FOK!forum / Culinesse à gogo / Wanneer is een ei rot?
Capadonderdag 19 januari 2006 @ 03:24
Ik vond in mijn kast een doosje eieren, met als uiterste houdbaarheidsdatum: 8 november 2005.

Brr dacht ik eerst, wegtiefen die troep. Maar ik rook er ff aan, voor de zekerheid zeg maar, en eigenlijk kwam er geen rotte-eieren-stank vanaf. Rook gewoon naar ei; ei uit de winkel.

Wanneer is een ei rot? Of beter: die data die op die winkelproducten staan, zijn die eigenlijk wel zo redelijk?

Kan ik een ei dat eind november al officieel rot geweest zou moeten zijn, midden januari nog verorberen?

(kijk ik kan natuurlijk, heel simpel, de schaal openbreken en de proef op de som nemen maar ik ben meer op zoek naar andermans ervaringen in deze kwestie)
Gatalindonderdag 19 januari 2006 @ 03:25
Smijt er een paar tegen het raam van je buurman aan. Rot of niet rot, heb je er in ieder geval nog wat plezier aan beleefd
Skorpijadonderdag 19 januari 2006 @ 03:27
Volgens mij zinkt hij dan in water...
Of was het nu drijven?
Didgedonderdag 19 januari 2006 @ 03:27
Houdbaarheids data moet je je niet op blind staren. Kijk maar eens naar een pak yoghurt oid. vaak zijn die een week of meer nog goed na de tht. Een ei is inderdaad rot als ie stinkt. Gewoon opeten dus als het geen vreemd luchtje aan zit, doodgaan zul je niet van gaan.
Neutrinodonderdag 19 januari 2006 @ 03:30
THT is zoals Didge hierboven vermeld meer een richtlijn.
Als je niet ziek wordt of dood gaat is het gewoon nog goed. Geef dus eerst wat aan een ander voordat je het zelf probeert.
Ratelslangetjedonderdag 19 januari 2006 @ 03:34
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:24 schreef Capa het volgende:
Ik vond in mijn kast een doosje eieren, met als uiterste houdbaarheidsdatum: 8 november 2005.

Brr dacht ik eerst, wegtiefen die troep. Maar ik rook er ff aan, voor de zekerheid zeg maar, en eigenlijk kwam er geen rotte-eieren-stank vanaf. Rook gewoon naar ei; ei uit de winkel.

Wanneer is een ei rot? Of beter: die data die op die winkelproducten staan, zijn die eigenlijk wel zo redelijk?

Kan ik een ei dat eind november al officieel rot geweest zou moeten zijn, midden januari nog verorberen?

(kijk ik kan natuurlijk, heel simpel, de schaal openbreken en de proef op de som nemen maar ik ben meer op zoek naar andermans ervaringen in deze kwestie)
Weggooien die eieren! Tenzij je een salmonellavergiftiging wilt oplopen.
Als er bijv.zo'n klein rood dingetje in je ei zit is ie al helemaal niet meer goed meer.
Ik zou wel eens wilen weten wat dat dingetje is,het lijkt op een embryo
Capadonderdag 19 januari 2006 @ 03:36
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:30 schreef Neutrino het volgende:
Als je niet ziek wordt of dood gaat is het gewoon nog goed. Geef dus eerst wat aan een ander voordat je het zelf probeert.
idd niet te medemenselijk zijn in dit soort kwesties. Eigen heil gaat boven alles.
Capadonderdag 19 januari 2006 @ 03:37
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:34 schreef Ratelslangetje het volgende:
Weggooien die eieren! Tenzij je een salmonellavergiftiging wilt oplopen.
Als er bijv.zo'n klein rood dingetje in je ei zit is ie al helemaal niet meer goed meer.
Ik zou wel eens wilen weten wat dat dingetje is,het lijkt op een embryo
Dat heet 'een ietsepietsie bloed' en tenzij je orthodox joods bent, mag je dat gewoon eten.
Xenniadonderdag 19 januari 2006 @ 03:38
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:24 schreef Capa het volgende:
Ik vond in mijn kast een doosje eieren, met als uiterste houdbaarheidsdatum: 8 november 2005.

Brr dacht ik eerst, wegtiefen die troep. Maar ik rook er ff aan, voor de zekerheid zeg maar, en eigenlijk kwam er geen rotte-eieren-stank vanaf. Rook gewoon naar ei; ei uit de winkel.

Wanneer is een ei rot? Of beter: die data die op die winkelproducten staan, zijn die eigenlijk wel zo redelijk?

Kan ik een ei dat eind november al officieel rot geweest zou moeten zijn, midden januari nog verorberen?

(kijk ik kan natuurlijk, heel simpel, de schaal openbreken en de proef op de som nemen maar ik ben meer op zoek naar andermans ervaringen in deze kwestie)
Je hebt aan de schaal geroken
Didgedonderdag 19 januari 2006 @ 03:38
Anders geef het eens aan je hond (als je die hebt) als die het laat staan is het echt bedorven en honden kunnen goed ruiken of iets bedorven is
Capadonderdag 19 januari 2006 @ 03:42
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:38 schreef Xennia het volgende:
Je hebt aan de schaal geroken
Ik dacht dat je van buiten kon ruiken of een ei van binnen rot is.
Dus in dat geval heb ik geheel gerechtvaardigd aan de schaal geroken.
Ratelslangetjedonderdag 19 januari 2006 @ 03:43
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:37 schreef Capa het volgende:

[..]

Dat heet 'een ietsepietsie bloed' en tenzij je orthodox joods bent, mag je dat gewoon eten.
Bloed?
Xenniadonderdag 19 januari 2006 @ 03:47
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:42 schreef Capa het volgende:

[..]

Ik dacht dat je van buiten kon ruiken of een ei van binnen rot is.
Dus in dat geval heb ik geheel gerechtvaardigd aan de schaal geroken.
Aan mijn anus is ook niets te ruiken terwijl ik van binnen toch echt wel aan het rotten ben
Capadonderdag 19 januari 2006 @ 03:51
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:47 schreef Xennia het volgende:
Aan mijn anus is ook niets te ruiken terwijl ik van binnen toch echt wel aan het rotten ben
Ik zou bijna willen vragen: mag ik dat eens uitproberen?
#ANONIEMdonderdag 19 januari 2006 @ 05:29
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:47 schreef Xennia het volgende:

[..]

Aan mijn anus is ook niets te ruiken terwijl ik van binnen toch echt wel aan het rotten ben
kon ik de rest van m'n leven doorgaan zonder dat te weten
Lienekiendonderdag 19 januari 2006 @ 11:43
Heb je er al een in een bak water gedaan?
ondeugenddonderdag 19 januari 2006 @ 11:47
Als het ei drijft, is het rot.

Maar al zou hij zinken dan nog zou ik het lekker weggooien.
W8ezeldonderdag 19 januari 2006 @ 12:37
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 11:47 schreef ondeugend het volgende:
Als het ei drijft, is het rot.

Maar al zou hij zinken dan nog zou ik het lekker weggooien.
idd, misschien is het wel een Turks ei
Zwansendonderdag 19 januari 2006 @ 12:39
Gewoon openen, als ie rot is ruik je dat echt wel...

Stinkt ie niet dan is ie nog gewoon eetbaar. Gok ik.
ETAdonderdag 19 januari 2006 @ 13:05
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:25 schreef Gatalin het volgende:
Smijt er een paar tegen het raam van je buurman aan. Rot of niet rot, heb je er in ieder geval nog wat plezier aan beleefd
En bedankt...... iemand heeft dus gisternacht je advies opgevolgd... weet je hoe lastig het is om eieren van je raam af te schrobben
BoukeFdonderdag 19 januari 2006 @ 13:23
als je het ei opentikt in de pan en er komt een zwart goedje uit ipv de normale ei kleir,
dan is ie rot,

ook je "trek" is dan verdwenen.
Omahadonderdag 19 januari 2006 @ 13:27
Als er bewegende dingen in het ei zitten is het niet goed meer
snellejelledonderdag 19 januari 2006 @ 13:28
als je je eieren maar regelmatig omdraait kunnen ze weken goed blijven heeft mijn mama mij geleerd
AntiSh0xdonderdag 19 januari 2006 @ 13:32
ALs ze blijven drijven, zijn ze indd rot...
BEdonderdag 19 januari 2006 @ 13:43
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 03:38 schreef Xennia het volgende:
Je hebt aan de schaal geroken

Ik zie het ook gewoon helemaal voor me: 'Ik ruik niets... Nou, zal wel goed zijn dan.'.

TS! Ruik eens aan de buitenkant van een pak melk dat er al 3 maanden staat! 10 tegen een dat je niks ruikt. Maar ik wil het je wel op zien drinken!
HeatWavedonderdag 19 januari 2006 @ 14:02
---> CUL .

Tnx dude .
Lienekiendonderdag 19 januari 2006 @ 14:06
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 13:28 schreef snellejelle het volgende:
als je je eieren maar regelmatig omdraait kunnen ze weken goed blijven heeft mijn mama mij geleerd
Ja, weken. Niet maanden. En dat van dat draaien weet ik niet hoor, wat zou dat voor effect hebben dan?
rooflessdonderdag 19 januari 2006 @ 14:11
De rottingsgeur is alleen zwavelwaterstof (H2S), helaas kun je niet 100% zeker ruiken of een ei nog goed is.
Salmonella hoef je je normaal gesproken geen zorgen over te maken omdat dat aan de buitenkant van de schaal zit, niet de binnenkant.
Een drijvend ei zegt alleen iets over hoe oud het is (de luchtkamer wordt groter doordat het eiwit heel langzaam verdampt en dus krimpt). Een drijvend ei is dus niet perse rot.
Zo'n klein rood 'stukje' heeft al helemaal niets te maken met rotting maar is de kiemplaat waaruit een embryo zou groeien als het ei bevrucht was.
Chinese geconserveerde eieren zijn 100 dagen oud en worden rauw gegeten trouwens. Dus het ligt er maar aan hoe je ze bewaart.
hassanjassandonderdag 19 januari 2006 @ 14:35
Ik heb het gevonden:

http://www.everything2.com/index.pl?node_id=1720003

Dus alstie drijft, dan istie verrot en de uitleg vind je hieronder, maar het komt erop neer dat er steeds meer gas in het ei komt, daardoor gaat het ei drijven. Een vers ei zinkt stevig, ...etc...

Fortunately, a simple test exists to determine if an egg is as edible as it looks. There is a small air pocket in the large end of an egg. When the egg is fresh, the pocket is only about 1/8th of an inch deep and about as large around as a dime. As the egg ages, it loses both moisture and carbon dioxide so that the size of the air space increases, making the egg (among other things) more buoyant. So, if you submerge a very fresh egg in water, it will lie on the bottom. An egg that is a week or so old will lie on the bottom but bob slightly. An egg that is three weeks or so old will balance on its small end. And bad egg will float


Dus....
Capadonderdag 19 januari 2006 @ 15:09
quote:
Op donderdag 19 januari 2006 14:35 schreef hassanjassan het volgende:
Ik heb het gevonden:

http://www.everything2.com/index.pl?node_id=1720003


... en meteen uitgetest, natuurlijk.

...... ze blijven drijven! als zwangere buikjes in de Dode Zee

(dus ik heb ze heel voorzichtig terug in de doos gelegd en die in de vuilnisbak gedeponeerd. Als-ter eentje uit mekaar klapt, heb ik een probleem... )