quote:
Op zondag 15 januari 2006 20:43 schreef cheukert het volgende:@: Quarks,
Weet jij heel toevallig een boek met 150 algemene weetje, weet niet hoe het precies heet. Maar het is boek met 150 algemene vragen/weetjes/feiten (bijv. de wereld wonderen en dat soort zaken, niet heel erg specifiek dus, maar toch wel leuk)
Nee ken ik niet.
Kamelen slaan geen water op in hun bulten:Kamelen slaan vet op in hun bulten, geen water.
Ze kunnen lang zonder water overleven – ongeveer een week als ze actief zijn en zo’n twee weken als ze rusten.
Maar dat komt vooral doordat kamelen zo weinig zweten: hun lichaamstemperatuur kan tot 40 graden Celsius stijgen voor ze vocht beginnen af te scheiden.
Bovendien winnen ze uit de lucht die ze uitademen vocht terug: ’s nachts, als de kamelen slapen, absorberen ze met hun neusholten water uit de lucht die ze uitademen.
Ook hebben kamelen een slim koelsysteem: dicht haar op de rug, dat bescherming biedt tegen de zon, en dun haar op de buik, waardoor de lichaamswarmte naar onder in de schaduw uitstraalt.
De kameleon past zijn kleur niet aan aan de omgeving:De kameleon kan inderdaad van kleur veranderen.
Maar als hij dat doet, is dat vanwege hitte, kou, honger of angst – en niet om zijn kleur bij de omgeving aan te passen.
’s Nachts wordt de kleur van de kameleon bijvoorbeeld lichter.
Ketchup is geen Amerikaanse uitvinding:Deze tomatensaus kwam als ‘Ke-tsiap’ met de Chinese emigranten mee naar Amerika.
Daar werd het in 1869 ontdekt door een 25-jarige nakomeling van een Duitse immigrant opt de Pfalz, genaamd Henry John Heinz.
Die maakte er toen, met uitgekiende reclamecampagne en industriële massaproductie, het karakteristieke Amerikaanse product van zoals het ook nu nog algemeen bekend is.
Eerste kerstdag is niet de geboortedag van Jezus Christus:De 25ste december werd volstrekt willekeurig uitgeroepen tot de geboortedag van Christus - men had net zo goed 1 mei of 17 juli kunnen nemen.
In de begintijd van het christendom schijnt men de geboorte van de Heiland ook werkelijk op andere dagen dan 25 december te hebben gevierd: op 6 januari, 28 maart, 20 april, 20 mei of 18 november.
De 25ste december werd voor het eerst halverwege de vierde eeuw genoemd, en wel om de volgende reden: de ontvangenis vond plaats op Nieuwjaar, en dat viel toentertijd op 25 maart.
Tel daar negen maanden bij op, en je komt uit op 25 december.
Zo sloeg de kerk twee vliegen in één klap: 25 december was een oude heidense feestdag ('dies solis invincti natalis') en het gehakketak over de ware geboortedag van de Heer was ook voorbij.
Maar waarom de ontvangenis nou juist op Nieuwjaar zou hebben plaatsgevonden, kon eigenlijk niemand uitleggen.
Tegen 25 december pleit overigens niet alleen deze willekeur, maar ook het weer.
Op de geboortedag van Jezus, zo meldt de evangelist Lucas, "bevonden zich herders in het open veld die gedurende de nacht hun kudde bewaakten".
In december is het ijskoud in Palestina en blijft het vee in de stal.
Bron: J. Finnegan, 'Handbook of Biblical Chronology', 1964; Konradin Ferrari d'Occhieppo, 'Der Stern von Bethelhem in astronomischer Sicht', 1994
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*