Ik zal ze later even doorbladerenquote:Op donderdag 9 oktober 2008 11:43 schreef Frollo het volgende:
Grote kans dat je hier ook wel wat info vindt:
Stel vragen aan een Middeleeuwer!
Het leven van de gewone mens in de (late) Middeleeuwen
Je moet er rekening mee houden dat meer dan 95% van de mensen hun hele leven niet veel verder dan 20km van hun geboorteplaats af kwamen, dus ook niet veel last hadden van de verschillen. Een van de redenen waarom er relatief veel gewone mensen aan de kruistochten deelnamen is dat die geen besef hadden hoe ver Palestina wel niet van West-Europa verwijderd was, ze konden zich geen beeld van vormen van afstanden van vele 100en km.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 12:59 schreef Tha_Erik het volgende:
En dat de lengtematen, elk dorp anders enzo ok. maar was er dan echt niet zoiets wat ze overal begrepen? En was dat dan niet enorm onhandig
?
Zoals gezegd kwamen de meeste mensen toch de omgeving van hun dorp/regio hun hele leven niet uit...dus 99% van de bevolking merkt er weinig van...en daarnaast is het natuurlijk ook niet zo dat de ene voet of el echt enorm verschilt van de andere...het was meer zo dat een afstandsmaat gewoon geen precieze afstand was, maar meer een soort orde van grootte...en dat was voor iedereen gelijk...je wist dus ongeveer wat je kreeg, en dat was goed genoeg...en dat is het in veel gevallen op zich nog steeds...quote:Op donderdag 9 oktober 2008 12:59 schreef Tha_Erik het volgende:
En dat de lengtematen, elk dorp anders enzo ok. maar was er dan echt niet zoiets wat ze overal begrepen? En was dat dan niet enorm onhandig
?
Ik gok op 'kroeg' of 'herberg'quote:Oh, en nog iets, wat waren er voor kroegen en herbergen in de steden en dorpen? En wat waren de officiele namen daarvan (gewoon kroeg?)
Of taveerne.quote:
Alsjeblieft zeg, lees je post eens na voordat je op post klikt.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 11:11 schreef hierissieweer het volgende:
Glas bestond al wel, maar werdt in open vuurtjes gemaakt en was van slechte kwaliteit. Leuken voor de ramen waren goedkoper en effectiever om kui en wind buiten te houden. Dus men gebruikte dat.
Qua bekers en dergelijken gebruikte men vokalen, of te wel koperen/gouden bekers.
Leuk detail is dat men in die tijd, als men bij elkaar op het diner kwam hun eigen bestek ed kwam. Meestal was dit niet veel meer als een kom(voor de soep) en een lepel (ook voor de gegoede burgerij/adel) Deze traditie is pas veranders bij Luis van frqankrijk (de laatste) die zo bang was dat het tafelzilfer van de andere heren de zijne zouden overtreffen dat hij voor iedereen zilver had.
Aardappels at mn in elk geval niet, want die zijn vanuit amerika geïntroduceerd. Maar men ad ook wel andere knolgewassen. Zoek eens op vergeten groenten dan kom je vast de pastinaak en de schorseneren tegen, dit at men ook wel. Vaak was het eten een brei/soep (of een eenpansgerecht denk aan de hutspot in NL) daarbij werdt brood geserveerd. Vlees was een luxe, dus niet overal stond dat op het menu
Kwa afstanden, afmetingen en gewichten, alles werd door elkaar gebruikt en was vang gewest tot gewest verschillend. De Meter is er eigenlijk ook gekomen om een beetje gelijkheid erin te krijgen.
Wat betreft het opstaan, daar ben ik ook benieuwd naar!
euh.. landkaarten?quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:24 schreef jpjedi het volgende:
Hoe wisten de kruisridders en legers in godsnaam de weg naar palestina?
ehmm....kaartlezen...onderweg de weg vragen...sowieso had de aristocratie in die tijd wel degelijks iets van een wereldbeeld natuurlijk, aangezien alle vorstenhuizen in die tijd zo ongeveer familie waren....en aan het begin van zo'n reis is er op zich geen enkele noodzaak om de weg tot in details te kennen...de juiste richting en dan gewoon gaan brengt je al een heel eind...quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:24 schreef jpjedi het volgende:
Hoe wisten de kruisridders en legers in godsnaam de weg naar palestina?
Taveerne als verbastering van het latijnse taberna is sowieso de oudste van de drie, lijkt me...quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:32 schreef Frollo het volgende:
'Taveerne' of 'taverne' (reeds in 1240 gebruikt) lijkt me inderdaad een beter alternatief. 'Herberg' is ook van rond die tijd, maar betekent meer 'logies', zij het natuurlijk wel vaak met een drinkgedeelte.
Dat hoeft niet. De Germaanse stammen in onze streek hadden natuurlijk al hun eigen woorden voordat de Romeinen hier kwamen, en dan hangt het maar net van de omstandigheden af welke er 'wint'.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:41 schreef Abbadon het volgende:
[..]
Taveerne als verbastering van het latijnse taberna is sowieso de oudste van de drie, lijkt me...
vanuit het Frans? ah...dat zou ik dan weer niet hebben geraden...ergens ook wel logisch...de invloed van het Latijn op onze taal zal in hoge mate via het Frans gegaan zijn...en 'herberg' zou dan een samentrekking zijn van herr/heer en bergen, als in opbergen/berging?...etymologie is interessant...quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:46 schreef Frollo het volgende:
[..]
Dat hoeft niet. De Germaanse stammen in onze streek hadden natuurlijk al hun eigen woorden voordat de Romeinen hier kwamen, en dan hangt het maar net van de omstandigheden af welke er 'wint'.
Als ik Van Dale mag geloven werd 'herberg' (van Germaanse afkomst) al rond 1000 gebruikt, terwijl 'taverne' rond 1200 vanuit het Frans is geïmporteerd.
Reken maar. De directe invloed van het Latijn is niet zo groot, vooral ook omdat de Germanen zelf gewoon een prima ontwikkelde cultuur hadden en helemaal niet zoveel meerwaarde zagen in die Romeinen.quote:Op donderdag 9 oktober 2008 14:59 schreef Abbadon het volgende:
[..]
vanuit het Frans? ah...dat zou ik dan weer niet hebben geraden...ergens ook wel logisch...de invloed van het Latijn op onze taal zal in hoge mate via het Frans gegaan zijn...
Precies. En in het Engels is dat, met een andere betekenis zelfs, 'harbour' geworden.quote:en 'herberg' zou dan een samentrekking zijn van herr/heer en bergen, als in opbergen/berging?
quote:...etymologie is interessant...
En de Islam, natuurlijk.quote:De middeleeuwse maatschappij en beschaving zijn ontstaan uit drie duidelijk te onderscheiden bronnen: de Grieks-Romeinse beschaving, het christelijk geloof, die op het grondgebied van het Romeinse Rijk ontstonden of verder ontwikkelden en Germaanse tradities, die door later het Rijk binnenvallende volkeren zijn meegebracht. Daarnaast hebben ook de Kelten invloed gehad op de middeleeuwse cultuur, maar het is vaak moeilijk deze aan te tonen. Deze invloeden kunnen zich op allerlei terreinen uiten: in landbouwmethoden, rechtsgewoonten of bijgeloof.
Een noot over die kroegen, ik heb ooit een schrijfster van fictieboeken over de middeleeuwen ontmoet en die werd er na het uitgeven van een boek door lezers op gewezen dat er in de volgende zin een fout staat als het over de middeleeuwen gaat:quote:Op donderdag 9 oktober 2008 12:59 schreef Tha_Erik het volgende:
Oeh, bedankt al voor de antwoorden tot nu toe. Nog iets over schoenen, leren laarzen waren zeker duur? Welke stoffen werden gebruikt? Broeken van wol of leer of katoen? Hadden ze uberhaupt wel katoen?
En dat de lengtematen, elk dorp anders enzo ok. maar was er dan echt niet zoiets wat ze overal begrepen? En was dat dan niet enorm onhandig
?
Oh, en nog iets, wat waren er voor kroegen en herbergen in de steden en dorpen? En wat waren de officiele namen daarvan (gewoon kroeg?)
[..]
Ik zal ze later even doorbladeren.
Inderdaadquote:
Volgens mij doen schrijvers van historische romans best veel research hoorquote:Op woensdag 20 augustus 2008 18:21 schreef JedaiNait het volgende:
Niet geheel offtopic:
Het boek "De valse dageraad" van Jan van Aken, beschrijft het leven van een (niet doorsnee) 'Nederlandse' 'burger' rond het jaar 1000. Ondanks dat dit gewoon een roman is en dus geen historisch werk, is het wel erg boeiend om te lezen hoe men (volgens de auteur) toen leefde.
Misschien dat er medefokkers zijn die iets zinnigs kunnen zeggen of de historische correctheid van deze roman?
Heul niet!quote:
Pillars of the Earth is een mooi boek. Niet zo mooi als De valse dageraad, maar nog altijd dubbel zo goed als de pulp die vaak de naam historische fictie draagt. Een van Follett's verdiensten is dat hij de Middeleeuwen niet voorstelt als een periode van achterlijkheid en geweld.quote:Op vrijdag 10 oktober 2008 17:11 schreef Viking84 het volgende:
Volgens mij doen schrijvers van historische romans best veel research hoor. Wat ook erg mooie boeken zijn die zich afspelen in de middeleeuwen zijn 'De Kathedraal' (of 'Pilaren van de aarde') en 'Brug naar de hemel' van Ken Follett
.
Time Teamquote:Op vrijdag 10 oktober 2008 18:12 schreef Oblivion het volgende:
Daarom wasTime Team
ook zo leuk!
Daar werd het allemaal in jip en janneke plaatjes getekend!
Heul wel! Als je eenmaal in Rome bent geweest is die namaaktroep in het Archeon heul niet leuk meerquote:
Je had koeriers te paard. In een goed werkend bode systeem kon men in het Romeinse Rijk berichten duizend kilometer laten afleggen in vijf dagen. Wegens slechte wegen zal het in de Middeleeuwen ongetwijfeld langer geduurd hebben.quote:Op woensdag 15 oktober 2008 17:47 schreef Tha_Erik het volgende:
Hoe deed men eigenlijk vaak berichten van stad naar stad sturen? Bestond de post(bode?) toen al? Gebruikten ze postduiven, en weet iemand toevallig hoe dat dan werkt? Boodschappers die van stad naar stad reden? of werden boodschappen meegegeven aan reizende handelaren ofzo?
Pardonquote:Op woensdag 15 oktober 2008 08:33 schreef Tha_Erik het volgende:
Ok daar ben ik weer, schijnbaar is mijn topic gemergd. Wist ik niet, was het al een beetje kwijt zeg maar
. Een melding hier in het topic was toch niet overbodig ofzo?
Jazeker. Alle kleurige edelstenen behalve diamanten (die vond men lelijk). Als je het niet zeker weet, denk dan aan de naam van de edelstenen. Klinken die Nederlandsig (zoals "robijn"), dan was-ie er al, klinken ze moderner ("amethist") dan moet je gaan uitkijken.quote:Maar goed, ik vraag me nog steeds af welke sieraden er waren voor rijke mensen (bijvoorbeeld aan het hof ofzo) Edelstenen? Diamanten? Goud en zilver (dat zal er toch wel geweest zijn?)
In de grote zaal met fakkels aan de muur, in de gangen donker. Kaarsen waaren waan-zin-nig duur. Alleen rijken hadden kaarsen en waren daar zuinig op.quote:En nog iets, als het donker was, hoe verlichtte men dan bijvoorbeeld de gangen in kastelen. Waren er de hele nacht nachtkaarsen, of fakkels? Olielampjes? Was het gewoon donker?
Kan, maar veel gemakkelijker is om gewoon altijd ergens vuur te hebben, zoals brandende fakkels. Vuursteentjes in een tondeldoos, dat was vrij gebruikelijk.quote:Als je 's nachts dan een kaars oid aan moest steken, hoe werd dat dan gedaan? Vuursteentjes?
Sterker nog, binnen een dag van hier naar Zuid-Frankrijk was mogelijk met estafette.quote:Op donderdag 16 oktober 2008 10:46 schreef Scaurus het volgende:
[..]
Je had koeriers te paard. In een goed werkend bode systeem kon men in het Romeinse Rijk berichten duizend kilometer laten afleggen in vijf dagen. Wegens slechte wegen zal het in de Middeleeuwen ongetwijfeld langer geduurd hebben.
Verdere manieren om berichten te studeren is inderdaad via de postduif. De snelste manier is misschien via vuurbakens. Als je van Rome naar Parijs om de vijftig kilometer een vuurbaken neerzet, dan kan je een vooraf afgesproken bericht ('De veldslag is gewonnen') binnen een dag overbrengen.
Nou ja "boek", het is een beginsel, een tijdverdrijf en een stukje droom van mequote:Op donderdag 16 oktober 2008 19:04 schreef Floripas het volgende:
[..]
Pardon
Ik probeer onzichtbaar te modden, omdat ik vind dat ostentatief gemod al te veel troep oplevert in topics.
[..]
Jazeker. Alle kleurige edelstenen behalve diamanten (die vond men lelijk). Als je het niet zeker weet, denk dan aan de naam van de edelstenen. Klinken die Nederlandsig (zoals "robijn"), dan was-ie er al, klinken ze moderner ("amethist") dan moet je gaan uitkijken.
In de vroege Middeleeuwen was een "fibula" of een mantelspeld een veelvoorkomend sieraad, in de latere middeleeuwen kwamen ringen, kettingen en tiara's meer in zwang.
[..]
In de grote zaal met fakkels aan de muur, in de gangen donker. Kaarsen waaren waan-zin-nig duur. Alleen rijken hadden kaarsen en waren daar zuinig op.
Kan, maar veel gemakkelijker is om gewoon altijd ergens vuur te hebben, zoals brandende fakkels. Vuursteentjes in een tondeldoos, dat was vrij gebruikelijk.
In welke setting speelt je boek eigenlijk? Dat maakt namelijk nogal uit.
Hangt van z'n samenstelling af, en hoe fors-ie brandt, maar normaliter toch wel een paar uur.quote:Op donderdag 16 oktober 2008 19:34 schreef Tha_Erik het volgende:
Dan nog iets anders, hoe lang brandt een fakkel?
Ik denk het niet. In de Romeinse tijd zou het mogelijk zijn geweest: toen kon je van Ultra Trajectum naar Massilia over louter verharde wegen. Met estafette kon je dan zo'n 50 km p/uur bereiken (denk ik). Dan kostte het misschien dertig uur.quote:Op donderdag 16 oktober 2008 19:07 schreef Floripas het volgende:
Sterker nog, binnen een dag van hier naar Zuid-Frankrijk was mogelijk met estafette.
Hoe kom je erbij? In de zesde, zevende eeuw hadden ze die wegen nog gewoon in in de hoge en late Middeleeuwen werden die wegen onderhouden, opnieuw aangelegd en uitgebreid.quote:Op donderdag 16 oktober 2008 20:23 schreef Scaurus het volgende:
In de Middeleeuwen waren de verharde wegen echter goeddeels vergaan. T
Ik merk dat het uitzonderlijk lastig is om zo iets van internet te toveren, maar dit komt in de buurt: http://books.google.nl/books?hl=nl&lr=&id=4S-UaFxGVL8C&oi=fnd&pg=PA16&dq=medieval+roman+roads+traveling&ots=Njgw-2lcCs&sig=YpABQknTsG1GzmLuV35Fs0Pei38#PPA18,M1quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |