Septemberkindjequote:Op vrijdag 13 januari 2006 18:02 schreef Ang3l het volgende:
[..]
Nee ik ben gewoon heel laat jarig
Normale leeftijd is 12, ik werd pas na 1 maand brugklas 12 .
laat ik dat nu net op hebbenquote:Op vrijdag 13 januari 2006 18:52 schreef vanitasvanitatumetomniava het volgende:
[..]
En met frieten schiet 't ook niet op, jij hebt een bord vol aardappels, spruitjes en spek nodig om weer op de been te komen
Boerenkoolstamppot met blokjes oude kaas!quote:Op vrijdag 13 januari 2006 18:52 schreef vanitasvanitatumetomniava het volgende:
[..]
En met frieten schiet 't ook niet op, jij hebt een bord vol aardappels, spruitjes en spek nodig om weer op de been te komen
quote:
Mmmmmm...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:15 schreef Nuvole het volgende:
Restant van gisteren zelf bereide Kip-roerbakgroente-rijst-saus-maaltijd, uitstekend verwarmd in mijn, jawel, nieuwe magnetron.
Gekookte rijst mag je niet bewaren en dan opeten! Da's kei gevaarlijk!quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:15 schreef Nuvole het volgende:
Restant van gisteren zelf bereide Kip-roerbakgroente-rijst-saus-maaltijd, uitstekend verwarmd in mijn, jawel, nieuwe magnetron.
Zeg, wat zijn dat voor spookverhalen?quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:17 schreef Great_Expectations het volgende:
[..]
Gekookte rijst mag je niet bewaren en dan opeten! Da's kei gevaarlijk!.
Wtf? Ik eet al jaren kliekjes met gekookte rijst...quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:17 schreef Great_Expectations het volgende:
[..]
Gekookte rijst mag je niet bewaren en dan opeten! Da's kei gevaarlijk!.
Ik dus ook, daarom denk ik ook dat dit net zo'n urban myth is als met spinazie opnieuw opwarmen. Want dat risico valt dus ook heel erg mee. Wat nog niet wil zeggen dat ik dat ook doe.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:21 schreef wonderer het volgende:
[..]
Wtf? Ik eet al jaren kliekjes met gekookte rijst...
Spinazie opwarmen doe ik niet... dat nitraat/nitriet verhaal... brrquote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:22 schreef Nuvole het volgende:
[..]
Ik dus ook, daarom denk ik ook dat dit net zo'n urban myth is als met spinazie opnieuw opwarmen. Want dat risico valt dus ook heel erg mee. Wat nog niet wil zeggen dat ik dat ook doe.
wij warmen de chinees altijd op, nergens last vanquote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:17 schreef Great_Expectations het volgende:
[..]
Gekookte rijst mag je niet bewaren en dan opeten! Da's kei gevaarlijk!.
Bacillus cereus! Bij koken van met name rijst wordt de bacterie niet gedood, maar juist geactiveerd. Tijdens het afkoelen en drogen van de rijst worden de toxinen gevormd. Deze toxinen zijn hittestabiel en worden dus niet vernietigd bij het opwarmen of opbakken van de rijst. Na het eten van de rijst veroorzakende de toxinen de symptomen, zoals braken en diarree. Of erger.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:19 schreef Nuvole het volgende:
[..]
Zeg, wat zijn dat voor spookverhalen?
quote:Bacillus cereus is een bacterie die hittebestendige sporen vormt. De sporen komen wijd verspreid in de natuur voor. Dit verklaart waarom veel plantaardige voedingsmiddelen (zoals graan, rijst en specerijen) sporen van B. cereus bevatten. B. cereus kan twee soorten toxines vormen: het ene veroorzaakt braken, het andere diarree.
Symptomen
De ziekteverschijnselen veroorzaakt door het braaktoxine van B. cereus lijken op een intoxicatie door S. aureus: misselijkheid en braken, meestal geen diarree. Na een halve dag is men doorgaans hersteld.
De voedselvergiftiging, die een korte incubatietijd heeft (1-5 uren), ontstaat voornamelijk na het eten van Chinees-Indische gerechten die in een restaurant zijn bereid. In Chinese restaurants wordt de rijst meestal in grote hoeveelheden gekookt. Daarna laat men de rijst een dag drogen bij kamertemperatuur. De volgende dag wordt de rijst even voor het opdienen opgewarmd of gebakken. Door het koken van de rijst worden de sporen van B. cereus die vaak in grote hoeveelheid aanwezig zijn, niet gedood maar geactiveerd. Tijdens het drogen van de rijst bij kamertemperatuur ontkiemen de sporen tot nieuwe bacteriën die vervolgens in de rijst het toxine produceren.
Dit braaktoxine is zeer goed bestand tegen hitte (nog actief na een verhitting van 90 min op 121°C) en wordt dus niet gedood door de rijst te bakken.
De ziekteverschijnselen veroorzaakt door het diarree veroorzakend toxine doen denken aan een C. perfringens intoxicatie : buikkrampen, misselijkheid en een waterdunne diarree, maar doorgaans geen braken. De incubatietijd is langer (8-18 uren) en de symptomen verdwijnen spontaan na 12-14 uren.
De levensmiddelen betrokken bij deze intoxicatie zijn zetmeelrijke producten zoals desserten, puddingen, sausen, soepen evenals vlees- en gevogeltegerechten en rauwe en gekookte groenten. Ook hier is het bewaren van het levensmiddel bij een lauwwarme temperatuur na het koken de oorzaak van de uitgroei van de sporen en de toxineproductie.
B. cereus gedijt het best bij een temperatuur van 35-40°C en een minimumtemperatuur van 15°C. Recent echter werden ook stammen aangetroffen in gepasteuriseerde melk die bewaard werd bij 4-10°C. Deze stammen zijn in staat toxines te produceren bij deze lage temperaturen.
Aangezien B. cereus veel voorkomt in de natuur, is het logisch dat men het soms ook in levensmiddelen terugvindt. Lage aantallen zijn ongevaarlijk, maar men moet voorkomen dat de sporen kiemen en de cellen zich vermenigvuldigen.
Nooit ergens last van gehad... Wat we zelf koken gaat altijd asap de koelkast in.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:28 schreef Great_Expectations het volgende:
[..]
Bacillus cereus! Bij koken van met name rijst wordt de bacterie niet gedood, maar juist geactiveerd. Tijdens het afkoelen en drogen van de rijst worden de toxinen gevormd. Deze toxinen zijn hittestabiel en worden dus niet vernietigd bij het opwarmen of opbakken van de rijst. Na het eten van de rijst veroorzakende de toxinen de symptomen, zoals braken en diarree. Of erger..
[..]
Ik doe het ook niet, maar dat is dus ook zo erg niet als men wel eens doet voorkomen.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:25 schreef wonderer het volgende:
[..]
Spinazie opwarmen doe ik niet... dat nitraat/nitriet verhaal... brr
Nee, had ik nog nooit gehoord.quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:29 schreef Great_Expectations het volgende:
Jeetje. Ik dacht dat het wel algemeen bekend was dat je rijstgerechten juist niet mag bewaren..
quote:Op vrijdag 13 januari 2006 19:32 schreef wonderer het volgende:
[..]
Nooit ergens last van gehad... Wat we zelf koken gaat altijd asap de koelkast in.
onder 15C kan het dus geen kwaadquote:B. cereus gedijt het best bij een temperatuur van 35-40°C en een minimumtemperatuur van 15°C.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |