abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_33859871
Ik ben gek op het van origine Griekse Baklava. Ik heb al vele pogingen ondernomen om het zelf klaar te maken. Pogingen ja, want het is nooit zo goed geworden als hoe ik het koop. Recepten heb ik niet meer nodig, maar wel iemand die het al kan en het samen met mij een keer wil maken. Ik woon in Groningen en ben ten einde raad, vandaar....

Voor iedereen die wel zelf eerst pogingen wil ondernemen volgt hieronder een recept:

Ingrediënten
450 g filodeeg
450 g gemalen pistachenoten
150 g gesmolten boter
2 theelepels kaneel

bereiding

1. Neem een diepe ovenschaal en bestrijk met gesmolten boter. Leg de helft van de velletjes filodeeg in de schaal, bestrijk ieder vel afzonderlijk met boter
2. Leg hierop de pistachenoten en bestrooi met 2 theelepels kaneel
3. Bestrijk de rest van de velletjes filodeeg met boter en leg ze op de pistachenoten
4. Snij de baklava diagonaal in ruiten
5. Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C, als de bovenkant nog niet goudbruin is de oven hoger zetten tot 200° C en nog een tiental minuten laten doorbakken.

siroop
500g suiker
21/2 dl water
sap van 1/2 citroen of oranjebloesem of rozenwater of kardomom

Doe het water met de suiker in een pan en breng al roerend aan de kook. Voeg citroensap of aroma toe en laat op een laag vuurtje de siroop nog 10 minuten doorkoken.

Een stukje baklawa snijden, op een bordje leggen, overgieten met de koude siroop
pi_33860591
krijg er honger van, jam jam
  † In Memoriam † maandag 9 januari 2006 @ 11:46:30 #3
43556 miss_dynastie
pi_33860765
Groningen is me iets te ver, maar wat gaat er mis dan?
pi_33860857
tip: gebruik echte boter
pi_33860865
wat mislukt er steeds dan?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_33861297
Oei dat klinkt lekker , wil ik ook wel een keer proberen te maken (dus meteen een tvp) en als jij het wel kunt en mij lukt het niet wil je mij dan een keer helpen? Woon niet al te ver bij je vandaan.
pi_33861350
ik dacht dat baklava turks was
'you're connection has been reset by the hub'--one day i will find that hub and reset his connection
pi_33861380
quote:
Op maandag 9 januari 2006 12:08 schreef vitamine-z het volgende:
ik dacht dat baklava turks was
Turks en Grieks eten lijkt nogal op elkaar.
pi_33861449
quote:
Op maandag 9 januari 2006 12:09 schreef Xanthe het volgende:

[..]

Turks en Grieks eten lijkt nogal op elkaar.
Kan zo zijn, maar baklava is turks.
  maandag 9 januari 2006 @ 12:23:11 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33861750
quote:
Op maandag 9 januari 2006 12:12 schreef Triggershot het volgende:

[..]

Kan zo zijn, maar baklava is turks.
soit, Griekenland was nog niet zo lang geleden ook Turks
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33861776
Baklava is zowel Grieks als Turks. En van origine zelfs Grieks ;
Turkije is een land met veel verschillende regionale keukens. Dit komt doordat in het verleden talloze invasies van vreemde volkeren een spoor van kookstijlen hebben achtergelaten. Waarvan de Griekse invloed er één is, die heel duidelijk in een aantal typische Turkse gerechten is terug te vinden. Bekende Turkse gerechten zijn de sjisj kebab (geroosterd vlees aan pennen), de börek (warme pasteitjes, köftes (geroosterde gehaktballetjes) en de pidet (plat brood). Beroemd zijn baklava met honing en noten en natuurlijk het Turkse fruit
pi_33861878
quote:
Op maandag 9 januari 2006 12:24 schreef Xanthe het volgende:
Baklava is zowel Grieks als Turks.
Bij wikipedia is er geen sprake van Grieks

http://nl.wikipedia.org/wiki/Baklava
quote:
It is believed that the Assyrians in the 8th century BCE were the first people in eastern Mediterranean that baked a mixture of chopped nuts and honey with dough, creating thus the predecessor to baklava. According to this theory, Greek seamen and merchants traveling east, soon discovered the delicacy and brought it back to Greece. The Greeks' major contribution to the development of this pastry was the creation of a technique that made it possible to roll dough as thin as a leaf, and thus wrap in multiple soft layers the chopped nuts. In fact, the name "Phyllo" was coined by Greeks, which means "leaf" in the Greek language. Trays of baklava, as we know it today, were being baked in every kitchen of wealthy households in the region, for all kinds of special occasions from the 3rd Century B.C.E. onwards. During the Byzantine era the Armenians integrated cinnamon and cloves for the first time into the texture of baklava. Later the Arabs introduced rosewater and cardamom. The word baklava itself is derived from Arabic بقلاوة baqlāwaḧ, based on an Arabic word for nuts. A number of other cultures have added their own spices since then, creating their own versions of baklava. In the Ottoman period that followed the collapse of Byzantium, baklava became the favorite delight of the Osmanli Sultans.
http://en.wikipedia.org/wiki/Baklava


Meerder volkeren hebben er dus wat mee te maken gehad
  maandag 9 januari 2006 @ 12:31:54 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33861978
Euh, Xante, het komt ook doordat Turkije vroeger een enorm wereldrijk was, het byzantijnse (later het Ottomaanse) rijk, dat tot aan de indische oceaan liep.
Turkije is de oorsprong van de europesche verfijnde keuken, vanaf 1200 ongeveer kwam via Venetie italie in contact met de verfijnde keuken van Turkije en via Italie kwam het in frankrijk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33862028
quote:
Op maandag 9 januari 2006 11:09 schreef C.Ucumber het volgende:
Ik ben gek op het van origine Griekse Baklava. Ik heb al vele pogingen ondernomen om het zelf klaar te maken. Pogingen ja, want het is nooit zo goed geworden als hoe ik het koop. Recepten heb ik niet meer nodig, maar wel iemand die het al kan en het samen met mij een keer wil maken. Ik woon in Groningen en ben ten einde raad, vandaar....

Voor iedereen die wel zelf eerst pogingen wil ondernemen volgt hieronder een recept:

Ingrediënten
450 g filodeeg
450 g gemalen pistachenoten
150 g gesmolten boter
2 theelepels kaneel

bereiding

1. Neem een diepe ovenschaal en bestrijk met gesmolten boter. Leg de helft van de velletjes filodeeg in de schaal, bestrijk ieder vel afzonderlijk met boter
2. Leg hierop de pistachenoten en bestrooi met 2 theelepels kaneel
3. Bestrijk de rest van de velletjes filodeeg met boter en leg ze op de pistachenoten
4. Snij de baklava diagonaal in ruiten
5. Bak 50 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C, als de bovenkant nog niet goudbruin is de oven hoger zetten tot 200° C en nog een tiental minuten laten doorbakken.

siroop
500g suiker
21/2 dl water
sap van 1/2 citroen of oranjebloesem of rozenwater of kardomom

Doe het water met de suiker in een pan en breng al roerend aan de kook. Voeg citroensap of aroma toe en laat op een laag vuurtje de siroop nog 10 minuten doorkoken.

Een stukje baklawa snijden, op een bordje leggen, overgieten met de koude siroop
waarom koop je niet?
Anders kan je wel zeggen wat je bevalt, kan me nicht je misschien instructies geven?
pi_33862057
Het word nu wel erg offtopic hier geloof ik Turks, Grieks , Arabisch or what ever... Het is wel lekker
  maandag 9 januari 2006 @ 12:35:34 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33862067
quote:
Op maandag 9 januari 2006 12:34 schreef Triggershot het volgende:

[..]

waarom koop je niet?
Anders kan je wel zeggen wat je bevalt, kan me nicht je misschien instructies geven?
tja, als je het filodeeg al kant en klaar koopt, kan je net zo goed direct naar de turkse bakker en het daar kopen denk ik
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 9 januari 2006 @ 20:57:33 #17
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33880195
Ik dacht trouwens dat er ook honing door die siroop ging bij baklava.

Zal van het weekend het recept met de honing siroop hier posten
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33882441
Ja, ik doe er zelf ook altijd 2 eetlepels honing door.
pi_33882596
De siroop is mijn probleem niet. Het gaat bij mij al mis bij het deeg. Jaja, kant en klaar filodeeg . Eerst deed ik geen boter tussen de laagjes. Dat heb ik nu wel gedaan, maar nu was het filodeeg zo erg hard dat het net gefrituurd in de oven leek. Ik heb het ook met bladerdeeg gemaakt, maar dat was weer te zacht/niet gaar.... Het zou een combinatie van deze baksels moeten zijn.
pi_33882601
volgens mij moest er ook nog iets anders door
toen ik het een keer gemaakt had smaakte het echt goed. (Wel machtig) Maar GOEEEEEEEED
  maandag 9 januari 2006 @ 22:35:11 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33885389
quote:
Op maandag 9 januari 2006 21:43 schreef C.Ucumber het volgende:
De siroop is mijn probleem niet. Het gaat bij mij al mis bij het deeg. Jaja, kant en klaar filodeeg . Eerst deed ik geen boter tussen de laagjes. Dat heb ik nu wel gedaan, maar nu was het filodeeg zo erg hard dat het net gefrituurd in de oven leek. Ik heb het ook met bladerdeeg gemaakt, maar dat was weer te zacht/niet gaar.... Het zou een combinatie van deze baksels moeten zijn.
Ik zal van het weekend het recept wat ik heb overtypen.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33891476
Mijn tante werkt in een grieks restaurant en bereid daar de baklava.

Volgens mij zitten er walnoten in ipv pistache noten verder ook honing. En de siroop word in de bakvorm gegoten zodat het in het deeg trekt en zacht word

en het inderdaad filodeeg niet bladerdeeg
pi_34168040
Nou Martijn, jammer dat je van't weekend geen recept gepost hebt. Ben wel benieuwd.
pi_34187105
Dat denk ik ook Devotion...
Het deeg wordt enorm krokant en iets minder als je de siroop erover doet.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_34187290
Spreek met m'n moeder af dan, die maakt het lekkerder dan de gemiddelde Turkse bakker .

Laatst weer veels te veel baklava op. Mijn moeder maakt het deeg zelf en doet er walnoten (en dit keer had ze er een beetje hazelnoten door gegooid geloof ik) in. Heerlijk .
  woensdag 18 januari 2006 @ 20:59:48 #26
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34216247
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 18:25 schreef C.Ucumber het volgende:
Nou Martijn, jammer dat je van't weekend geen recept gepost hebt. Ben wel benieuwd.
Sorry had andere verplichtingen. Ik schuif het door naar komend weekend en dan post ik het
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 23 januari 2006 @ 19:51:36 #27
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34388694
Zoals beloofd:
quote:
Baklava

Ingrediënten:


50 gram gehakte walnoten of amandelen
4 el broodkruim
4 el suiker
1 tl kaneelpoeder
250 gram boter
300 gram fillodeeg (Recept zie recept hieronder)

Voor de siroop
250 gram suiker
200 gram honing
2 kruidnagels
1 Stokje kaneel
Sap van 1 citroen

Bereiding:

Meng de walnoten of amandelen met broodkruim, suiker en kaneel. Smelt de boter in een pan. Verwarm de over voor op 180 graden
Vet een bakvorm in die groot genoeg is voor de vellen fillodeeg. Bestrijk het deeg met een kwastje net boter en leg twee vellen in de bakvorm. Verdeel hierover de notenvulling, leg er een ingevet vel fillodeeg op en schep hier weer vulling op. Ga door tot acht vellen deeg.
Leg het negende in gevette vel deeg erop en snijd de randen van de baklava recht. Sluit het geheel af met een beboterd vel deeg, snijd een ruitvormig patroon op de oppervlaktelaag en besprenkel de bovenkant met water.
Zet het rooster in het midden van de oven schuif de bakvorm erin en bak de baklava in 30 tot 40 minuten goudbruin,

Schep voor de siroop de suiker in 1,5 liter water en laat het mengsel 5 minuten koken. voeg honing, kruidnagels en kaneel toe en kook ze even mee. Verwijder de kruidnagels en het kaneelstokje en giet het citroensap erbij. Breng de siroop even aan de kook en zet de pan dan op een koele plaats.

Haal het gebak uit de oven en giet de siroop er over. Hierbij moet ofwel het gebak koud en de siroop warm zij of andersom, want anders wordt de baklava te zacht. Snijd de baklava in vierkante stukken
quote:
Fillodeeg

Ingrediënten:


500 gram bloem
25 ml witte wijn azijn
50 ml olijfolie extra vierge
1 tl zout
3 dl water
fijn maïsmeel

Bereiding:

Doe bloem, azijn, olijfolie zout en water in een kom en kneed tot een zacht, elastisch deeg ontstaat (voeg eventueel wat bloem of water toe). Dek de kom af met huishoudfolie en laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Verdeel het deeg vervolgens in 6 gelijke porties en kneed deze tot balletjes. Bestrooi een keukenplank met maïsmeel en rol er met een dun, rond stokje een deegbal op uit. Draai de keukenplank 90 graden en rol het deeg nog dunner uit. Bestrooi het deeg met maïsmeel en rol het zachtjes aandrukkend op het stokje.
Rol het deeg dan weer langzaam uit, waarbij u met uw handen van het midden naar de zijkanten duwt. Draai de keukenplank weer 90 graden en herhaal dit proces tot de gewenste afmeting is bereikt. Rol de overige deegballetjes op dezelfde manier uit.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_34524821
Dit recept ga ik binnenkort ook eens uitproberen...en dan het glazuur van mijn tanden af laten springen!
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_34555352
Bij mij in de buurt verkopen ze t ook in een turks winkeltje, die van mij valt ook in het niets vergeleken bij die van de turk
Vraag t anders in zo'n toko... hier zijn ze altijd erg aardig en willen je vast t recept wel geven.. of anders het adres van de leverancier
pi_34555946
Vannochtend maakte Keith Floyd in zijn programma ook een Baklava in Egypte. Zag er hééééérlijk uit. Zal eens kijken of dit recept od de site van de BBC staat.
"Research is what I'm doing when I don't know what I'm doing."
  zaterdag 28 januari 2006 @ 18:58:03 #31
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34556609
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 18:32 schreef Zeste het volgende:
Vannochtend maakte Keith Floyd in zijn programma ook een Baklava in Egypte. Zag er hééééérlijk uit. Zal eens kijken of dit recept od de site van de BBC staat.
Als je het gevonden hebt post het hier dan even.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_34557540
quote:
Als je het gevonden hebt post het hier dan even.
Staat jammergenoeg niet op de site van de BBC Heb daar wel twee andere mooie recepten gevonden:
quote:
Cheat's baklava by Antony Worrall Thompson from Saturday Brunch

Serves 4

Preparation time less than 30 mins

Cooking time 10 to 30 mins

Ingredients
450g/1lb filo pastry
melted butter, for brushing
For the filling
200g/7¼oz pine nuts
200g/7¼oz cream cheese
½ tsp ground cloves
1 tbsp honey
To serve
honey, for drizzling
50g/1¾oz toasted pine nuts, chopped

Method
1. Preheat the oven to 180C/350F/Gas 4.
2. Mix the filling ingredients together in a bowl.
3. Unfold the filo pastry and, using a sharp knife, carefully cut into thirds. Take two pieces and fold in half. Brush over with melted butter. Keeping the narrow end towards you, take some of the filling and spread over the pastry keeping a border free along all sides. Fold over the bottom to cover the filling. Fold the sides in and roll up.
4. Place the rolls onto a greased baking sheet and brush generously with butter.
5. Bake for 10-15 minutes or until golden brown.
6. Serve the baklava with a drizzle of honey and the toasted pine nuts scattered on top.
quote:
Cashew baklava by James Martin from Ready Steady Cook

Serves 4

Preparation time less than 30 mins

Cooking time less than 10 mins

Ingredients
570ml/1 pint vegetable oil
8 spring roll wrappers
1 egg, beaten
55g/2oz cashew nuts, roughly chopped
55g/2oz soft brown sugar
1 tbsp honey
1 tsp ground ginger
1 tsp cinnamon
1 tsp mixed spice
icing sugar, to garnish

Method
1. Heat the vegetable oil in a large saucepan.
2. Brush all eight spring roll wrappers with egg.
3. Combine the nuts, sugar, honey and spices in a bowl.
4. Take one wrapper and spoon a little of the honeyed nut mixture into the centre.
5. Top with a second wrapper and seal the edges. Repeat with the other wrappers.
6. Drop the stuffed wrappers into the hot oil and deep fry until golden and crispy.
7. Remove from the oil and drain on kitchen paper.
8. Place on a plate, dust with icing sugar and serve.
"Research is what I'm doing when I don't know what I'm doing."
pi_34619639
Mensen, bedankt. Ik zal weer aan het uitproberen gaan.
  zondag 12 februari 2006 @ 00:49:34 #34
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_34986712
quote:
Op maandag 30 januari 2006 18:10 schreef C.Ucumber het volgende:
Mensen, bedankt. Ik zal weer aan het uitproberen gaan.
En al wat geprobeerd?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zaterdag 27 mei 2006 @ 14:18:43 #35
136181 adnansupernew
www.kadesign.nl & www.phds
pi_38267007
Echte baklava bestaat uit 37 lagen.
Overigens moet je echt het deeg zelf maken wil je dat het net zo lekker wordt als bij een turkse bakkerij.

Je moet wel het deeg uitrollen tot het niveau dat de achterkant van het deeg zichtbaar is (vandaar ook 37 lagen).

Overigens: het maken van goede baklava is bijna een kunst opzich...dus niet iedereen kan het effe op een zondagmiddagje maken.

Nog wat tips:
Gebruik roomboter!
Gebruik walnoten!
Zorg ervoor dat in je siroop wat citroen zit anders zal het siroop na een dag gaan kristaliseren (niet lekker)
Zorg ervoor dat je baklava koud is en je siroop warm als ze met elkaar in contact komen (of andersom natuurlijk).

succes
pi_38290734
8 a 10 lagen gekocht deeg was heerlijk.
Kwast elke laag in met gesmolten boter.
Vul tussen de lagen met noten.
Giet na het bakken een siroop, liefst met ciitroensap erover.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  Moderator zondag 28 mei 2006 @ 09:03:35 #37
45833 crew  Fogel
pi_38293342
quote:
Op zaterdag 28 januari 2006 18:32 schreef Zeste het volgende:
Vannochtend maakte Keith Floyd in zijn programma ook een Baklava in Egypte. Zag er hééééérlijk uit. Zal eens kijken of dit recept od de site van de BBC staat.
Ik neem aan dat het een versie met extra alcohol betrof?
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2025:Zuid-Amerika, Nederland, Chicago, Washington, Nederland, Kroatië, Slovenië, Parijs/Brussel/Nijmegen/Kopenhagen
TRV 2024:Nederland, UK, Nederland, Denemarken, UK, Nederland, Noord-Noorwegen, Nederland, Atlanta
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
pi_38517846
Alcohol is niet ter zake doende, tijdens het bakken verdampt dat!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  zondag 4 juni 2006 @ 01:16:45 #39
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_38519670
Of topic verwijderd
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  zondag 4 juni 2006 @ 01:23:09 #40
3038 Emel
realist
pi_38519766
Turkse baklava
"Amo, ergo sum. I love, therefore I am"
"Niet de dingen zelf maken je ongelukkig, maar je denkbeelden erover"
pi_38537395
quote:
Op zondag 4 juni 2006 01:23 schreef Emel het volgende:
Turkse baklava
Emel. ablam, kan jij het maken?

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 04-06-2006 19:39:49 ]
  zondag 4 juni 2006 @ 21:06:21 #42
112545 Muck
Meine Sprache: International
pi_38540850
Ik vind baklava wel zó ontzettend lekker he
binnenkort maar eens een van deze receptjes uitproberen
It's al boa it's all good it's all bueno benne bon, let's go!
pi_38541946
Volgens mij valt het nog niet mee om zelf baklava te maken.
Wel zoooooooo lekker!!!
  maandag 5 juni 2006 @ 00:53:37 #44
67379 Mirjam
ermahgerd
pi_38549393
hier in de buurt is het maar moielijk te krijgen, en helaas ook nog eens prijzig
en het is zo lekker
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  donderdag 22 juni 2006 @ 18:41:43 #45
122567 Cheesecake
Is het Sjors?
pi_39119996
Baklava, heb dat vorig jaar in Griekenland gekocht en vond het zoooo ontzettend lekker. Denk dta ik binnenkort maar eens een bezoekje ga brengen aan bakker Ali in de binnenstad.
pi_39168518
Koop een pakje baklava uit de diepvries...
Dan zijn er er zat recepten te vinden!
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')