abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 29 januari 2006 @ 17:45:43 #1
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34586996
quote:
RUG maakt wiskunde gemakkelijker

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft het niveau van de studie wiskunde de laatste jaren naar beneden toe bijgesteld. Dit is noodzakelijk doordat wiskunde op het vwo tekortschiet.


Dit bevestigen wiskundehoogleraar Henk Broer en studieadviseur wiskunde Ena Tiesinga van de RUG. Broer: “Allerlei kennis en vaardigheden die de studenten vijf jaar geleden nog hadden, is er niet meer. Het gaat elk jaar verder achteruit.” Tiesinga: “Scholieren zijn meer bezig met het maken van werkstukken, daardoor blijft er minder tijd over voor het maken van sommen.”

Broer en Tiesinga reageren op de actie van intussen tienduizend studenten die klagen over het niveau van het wiskundeonderwijs op het vwo. Ze hebben minister Van der Hoeven van Onderwijs per brief duidelijk gemaakt dat wiskunde op universitair niveau daardoor te moeilijk voor hen is (www.lievemaria.nl). Broer: “Heel goed dat de minister nu van de werkvloer hoort hoe erg het is.”

Broer is door de minister aangesteld in de Commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs (CTWO). Deze heeft haar voorstellen geaccepteerd om het aantal wiskunde-uren in het vwo met ingang van 2007 te verminderen. Broer doet zijn opmerkingen over de studentenactie nu op persoonlijke titel. Volgens hem is zowel in het basis- als voortgezet onderwijs sprake van een “algehele malaise”, waarvan de gevolgen op de universiteit merkbaar zijn bij wiskunde, natuurkunde en economie. Hij vermoedt dat alle Nederlandse universiteiten hun wiskundeniveau aanpassen.

De studentenactie wordt breed gesteund in onderwijs- en onderzoekskringen. Broer: “Weet u wat het met deze minister is? Ze argumenteert niet. Ze neemt beslissingen en wuift bezwaren weg. Nu krijgt ze het op haar brood.” [ Jan-Willem Navis | Greta Riemersma ]
Wat moet ik er van zeggen. 30 jaar ideologisch gerommel met het middelbaar onderwijs werkt nu door naar de universiteiten. Dat de 1e jaars bij economie, informatica of natuurkunde er meer moeite mee hebben is al erg genoeg. Dat het nu doorwerkt naar de studie wiskunde zelf is ongelooflijk. Goed, je mist misschien wat vaardigheden als 1e jaars. Echter je studeert wiskunde ZELF. Die paar oneffenheidjes wegschaven zou dan niet het probleem moeten zijn. Dat is het dus wel. Is het echt zo erg?

Ben nu met mijn scriptie begonnen, als ik dadelijk klaar ben hoop ik toch wel dat ik een diploma heb dat wat voorstelt.

Het vervolgartikel:
quote:
‘Het niveau van algebraïsche vaardigheden wordt lager’

[Jan-Willem Navis]

Het niveau van de universitaire wiskunde is voor eerstejaars bètastudenten te hoog gegrepen. Dat schrijven Leidse studenten in een open brief aan minister Van der Hoeven van Onderwijs. De oorzaak is het Tweede Fase-onderwijs, menen ook Groningse bèta’s .

Uit de brief van de Leidse studenten: “Sinds 2002 komen “Tweede Fase”-studenten aan op de universiteiten. Inmiddels is gebleken dat de wiskundekennis bij deze studenten lager is dan voorheen. Na drie jaar kunnen we concluderen dat dit geen opstartproblemen waren. Nog steeds is het wiskundeniveau van de gemiddelde eerstejaarsstudent te laag. Gevolg is dat veel studenten nu aansluitingscursussen nodig hebben om het universitaire niveau te halen. Sommige universiteiten passen hun wiskundig niveau zelfs naar beneden toe aan.”

Ena Tiesinga, studieadviseur wiskunde aan de RUG: “Wij passen ons wiskundig niveau inderdaad aan. We besteden nu in het eerste jaar meer aandacht aan elementaire rekenvaardigheden. Dat hebben we geïntegreerd in het huidige studieprogramma. De stof die we eigenlijk willen behandelen, komt daardoor in een langzamer tempo aan bod. Daar word je op een gegeven moment toe gedwongen. We merken dat het niveau van algebraïsche vaardigheden lager is dan vóór de invoering van de tweede fase. Scholieren zijn meer bezig met het maken van werkstukken, daardoor blijft er minder tijd over voor het maken van sommen.”

Patrick Borgeld, eerstejaars scheikunde aan de RUG: “Ik kwam aan het begin van het jaar dingen tegen waar ik wel van gehoord had, maar nog lang niet zo uitgebreid als sommige medestudenten. Ook verwachten docenten dat je bepaalde formules al kent, terwijl ik die nog niet heb gehad. Op het vwo werd wel veel aandacht besteed aan integraal- en differentiaalrekening, maar er werd niet de nadruk op gelegd die er hier op ligt. Intussen kan ik het niveau wel bijbenen, maar ik pak nieuwe dingen minder snel op omdat de basis ontbreekt.”

Peter Bosma, vierdejaars natuurkunde aan de RUG en voorzitter van de Fysisch Mathematische Faculteitsvereniging (FMF): “Bij het eerste wiskundecollege van mijn studie zei de docent: ‘Kijk maar even goed wie er links of rechts van je zit, want één van die twee haalt het einde van de rit niet.’ Hij had gelijk, slechts een kwart van de studenten haalde het vak in één keer. Op de middelbare school leer je wel veel berekeningen, maar je hoeft ze niet te doorgronden. Deze basale inzichten leer je wel gedurende het eerste jaar, maar veel studenten zijn dan al ontmoedigd omdat de wiskunde ineens zo veel moeilijker wordt. De FMF heeft de brief daarom mede ondertekend. We zijn bezorgd omdat de minister in een poging bèta-studies populairder te maken, nog minder wiskunde wil geven op de middelbare scholen. Dan wordt het gat nog groter.”

Nogmaals de brief aan Van der Hoeven: “Wij vragen ons af, waarom na de evaluatie de studielast voor wiskunde afneemt in plaats van toeneemt. Het ligt volgens ons meer voor de hand om het verplichte deel van het wiskundeonderwijs te verzwaren in plaats van te verlichten. De verlichting van het bèta-onderwijs binnen het vwo staat immers haaks op de algemeen gewenste versterking van het innovatieve kenniskarakter van de Nederlandse economie.”

Marian Kollenveld, wiskundeleraar en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Wiskundeleraren: “Het is volgens mij voor het eerst in de geschiedenis dat studenten zich druk maken over het niveau van wiskunde voor de generatie na hun. Dat is erg mooi. Het probleem zit erin dat in de Tweede Fase wiskunde B een breder vak is geworden. Veel handmatig rekenwerk is verdwenen. Daarbij komt dat door het studiehuis steeds minder uren echt les wordt gegeven. Een antwoordenboekje legt je niet uit hoe iets zit. Voor ons vak zou je dus minder studiehuis moeten hebben, en meer klassikaal onderwijs. Dat moet te compenseren zijn met andere vakken. Maar ook de universiteiten valt wat te verwijten. Veel exacte studies laten ook vwo-ers met het profiel Natuur en Gezondheid toe, terwijl dat een ‘zacht bèta-profiel’ is. Dan moet je niet opkijken als ze minder kunnen rekenen. Tot slot is er nog het probleem van de basisvorming. Vooral voor de exacte vwo-leerlingen is het niveau van wiskunde dat wordt gegeven te laag. Het is de stof van de oude mavo. Dat haal je in de laatste twee jaar niet meer in.”
bron: http://www.uk.rug.nl/archief/jaargang35/17/dezeweek-frames.htm
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
  zondag 29 januari 2006 @ 17:59:29 #2
102533 Gizmo112
Dat meen je niet
pi_34587395
tvp, geen zin om nu te lezen
Tot zover de kwaliteitspost
pi_34587463
De andere studies hebben zich al lang aangepast, maar dat komt dan niet in het nieuws..
pi_34587506
Ik heb gehoord dat het aantal werkstukken nu flink wordt verminderd. In 5vwo hebben wij er 10 dit jaar..... en vorig jaar hadden we er maar 1.
Geen wonder dat we niet echt veel tijd over hebben om onze tijd te besten aan bijv. wiskunde.
╔══════╗
╚══════╝
╔══════╗
╚══════╝
  zondag 29 januari 2006 @ 18:06:15 #5
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34587606
Ze willen dus wiskunde makkelijker maken (echt moeilijk was het al niet. toch?) omdat ze o.a. zo hopen meer studenten te intereseren voor een beta studie. Dat vervolgens die beta studie te moeilijk blijkt te zijn vanwege de makkelijkere wiskunde en dus een netto effect van nul heeft zou lachen zijn als het niet zo ernstig was.
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
pi_34587663
De werkstukken worden trouwens wel steeds makkelijker, als je een leuke Microsoft Word WordArt voorkant hebt is't meestal wel een voldoende
pi_34587784
Dit is het resultaat van het "wolliger" worden van het onderwijs. Alles moet altijd maar op een vriendelijke manier gebracht worden, zodat de tere kinderziel niet geschaad wordt door de sommetjes. In de Delta stond deze week een erg sterk stuk van een docent wiskunde op de TU. De wiskundeboeken op de middelbare school staan vol met sommen over schuurtjes, taarten, etcetera, en geen simpele kale sommetjes . De oplossing is volgens mij om kinderen weer gewoon abstracte sommetjes te laten maken en die wollige onzin nou eens een beetje in te dammen.

Het artikel uit de Delta:
http://www.delta.tudelft.nl/nieuws/2/20557
pi_34587870
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:08 schreef jpzegthallo het volgende:
De werkstukken worden trouwens wel steeds makkelijker, als je een leuke Microsoft Word WordArt voorkant hebt is't meestal wel een voldoende
Sorry hoor maar dat ligt denk ik aan jouw school.

Wij hebben een zeer uitgebreid stappenplan waar je werkstuk aan moet voldoen, en ik moet heel eerlijk zeggen dat er steeds meer kwaliteit wordt verwacht. Maar dat is natuurlijk wel begrijpelijk, vwo is geen vmbo
╔══════╗
╚══════╝
╔══════╗
╚══════╝
  zondag 29 januari 2006 @ 18:15:03 #9
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34587879
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:11 schreef SNArky het volgende:
Dit is het resultaat van het "wolliger" worden van het onderwijs. Alles moet altijd maar op een vriendelijke manier gebracht worden, zodat de tere kinderziel niet geschaad wordt door de sommetjes. In de Delta stond deze week een erg sterk stuk van een docent wiskunde op de TU. De wiskundeboeken op de middelbare school staan vol met sommen over schuurtjes, taarten, etcetera, en geen simpele kale sommetjes . De oplossing is volgens mij om kinderen weer gewoon abstracte sommetjes te laten maken en die wollige onzin nou eens een beetje in te dammen.
dat waardeerde ik altijd zo aan de wiskunde. Het kale. Van alles ontdaan. Het minimale wat je nodig hebt om toch te bewijzen dat je brains hebt.

Ik ben het verder met je oplossing eens. De context leren ze wel bij natuurkunde, economie, biologie of whatever. Ik denk echter wel dat er meer voor nodig is.
quote:
de titel
quote:
Dom, dommer, Pabo

'Moeder snijdt een taart in 3 gelijke stukken. Eén van de stukken wordt eerlijk verdeeld tussen Tom en Nelleke. Welk deel van de hele taart krijgt Tom?'

Dit is een opgave uit de test die veel ophef veroorzaakte, omdat 53 procent van de eerstejaars pabo-studenten hierin lager scoort dan de beste 20 pocent in groep 8 van de basisschool. Voor alle duidelijkheid: pabo staat voor Pedagogische Academie Basis Onderwijs, en niet voor Pathetische Achterlijke Bekrompen Onbenullen. Studenten die deze opleiding afronden gaan de volgende generaties leerlingen op de basisschool onderwijzen. Dus dat komt wel goed. pabo-studenten hebben na de basisschool eerst nog 5 jaar havo of 6 jaar vwo genoten. En dan toch struikelen over opgaven als: '6372 + ... = 11581', of '0,7 kg = ... g'?

Binnen een uur (hoeveel minuten is dat?) moesten 27 van dergelijke opgaven worden gemaakt. Alleen het antwoord geven was niet voldoende: "Geef [...] duidelijk aan hoe de berekening is uitgevoerd en welke gedachtegang is gevolgd." Ik begrijp niet waarom er moeders en taarten nodig zijn om te vragen wat de helft is van een derde. In mijn rekenboekje van de lagere school stond gewoon: '1/2 x 1/3 = ...', en dat rekende je gewoon uit je hoofd uit. Bij deze pabo-test staat: "Het gebruik van een rekenmachine is toegestaan om antwoorden te controleren." Be-la-che-lijk. Ik heb dit moeilijke woord voor de zekerheid voorzien van streepjes, om het makkelijker leesbaar te maken voor de toekomstige onderwijzers. Dat 53 procent van de eerstejaars pabo-studenten niet het niveau haalt van de beste 20 procent van leerlingen uit groep 8 van de basisschool heeft weinig indruk gemaakt op die eerstejaars, want ze zijn er nog steeds niet uit of dat betekent dat groep 8 ook het grootste stuk taart krijgt.

Rekenen is niets anders dan een eenvoudige vorm van wiskunde. Waarom worden er dan toch concessies gedaan aan datgene wat de wiskunde haar schoonheid verschaft? De kracht en de schoonheid van de bondigheid. De bewering 1/2 x 1/3 = 1/6 overtreft toch in alle opzichten dat geleuter over het verdelen van een taart? Die pabo-test zit vol met dergelijke 'lekker dicht bij huis'-prietpraat. 'Marco vindt dat hij te dik is'; 'De tuin van de familie van Rob is 40 meter lang'; 'Een voetbalclub wil een stadion bouwen'; 'Vader koopt een afdekplaat van 4 m bij 0,50 m'.

Ooit gaf ik een neefje bijles wiskunde. Hij zat in de vierde klas van de mavo. In zijn wiskundeboek werden ook schuurtjes gebouwd, appels gekocht en taarten gegeten. Door de invoering van de euro raakte dat wiskundeboek meteen verouderd, want je kon appels niet langer met guldens betalen. Het wiskundeboek leerde mijn neefje ook de stelling van Pythagoras. Alhoewel? Die stelling stond er wel in, maar niet het bewijs. Dus liet ik hem zien hoe je die stelling bewijst, en hij vond het prachtig. Hij was waarschijnlijk de enige in zijn klas die de stelling van Pythagoras begreep. En met zijn mavo-diploma is hij slimmer dan de meeste eerstejaars pabo-studenten.

Dap Hartmann is astronoom. Hij is werkzaam als docent aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management.
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
pi_34587920
In de derde klas moesten we op mijn middelbare school sommetjes maken uit "het rode boekje". Dat was echt een berucht boekwerk, want het stond helemaal vol met sommen, geen plaatjes, geen verhaaltjes, alleen maar breuken die je moest vereenvoudigen, vergelijking die je moest oplossen, tot je erbij neerviel. Op dat moment vond ik het echt verschrikkelijk om te doen, maar nu ben ik mijn wiskundeleraar er dankbaar voor, want ik kan nu tenminste wel een beetje rekenen.
  zondag 29 januari 2006 @ 18:19:36 #11
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34587998
moeten jullie nou ook voor wiskunde werkstukken maken? dat zou wel helemaal de limit zijn.
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
  zondag 29 januari 2006 @ 18:21:28 #12
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34588048
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:16 schreef SNArky het volgende:
In de derde klas moesten we op mijn middelbare school sommetjes maken uit "het rode boekje". Dat was echt een berucht boekwerk, want het stond helemaal vol met sommen, geen plaatjes, geen verhaaltjes, alleen maar breuken die je moest vereenvoudigen, vergelijking die je moest oplossen, tot je erbij neerviel. Op dat moment vond ik het echt verschrikkelijk om te doen, maar nu ben ik mijn wiskundeleraar er dankbaar voor, want ik kan nu tenminste wel een beetje rekenen.
zulk soort boekjes had ik in de onderbouw van de basisschool. Het enige plaatje was een leuke olijke aap op de voorkant. Verder sommetjes, sommetjes, sommetjes en nog eens sommetjes (de rest van 7 / 2, 101 + 69, etc). Zo hoort het.
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
pi_34588616
Met alle respect, maar het enige argument voor de vermeende niveaudaling is een bewering in het artikel die stelt dat bepaalde kennis is verdwenen. Is het niet zo dat de wiskunde in ontwikkeling is en dat de dingen die we 30 jaar geleden belangrijk vonden nu niet meer zo belangrijk zijn? Staat "hoog niveau" gelijk aan het kunnen oplossen van de keiharde wiskunde die (en dat is wellicht de reden dat het verdwenen is) niemand ooit gebruikt?

Indien dat het geval is vind ik het raar. Uiteraard zal het niveau naar beneden zijn bijgesteld aangezien dat een algemene trend is binnen het Hoger Onderwijs. Het argument "omdat ze iets wat ik destijds wist niet meer weten" vind ik echter te zwak om een niveaudaling te onderbouwen.
Zogenaamd "fatsoenlijke" mensen ontmaskerd, de waarheid en verklaringen die iedereen wil weten: Misdefinitie op YouTube.
pi_34588766
"dom, dommer, pabo" geweldig ...Al is rekenen geen eenvoudige vorm van wiskunde. Je kan prima slecht zijn in rekenen en goed in wiskunde.

Ik heb een tijdje bijles gegeven, maar ik kon ze maar niet aan het vestand brengen waarom a/b=c hetzelfde is als b/a=1/c of a=b*c of b=a/c.
pi_34588895
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:19 schreef McCarthy het volgende:
moeten jullie nou ook voor wiskunde werkstukken maken? dat zou wel helemaal de limit zijn.
Ja.

P.O. over Matrices
pi_34588993
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:51 schreef jpzegthallo het volgende:

[..]

Ja.

P.O. over Matrices
+

Olympiade en Alympiade
╔══════╗
╚══════╝
╔══════╗
╚══════╝
  zondag 29 januari 2006 @ 18:55:49 #17
42306 Vassili_Z
Low Man's Lyric
pi_34588999
Ligt het ook niet aan de wijze waarop wiskunde overgedragen wordt door de leraren?
Era Vulgaris
pi_34589385
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:42 schreef Neuralnet het volgende:
Met alle respect, maar het enige argument voor de vermeende niveaudaling is een bewering in het artikel die stelt dat bepaalde kennis is verdwenen. Is het niet zo dat de wiskunde in ontwikkeling is en dat de dingen die we 30 jaar geleden belangrijk vonden nu niet meer zo belangrijk zijn? Staat "hoog niveau" gelijk aan het kunnen oplossen van de keiharde wiskunde die (en dat is wellicht de reden dat het verdwenen is) niemand ooit gebruikt?
Het hoofdrekenen, wat de alleronderste basis van wiskunde is, wordt steeds minder belangrijk in het basisonderwijs. Hierdoor heeft iedereen voor elementaire sommetjes een rekenmachine nodig. In meer gevorderde wiskunde zorgt dit ervoor dat abstracte formules niet begrepen worden en begrijpen mensen daardoor die wiskunde niet.

In het dagelijks leven is een hoog wiskundig niveau over het algemeen niet nodig, maar basale rekenkundige vaardigheden, met name hoofdrekenen, spelen wel een rol. Rekenfouten hoeven niet per sé dodelijk te zijn, maar in sommige gevallen heeft het niet kunnen rekenen al mensenlevens gekost. Er werden namelijk doseringfouten met medicijnen gemaakt, omdat de omrekening van cc naar mg, of iets dergelijk foutief was. Deze dosering moet door iemand worden gecontroleerd, als dit door een oudere verpleegster gebeurt, die nog wel goed heeft leren rekenen, worden dergelijke fouten, nog wel gezien. Bij de jongere generatie, die niet kan hoofdrekenen worden deze fouten vaker gemaakt en wordt er vaker een verkeerde dosis gegeven. Dit hoeft uiteraard niet dodelijk te zijn, maar dergelijke rekenfouten kunnen in sommige gevallen de dood tot gevolg hebben.

Bovenstaand voorbeeld is uiteraard een extreem voorbeeld van wat het onvermogen tot hoofdrekenen voor gevolgen kan hebben. In het algemeen zijn de gevolgen minder ernstig, maar de gevolgen van het onvermogen tot hoofdrekenen moeten niet weggelachen worden.
Alle eendjes zwemmen in het water. :)
Anatidaephobia is altijd terecht! Wij zijn de beste stalkers...
  zondag 29 januari 2006 @ 19:24:27 #19
93828 nickybol
onderduiknaam
pi_34589762
Allemaal de schuld van de grafische rekenmachine en de ongelooflijke hoeveelheid vakken en versnipperdheid de tweede fase met zich meebrengt.
pi_34589948
quote:
'Wiskunde is een spel van de geest'

Studenten wiskunde, informatica en natuurkunde uit heel Nederland maken zich grote zorgen over de kwaliteit van het wiskunde-onderwijs op de middelbare scholen. Ook in Delft beginnen veel eerstejaars met een enorme achterstand aan hun studie.
Saskia Bonger

Op de middelbare school was Ellen Heyns een uitblinker in de exacte vakken. Ze haalde hoge cijfers en dacht dat ze 'redelijk wat wiskunde had gehad' toen ze dit studiejaar met natuurkunde begon aan de TU Delft. Dat dat geen garantie was voor succes werd al snel duidelijk, of zoals Heyns het zelf zegt: "Je komt hier en dan blijkt dat je helemaal niets kunt. In een paar weken moest ik een hoeveelheid wiskunde leren waar ik op de middelbare school twee jaar over zou doen."

Toch kon Heyns op de middelbare school wel degelijk iets. Iets dat op de universiteit, bij haar opleiding, niet erg hoog wordt aangeslagen, iets waar ze zelfs weinig aan heeft aan de TU: de studente kon omgaan met de rekenmachine en met formulekaarten. Alleen, in Delft werd ze niet geacht die te gebruiken en kon de rekenmachine vaak niet eens uitvoeren wat Heyns wilde.

Daar zat ze dus bij haar tentamens physics 1 en analyse 1, niet behept met de instrumenten die ze nodig had om de problemen die voor haar lagen op te lossen. Ze hoorde bij de 30 procent eerstejaars natuurkundestudenten die voor deze twee vakken samen minder dan een acht haalden. Dat verplichtte haar min of meer tot het volgen van tutorlessen, die ervoor gezorgd hebben dat ze nu weer zelfvertrouwen heeft en tentamens haalt, weliswaar met werkdagen van tien uur.

Veel eerstejaars studenten zouden blij zijn met zo'n verhaal, want Heyns zag flink wat medestudenten afvallen of kiezen voor studievertraging. Maar waarom kunnen zij niet meekomen op de universiteit, terwijl ze op de middelbare school nog de slimste jongetjes of meisjes van de klas waren?

De achttien studentenverenigingen, waaronder twee Delftse, die vorige week een brandbrief stuurden naar onderwijsminister Maria van der Hoeven denken het antwoord te weten. De boosdoener is de zogeheten 'tweede fase' op de middelbare scholen. 'Sinds 2002 komen tweede fasestudenten aan op de universiteiten', schrijven zij. 'Inmiddels is gebleken dat de wiskundekennis bij deze studenten minder is dan voorheen. Na drie jaar kunnen we concluderen dat dit geen opstartproblemen zijn.'

Directe aanleiding van het schrijven was het Kamerdebat afgelopen dinsdag, waarin gesproken werd over de door het ministerie van onderwijs voorgestelde wijzigingen binnen de profielen op havo en vwo. De studenten vreesden dat de invoering van die plannen zou leiden tot een nog lager wiskundeniveau bij scholieren, omdat het aantal studielasturen voor wiskunde B in het natuur-en-techniekprofiel afneemt en daarvoor in de plaats een niet verplicht wiskunde D wordt geïntroduceerd.

Hoewel het Kamerdebat nog niet is afgerond, is al wel duidelijk dat een Kamermeerderheid niet wil dat het aantal uren wiskunde daalt.

Toch blijft commissaris onderwijs van de natuurkunde-studievereniging VvTP Sander den Hoedt ongerust over de toekomst. De student was nauw betrokken bij het opstellen en het verspreiden van de brief aan Van der Hoeven, die meteen op grote bijval kon rekenen van de kant van docenten, ook van de TU Delft. Maar zelfs met brede steun, ook in de Kamer, is het wiskundeonderwijs nog niet gered, vreest hij. "Er moet een constante druk blijven op het ministerie, anders wordt het niet beter."

Volgens de student moet wiskunde op school anders gegeven worden dan nu. "Scholieren moeten geen sommetjes oplossen, dat verwacht hier ook niemand van ze. Ze moeten sommetjes kunnen bedenken." Het liefst zou Den Hoedt meer bèta's zien in de nationale politiek, mensen die weten waar ze het over hebben.

Den Hoedts opleidingsdirecteur Eric Lagendijk ziet daar ook wel wat in. Als hij minister van onderwijs zou zijn, zou hij eerst af willen van het zesjarige vwo. "Maak het vijf jaar en gebruik het zesde jaar als brugjaar, waarin scholieren heel gericht ingaan op een paar vakken." Alleen dat kan Nederland volgens hem redden, want het vwo is in zijn ogen 'gedoemd te mislukken'.

Lagendijk is realistisch genoeg om in te zien dat dit plan voorlopig niet doorgevoerd zal worden, al heeft hij er vertrouwen in dat de politiek beter zal luisteren nu naast docenten studenten aan de alarmbel trekken over het wiskundeonderwijs in de tweede fase.

De opleidingsdirecteur, die het wiskundeniveau van zijn eerstejaars steeds een beetje verder ziet dalen, weet waar het probleem zit in die tweede fase. "Men is vergeten dat wiskunde een abstracte wetenschap is, een spel met afgesproken regels", zegt hij. "Wiskunde wordt in de tweede fase als natuurkunde onderwezen, als iets grijpbaars. Maar scholieren moeten rond hun vijftiende juist overstappen van concreet naar abstract, ze moeten zich realiseren dat wiskunde niets te maken heeft met alledaagse dingen, maar een spel is van de geest."

Ellen Heyns begint dat nu langzaam door te krijgen, door heel hard werken. De studententijd had ze zich iets meer ontspannen voorgesteld, maar spijt heeft ze niet van haar keuze. "Als iets lukt wat ik eerst niet kon, is dat een enorme overwinning. Maar ik moet 's avonds vroeg naar bed, want anders red ik het allemaal niet."
http://www.delta.tudelft.nl/nieuws/1/20549

Goed idee van mijn opleidingsdirecteur, ik had het echt veel fijner gevonden als ik me in de zesde klas wat meer bezig kon houden met dingen die me echt interesseren, dan allerlei onzinvakken als GLO of ANW.
  zondag 29 januari 2006 @ 19:39:11 #21
93828 nickybol
onderduiknaam
pi_34590191
Onzinvakken als ANW moeten er sowieso uit. Uit de hele tweede fase.
  zondag 29 januari 2006 @ 19:46:13 #22
120804 Yildiz
Freedom or loyalty?
pi_34590411
Zie ook KIVI NIRIA, die er al langer mee bezig zijn.
De leraren wiskunde klagen overigens al jaren.
quote:
KIVI NIRIA en Onderwijs

Wiskunde

Wiskunde is een basis die iedere ingenieur nodig heeft om zijn beroep uit te oefenen. De geluiden dat het slecht gesteld is met het wiskundeonderwijs in Nederland worden echter steeds luider. KIVI NIRIA maakt zich hier zorgen over en probeert bij te dragen aan beter onderwijs op dit vakgebied. In 2006 wil KIVI NIRIA zich voornamelijk sterk maken voor het wiskunde onderwijs.

25 januari: KIVI NIRIA stuurt een ingezonden brief naar de Volkskrant naar aanleiding van de plannen van minister van der Hoeven waarin zij voorstelt wiskunde niet meer verplicht te stellen voor het CM profiel op het havo. Lees hier de ingezonden brief...

Simon Rozendaal, wetenschapsjournalist besteedt in zijn weblog aandacht aan de discussie met de bijdrage "He jij daar, ben jij slim genoeg om bèta aan te kunnen?".

20 januari 2006: KIVI NIRIA steunt de actie Lieve Maria,... van studenten voor beter en meer wiskundeonderwijs op de middelbare school. KIVI NIRIA stuurde hier vorig jaar reeds een brief over aan minister Maria van der Hoeven.



Meer over KIVI NIRIA en onderwijs
Bovenstaande tekst = C C 3.0 NL BY-NC-ND - quotes inkorten uitgezonderd.
  zondag 29 januari 2006 @ 20:04:57 #23
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34591000
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:51 schreef jpzegthallo het volgende:

[..]

Ja.

P.O. over Matrices

neeeeeee

daar hoor je sommen over te maken. geen werkstukjes.
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
  zondag 29 januari 2006 @ 20:16:07 #24
119078 McCarthy
communistenjager
pi_34591379
quote:
Op zondag 29 januari 2006 18:42 schreef Neuralnet het volgende:
Met alle respect, maar het enige argument voor de vermeende niveaudaling is een bewering in het artikel die stelt dat bepaalde kennis is verdwenen. Is het niet zo dat de wiskunde in ontwikkeling is en dat de dingen die we 30 jaar geleden belangrijk vonden
de groningers hebben het over 5 jaar. niet 30 jaar.
quote:
nu niet meer zo belangrijk zijn? Staat "hoog niveau" gelijk aan het kunnen oplossen van de keiharde wiskunde die (en dat is wellicht de reden dat het verdwenen is) niemand ooit gebruikt?
onder andere
quote:
Indien dat het geval is vind ik het raar. Uiteraard zal het niveau naar beneden zijn bijgesteld aangezien dat een algemene trend is binnen het Hoger Onderwijs.
daar verzetten ze zich nou net tegen.
quote:
Het argument "omdat ze iets wat ik destijds wist niet meer weten" vind ik echter te zwak om een niveaudaling te onderbouwen.
je blijft maar de boel verdraaien. De hoogleraar en studieadviseur spraken niet voor zich zelf maar names de studenten van 5 jaar geleden.
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
  zondag 29 januari 2006 @ 21:05:08 #25
113650 maniack28
Dresden Dolls O+
pi_34593319
Sorry, maar ik kan uit ervaring vertellen dat het waar is. Op het vwo leer je geen flikker qua wiskunde. Na 2 weken heb je heel vwo 4-5-6 doorgenomen op de uni. Het gaat hier in een gigantisch tempo en zonder rekenmachine, alles algabraisch. Daar ben je niet op voorbereid als je uit de 2e fase komt. Echter, het probleem zit hem niet in het feit dat de universitaire wiskunde te moeilijk is. Het zit hem in het feit dat het vwo te makkelijk is sinds de 2e fase. Ze moeten iets gaan veranderen aan die hele 2e fase, want je leert echt niks omdat je alles mag opzoeken.... en dat werkt niet op het WO.
Cause I'd rather continue my trip to the top of the mountain then freeze to death in the valley.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')