FOK!forum / Culinesse à gogo / Kip met caramel in de oven
Black_Tulipwoensdag 8 februari 2006 @ 23:56
De afgelopen tijd ben ik steeds meer gaan koken en nieuwe dingetjes gaan proberen Maar nog niet alles wil lukken Zo kwam ik op het geniale idee van kipfilet met appel, kaneel en caramel in de oven. Eigenlijk borduur ik hiermee voort op een ander recept: kipfilet met een mengsel van monchou en mosterd in beenham in aluminiumfolie in de oven Dit beviel zo goed dat ik zoek naar nieuwe combinaties, waar ik ook wel wat hulp bij kan gebruiken

Maar goed, die caramel dus. Ik wist niet of ik de suiker gewoon bij de kipfilet in de oven kon gooien, wat daarvan zou worden na 45 minuten, dus besloot ik eerst maar te kijken of ik caramel kon maken. Nou, nee. Ik gooide boter met suiker in de pan en na een tijdje was er een mooi donkerbruin mengsel te bewonderen wat buiten de pan na een tijdje stolde. Dat mengsel heb ik over plakjes appel gegooid en het zag er heel lekker uit, maar de structuur voelde aan als fudge en het was duidelijk aangebrand Ik heb de appel + 'caramel' maar weggegooid en ben aan iets anders begonnen

Mijn vraag is dus, hoe moet het wel? Hoeveel boter moet je gebruiken, hoeveel suiker, hoe lang moet het in de pan blijven sudderen en hoe hoog moet het vuur staan? Hoe ziet het eruit als het klaar (en goed) is? En belangrijker, als ik vlees in de oven doe en daar caramel overheen wil, hoe kan ik dit het beste aanpakken? Ik heb pasgeleden ontdekt dat kipfilet die 45 minuten echt nodig heeft en echt niet minder

Emoticondonderdag 9 februari 2006 @ 12:02
Caramel....ligt eraan of je heldere of gebonden caramel wil hebben. Neem aan gebonden aangezien je boter gebruikt.
Hoeveelheden weet ik niet meer, moet ik ff opzoeken;

Suiker laten caramelisren, koksroom toevoegen en monteren met klonjtes roomboter.
Simpel

Ik zou de caramel trouwens pas na het garen van de kip toevoegen, anders verbrand de caramel 100%
Black_Tulipdonderdag 9 februari 2006 @ 14:19
quote:
Op donderdag 9 februari 2006 12:02 schreef Emoticon het volgende:
Caramel....ligt eraan of je heldere of gebonden caramel wil hebben. Neem aan gebonden aangezien je boter gebruikt.
Wat is precies het verschil? In smaak en structuur bedoel ik.
quote:
Suiker laten caramelisren, koksroom toevoegen en monteren met klonjtes roomboter.
Simpel
Monteren? Hoe weet ik wanneer het goed is, hoe ziet het er dan uit?
quote:
Ik zou de caramel trouwens pas na het garen van de kip toevoegen, anders verbrand de caramel 100%
Ok, bedankt
Emoticondonderdag 9 februari 2006 @ 15:10
quote:
Op donderdag 9 februari 2006 14:19 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Wat is precies het verschil? In smaak en structuur bedoel ik.
[..]

Monteren? Hoe weet ik wanneer het goed is, hoe ziet het er dan uit?
[..]

Ok, bedankt
Verschil is dat heldere caramel niet gemonteerd is en de andere wel
Monteren doe je met sauzen om ze dikker te maken door boter toe te voegen, hierdoor dikt je saus in. Gevaar van heldere caramel is dat het kan gaan grijnen, dan veranderd je saus in een klont suiker, dit voorkom je door glucose toe te voegen aan je saus.
Zoals ik al zei, het receptuur ben ik kwijt dus weet de hoeveelheden suiker, room, boter niet meer.
Black_Tulipdonderdag 9 februari 2006 @ 19:47
quote:
Op donderdag 9 februari 2006 15:10 schreef Emoticon het volgende:

[..]

Verschil is dat heldere caramel niet gemonteerd is en de andere wel
Monteren doe je met sauzen om ze dikker te maken door boter toe te voegen, hierdoor dikt je saus in. Gevaar van heldere caramel is dat het kan gaan grijnen, dan veranderd je saus in een klont suiker, dit voorkom je door glucose toe te voegen aan je saus.
Zoals ik al zei, het receptuur ben ik kwijt dus weet de hoeveelheden suiker, room, boter niet meer.
Ok. Dat wordt gewoon dan maar wat meer proberen
Bluesdonderdag 9 februari 2006 @ 23:53
Kip Recepten
Verder hier, je OP heb ik verhuisd