Ben ik met je eens. Is inderdaad een debiel idee.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 21:29 schreef McCarthy het volgende:
voor vergelijken zou prijs/kg voldoende moeten zijn en dat staat vaak al op de schappen.
Wie verzint dit? Kan je dan niet beter als EU geld steken in onderwijs zodat iedereen goed leert hoofdrekenen..?quote:Op zaterdag 4 februari 2006 21:25 schreef Mikado het volgende:
De bescherming bestaat er in die zin uit dat men direct kan vergelijken. Dat betekend zoiets als dat een bekertje melk van 278 mL dat 0,59 cent kost, duurder is dan de echte 1 L dat 1,19 kost. Direct vergelijken is zo en stuk makkelijker.
...
ahum, het is regelgeving, geen uitgave post of zoquote:Op zaterdag 4 februari 2006 22:05 schreef Verfokker het volgende:
[..]
Wie verzint dit? Kan je dan niet beter als EU geld steken in onderwijs zodat iedereen goed leert hoofdrekenen..?
Regelgeving dan met het doel dat iedereen goed leert hoofdrekenen ... :')quote:Op zaterdag 4 februari 2006 22:07 schreef McCarthy het volgende:
[..]
ahum, het is regelgeving, geen uitgave post of zo
begrip opbrengen voor de woede van de moslims :')quote:Op zaterdag 4 februari 2006 21:52 schreef Finder_elf_towns het volgende:
Jeetje, hebben ze nu echt niets anders te doen?
ja we leven in een vrij land. dat houdt echter ook in dat de bevolking soms beschermd moet worden tegen dit soort smerige trucs.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 23:02 schreef McCarthy het volgende:
ik denk dat wel meer mensen in die truuk zijn getrapt
maar goed. Leven we in een vrij land ja of nee?
En ik doe bijna dagelijkse boodschappen. Ik kijk eigenlijk nooit naar de prijs. als ik het wil dan wil ik het en dan koop ik het. Simpel!
en vind je het verkopen van 1 liter meel ook geen misleiding? ik heb ff gekeken op mijn maatbeker. dat komt overeen met 700 gram.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 23:37 schreef McCarthy het volgende:
ben ik het niet mee oneens maar ik vind het verkopen van 1.314 kilogram meel nou niet echt misleiding of zo. Het staat er gewoon duidelijk op (ook op het prijskaartje), gewoon even opletten.
dat is juist het hele punt, daar maken fabrikanten misbruik van, de ene maand ligt een pak van 500grm voor99cent een jaar later is het 450grm voor 99cent een forse prijs verhoging van 22cent per kilo. ander voordeel van standaard gewichten zijn gemakkelijke vervoer, controlle bij import/export en minder afval, gezien een pak van 450 vaak evengroot is (om niet op te vallen) dan een 500grm pak.quote:De prijs per vaste eenheid is naar wat ik weet verplicht te vermelden. En dat lijkt me meer dan voldoende
Nee, ik bedoel met het vermelden van de prijs per vaste eenheid het vermelden van de prijs per kg (of per liter). En dat is verplicht gesteld naar wat ik weet.quote:Op zondag 5 februari 2006 08:31 schreef bbstreams het volgende:
[..]
dat is juist het hele punt, daar maken fabrikanten misbruik van, de ene maand ligt een pak van 500grm voor99cent een jaar later is het 450grm voor 99cent een forse prijs verhoging van 22cent per kilo. ander voordeel van standaard gewichten zijn gemakkelijke vervoer, controlle bij import/export en minder afval, gezien een pak van 450 vaak evengroot is (om niet op te vallen) dan een 500grm pak.
Wat heeft dit te maken met het gekozen formaat van verpakking?quote:Op zaterdag 4 februari 2006 23:22 schreef electricity het volgende:
[..]
ander voorbeeld:
winkeliers zouden er voor kunnen kiezen om pakken melk van 1 liter te verkopen, en dat er ook op te zetten. inhoud: 1l vervolgens vullen ze slechts de helft van het pak met melk, en de andere helft laten ze leeg. nou zal die winkelier zijn klanten snel genoeg kwijt zijn natuurlijk, maar dan hebben we het nog over een pak melk. als we het hebben over het kopen van een computer, fiets, auto, whatever, dan zijn de consequenties al aardig wat groter. (ja sorry meneer, maar wie zegt dat hij het ook echt moet doen? u koopt gewoon een standbeeld)
hiervoor is de consumentenbescherming uitgevonden, wat inhoudt dat de winkelier geen verkeerde verwachtingen over het product mag scheppen. in dat kader kan ik deze EC afspraken wel begrijpen, al vind ik het zelf ook niet per definitie nodig om dergelijke zaken met wetten te reguleren. afspraken maken met brancheorganisaties helpt meestal al voldoende. maar wie weet in dit geval niet.
Hoeveel ml yoghurt is 500 gram dan, en is de afwijking tov 500 Ml groter dan de marge voorgeschreven waarin de verpakte hoeveelheid mag afwijken?quote:Op zaterdag 4 februari 2006 22:58 schreef electricity het volgende:
ik heb er wel enigszins begrip voor. TS. als ik me niet vergis ben jij nog vrij jong. als in zo jong dat de kans redelijk groot is dat je bijna nooit boodschappen doet.
ik heb bij de AH wel eens verpakkingen van 500 GRAM yoghurt gezien. IQ lozen zullen dit al snel zien als 500ml yoghurt, niet, of pas achteraf wetende dat ze zijn genaaid. immers wordt yoghurt altijd per inhoud verkocht en niet per gewicht.
ik meen dat het 350ml was ofzo.quote:Op zondag 5 februari 2006 11:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoeveel ml yoghurt is 500 gram dan, en is de afwijking tov 500 Ml groter dan de marge voorgeschreven waarin de verpakte hoeveelheid mag afwijken?
dat heeft er niet zoveel mee te maken, maar het was meer een illustrqtie dat een 'vrije markt' niet betekent dat je de consument ongestraft mag oplichten. althans, dat zou het niet moeten betekenen naar mijn idee.quote:Op zondag 5 februari 2006 09:48 schreef rucksichlos het volgende:
[..]
Wat heeft dit te maken met het gekozen formaat van verpakking?
Wat jij hier aanhaalt is het belazeren van de consument door verkeerde of onvoldoende informatie op een verpakking te vermelden.
In het geval van de niet standaard verpakkingen is dat helemaal niet relevant, omdat op die verpakkingen gewoon de prijs en de inhoud (zoals die er ook daadwerkelijk inzit) vermeld staan.
ik ook. maar we moeten ook reeel zijn. er zijn veel mensen die dit in de eerste instantie niet zullen begrijpen. ik weet vrij zeker dat er genoeg mensen zullen zijn die het verschil tussen een gram en een ml niet eens begrijpen. in dat geval kun je je afvragen of dergelijke bewuste misleiding van de producent getolereerd moet worden.quote:Ik ben het eens dat een eventuele prijs/kg voldoende zou moeten zijn, maar ik ben nog sterker van mening dat de consument ook zelf wel een beetje mag opletten en nadenken.
dat is dus danig een verschil met 1000 gram dat het zou moeten opvallen. Dus geen misleiding.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 23:42 schreef electricity het volgende:
[..]
en vind je het verkopen van 1 liter meel ook geen misleiding? ik heb ff gekeken op mijn maatbeker. dat komt overeen met 700 gram.
Ik weet zeker dat een beetje verpakker het zó kan verpakken dat het niet meer opvalt hoor. (Ja ik zie dat wel eens met eigen ogen.)quote:Op zondag 5 februari 2006 14:30 schreef McCarthy het volgende:
[..]
dat is dus danig een verschil met 1000 gram dat het zou moeten opvallen. Dus geen misleiding.
quote:Op zondag 5 februari 2006 14:24 schreef electricity het volgende:
[..]
ik meen dat het 350ml was ofzo.
Kortom er moet dus wetgeving komen voor de verpakking omdat jij te stom bent om te lezen wat er op staat?quote:Op zondag 5 februari 2006 14:36 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Ik weet zeker dat een beetje verpakker het zó kan verpakken dat het niet meer opvalt hoor. (Ja ik zie dat wel eens met eigen ogen.)
Vorm, kleur, lucht in de verpakking, etc.
Voorbeeld, zie jij het verschil tussen die normale pringles (300 gram dacht ik) en die dippers? (250 gram dacht ik).
Nope. Dat zie je van buiten niet.
ik zal maandag wel ff kijken bij AH of ze het nog verkopen. tot die tijd kun je je geruststellen met de gedachte dat het mij opviel dat de verpakking zo klein was, en dat toen ik ging kijken er een significant lager volume op stond dan de 500 mij in de eerste instantie deed vermoeden. ik heb het uiteraard niet gekocht toen.quote:Op zondag 5 februari 2006 14:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
![]()
maak dat maar eens hard voordat je zo zeurt.
Nee, ík zie het wel, omdat ík het wel lees. Maar denk jij nog echt dat íedereen het leest?quote:Op zondag 5 februari 2006 14:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kortom er moet dus wetgeving komen voor de verpakking omdat jij te stom bent om te lezen wat er op staat?
Volgens mij (en ik weet het niet zeker) is er hier in NL bepaalde wetgeving voor. Dat zou uiterst grappig zijn als dat ook al zo is.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:13 schreef drexciya het volgende:
Ik snap het gezeur over misleiding niet zo, voor zover ik weet zet AH bij artikelen ook altijd een \\\\\\\\\\\\\\\"omrekenprijs\\\\\\\\\\\\\\\" per eenheid (liter of kilo) erbij. Als fabrikanten het niet doen, dan kan de supermarkt het dus ook als service naar de klant toe, waar heb je de EU voor nodig?
Okey, je leest het een keertje niet. Het valt je opeens op dat dat pakje meel een stuk sneller op raakt, of dat er minder in je voorraadbus past. Je kijkt de volgende keer in de supermarkt eens toch naar de inhoud van het pak, schrikt je dood, en laat in vervolg voor de rest van je leven dat merk (en niet alleen dat product) links liggen.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:28 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Nee, ík zie het wel, omdat ík het wel lees. Maar denk jij nog echt dat íedereen het leest?
De verpakking is hetzelfde, de prijs is hetzelfde, er zit alleen minder in dan de normale.
Dat valt echt niet iedereen op hoor. Maar het staat bedrijven natuurlijk vrij om de even-onoplettende consument te naaien waar ie bij staat?
Als je zo doordraaft kan je nog veel engere dingen doen, en dan de schuld bij de niet-lezende consEUment leggen.
Zoek nou eerst eens op wat de wetgeving is. Ik weet de waardes niet, maar wel dat het a) een procentuele afwijking mag hebben, en b) dat het gemiddelde van een x-aantal producten gelijk moet zijn aan het getal wat op de verpakking staat. Dus nee, het zal wel degelijk tussen de 475 em 525 liggen.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:28 schreef Yildiz het volgende:
Op bijvoorbeeld een pak koffie staat 500 gram inhoud. Bijvoorbeeld dus.
Er is een standaard die zegt dat je zeg (bijvoorbeeld) 5% mag afwijken.
25 gram dus.
Zou je denken dat de gewichten dan tussen de 475 en 525 schommelen of eerder tussen de 475 en 485?
Ik laat het antwoord open.
Ik vind dit een als-als-als verhaaltje. Met mijn voorbeeld, Pringles, of koffie uit een pak, merk je het echt niet zomaar. Vele mensen scheppen gewoon de koffie uit het pak, en gooien het niet eerst in n voorraadbus. Daar is niks mis mee.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:38 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Okey, je leest het een keertje niet. Het valt je opeens op dat dat pakje meel een stuk sneller op raakt, of dat er minder in je voorraadbus past. Je kijkt de volgende keer in de supermarkt eens toch naar de inhoud van het pak, schrikt je dood, en laat in vervolg voor de rest van je leven dat merk (en niet alleen dat product) links liggen.
Ik zie dit als een aanname, heb je een voorbeeld?quote:En daar zal de producent ook wel even om denken...
Nouja, zoals al werd gezegd, het staat op je eigen maatbeker. 1 liter meel is 700 gram. Dat verschil valt misschien wel op, maar andere dingen niet zo. Als ik nou echt elke verpakking moest gaan lezen, inc. ingrediënten, samen met een lijst van goedgekeurde hulpmiddelen, zou ik wel 3 uur per dag in de supermarkt hangen. Een producent van bijvoorbeeld bier wordt er echt niet minder van als hij blikjes in 33cl en 50cl mag verkopen. Het biedt daarnaast ook nog eens hele hoge voordelen in het transport.quote:Vind je nou echt dat de overheid dit soort dingen moet regelen? Je mag ook best wel wat van de consument verwachten. En anders is het zijn of haar eigen schuld.
Heb jij een bron van b) ? Want dit hoor ik dus voor het eerst.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:41 schreef the_disheaver het volgende:
[..]
Zoek nou eerst eens op wat de wetgeving is. Ik weet de waardes niet, maar wel dat het a) een procentuele afwijking mag hebben, en b) dat het gemiddelde van een x-aantal producten gelijk moet zijn aan het getal wat op de verpakking staat. Dus nee, het zal wel degelijk tussen de 475 em 525 liggen.
Ik lees altijd alle verpakkingen die ik niet elke week haal, om te kijken wat er in zit en hoeveel er in zit.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:47 schreef Yildiz het volgende:
Als ik nou echt elke verpakking moest gaan lezen, inc. ingrediënten, samen met een lijst van goedgekeurde hulpmiddelen, zou ik wel 3 uur per dag in de supermarkt hangen.
voedingscentrum.nl:quote:Op zondag 5 februari 2006 15:47 schreef Yildiz het volgende:
Heb jij een bron van b) ? Want dit hoor ik dus voor het eerst.
quote:Inhoud
De inhoud moet vermeld worden in bijvoorbeeld milliliter, liter, gram of kilogram. Het gaat om de nettoproductinhoud waarbij het gewicht van de verpakking en eventueel vocht niet meetelt.
Bij het gewicht wordt soms de letter ‘e’ gebruikt, de aanduiding voor het Engelse woord ‘estimate’ dat ongeveer of schatting betekent. De letter ‘e’ bij de inhoud geeft aan dat het om een gemiddelde hoeveelheid gaat. Daarbij mag de hoeveelheid ongeveer 10% afwijken van wat er staat vermeld. Gemiddeld moet het gewicht wel overeenkomen. Slechts voor enkele producten is het toegestaan alleen het aantal stuks te vermelden.
Ik ken eerlijk gezegd niemand die koffie niet in een voorraadbus doet. Bij veel andere producten is dat niet het geval, maar volgens mij bij koffie echt wel.... Maar dat volkomen terzijde.quote:Op zondag 5 februari 2006 15:47 schreef Yildiz het volgende:
[..]
Ik vind dit een als-als-als verhaaltje. Met mijn voorbeeld, Pringles, of koffie uit een pak, merk je het echt niet zomaar. Vele mensen scheppen gewoon de koffie uit het pak, en gooien het niet eerst in n voorraadbus. Daar is niks mis mee.
Hallo, dit komt door verschil in grootheid. Dit is simpel op te lossen door verplicht te stellen dat alle producten (per soort) dezelfde grootheid moeten vermelden. De hoeveelheden verplichtstellen kan ook, is ook een oplossing, maar wel een erg extreme welke de vrijheid van de vrije markt sterk terugdringt.quote:Nouja, zoals al werd gezegd, het staat op je eigen maatbeker. 1 liter meel is 700 gram. Dat verschil valt misschien wel op, maar andere dingen niet zo.
Hoge voordelen in het transport? Als je het daarom doet, zorg dan de de volume en vorm voor elk product gelijk is, maar niet het gewicht. Het zal geheel geen voordeel opleveren voor de transport aangezien de vorm en volume gelukkig niet opgelegd wordt.quote:Als ik nou echt elke verpakking moest gaan lezen, inc. ingrediënten, samen met een lijst van goedgekeurde hulpmiddelen, zou ik wel 3 uur per dag in de supermarkt hangen. Een producent van bijvoorbeeld bier wordt er echt niet minder van als hij blikjes in 33cl en 50cl mag verkopen. Het biedt daarnaast ook nog eens hele hoge voordelen in het transport.
dat is ook een oplossing voor dit probleem ja. maar dan blijf je toch houden dat de ene fabrikant 450 gram in een pak meel doet en de andere 500 gram. en ik heb al uitgelegd dat ik niet per definitie een wettelijke regulering onderschrijf, maar vanuit het hiervoor omschreven oogpunt vind ik het wel verdedigbaar. ik heb ook geen idee hoe ernstig dit soort problemen in meer achtergestelde EU landen zijn.quote:Op zondag 5 februari 2006 16:31 schreef the_disheaver het volgende:
Hallo, dit komt door verschil in grootheid. Dit is simpel op te lossen door verplicht te stellen dat alle producten (per soort) dezelfde grootheid moeten vermelden. De hoeveelheden verplichtstellen kan ook, is ook een oplossing, maar wel een erg extreme welke de vrijheid van de vrije markt sterk terugdringt.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |