worden broodjes gezond aangeboden en broodjes eiersalade. Zorg ervoor dat jij het net even wat specialer brengt. | |
fokkieslim | donderdag 8 maart 2007 @ 23:48 |
broodjeszaak,ja wie zit hier op te wachten? Veel investeren,allerlei normen,hoge huur als er geen eigen geld is. Stel dat er vraag is,dan willen ze allemaal tussen de middag een broodje,dit kun je dus niet alleen. Wie zijn je klanten? Een beetje bedrijf heeft een eigen keuken,of catering inhouse. Winkelend publiek? Ergens inhouse gaan of bij een uitgaanscentrum is een optie,maar dat wordt snachts werken. Reken is uit wat je op een broodje verdient,kijk hoeveel broodjes je moet verkopen om uit de cijfers te komen. Ik zou ijs gaan verkopen,goede ijssalon uiterraard,dat is volgens mij het enige waar mensen soms een paar euro,s aan uit willen geven. | |
Ofyles2 | zaterdag 10 maart 2007 @ 11:02 |
TS: Ik denk niet dat je veel succes zal boeken met een broodjeszaak. De baksector is meer dan verzadigd door 'buitenlandse' bakkers, speciaalzaken, pizzakoeriers etc.. Maar dan praat ik over grote steden als Amsterdam en Rotterdam, waar vooral Turkse bakkers en halalslagerijen aan de marktaandelen van de al gevestigde fillialen. Een internetcafé beginnen is ook een riskante zaak, omdat deze branche explosief is gegroeid en er eigenlijk niets meer bij kan. | |
Gia | zaterdag 10 maart 2007 @ 11:54 |
Heb je wel de benodigde papieren? Middenstandsdiploma en zo? Of is dat niet nodig voor een broodjeszaak. | |
Ill-Skillz | maandag 12 maart 2007 @ 20:53 |
Broodjeszaken zijn koel. Als het zaakje rond is, kom ik een lekker broodje bij je halen. |