abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:06:50 #1
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33740918
Om Dingen die je pas jaaaaaaren later begrepen hebt 21 niet te vervuilen hier maar verder.

Tsjernobyl was niet de grootste kernramp tot dan toe:

Ongeveer 30 jaar voor de ramp in Tsjernobyl, op 20 september 1957, is in het zuiden van de Oeral een tank met 80 ton radioactief afval geëxplodeerd; daarbij kwam radioactiviteit vrij met een waarde van 20 miljoen curie, een veelvoud van de hoeveelheid in Tsjernobyl.
Het grootste deel daalde neer op het terrein van de kerncentrale zelf, de rest werd door de toen waaiende zuidwestenwind over een 300 kilometer lang en 70 kilometer brede strook land – het zogenaamde ‘Oeralspoor’ – verstrooid; tot op de dag van vandaag wordt dit terrein door militairen bewaakt.
De rest van de wereld hoorde pas in 1990 van dit ongeluk.
Dat het zo lang geheim kon blijven, lag in de eerste plaats aan de windrichting – de vlakbij gelegen stad Osjorsk lag onder de wind, de mensen konden er blijven wonen – vervolgens aan het feit dat het gebied zo sdunbevolkt was – op de 20.000 vierkante kilometer van het ‘Oeralspoor’ woonden slechts 10.000 mensen, die zonder dan het veel opzien baarde, konden worden geëvacueerd – en ten slotte aan het befaamde vermogen van dictaturen om vervelende dingen geheim te houden.
De kerncentrale en de stad Osjorsk waren op geen landkaart te vinden en zelfs in 1990 nog, toen men het ongeluk van regeringswege al had bevestigd, verzweeg men nog altijd de plek waar het had plaatsgevonden.

Bron: ‘Tschernobyl war nich de grösste Nuklearunfall’, Die Welt, 1997

Diezelfde kernramp heeft de gezondheid van mensen ook niet tot ver buiten de Oekraïne geschaad:

De radioactiviteit die uit de Oekraïne tot in Duitsland doordrong, had op geen enkel moment een hogere waarde dan die die we toch wel binnenkrijgen door radioactieve mineralen in ons eten, edelgassen (radon) of hoogtestraling.
De gemiddelde stralingsdosis die een mens in Duitsland per jaar letterlijk ‘uit de natuur’ krijgt, ligt rond 200 millirem per jaar, in de bergachtige gebieden iets hoger, aan de kusten van de Noord- en de Oostzee iets lager.
Daarbij komen nog enkele tientallen millirem per jaar door röntgenstralen, plus 1 tot 2 millirem per jaar door kerncentrales, in totaal in 80 levensjaren ongeveer 24.000 millirem.
Vergeleken met deze belasting is de door het ongeluk veroorzaakte stralingsbelasting na Tsjernobyl voor de inwoners van Duitsland nauwelijks van enige betekenis geweest.
Een in 1986 geboren baby krijgt in zijn hele leven, afhankelijk van waar hij woont, 1000 tot 4000 millirem extra.
Wie zijn kinderen voor dergelijke stralingsdoses wil behoeden, hoeft slechts af te zien van één vliegreis (hoogtestraling) of het kind minder vaak naar de kelder te sturen om bier te halen (radon).
Over Tsjernobyl hoeft het kind zich geen zorgen te maken.
Zo was Tsjernobyl door de hysterie van de media op gang gebrachte vernietigingsactie van voedingsmiddelen ook inconsequent en overbodig.
Uitzonderingen als bepaalde paddestoelen en wil daargelaten, is de stralingsbelasting van levensmiddelen in onze contreien ver onder de grenzen gebleven waarboven schade voor de gezondheid zou kunnen onstaan.

Bron: B. Müller-Ullrich, ‘Medienmärchen – Gesinningstäter im Journalismus’, 1996

De Kanaaltunnel is niet de langste spoorwegtunnel te wereld.

De langste spoorwegtunnel ter wereld is de in 1988 geopende Saikantunnel in Japan die de eilanden Honshu en Hokkaido met elkaar verbind; hij is 54 kilometer lang, de Kanaaltunnel onder het Nauw van Calais is 4 kilometer korter.
De langste autotunnels gaan door de St. –Gotthard in Zwitserland (16 kilometer) en door de Arlberg in Oostenrijk (14 kilometer).
De langste tunnel ter wereld is noch voor auto’s noch voor treinen bedoeld, maar voor water: de 4 meter brede, tussen 1937 en 1944 aangelegde waterleidingtunnel tussen New York City en West-Delawarel deze is 169 kilometer lang.

Bron: H. Saitz, ‘Tunnel der Welt – Welt der Tunnel’, 1988; ‘Guinnes Book of Records’, 1996

Het 'Turkse bad' is geen Turkse uitvinding:

Het Turkse bad – grote warmwaterbassins in betegelde ruimten, inclusief ‘zweethokjes’ – bestond al in de Griekse oudheid.
De Romeinen hebben deze gewoonte overgenomen en van hen weer de Turken.
Dat men het tegenwoordig alleen over ‘Turkse baden’ heeft, komt doordat de Turken als moslims het reinigingsritueel zeer serieus namen en het tot een ware cultus verhieven, en doordat halverwege de 19de eeuw Europese intellectuelen een hang ontwikkelden naar alles wat oosters was, het Turkse baden erg in de mode raakte en men ook in Parijs, Londen en Berlijn Turkse baden wilde bouwen.
Toen vervolgens ook nog de bekende schilder Ingres in 1865 zijn meesterwerk ’Het Turkse bad’ aan het gechoqueerde publiek presenteerde, een doek vol naakte vrouwen, werd deze vorm van badinrichting voorgoed met Turkije geassocieerd.

Bron: E. Brödner, ‘Die Römischen Thermen und das antike Badewesen’, 1992.

Niet alle volwassen Amerikanen mogen stemmen.

Allen, behalve de inwoners van het ‘District of Columbia’, waartoe ook de federale hoofdstad Washington behoort.
Dit ‘district’ is zelf geen bondsstaat en hoort ook niet bij een staat, het wordt dan ook niet door afgevaardigden of senatoren in het Congres vertegenwoordigd, die dan ook niet hoeven te worden gekozen (de inwoners van Washington nemen wel aan de presidentsverkiezingen deel).

De Tyrannosaurus Rex was geen roofdier:

De Tyrannosaurus Rex – voor velen het toonbeeld van een dinosaurus – was wel een vleeseter, maar, als we de moderne paleontologen mogen geloven, geen roofdier.
Hij leefde vooral van het vlees van veel eerder gedode dieren en was dus eigenlijk een aaseter.
Deze theorie, die de verdere filmcarrière van Rex geen goed zal doen, wordt door steeds meer paleontologen bevestigd.
De bouw van de Tyrannosaurus zou niet geschikt voor de jacht zijn geweest: kleine voorpoten (hij kon niet goed pakken), dikke achterpoten (hij kon niet goed rennen), kleine ogen (hij kon niet goed zien) – met deze eigenschappen zou hij grote problemen gehad hebben om een andere dinosaurus of welk ander groot dier dan ook te vangen.

Bron: ‘Dinosaur Dentist Detective’, The Economist, 1996

Een hoog opkomstpercentage bij de verkiezingen getuigt niet van een democratische mentaliteit:

Een hoog opkomstpercentage zegt slechts weinig over democratie en vrijheid; het gaat net zo goed samen met dictatuur als met een democratische regering.
Omgekeerd is een laag opkomstpercentage geen bewijs dat het slecht gaat met de democratie: de hoogste opkomstpercentage zag men onder Stalin, Ulbricht en Pol Pot, de laagste in de landen die de bakermat waren van alle democratische regeringsvormen, Engeland, Zwitserland en de VS.
Een democratie is niet afhankelijk van het feit of iedereen in feite meepraat, maar meer of degenen die het voor het zeggen hebben, zonder moeite en bloedvergieten kunnen worden afgelost; hoeveel burgers zich met dat aflossen daadwerkelijk bemoeien, is pas in tweede instantie van belang.

Bron: Karl Popper, ‘Auf der Suche nach einer besseren Welt’ 1984

Een wigwam is geen tent:

In de taal van de Algonkin-indianen betekent wigwam ‘huis’, een vaststaande ronde hut van hout en matten.
Indianen die trekken, slapen ’s nachts in tipi’s.

Bron: W. Lindig, ‘Die Kulturen der Eskimo und Indianer Nordamerikas’ 1972

Witte wijn wordt niet van witte druiven gemaakt:

Het is waar dat rode wijn van rode druiven wordt gemaakt.
De meeste witte wijn wordt echter zowel met rode als met witte drijven geproduceerd.
Bij de productie van rode wijn komen geplette druiven met schil en al in de gistkuipen terecht (met name de schillen zorgen voor de rode kleur), bij het maken van witte wijn worden de schillen voor het gisten uit de druivenmassa verwijderd; de zo behandelde wijn wordt ook als hij van rode druiven is gemaakt wit.

Bron: ‘De grote wijnatlas’ 1992

Zout laat ijs niet smelten:

Men heeft jarenlang gedacht dan je met zout ijs kunt laten smelten en dus werd er ’s winters zout op stoepen en opritten gestrooid.
In werkelijkheid smelt ijs niet van zout, het lost erdoor op – dat is scheikundig gezien iets heel anders.
Bij het smelten wordt een stof verwarmd en daardoor vloeibaar.
Bij het oplossen verandert de stof in een andere stof; in dit geval in zout water.
Omdat dit zoute water een lager vriespunt heeft dan gewoon water, verandert het ijs na een tijdje in een grote plas.

Bron: Robert L. Wolke, ‘Woher weiss die Seife, was der Schmutz ist? Kluge Antworten auf alltägliche Fragen’, 1998

Een zonnebloem is geen bloem:

Zonnebloemen zijn zogenaamde composieten, ze hebben geen bloemen als rozen, tulpen, viooltjes of anjers, maar een krans van losstaande bloemen, die op een zogenaamde bloembodem, een soort schijf aan het eind van de steel, zitten.
Composieten – behalve zonnebloemen ook margrieten, chrysanten en asters – zijn dus niet één bloem, maar eigenlijk boeketten.

Trouwens, zonnebloemen draaien hun bloemen ook niet naar de zon toe.
Zonnebloemen kijken strak naar het oosten; alleen als hun knoppen nog dicht zijn, draaien ze met de zon mee.
Als de plant echter in volle bloei staat, doet de ‘tournesol’ zijn naam geen eer aan, zijn bloemen kijken dan steeds dezelfde richting uit.

Bron: J.F. Carter, ‘Sunflower Science and Technology’, 1978

Ook in de schaduw kun je verbranden:

Op dagen met felle zon kan het ultraviolette licht, dat wordt weerspiegeld door het zand of het water, zeker zonnebrand veroorzaken, ook als we nooit de schaduw van onze parasol verlaten.

Bron: Carol Ann Rinzler, ‘Feed a Cold, Starve a Fever – a dictionary of medical folklore’, 1991

Boslucht is niet rijker aan zuurstof:

Het zuurstofgehalte van lucht bedraagt overal hetzelfde, namelijk rond 21 procent, of dat nu binnen (bij voldoende ventilatie) of buiten afgesloten gebouwen, in het bos, op de hei of in de grote stad is.
Aan de zuidpool of het strand van Rimini, in de intercity in Den Haag-Amsterdam of op de top van de Mount Everest, die lucht die we inademen bestaat altijd voor ongeveer een vijfde uit zuurstof.
Dat veel mensen niettemin gemakkelijker kunnen ademhalen in een bos, aan zee, of in de buurt van een waterval ligt niet aan een groter zuurstofaanbod, maar aan de grote hoeveelheid negatief geladen zuurstofionen.
Deze in biologisch opzicht zeer actieve soort zuurstof, die ook na onweer vrijkomt, wordt gemakkelijker door het lichaam opgenomen dan zuurstof met een positieve lading; daardoor hebben we het idee dat de lucht frisser is.
Het omgekeerde geldt voor een overwegend positieve lading: hoewel deze lucht net zo veel zuurstof bevat, worden we er slap en moe van.
Bij moderne zuurstoftherapieën en in onderzeeërs en ruimtestations wordt de lucht dan ook kunstmatig negatief geladen.

Bron: A. Varga, ‘Biologische Wirkung von Luftionen’, 1986

Zwartwerkers zijn niet schadelijk voor de economie en de maatschappij:

Het grijze circuit – de productie van waren en diensten buiten de markt en de belastingdienst om, of het nu legaal is door mensen die zelf thuis klussen of illegaal door zwartwerkers – schaadt onze ‘officiële’ economie veel minder dan veel mensen denken: vermoedelijk heeft het zelfs een gunstig effect.

Bij de legale doe-het-zelvers is dat ook wel te begrijpen – ze onttrekken niet alleen plaatsen aan de arbeidsmarkt, maar ze scheppen ook arbeidsplaatsen (bij de doe-het-zelfwinkels en hun leveranciers).
Dat echter ook een groot deel van het illegale zwarte werk een positieve invloed op de economie kan hebben, zoals veel economen denken, zal menigeen verrassen.
Een groot deel van dit zwarte werk neemt namelijk niet de plaats in van, maar staat naast het officiële werk – als deze klussen niet zwart werden gedaan, zouden ze helemaal niet worden gedaan.
De iets minder bedeelde aannemer vraagt zich dus niet af ‘bouw ik zwart of wit?’, maar ‘bouw ik zwart of bouw ik helemaal niet?’ en daarom is de arbeidsmarkt helemaal geen reden voor paniek, maar eerder een geruststellend teken dat de markteconomie tenminste nog werkt.

Bron: F. Schneider, ‘Stellt das starke Anwachsen der Schwarzarbeit eine finanz und staatspolitische Herausforderung dar? Einige Gedanken aus volkswirtschaftlicher Sicht’, Universiteit Linz, 1997

De kerstboom heeft niet altijd bij het kerstfeest gehoord:

De eerste christenen kenden geen kerstbomen en ook in de Middeleeuwen, de Renaissance en in de vroege Nieuwe tijd waren kerstbomen bij de kerstviering onbekend.
De al bij de Romeinen geliefde groene versiering bij het Midwinterfeest was eerder een heidens dan een christelijk gebruik.
In 1494 nog hekelde Sebastian Brant in zijn Narrenschiff de versiering met dennetakken als een verdoemeniswaardig bijgeloof.
Kerstbomen bestonden tot de 16e eeuw, als ze er al waren, ook alleen maar buiten de huizen.
Zelfs dat was de overheid lange tij een doorn in het oog.
De plaatselijke autoriteiten moesten de overtreders ernstig straffen.

De eerste kerstbomen zoals wij ze kennen, versierde dennenbomen in de woonkamer, treft men bij de handwerkergilden aan.
Een Bremer gildenkroniek uit 1570 bericht van een gildenhuis opgericht 'dadelboompje', een kleine met appels, noten, dadels en papieren bloemen versierde dennenboom die de kinderen van de gildenleden met Kerstmis mochten leegschudden, en uit 1597 kennen we een optocht van kleermakersgezellen in Basel die een grote boom vol appels en kaas ronddroegen en dan in de herberg neerzetten en leegplunderen.
Uit deze gildengebouwen en gezellenonderkomens verhuisde de kerstboom geleidelijk aan naar de particuliere huizen, als was het aarzelend en tegen de wil van de overheid en de Kerk, in het begin alleen in de steden.
Vooral hoge functionarissen, rijke burgers en later ook de adel vielen voor de 'verschijning van een versierde boom met waxinelichtjes, suikerwerk en appels', eerst in Duitsland en dan ook in de rest van Europa.
In 1816 bracht een prinses van Nassau de eerste kerstboom naar Wenen, andere koningskinderen brachten hem naar Rusland, Noorwegen en Denemarken; in 1820 zien we de eerste kerstbomen in de adellijke paleizen in Parijs en met prins Albert, de man van koningin Victoria, steekt de kerstboom in 1841 Het Kanaal over.
Een echt volksgebruik is hij echter nooit geweest; tot halverwege de 19de eeuw waren het vooral de rijken en de vorsten die onder de kerstboom zaten.

De kerstboom ontwikkelde zich pas laat tot het algemeen, in alle lagen van de bevolking doorgedrongen symbool voor het kerstfeest, en wel door een weinig vreedzame gebeurtenis: de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871.
Op kerstavond in de oorlogswinter lieten de overwegend aristocratische Duitse aanvoerders in veel lazaretten en kazernes kerstbomen plaatsen om ook het voetvolk feestelijk te stemmen, en zo, door een order van hogerhand, leerden ook de lagere klassen de kerstboom kennen.
De oorlogsomstandigheden, heimwee, verlangen naar vrede, trots en Duits chauvinimse zorgen ervoor dat de terugkerende soldaten deze kerstbomen voortaan ook in de arbeiders- en boerenwoningen oprichtten.

Niet al het metaal is zwaarder dan water:

De metalen lithium (0,53 g/cm3), kalium (0,86 g/cm3) en natrium (0,97 g/cm3) zijn lichter dan water.
Als ze niet met water zouden reageren (lithium wordt lithiumhydroxide, kalium wordt kaliumhydroxide en natrium wordt natriumhydroxide), zouden ze op het water kunnen drijven.

Bron: Charles E. Mortimer, ‘Chemie’, 1996

Milieuvervuiling is niet het gevolg van de moderne industrialisering:

Op de bodem van Zweedse meren en diep in het ijs van Groenland vindt men ook nu nog loodsporen die bij de smeltprocessen in de oudheid, zoals bijvoorbeeld in Griekenland en Rome bij de productie van zilveren munten werden toegepast, zijn vrijgekomen.
‘Een hoogtepunt bereikte de milieuvervuiling in de oudheid ongeveer 2000 jaar geleden, toen het Romeinse Rijk op zijn grootst was. In totaal is de uit de oudheid afkomstige loodvervuiling minstens zo groot als de vervuiling die door het industriële tijdperk werd veroorzaakt.’

Bron: ‘Das Grosse Hör-Zu Buch der Erfindungen’, 1987

Mickey Mouse is niet een schepping van Walt Disney:

De als schepper van Mickey Mouse geëerde Walt Disney is in alle opzichten de peetvader van de beroemde muis.
Hij heeft hem op zijn weg begeleid en het pad voor hem geëffend – maar hij heeft hem niet uitgevonden.
Mickey Mouse ontstond in 1927, toen Walt Disney het tekenen en ontwerpen allang aan zijn medewerkers had overgelaten.
Zelf hield hij zich vooral met de verkoop en productie bezig.
De eerste Mickey Mouse werd getekend door Disneys stertekenaar Ub Iwerks, zijn naam was verzonnen door Disneys echtgenote Lilian (Disney had zelf aan ‘Mortimer’ gedacht).

Alleen het basisidee voor deze nieuwe figuur kwam van Walt Disney zelf, nadat hij het gebruiksrecht op zijn tot dan toe succesvolste figuur ‘Oswald the Lucky Rabbit’ was kwijtgeraakt.
‘Mickey moest voor alles een eenvoudig figuurtje zijn,’ verklaarde Disney later.
‘Aangezien wij iedere twee weken 200 meter film moesten afleveren, konden we ons niet met een gecompliceerd figuur gaan bezighouden. De kop bestond uit een kruis, met een ovaal voor de snuit. De oren waren ook kruisen, zodat ze altijd op dezelfde manier getekend konden worden. (…) De benen leken op pijpen. (…) Mickey moest eruitzien als een jongen met de schoenen van z’n vader aan.’
De slimme muis was aanvankelijk slechts bedoeld als vervanging van het geluk hebbende konijntje (waarvan hij overigens verdacht veel weg had).
Dat hij uiteindelijk zijn voorbeeld naar de kroon zou steken, had Walt Disney waarschijnlijk noch kunnen bevroeden noch zo gepland.

Bron: Christopher Finch, ‘Walt Disney. Van Mickey Mouse tot Disneyland’, 1975

Tot zover; later meer, onder andere:

Motorrijders zijn niet de grootste brokkenpiloten.
Planten kunnen spreken.
19de eeuwse astronomen dachten helemaal niet dat er op Mars kunstmatige kanalen waren.
Marylin Monroe was eigenlijk een brunette.
Katten zijn niet bang voor water.
Een steek van een horzel is niet zeer gevaarlijk.
Het scheiden van huisvuil is geen laat-20ste-eeuwse verworvenheid.
Geheimraad heeft niets te maken met geheimzinnigheid.
Geluidsgolven planten zicht niet in vaste materie beter voort dan in de lucht.
En opiniepeilingen geven onze mening niet weer.
Goed getrainde mensen zweten niet minder dan minder goed getrainde mensen.
Zweet stinkt niet.
De zakdoek is niet uitgevonden om je neus in te snuiten.
Jezus is niet in Bethlehem geboren.
Beton is geen moderne uitvinding.
Bevers eten geen vis.
Bevers kunnen ook niet gericht bomen vellen.
In alcoholvrij bier zit nog steeds alcohol.
Bijen gaan niet dood nadat ze gestoken hebben.
Blinde mensen horen niet beter.
Bloed is niet rood.
Vrouwen vinden het niet leuk om bloemen te krijgen.
Duitsland heeft geen volkslied.
Warm water bevriest sneller dan koud water.
Windenergie biedt geen reëel alternatief voor energie uit kolen of kernfusie.
Een aardse dag telt niet altijd 24 uur.

Wie weet er nog meer?

* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33740978
Mooie op
Ging wel beetje denken aan TRU... kijk het even aan en laat hem nog even hier.
Zit er beetje tussen in denk ik (ben geen onwijze kenner van tru )
pi_33741050
Interessant
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:11:40 #4
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33741076
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:08 schreef Godlike02 het volgende:
Mooie op
Ging wel beetje denken aan TRU... kijk het even aan en laat hem nog even hier.
Zit er beetje tussen in denk ik (ben geen onwijze kenner van tru )
Uhm, hier is niks paranormaals aan.
Dit zijn gewoon weetjes.

Ik was er nog een paar vergeten:

Champange is geen franse uitvinding:

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog verboden de Fransen de Duitsers om het woord champagne te gebruiken voor hun producten (het Verdrag van Versailles bevat een speciale paragraaf waarin het de Duitse wijnboeren verboden wordt om hun sekt als champagne op de markt te brengen), maar dit betekent geenszins dat de Fransen ook de uitvinding van deze mousserende wijn op hun naam mogen zetten.
Vermoedelijk gaat de uitvinding van de champagne terug op bevindingen van Engelse wijnhandelaren, die in de 17de eeuw merkten dat de wijn die ze uit de Champagne in voerden in de flessen een tweede gistingsproces doormaakte (dit had te maken met de speciale kurken die men in Engeland gebruikte).
Door dit langere gistingsproces onstond koolzuur, dat ervoor zorgde dat de wijn ging mousseren.
De klanten van deze Engelse wijnhandelaren waren zeer enthousiast over de schuimende wijn en zo kwam het dat de wijnhandeleren deze methode systematisch gingen gebruiken en verfijnen.

Het is heel goed mogelijk dat Franse wijnmakers onafhankelijk van de bevindingen van de Engelse wijnmakers op hetzelfde idee zijn gekomen.
Het is echter wel zeker dat de champagne niet is uitgevonden door wijnboeren uit de Champagnestreek en ook niet door de legendarische procurator van de abdij Hautvilliers, Dom Pérignon, die daar van 1668 tot 1715 werkte en in Frankrijk wordgt beschouwd als de uitvinder van de champagne (deze misvatting gaat terug op een aantoonbaar vervalste oorkonde uit het jaar 1880).

Mount Everest is niet de hoogste berg:

Van de zeespiegel af gemeten steekt de Mount Everest 8848 meter de hoogte in; dat is het wereldrecord.
Maar waarom zou je de hoogte van een berg afmeten aan zo'n grillig ijkpunt als de zeespiegel?
Die schommelt in de loop van miljoenen jaren immers honderden meters.
Zelfs op één specifiek tijdstip kent de zeespiegel nog altijd bulten en dellen tot zo'n 100 meter hoog of diep.

Meet men de hoogte van bergen echter vanuit een vast punt, bijvoorbeeld het middelpunt van de aarde, dan is de Chimborazo in de Zuid-Amerikaanse Andes de hoogste berg ter wereld.
De aarde is namelijk gaan volmaakte bol, maar is afgeplat aan de polen en dijt uit aan de evenaar.
Aan de polen bedraagt de afstand naar het middelpunt der aarde 21 kilometer minder dan aan de evenaar.
Dat betekent dat bergen dicht bij de evenaar in het voordeel zijn.
De Chimborazo ligt slechts 6267 meter boven de zeespiegel, maar ligt ook minder dan 200 kilometer van de evenaar af en daarmee 2500 meter verder van het middelpunt der aarde dan de Mount Everest, die tussen de 29ste en 30ste noordelijke breedtegraad in ligt.

Bij andere criteria wordt de rangorde weer anders.
Definieert men de hoogte van een berg als het verschil tussen de top en het omliggende land, dan wint de Mouna Loa op Hawaii.
Deze torent meer dan 9000 meter boven de omringende zeebodem.
En als men de grootte van een berg niet aan de hoogte, maar aan de massa afmeet, dan win de Kilimanjaro in Afrika: de meer dan 10.000 kubieke kilometer steen en aarde van deze berg wordt nergens ter wereld geëvenaard.

De Olympische Spelen waren vroeger niet sportief:

De olympiërs van de oudheid waren noch onbetaalde, noch bijzonder sportieve lieden.
Zo was het zogeheten pancratium, een worstel- en vuistkamp, alles behalve bijten toegestaan- ook trappen onder de gordel.

"Polydeukes sloeg hem met een linkse zo hard op zijn mond dan zijn tanden ervan rinkelden, en nu, erop los beukend, verwoestte hij het gelaat van de ander, voordat hij zijn wangen aan alle kanten tot pulp sloeg."

Zo valt te lezen in J. Zahn's: 'Kulturgeschichte der Mensheit'.

"Men mocht ledematen ontwrichten of breken, ogen uitdrukken, wurgen, knie in de keel stoten, op de - met welke methode dan ok - naar de grond gewerkte tegenstander gaan zitten, de aldus weerloze man onbarmhartig in het gezicht slaan, op hem in trappen.
Wie aan free fight deelnam, moest er rekening mee houden zwaar gewond te raken of naar de goden gezonden te worden..."

Zulke dingen zijn volgens betrouwbare bronnen ook daadwereklijk vaak voorgekomen.
Eén held sloeg bijvoorbeeld "zo wild met gestrekte vingers en lange vingernagels op zijn tegenstander in, dat diens ingewanden eruit gerukt werden..."

De Titanic is niet gezonken door een lang gat in de romp:

Vele tientallen jaren is men er van uitgegaan dat een ijsberg de scheepromp langszij voor een derde had opengereten.
Sonaropnamen van het enkele meters onder de oceaanbodem begraven deel van het schip tonen echter aan dat de romp slechts zeer geringe schade heeft opgelopen; er zijn in totaal slechts zes, ongeveer 15 centimeter brede scheuren te zien, met elkaar 1 vierkante meter doorsnee, nauwelijks zo groot als een bureaublad.

Dat deze geringe schade zulke catastrofale gevolgen had, kwam door de verdeling: ze bevonden zich boven zes van de voorste afdelingen van het schip: daar hadden de vele schotten weinig nut; bovendien bevonden ze zich diep onder het wateroppervlak, het ijsloude water (-2 graden Celsius) spoot als uit hogedrukleidingen het binnenste van het schip in, binnen een uur waren vier afdelingen volgelopen, anderhalf uur na de botsing klotste er meer dan 30.000 ton water in het voorste deel van het schip.
Ook de theorie dat de hoogte van de schotten in de Titanic de ondergang had veroorzaakt, klopte niet (de schotten, die de totaal zestien afdelingen van de Titanic van elkaar scheidden, reikten van de kiel tot twee derde van de romphoogte).
Toen het schip ging hellen, luidt deze theorie, kon het water uit de volgelopen voorste helft in de volgende achterste helft overlopen, tot de kritische grens werd overschreden en het schip verging.
Met schotten over de volle hoogte zou het schip zijn blijven drijven.

Ook deze theorie is door de sonaropnamen weerlegd: de vijf door de onafhankelijkke kleine scheuren volgelopen afdelingen hadden het voorste deel van het schip altijd onder water getrokken, dan hadden ook volledige schotten geen effect gehad, het water zou via het dek ook in de onbeschadigde afdelingen zijn doorgedrongen - volledige schotten hadden de ondergang misschien wat vertraagd, maar niet verhinderd.

De ramp met de Titanic was ook niet de grootste scheepsramp tot nu toe.
De in slachtoffers gemeten grootste scheepsramp die ooit heeft plaatsgevonden, was de geallieerde aanval op de Wilhelm Gustloff op 31 januari 1945.
Het met vluchtende burgers gevulde stoomschip trok meer dan 6000 mensen met zich mee de diepte in, grotendeels vrouwen en kinderen, viermaal zoveel als de Titanic.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:12:49 #5
109065 sungaMsunitraM
Fancybox is not a function
pi_33741110
Onbeschaamde tvp
Op donderdag 28 augustus 2008 14:34 schreef Breathtaking het volgende:
:9~
pi_33741194
Goed topic
Power perceived is power achieved.
pi_33741254
Leuke topic. Hoort volgens mij niet thuis in TRU, dan eerder in WFL.
pi_33741295
Nasi Goreng is geen Indisch gerecht maar een Nederlandse uitvinding .
JOHNNY HEITINGA
pi_33741455
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:16 schreef rutger05 het volgende:
Leuke topic. Hoort volgens mij niet thuis in TRU, dan eerder in WFL.
I Stand corrected!
Dus iedereen have fun! ik lurk aandachtig mee
pi_33741489
wat probeer je hiermee te bereiken?

patsen met wat je allemaal weet?
Immers!
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:22:05 #12
118586 KeessieK
Timmerdude.. :)
pi_33741499
tvptje dan maar..
pi_33741502
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:17 schreef Camplo het volgende:
Nasi Goreng is geen Indisch gerecht maar een Nederlandse uitvinding .
Nee hoor Bron Wel NLdse invloeden maar zeker wel Indisch .
ijs_beer fan!
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:25:37 #14
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33741648
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:21 schreef Nierskneuter_ het volgende:
wat probeer je hiermee te bereiken?

patsen met wat je allemaal weet?
Uiteraard

Nee, zo help je misverstanden de wereld uit.
Iedereen kan hier gewoon posten natuurlijk (zorg wel voor goede uitleg en het liefst met bron).

Overigens hoort dit gewoon hier in GC, aangezien het over alle onderwerpen van Fok gaat; niet specifiek wetenschappelijk.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33741677
thx, deeltje 21 ging al behoorlijk offtopic.
pi_33741684
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:21 schreef Godlike02 het volgende:

[..]

I Stand corrected!
Dus iedereen have fun! ik lurk aandachtig mee
Wat een slechte tvp
Power perceived is power achieved.
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:27:41 #17
53267 TC03
Catch you on the flipside
pi_33741728
Goed topic. Mooie OP.
Ten percent faster with a sturdier frame
  donderdag 5 januari 2006 @ 20:29:05 #18
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33741792
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:26 schreef Modwire het volgende:

[..]

Wat een slechte tvp
Ach, hij moet nog inkomen.

Wikipedia als bron aandragen heeft vaak geen zin, aangezien de misverstanden daar juist staan - vaak ook in schoolboeken of zelfs verder goede encyclopedieën.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33741800
Leuke wetenswaardigheden
pi_33741848
Leuk topic, keep 'm coming
Heads I win, tails you lose
Out of my way, I'm coming through
pi_33742472
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:22 schreef NanKing het volgende:

[..]

Nee hoor Bron Wel NLdse invloeden maar zeker wel Indisch .
Wikipedia is niet wetenschappelijk betrouwbaar. Vraag het aan een willekeurige kok.
Uitvinding is Nederlands.
JOHNNY HEITINGA
pi_33742777


ik wil deze weten: Planten kunnen spreken.
I'm not just a guy with a big dick.. I'm an artist!
pi_33742876
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:53 schreef infra-roodborstje het volgende:
[afbeelding]

ik wil deze weten: Planten kunnen spreken.
Jouw naam is geniaal
Power perceived is power achieved.
pi_33743111
nog een uitermate slechte tvp
Holy-Gosh-Golly-Gee-Willickers-Zippity-Doo, Batman!
[Centraal] Icons klaar terwijl u wacht! #56
pi_33743288
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:46 schreef Camplo het volgende:

[..]

Wikipedia is niet wetenschappelijk betrouwbaar. Vraag het aan een willekeurige kok.
Uitvinding is Nederlands.
Ik vroeg het net aan mijn vriendin. Haar vader is zelf chefkok geweest(en is zelf Chinees), en zij heeft 5 jaar in zijn restaurant geweest en zij, zei ook dat het Indisch is.
ijs_beer fan!
  donderdag 5 januari 2006 @ 21:07:16 #26
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33743298
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:53 schreef infra-roodborstje het volgende:
[afbeelding]

ik wil deze weten: Planten kunnen spreken.
Duurt even, ik plaats er een paar tegelijk
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 21:00 schreef 2609 het volgende:
2609 is geen kloon:

Ook al word het wel beweerd het is niet zo want er zijn geen andere accounts die de user achter 2609 ook gebruikt
Leuk, maar dat is niet de bedoeling.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33743360
Requestjes:
Bijen gaan niet dood nadat ze gestoken hebben.
Blinde mensen horen niet beter.
Bloed is niet rood.

Deze drie lijken mij het interessantst. Mijn eerste gokken als antwoord er op;
Bijen gaan niet dood nadat ze gestoken hebben.-> Pas later?
Blinde mensen horen niet beter.->Maar kunnen zich beter focussen opgeluid (dus niet fysiek beter horen)
Bloed is niet rood. ->Maar helder en het kleurt het door zuurstof rood?
Bertje en Henk
pi_33743461
Mooie OP, props .
  donderdag 5 januari 2006 @ 21:13:25 #29
53267 TC03
Catch you on the flipside
pi_33743539
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 21:08 schreef Shedfire het volgende:
Bloed is niet rood. ->Maar helder en het kleurt het door zuurstof rood?
Rode bloedcellen zijn toch echt rood. De kleur wordt veroorzaakt door het eiwit hemoglobine, wat verantwoordelijk is voor de transport van zuurstof. Maar dat hoort toch echt gewoon bij 'het bloed'.
Ten percent faster with a sturdier frame
pi_33744101
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 21:07 schreef NanKing het volgende:

[..]

Ik vroeg het net aan mijn vriendin. Haar vader is zelf chefkok geweest(en is zelf Chinees), en zij heeft 5 jaar in zijn restaurant geweest en zij, zei ook dat het Indisch is.
Ik kan je helaas geen gelijk geven.
Nasi Goreng is een uitvinding van de Koninklijke Marine > goede kennis is marinehistoricus
Het misverstand is ook te verklaren, het zijn veelal Chinezen die nasi goreng aan de man hebben gebracht. Aan deze Chinezen werd ook gewoon gezegd dat het Indisch is, omdat deze het hebben overgenomen van de Indiers, die het verkochten omdat Nederlanders dachten dat het Indisch was.
Ik steek je moeder in de fik!
  donderdag 5 januari 2006 @ 21:29:43 #31
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33744228
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 21:08 schreef Shedfire het volgende:
Requestjes:
Bijen gaan niet dood nadat ze gestoken hebben.
Blinde mensen horen niet beter.
Bloed is niet rood.

Deze drie lijken mij het interessantst. Mijn eerste gokken als antwoord er op;
Bijen gaan niet dood nadat ze gestoken hebben.-> Pas later?
Blinde mensen horen niet beter.->Maar kunnen zich beter focussen opgeluid (dus niet fysiek beter horen)
Bloed is niet rood. ->Maar helder en het kleurt het door zuurstof rood?



Planten kunnen spreken:

Planten kunnen niet zien of horen.
Toch kunnen ze signalen afgeven die door planten verderop begrepen kunnen worden.
Veel planten verspreiden bijvoorbeeld vluchtige stoffen zoals alcohol of stikstofoxide om andere planten te waarschuwen.
De onder de wind liggende ontvangers van zo’n boodschap reageren daar chemisch op.
Een voorbeeld: zodra antilopen of giraffen aan bepaalde Afrikaanse acaciasoorten beginnen te knabbelen, scheiden deze een waarschuwingsgas uit dat met de wind meedrijft en andere acacia’s waarschuwt tegen deze belagers.
De gewaarschuwde planten produceren dan binnen een paar minuten grote hoeveelheden van het voor antilopen en giraffen zeer giftige tannine in hun bladeren.
Als de dieren dan toch aan de bladeren knabbelen, sterven ze binnen enkele dagen aan acute leverinsufficiëntie.
Ook andere planten staan via dergelijke chemische kanalen met elkaar in contact.
Een overrijpe appel steekt andere appels aan, rijpe tomaten vertellen elkaar dat het tijd wordt, en als in de herfst alle bomen in een loofbos gelijktijdig hun blad laten vallen, is ook dat geen toeval: de bomen hebben dat in de ware zin des woords met elkaar afgesproken.

Bron: J.M. Pelt, ‘Les langages secrets de la nature’, 1996

Bijen gaan niet dood nadat ze gestoken hebben:

Normaal gesproken gaan ze niet dood.
Als bijen steken, dan steken ze meestal andere insecten of dieren die net als insecten een chitinepantser hebben.
De bijen kunnen hun angel ondanks de weerhaken zonder problemen uit dit pantser terugtrekken.
Alleen in mensenhuid blijft de angel vaak vastzitten.
De wond die ontstaat als de bij zijn angel verliest, is vaak zo ernstig dat het dier het loodje legt.

Blinde mensen horen niet beter:

Blinde mensen horen niet beter en niet slechter dan andere mensen en ook het spectrum van geluidssterkten en frequenties dat zij kunnen waarnemen, verschilt niet van dat van mensen die wel over hun gezichtsvermogen beschikken.
Dat er veel blinde pianostemmers zijn komt onder meer doordat het gehoor van blinde mensen beter geoefend is.
Maar ook het feit dat het beroep van pianostemmer prima uit te voeren is zonder ogen speelt een rol – de snaren kunnen op de tast worden gevonden.
Er werken ook veel blinden in telefooncentrales, waar eveneens een deel van de werkzaamheden op de tast kan worden gedaan.

Bloed is niet rood:

Het bloed dat door onze aderen naar ons hart wordt gepompt, is paars, bijna blauw van kleur.
Op het moment dat wij ons verwonden en het bloed buiten de ader vloeit, wordt het door het contact met zuurstof meteen rood.
Bij sommige diersoorten is het bloed groen (de borstelworm), wit (sprinkhaan) en bij sommige soorten zee-egels is het oranje.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33744326
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 21:07 schreef NanKing het volgende:

[..]

Ik vroeg het net aan mijn vriendin. Haar vader is zelf chefkok geweest(en is zelf Chinees), en zij heeft 5 jaar in zijn restaurant geweest en zij, zei ook dat het Indisch is.
Hmmz moet ik ff de Quest gaan mailen. Daar stond dat eens in namelijk. Liegen ze verliest het ze geloofwaardigheid . Ik verdedig nooit een stelling assik twijfel namelijk
JOHNNY HEITINGA
pi_33744366
Maar Quarks: Hoe weet je dat almaal?
  donderdag 5 januari 2006 @ 21:37:48 #34
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33744568
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 21:33 schreef Fokkedop het volgende:
Maar Quarks: Hoe weet je dat almaal?
Lezen mijn vriend.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33745766
Nou ik ben weer een stuk wijzer geworden!
Ga zo door....
  donderdag 5 januari 2006 @ 22:23:19 #36
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33746542
Grijs haar bestaat niet:

Er is geen persoon op deze aardbol met grijs haar.
Grijs haar bestaat niet, er zijn mensen met bruin, blond, rood, zwarten en ook wit haar – maar grijs haar, nee.
De zogenaamde grijze haren líjken alleen grijs doordat ze worden afgewisseld door haren die hun kleur nog niet hebben verloren.
Dat het haar grijs lijkt, is dus optisch bedrog.
Van een afstand lijkt het haar grijs, maar als je het eens van heel dichtbij bekijkt, dan zul je geen grijze haren kunnen ontdekken.

Bron: ‘Graue Haare gibt’s nicht’, Ruhr-Nachrichten, 1996

Een zaak waar ‘haken en ogen’ aan zitten, daar is juist niets mee aan de hand:

Een zaak waar haken en ogen aan zitten is, in tegendeel tot wat vaak gedacht wordt, een zeer geslaagde zaak.
Voordat knopen werden uitgevonden (en dat is nog geen duizend jaar geleden) werden mantels met behulp van haken en ogen dichtgedaan.
Een goed dat haken en ogen bevatte was dus iets wat alles heeft wat het moet hebben, waarin alles goed met elkaar in overeenstemming is.

De haring is geen zoutwatervis:

Van de ongeveer 160 soorten haring die er tegenwoordig rondzwemmen, leveen er ook enkele in zoet water, zoals de elft, die zich een deel van het jaar terugtrekt in de bovenloop van rivieren.

Bron: W. Eigener ‘Grosses Farbiges Tirelexicon’, 1982

De Himalaya is niet een en al ijs en sneeuw:

Het grootste deel van de Himalaya is kurkdroog.
Er heerst een woestijnklimaat en de temperaturen kunnen er ’s zomers oplopen tot rond de 30 graden celsius.

Bron: Encarta

De houtworm is geen worm:

De houtworm (Anobium pertinax) is een kever.
Zijn larven, die berucht zijn wegens de gangen die ze graven in houtwerk, lijken wel op wormpjes.

De meeste joden wonen niet in Israël:

Van de ongeveer 16 miljoen joden die er op aarde leven, wonen er 6 miljoen in de VS en slechts 4 miljoen in Isräel.

Azijn verdunt het bloed niet:

Deze bewering kan uit de mond van menig grootmoeder worden opgetekend.
In werkelijkheid heeft een overmatige consumptie van azijn geen enkele invloed op de samenstelling van het bloed of het functioneren van de organen.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33750771
Wat een geweldig topic. Je hebt mijn lof Quarks
Een wijs man doorziet de valsheid van wat de algemene domheid bewondert.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 00:23:46 #38
38530 Shedfire
Zwaar Metaal
pi_33751342
@Quarks, over die kleur van het bloed: heb jij daar ook een bron voor?
Niet dat ik je niet geloofd, maar ik heb het wel eens met vrienden er over gehad en toen wilden ze mij niet geloven en ik kon het ook niet bewijzen (behalve dan kijk naar je aderen onder je huid, die zien er blauw uit), dus vandaar.
Bertje en Henk
  vrijdag 6 januari 2006 @ 01:02:00 #39
78498 classpc
I don't like change
pi_33752411
Mooi om te weten
Op zoek naar een nieuwe printer? Kies voor een Brother laser printer. Uiterst betrouwbaar en economisch!
pi_33755443
Leuk.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 09:15:21 #41
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_33756080
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 00:23 schreef Shedfire het volgende:
@Quarks, over die kleur van het bloed: heb jij daar ook een bron voor?
Niet dat ik je niet geloofd, maar ik heb het wel eens met vrienden er over gehad en toen wilden ze mij niet geloven en ik kon het ook niet bewijzen (behalve dan kijk naar je aderen onder je huid, die zien er blauw uit), dus vandaar.
Ik wil ook wel een bron zien. Want hoe zit het dan met het bloed wat voor testen afgenomen wordt? Ik dacht dat de buisjes vacuum zijn, om de afname te bespoedigen. Dan is er dus geen contact met de buitenwereld, voor zover ik weet?
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
pi_33757370
Ik TVP lekker mee
wie het kleine niet eert is ambitieus
  vrijdag 6 januari 2006 @ 11:30:06 #43
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33759195
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 09:15 schreef GreatWhiteSilence het volgende:

[..]

Ik wil ook wel een bron zien. Want hoe zit het dan met het bloed wat voor testen afgenomen wordt? Ik dacht dat de buisjes vacuum zijn, om de afname te bespoedigen. Dan is er dus geen contact met de buitenwereld, voor zover ik weet?
quote:
In humans and other hemoglobin-using creatures, oxygenated blood is a bright red in color. Deoxygenated blood is a darker shade of red, which can be seen during blood donation and when venous blood samples are taken. However, due to an optical effect caused by the way in which light penetrates through the skin, veins typically appear blue in color. This has led to a common misconception that before venous blood is exposed to air it is blue.
http://www.people.virginia.edu/~rjh9u/blueblud.html

Dit is gewoon algemeen bekend in de medische wereld.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  vrijdag 6 januari 2006 @ 11:57:03 #44
88849 Extend
Nee vast niet...
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:00:45 #45
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_33760153
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 11:30 schreef Quarks het volgende:

[..]


[..]

http://www.people.virginia.edu/~rjh9u/blueblud.html

Dit is gewoon algemeen bekend in de medische wereld.
Ik lees er toch echt dat bloed donkerrood is of wat lichter van kleur als het zuurstofrijk is. Niet paars of blauw. En ik doneer vaak bloed en in mijn ogen is het bloed dan toch echt donkerrood...

Maar ja, mijn vriend en ik zitten nog steeds te kibbelen of de nagellak die ik heb blauw of groen is, dus meningen over kleur kunnen verschillen.
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:15:12 #46
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33760642
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:00 schreef GreatWhiteSilence het volgende:

[..]

Ik lees er toch echt dat bloed donkerrood is of wat lichter van kleur als het zuurstofrijk is. Niet paars of blauw. En ik doneer vaak bloed en in mijn ogen is het bloed dan toch echt donkerrood...

Maar ja, mijn vriend en ik zitten nog steeds te kibbelen of de nagellak die ik heb blauw of groen is, dus meningen over kleur kunnen verschillen.
Als je bloed doneert komt er ook zuurstof bij, misschien niet zoveel waardoor het donkerrood blijft.

Zonder zuurstof ziet het er dus zo uit:

* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33761025
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:15 schreef Quarks het volgende:

[..]

Als je bloed doneert komt er ook zuurstof bij, misschien niet zoveel waardoor het donkerrood blijft.

Zonder zuurstof ziet het er dus zo uit:

afbeelding
Ja, maar er staat toch juist dat het een misverstand is.
quote:
This has led to a common misconception that before venous blood is exposed to air it is blue.
Dus het is een misverstand, dat voor blootstelling aan lucht, bloed in aderen blauw is.
pi_33761051
Alcohollvrij bier zit geen echt geen alcohol.
Alleen in malt-bier zit nog een klein beetje alcohol.

Dit weet ik omdat wij bij Albert Heijn voor de lunch absoluut geen producten met alcohol mogen nuttigen. Dan is malt-bier ook niet toegestaan... (het zijn blijkbaar toch twee verschillende dingen)
Wist je dat in Vruchtensap ook een klein beetje alcohol zit en je zat officieel ook niet mag meenemen voro de lunch?
Buy it, use it, break it, fix it,
Trash it, change it, mail - upgrade it,
Charge it, point it, zoom it, press it,
Snap it, work it, quick - erase it,
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:31:37 #49
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33761192
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:26 schreef Guilin het volgende:

[..]

Ja, maar er staat toch juist dat het een misverstand is.
[..]

Dus het is een misverstand, dat voor blootstelling aan lucht, bloed in aderen blauw is.
Er staat ook dat het paars is, bijna blauw van kleur.
Het misverstand is dat mensen denken dat bloed altijd de fel rode kleur heeft.
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:27 schreef Agiath het volgende:
Alcohollvrij bier zit geen echt geen alcohol.
Alleen in malt-bier zit nog een klein beetje alcohol.

Dit weet ik omdat wij bij Albert Heijn voor de lunch absoluut geen producten met alcohol mogen nuttigen. Dan is malt-bier ook niet toegestaan... (het zijn blijkbaar toch twee verschillende dingen)
Wist je dat in Vruchtensap ook een klein beetje alcohol zit en je zat officieel ook niet mag meenemen voro de lunch?
Alcoholvrij bier is niet geheel alcoholvrij: dergelijke bieren mogen tot 0,5 procent alcohol bevatten.
Bij de meeste bekende biermerken ligt het alcoholpercentage van alcoholvrij bier tussen 0,35 procent en 0,48 procent
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:32:33 #50
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_33761228
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:17 schreef Camplo het volgende:
Nasi Goreng is geen Indisch gerecht maar een Nederlandse uitvinding .
Volgens mij bedoel jij de rijsttafel.
Ik heb al een boek.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:33:17 #51
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_33761252
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:26 schreef Guilin het volgende:

[..]

Ja, maar er staat toch juist dat het een misverstand is.
[..]

Dus het is een misverstand, dat voor blootstelling aan lucht, bloed in aderen blauw is.
Precies, dus met dat stukje wat hij post, weerlegt hij deze eerder geposte bewering:
quote:
Bloed is niet rood:

Het bloed dat door onze aderen naar ons hart wordt gepompt, is paars, bijna blauw van kleur.
Op het moment dat wij ons verwonden en het bloed buiten de ader vloeit, wordt het door het contact met zuurstof meteen rood.
Bij sommige diersoorten is het bloed groen (de borstelworm), wit (sprinkhaan) en bij sommige soorten zee-egels is het oranje.
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:36:34 #52
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_33761364
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:31 schreef Quarks het volgende:

[..]

Er staat ook dat het paars is, bijna blauw van kleur.
Het misverstand is dat mensen denken dat bloed altijd de fel rode kleur heeft.
Ik ben het er niet mee eens dat het paars of bijna blauw is. Het is gewoon rood, kijk maar naar de bovenkant van de getoonde zak. En het mag dan niet fel rood zijn, het is gewoon rood.
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
  vrijdag 6 januari 2006 @ 12:52:12 #53
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33761884
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:36 schreef GreatWhiteSilence het volgende:

[..]

Ik ben het er niet mee eens dat het paars of bijna blauw is. Het is gewoon rood, kijk maar naar de bovenkant van de getoonde zak. En het mag dan niet fel rood zijn, het is gewoon rood.
De bovenkant is uitgesmeerd, aan de randen is het duiderlijk paars.

Ik zie niet in waarom dit ter discussie moet worden gesteld, het is gewoon een feit.
Vraag het anders maar aan je huisarts.

De grens tussen donkerrood en paars is (net als de grens tussen rood en oranje) vaak moeilijk te definiëren.
In mijn ogen is het paars, maar voor een ander is het donkerrood.
Het gaat erom dat het bloed wat door je aderen stroomt niet zo fel rood is als het bloed dat door een wond naar buiten komt.

Het bloed in dat zakje neigt al naar het blauwe.

* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33762667
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:31 schreef Quarks het volgende:

[..]

Er staat ook dat het paars is, bijna blauw van kleur.
Het misverstand is dat mensen denken dat bloed altijd de fel rode kleur heeft.
Dat staat er helemaal niet.
quote:
In humans and other hemoglobin-using creatures, oxygenated blood is a bright red in color. Deoxygenated blood is a darker shade of red, which can be seen during blood donation and when venous blood samples are taken. However, due to an optical effect caused by the way in which light penetrates through the skin, veins typically appear blue in color. This has led to a common misconception that before venous blood is exposed to air it is blue.
Het kan aan mij liggen, maar hier staat toch gewoon:

- In mensen en andere hemoglobine gebruikende wezens is bloed met zuurstof licht rood.
- Bloed zonder zuurstof is donker rood, wat dus bij bloed donatie en bloed monsters te zien is.
- Echter (en nu komt het), door een optisch effect, veroorzaakt door de manier waarop licht door je huid heen gaat, lijken aderen blauw van kleur.
- Dit (en nu komt wat ik eerder al zei) heeft geleid tot het misverstand dat bloed, voordat het aan zuustof wordt blootgesteld, er blauw uitziet. (Dus in werkelijkheid is het niet blauw, maar lijkt het blauw.)

Dat is wat ik lees in dat stukje, zie ik iets verkeerd dan.

En wat er hier ergens boven mij gezegd werd: daarmee weerleg je inderdaad je eerdere stelling dat bloed niet rood zou zijn, maar dat is volgens mij niet wat jij bedoelt, of wel?
  vrijdag 6 januari 2006 @ 13:17:43 #55
44494 Rio
Republikeinen; tsss...
pi_33762825
Blaat!
Ik heb al een boek.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 13:24:08 #56
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_33763082
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 12:52 schreef Quarks het volgende:

[..]

De bovenkant is uitgesmeerd, aan de randen is het duiderlijk paars.

Ik zie niet in waarom dit ter discussie moet worden gesteld, het is gewoon een feit.
Vraag het anders maar aan je huisarts.

De grens tussen donkerrood en paars is (net als de grens tussen rood en oranje) vaak moeilijk te definiëren.
In mijn ogen is het paars, maar voor een ander is het donkerrood.
Het gaat erom dat het bloed wat door je aderen stroomt niet zo fel rood is als het bloed dat door een wond naar buiten komt.

Het bloed in dat zakje neigt al naar het blauwe.

[afbeelding]
Eerst is de kleur een feit en dan een mening...?

En het kan mij niet schelen of mensen denken dat bloed maar één kleur heeft, daar had ik het namelijk helemaal niet over. De discussie ging over de kleur van het zuurstofarme bloed, niet over de kleur van het zuurstofrijke bloed of over een vergelijking tussen die twee...
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
  vrijdag 6 januari 2006 @ 13:51:10 #57
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33764120
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 13:13 schreef Guilin het volgende:

[..]

Dat staat er helemaal niet.
[..]

Het kan aan mij liggen, maar hier staat toch gewoon:

- In mensen en andere hemoglobine gebruikende wezens is bloed met zuurstof licht rood.
- Bloed zonder zuurstof is donker rood, wat dus bij bloed donatie en bloed monsters te zien is.
- Echter (en nu komt het), door een optisch effect, veroorzaakt door de manier waarop licht door je huid heen gaat, lijken aderen blauw van kleur.
- Dit (en nu komt wat ik eerder al zei) heeft geleid tot het misverstand dat bloed, voordat het aan zuustof wordt blootgesteld, er blauw uitziet. (Dus in werkelijkheid is het niet blauw, maar lijkt het blauw.)

Dat is wat ik lees in dat stukje, zie ik iets verkeerd dan.

En wat er hier ergens boven mij gezegd werd: daarmee weerleg je inderdaad je eerdere stelling dat bloed niet rood zou zijn, maar dat is volgens mij niet wat jij bedoelt, of wel?
Je hebt wel gelijk, ik had niet goed gelezen.
Het engels stukje gaat over een ander misverstand dan wat ik in het begin aankaarte.
Bloed in de aderen is dus niet blauw, dat wordt veroorzaakt door optisch bedrog, maar het is wel donkerder van kleur dan bloed dat in contact is geweest met zuurstof.

Ik heb het nog eens verder opgezocht maar jullie hebben wel gelijk.
Zuurstofrijk bloed is fel rood en zuurstofarm bloed donkerrood/paars (en dus niet paars/blauw).

In mijn ogen is dat bloed paars.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33764219
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 13:51 schreef Quarks het volgende:

[..]

Je hebt wel gelijk, ik had niet goed gelezen.
Het engels stukje gaat over een ander misverstand dan wat ik in het begin aankaarte.
Bloed in de aderen is dus niet blauw, dat wordt veroorzaakt door optisch bedrog, maar het is wel donkerder van kleur dan bloed dat in contact is geweest met zuurstof.

Ik heb het nog eens verder opgezocht maar jullie hebben wel gelijk.
Zuurstofrijk bloed is fel rood en zuurstofarm bloed donkerrood/paars (en dus niet paars/blauw).

In mijn ogen is dat bloed paars.
Ok goed, dat is dus een mening.

Overigens was dat allemaal niet persoonlijk bedoeld hoor. Ik vind een aantal van je misverstanden in je OP zeer interessant.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 15:59:20 #59
111575 lubje25
lubjes' stash do not nick
pi_33768839
Goed bezig Quark. Zijn leuke dingen om te weten, alhoewel ik er al een aantal wist staan er ook dingen tussen die ik nog niet wist. Dus ga lekker door, als ik er zelf een paar heb dan post ik ze hier ook
Donder op man, ik pak gewoon mijn klomp
  vrijdag 6 januari 2006 @ 15:59:53 #60
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33768865
Motorrijders zijn niet de grootste brokkenpiloten:

“Motorrijders zijn duidelijk beter dan hun reputatie,” aldus de ‘Süddeutsche Zeitung.’
“Volgens een studie van het Bureau Motorrijtuigentechniek van de Vereniging van Schadeverzekeraars wordt slechts een derde van alle ongevallen tussen motoren en personenauto’s veroorzaakt door motorrijders.”
Het vooroordeel dat motorrijders onvoorzichtig rijden heeft wellicht te maken met de verhoudingsgewijs grotere kans op letsel.
Slechts 40 procent van de bij dergelijke ongevallen betrokken automobilisten loop lichamelijk letsel op, terwijl de vaker onschuldige motorrijders bijna altijd verwond raken.
Motorrijders lopen een risico van 98 procent op letsel bij een ongeval.
Het grootste gevaar lopen ze bij afslagen en kruisingen – motorrijders worden daar zeer gemakkelijk over het hoofd gezien.

Katten zijn niet bang voor water:

Er zijn enkele katsoorten die zelfs graag zwemmen, maar de meeste gewone huis-tuin-en-keukenkatten zijn vaak veel minder bang voor water dan de meeste mensen denken; ze vinden het alleen heel onplezierig om door mensen in bad gedaan te worden.

19de-eeuwse astronomen dachten helemaal niet dat er op Mars kunstmatige kanalen waren:

Deze misvatting vond zijn oorsprong in een vertaalfout.
Toen de Italiaanse astronoom Angelo Secchi halverwege de 19e eeuw bepaalde sleuven of voren meende waar te nemen op Mars, had hij het over ‘canale’.
De juiste Engelse vertaling hiervoor zou ‘channel’ zijn geweest: een op natuurlijke wijze ontstane geul.
In plaats daarvan werd het woord met ‘canal’ vertaald en dat betekent een ‘kunstmatig gegraven kanaal’ – een term die menselijke ingrijpen verraadt.
Het misverstand werd vervolgens in andere talen overgenomen.
Al snel deden de wildste verhalen de ronde over intelligente Marsbewoners.
Deze zouden wegens een chronisch gebrek aan water een gigantisch stelsel van kanalen hebben gegraven om smeltwater van de polen op te vangen.
In werkelijkheid bestaan er helemaal geen kanalen op Mars – natuurlijke, noch kunstmatige.
De lijnen die de 19de-eeuwse astronomen op het oppervlak van de planeet waarnamen, zijn optisch bedrog, kleine oneffenheden op de grens van het destijds maximaal waarneembare, waaraan een volledig overtrokken betekenis werd toegekend.

Bron: Horst W. Köhler, ‘Der Mars’, 1978

Zweet stinkt niet:

Vers zweet stinkt niet.
Bacteriën zorgen pas voor de typische zweetlucht; omdat ze alleen bij hogere temperaturen gedijen, ontwikkelt een glas vers zweet in de koelkast geen enkele stank.

Bron: Werner Gehrig, ‘Handbuch der Zoologie’, 1990

Goed getrainde mensen zweten niet minder dan minder goed getrainde mensen:

Het is waar dat goed getrainde mensen, als ze zich lichamelijk inspannen, in het begin minder zweten – lichaam is aan belasting gewend, raakt niet zo snel verhit en heeft daarom ook minder behoefte aan zweet om af te koelen.
De algemene, door zweetverdamping bewerkstelligde warmteregeling van ons lichaam is echter genetisch bepaald en wordt niet beïnvloed door training.
Hoe warmer we worden, hoe meer we over het algemeen zweten, of we nu topsporters of slapjanussen zijn.

Bron: Werner Gehrig, ‘Handbuch der Zoologie’, 1990

De zakdoek is niet uitgevonden om je neus in te snuiten:

De zakdoek kwam in de 15de eeuw in de betere kringen in Italië in de mode en diende oorspronkelijk om de gebaren kracht bij te zetten.
Niemand zou het in zijn hoofd hebben gehaald in deze kostbaarheid zijn neus te snuiten.

Een aardse dag telt niet altijd 24 uur:

Vroeger waren de dagen korter: 900 miljoen jaar geleden duurden ze slechts 18 uur; toen stond de maan nog dichter bij de aarde en draaide de aarde zich in 18 in plaats van 24 uur eenmaal om haar as.

Eieren zijn niet altijd rond:

Er bestaan hoekige eieren.
De eieren van kathaaien bijvoorbeeld, zijn kubusvormig.

Cellen zijn niet altijd klein:

Cellen zijn de kleinste componenten van mensen, planten en dieren (de kleinste vermenigvuldigbare eenheden), eigenlijk de atomen van het leven.
Een volwassen mens bestaat uit ongeveer 10 biljoen cellen; een enkel exemplaar is inderdaad meestal niet met het blote oog te zien.
Er bestaan echter ook cellen van 1 meter lang, bijvoorbeeld lange zenuwcellen in het ruggenmerg van grote zoogdieren, of ronde cellen ter grootte van een tennisbal, zoals bijvoorbeeld het geel van een struisvogelei (over het algemeen bestaat het geel van een vogelei uit slecht één cel).

Bron: ‘DTV-Atlas zur biologie’, 1971

Bevers eten geen vis:

Bevers zijn rasechte vegetariërs, ze eten vlees noch vis.
Het hoofdbestanddeel van hun menu wordt gevormd door verse boombast en zacht hout, maar ze eten ook waterplanten, bessen en wortels (per jaar eet een volwassen bever ongeveer vier ton wortels).

Bron: Grzimek, ‘Het leven der dieren’, 1975

Bevers kunnen ook niet gericht bomen vellen:

Bomen die door bevers worden aangevreten kunnen werkelijk alle kanten op vallen.
Dat bomen die aan de waterkant groeien vaak in het water terechtkomen, heeft ermee te maken dat bomen aan de kant van het water meer takken ontwikkelen en dus aan die kant zwaarder zijn.
De veronderstelling dat bevers de valrichting van de bomen zo uitkienen dat ze niet met hun kroon in andere bomen blijven hangen, is evenmin waar.

Bron: Grzimek, ‘Het leven der dieren’, 1975

Warm water bevriest sneller dan koud water:

Als men bij vorst twee emmers water in de tuin zet, een met heet water (95 graden Celsius) en een met kouder (50 graden Celsius) water, zou de emmer met het heetste water als eerste bevriezen.
Het hetere water moet weliswaar een groter temperatuurverschil overbruggen voor het bij 0 graden Celsius bevriest, maar dit nadeel wordt door de bij het verdampen ontstane kou meer dan goedgemaakt; bovendien blijft er zo weinig water over dat uiteindelijk in de emmer met het heetste water het eerst ijs ontstaat.

Bron: G.S. Kell, ‘The Freezing of Hot and Cold Water’, American Journal of Physics, 1969
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33769260
TVP Coole shit, keep up the good work
Have fun...
  vrijdag 6 januari 2006 @ 17:00:20 #62
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33771185
De Akropolis in Athene is niet uniek:

Akropolis betekent in het Oudgrieks: ‘Hoogste stad’.
Daarmee werd een hooggelegen, versterkte burcht binnen de stadsmuren bedoeld.
In de steden van het oude Griekenland stonden er meerdere tientallen.
De Akropolis in Athene is alleen de bekendste.

Van alcohol krijg je het niet warm:

Al denk je dat het anders is wanneer je op een koude winteravond een warme grog hebt gedronken: alcohol verwarmt het lichaam niet.
Weliswaar ervaren we subjectief hoe zich vanuit de maag een gevoel van warmte door het hele lichaam verbreidt, maar objectief gezien maakt alcohol de bloedvaten aan het lichaamsoppervlak wijder, waardoor er meer bloed langs de buitenkant van het lichaam stroomt en afkoelt.
En daardoor daalt de lichaamstemperatuur.
Bij grote kou kan alcohol er zelfs de oorzaak van zijn dat men doodvriest.

Alcohol is niet te verdrijven door koffie te drinken:

Het heeft geen zin om na een paar biertjes nog snel even een kop koffie naar binnen te gieten alvorens in de auto te stappen om naar huis te gaan.
Koffie verlaagt het alcoholgehalte in het bloed niet, en evenmin verhoogt het de reactiesnelheid.
Het verdrijft misschien de vermoeidheid die optreedt na het drinken, maar het gevoel van nuchterheid dat daar het gevolg van is, is misleiden: de reflexen zijn nog steeds geremd en je vermogen om auto te rijden wordt er in het geheel niet beter van.

Bron: B. Kissin, ‘Interactions of Ethyl Alcohol and other Drugs’, 1974

De Ark van Noach strandde niet op de berg Ararat:

De Ark van Noach kwam volgens de bijbel niet op de berg Ararat te liggen, maar op de bergen van Ararat.
“Op de zeventiende dag van de zevende maand kwam de ark op de bergen van Ararat te liggen. Het water nam geleidelijk af tot de tiende maand; op de eerste dag van de tiende maand werden de toppen van de bergen zichtbaar” (Genesis 8:4-5).
Vandaar dat hij niet zo gemakkelijk is terug te vinden.

Iedereen mag aanhoudingen verrichten:

Niet alleen de politie, maar iedereen mag een verdachte aanhouden, dus van zijn of haar vrijheid beroven en voorlopig gevangennemen.
Een veiligheidsbeambte van een warenhuis die een winkeldief in de kraag grijpt, mag dat zelfs met gepast geweld doen.

Asterix en Obelix hielden hun broek niet op met riemen:

De bekende plaatjes van Asterix en Obelix in broek met broekriem zijn historisch niet correct: de oude Galliërs droegen geen riemen, maar bretels.

Bron: ‘Asterix trug keine Gürtel’, in: Westdeutsche Allgemeine Zeitung, 1995

Asterix en Obelix hadden ook geen vlechten:

In de tijd van de Romeinse bezetting smeerden de Galliërs hun haar in ‘met een soort hydrogel van kalkwater, waardoor het blonder en vetter werd, en daarna kamden ze het naar achteren’.
Geen vlechten dus.

Bron: ‘Asterix vermittelt Studenten die Historie, in: Mainzer Allgemeine Zeitung, 1995’
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
pi_33772030
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 15:59 schreef Quarks het volgende:
Katten zijn niet bang voor water:

Er zijn enkele katsoorten die zelfs graag zwemmen, maar de meeste gewone huis-tuin-en-keukenkatten zijn vaak veel minder bang voor water dan de meeste mensen denken; ze vinden het alleen heel onplezierig om door mensen in bad gedaan te worden.
De Bengaalse Tijger is de enige katachtige die vrijwillig het water in zou gaan.

Verder wist ik de meeste al, maar laat je daardoor ontmoedigen, ik denk dat dit alles voor de meeste Fok!kers compleet nieuw is allemaal.
Power perceived is power achieved.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:02:24 #64
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33773070
betweter

Je lijkt peter wel
  Redactie Frontpage vrijdag 6 januari 2006 @ 18:14:16 #65
83660 crew  Etcetera
*pffrrrwwwt*
pi_33773416
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:02 schreef Extend het volgende:
betweter

Je lijkt peter wel
quarks is dit topic begonnen op verzoek anders


verzoekje: moet je een matras nu wel of niet regelmatig omdraaien? dacht dat het onzin is, m'n schoonmoeder zegt dat het moet.
It's not just sex, it's love
It's two people connecting
With four other people
And aliens
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:31:12 #66
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33773879
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:14 schreef Etcetera het volgende:

[..]

quarks is dit topic begonnen op verzoek anders
Volgens mij was dat een reactie op Modwire.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:40:25 #67
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33774213
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:14 schreef Etcetera het volgende:

[..]

quarks is dit topic begonnen op verzoek anders


verzoekje: moet je een matras nu wel of niet regelmatig omdraaien? dacht dat het onzin is, m'n schoonmoeder zegt dat het moet.
Geeft ze ook een reden?
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:31 schreef Quarks het volgende:

[..]

Volgens mij was dat een reactie op Modwire.
Indd
pi_33774219
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:02 schreef Extend het volgende:
betweter

Je lijkt peter wel
Jij lijkt op Lex
Power perceived is power achieved.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:41:59 #69
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33774273
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:40 schreef Modwire het volgende:

[..]

Jij lijkt op Lex
Jij neukt lex
pi_33774293
Jij peter
Power perceived is power achieved.
  Redactie Frontpage vrijdag 6 januari 2006 @ 18:47:50 #71
83660 crew  Etcetera
*pffrrrwwwt*
pi_33774484
Mijn excuses aan Extend dan maar he

enne, een reden.... nee, zal 's vragen.

EDIT omdat de matras langer meegaat en het beter voor je lichaam is
It's not just sex, it's love
It's two people connecting
With four other people
And aliens
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:48:24 #72
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33774503
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:42 schreef Modwire het volgende:
Jij peter
you got me there
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:49:03 #73
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33774526
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:47 schreef Etcetera het volgende:
Mijn excuses aan Extend dan maar he

enne, een reden.... nee, zal 's vragen.
Dat zijn de dingen die ik respecteer!

Enne, lijkt me strak plan!
pi_33774556
Ik heb nog nooit mn matras omgedraaid.
Power perceived is power achieved.
  Redactie Frontpage vrijdag 6 januari 2006 @ 18:49:56 #75
83660 crew  Etcetera
*pffrrrwwwt*
pi_33774560
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:47 schreef Etcetera het volgende:


EDIT omdat de matras langer meegaat en het beter voor je lichaam is
dat dus
It's not just sex, it's love
It's two people connecting
With four other people
And aliens
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:50:49 #76
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33774591
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:49 schreef Etcetera het volgende:

[..]

dat dus
Ja maar waarom?
pi_33774606
Het matras bedoel je?
Power perceived is power achieved.
  Redactie Frontpage vrijdag 6 januari 2006 @ 18:52:46 #78
83660 crew  Etcetera
*pffrrrwwwt*
pi_33774674
het de een... het zal me een rotzorg zijn, matras is matras
It's not just sex, it's love
It's two people connecting
With four other people
And aliens
pi_33774741
Misverstanden over taal:

Fins is geen Scandinavische taal

Gezien de ligging van Finland zou je dat misschien zeggen, maar het is niet zo. Fins is een Finoegrische taal, onder andere verwant aan Hongaars, Estisch, Samisch (taal van de Lappen) en diverse talen in Rusland.

Fins lijkt niet op Hongaars
Fins en Hongaars zijn de grootste Finoegrische talen, maar de verwantschap gaat enkele duizenden jaar terug, waardoor de gelijkenis nu miniem is. Estisch (in Estland dus) lijkt wel erg op Fins.

En ik weet er nog wel een paar, maar heb geen zin om daar uitgebreide onderbouwing voor te geven:

De taal die het meest lijkt op het Latijn is niet Frans, Spaans, Italiaans of Portugees, maar Roemeens.
Een tweede taal leert men niet het eenvoudigst door zonder enige begeleiding te worden ondergedompeld in de omgeving waar die tweede taal gesproken wordt.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 18:57:15 #80
12913 GreatWhiteSilence
Bite me! (Not you, Annicka!)
pi_33774845
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 17:24 schreef Modwire het volgende:

[..]

De Bengaalse Tijger is de enige katachtige die vrijwillig het water in zou gaan.

Verder wist ik de meeste al, maar laat je daardoor ontmoedigen, ik denk dat dit alles voor de meeste Fok!kers compleet nieuw is allemaal.
Ik geloof dat de Turkse Vankat ook het water opzoekt, maar ik heb er nog nooit eentje gezien, dus ik kan het niet controleren...
Man, unlike the animals, has never learned that the sole purpose of life is to enjoy it. (Samuel Butler)
pi_33775769
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 18:54 schreef Black_Tulip het volgende:
Misverstanden over taal:

Fins is geen Scandinavische taal

Gezien de ligging van Finland zou je dat misschien zeggen, maar het is niet zo. Fins is een Finoegrische taal, onder andere verwant aan Hongaars, Estisch, Samisch (taal van de Lappen) en diverse talen in Rusland.

Fins lijkt niet op Hongaars
Fins en Hongaars zijn de grootste Finoegrische talen, maar de verwantschap gaat enkele duizenden jaar terug, waardoor de gelijkenis nu miniem is. Estisch (in Estland dus) lijkt wel erg op Fins.

En ik weet er nog wel een paar, maar heb geen zin om daar uitgebreide onderbouwing voor te geven:

De taal die het meest lijkt op het Latijn is niet Frans, Spaans, Italiaans of Portugees, maar Roemeens.
Een tweede taal leert men niet het eenvoudigst door zonder enige begeleiding te worden ondergedompeld in de omgeving waar die tweede taal gesproken wordt.
Maar wel het snelst?
Power perceived is power achieved.
pi_33776824
TVP. Goeie shit dit
Mon 'en!
pi_33779073
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 19:21 schreef Modwire het volgende:

[..]

Maar wel het snelst?
Ook niet.

Het gaat erom dat je input krijgt wat maar net boven je huidige niveau van die taal ligt zodat je ervan kan leren en iemand moet bereid zijn om je te corrigeren en te begeleiden op je pad. Als je volledig wordt ondergedompeld in een vreemde taal is het niveau vaak veel te moeilijk en ontbreekt begeleiding.

Voorbeeldje: als iemand jou in een Russisch geschiedeniscollege neerzet, denk jij dat je ook maar iets van de stof begrijpt c.q. leert?
pi_33779335
Oke, goed punt
Power perceived is power achieved.
  vrijdag 6 januari 2006 @ 22:11:35 #85
88849 Extend
Nee vast niet...
pi_33781426
quote:
Op vrijdag 6 januari 2006 20:59 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Ook niet.

Het gaat erom dat je input krijgt wat maar net boven je huidige niveau van die taal ligt zodat je ervan kan leren en iemand moet bereid zijn om je te corrigeren en te begeleiden op je pad. Als je volledig wordt ondergedompeld in een vreemde taal is het niveau vaak veel te moeilijk en ontbreekt begeleiding.

Voorbeeldje: als iemand jou in een Russisch geschiedeniscollege neerzet, denk jij dat je ook maar iets van de stof begrijpt c.q. leert?
Geschiedenislcollege gaat meestal samen met het zien van foto's, je begrijpt vast wel iets

Maar ik begrijp je punt en ben het er mee eensch.
  zaterdag 7 januari 2006 @ 13:47:06 #86
16570 Thijz
Ignorance Is Bliss
pi_33796886
zo'n topic is wel goed voor je algemene kennis
Na einai kalitero anthropo apo ton patera tou.
Op vrijdag 18 juni 2010 23:17 schreef Catwoman1986 het volgende:
Held :D
  zaterdag 7 januari 2006 @ 13:53:50 #87
16570 Thijz
Ignorance Is Bliss
pi_33797105
quote:
De taal die het meest lijkt op het Latijn is niet Frans, Spaans, Italiaans of Portugees, maar Roemeens.
Roemenië is toch ook het land dat vernoemd is naar de oude Romeinen? Net zoals Colombia van Columbus afgeleid is?
Na einai kalitero anthropo apo ton patera tou.
Op vrijdag 18 juni 2010 23:17 schreef Catwoman1986 het volgende:
Held :D
pi_33797158
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 13:53 schreef Thijz het volgende:

[..]

Roemenië is toch ook het land dat vernoemd is naar de oude Romeinen? Net zoals Colombia van Columbus afgeleid is?
Volgens mij wel ja.
  zaterdag 7 januari 2006 @ 13:58:11 #89
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_33797232
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 22:23 schreef Quarks het volgende:
(...)
Een zaak waar ‘haken en ogen’ aan zitten, daar is juist niets mee aan de hand:

Een zaak waar haken en ogen aan zitten is, in tegendeel tot wat vaak gedacht wordt, een zeer geslaagde zaak.
Voordat knopen werden uitgevonden (en dat is nog geen duizend jaar geleden) werden mantels met behulp van haken en ogen dichtgedaan.
Een goed dat haken en ogen bevatte was dus iets wat alles heeft wat het moet hebben, waarin alles goed met elkaar in overeenstemming is.

(...)
Ik vind dit maar een onzinnige uitleg. Het gaat natuurlijk helemaal niet om de letterlijke haken en ogen zoals aan een mantel, maar om de figuurlijke toepassing ervan. De uitdrukking 'er zijn, zitten veel haken en ogen aan die zaak' betekent 'zij is niet eenvoudig af te wikkelen, geeft aanleiding tot allerlei geharrewar' (bron: Van Dale).
The love you take is equal to the love you make.
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:00:59 #90
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33797324
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 13:58 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ik vind dit maar een onzinnige uitleg. Het gaat natuurlijk helemaal niet om de letterlijke haken en ogen zoals aan een mantel, maar om de figuurlijke toepassing ervan. De uitdrukking 'er zijn, zitten veel haken en ogen aan die zaak' betekent 'zij is niet eenvoudig af te wikkelen, geeft aanleiding tot allerlei geharrewar' (bron: Van Dale).
Daar ligt de oorsprong van de uitdrukking.
Historisch gezien is de moderne betekenis dus niet correct.

Tegenwoordig heeft het een negatieve betekenis ja.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:08:26 #91
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_33797521
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:00 schreef Quarks het volgende:

[..]

Daar ligt de oorsprong van de uitdrukking.
Historisch gezien is de moderne betekenis dus niet correct.

Tegenwoordig heeft het een negatieve betekenis ja.
Ja, 't is een leuk geschiedenislesje, maar dat verandert niets aan de betekenis die de uitdrukking nu heeft. Bovendien lijkt me de betekenis van nu waarschijnlijk gebaseerd op het werk dat je ervan had om al die haken in die ogen te doen. Dus hoezo, historisch niet correct?!
The love you take is equal to the love you make.
pi_33797608
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:14:58 #93
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33797705
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:08 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Ja, 't is een leuk geschiedenislesje, maar dat verandert niets aan de betekenis die de uitdrukking nu heeft. Bovendien lijkt me de betekenis van nu waarschijnlijk gebaseerd op het werk dat je ervan had om al die haken in die ogen te doen. Dus hoezo, historisch niet correct?!
Dat klopt wel ja.

Toch is was dat de betekenis vroeger, en niet in negatieve zin.
Waar de huidige betekenis vandaan komt weet ik niet.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:17:51 #94
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_33797785
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:14 schreef Quarks het volgende:

[..]

Dat klopt wel ja.

Toch is was dat de betekenis vroeger, en niet in negatieve zin.
Waar de huidige betekenis vandaan komt weet ik niet.
Is dat wel zo, dat dat vroeger de betekenis was van die uitdrukking? Als je dat constateert op grond van dat citaat, zet ik daar mijn vraagtekens bij. Als je een bron hebt waaruit blijkt dat de uitdrukking een betekenisverschuiving heeft doorgemaakt, verandert dat de zaak. En dan ben ik uiteraard benieuwd naar die bron.
The love you take is equal to the love you make.
pi_33797963
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 20:06 schreef Quarks het volgende:
Om Dingen die je pas jaaaaaaren later begrepen hebt 21 niet te vervuilen hier maar verder.

(...)

Milieuvervuiling is niet het gevolg van de moderne industrialisering:

Op de bodem van Zweedse meren en diep in het ijs van Groenland vindt men ook nu nog loodsporen die bij de smeltprocessen in de oudheid, zoals bijvoorbeeld in Griekenland en Rome bij de productie van zilveren munten werden toegepast, zijn vrijgekomen.
‘Een hoogtepunt bereikte de milieuvervuiling in de oudheid ongeveer 2000 jaar geleden, toen het Romeinse Rijk op zijn grootst was. In totaal is de uit de oudheid afkomstige loodvervuiling minstens zo groot als de vervuiling die door het industriële tijdperk werd veroorzaakt.’

Bron: ‘Das Grosse Hör-Zu Buch der Erfindungen’, 1987
Dat er andere factoren ook bijdragen aan de vervuiling betekent niet dat er nu geen vervuiling meer optreedt. "Is niet het gevolg van" zou dus moeten zijn "komt niet alleen door"
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:31:39 #96
80319 seilram
Mijn Sickje!
pi_33798191
Schaamteloze tvp, interessant, maar nu geen tijd om 't te bekijken.
Niet mieten! Door gieten!
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:32:01 #97
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33798202
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:17 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Is dat wel zo, dat dat vroeger de betekenis was van die uitdrukking? Als je dat constateert op grond van dat citaat, zet ik daar mijn vraagtekens bij. Als je een bron hebt waaruit blijkt dat de uitdrukking een betekenisverschuiving heeft doorgemaakt, verandert dat de zaak. En dan ben ik uiteraard benieuwd naar die bron.
Ik meen het gelezen te hebben in het Van Dale idioomwoordenboek, maar 100% zeker ben ik niet over de herkomst.
Wel is het waar dat het een positieve betekenis had als oorsprong.

[ Bericht 1% gewijzigd door Quarks op 07-01-2006 14:38:29 ]
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:34:03 #98
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_33798265
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:32 schreef Quarks het volgende:

[..]

Ik meen het gelezen te hebben in het Van Dale idioomwoordenboek, maar 100% zeker ben ik niet over de herkomst.
Wel is het waar dat het een negatieve betekenis had als oorsprong.
Je bedoelt positief van oorsprong, hè? Anders snap ik het niet meer.

Ik kan er niets over vinden in het Van Dale etymologisch woordenboek, het idioomwoordenboek bezit ik (nog) niet.
The love you take is equal to the love you make.
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:37:23 #99
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33798389
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:24 schreef JustJunior het volgende:

[..]

Dat er andere factoren ook bijdragen aan de vervuiling betekent niet dat er nu geen vervuiling meer optreedt. "Is niet het gevolg van" zou dus moeten zijn "komt niet alleen door"
Ja ok, het gaat er om dat dat niet de hoofdoorzaak was, maar dat de moderne industrialisering een ondergeschikte rol speelde in de vervuiling van alle tijden.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
  zaterdag 7 januari 2006 @ 14:38:05 #100
100054 Quarks
little Eiffel! little Eiffel!
pi_33798416
quote:
Op zaterdag 7 januari 2006 14:34 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Je bedoelt positief van oorsprong, hè? Anders snap ik het niet meer.

Ik kan er niets over vinden in het Van Dale etymologisch woordenboek, het idioomwoordenboek bezit ik (nog) niet.
Argh ja, ik haalde het door elkaar.
* 11:15, restate my assumptions: 1. Mathematics is the language of nature. 2. Everything around us can be represented and understood through numbers. 3. If you graph these numbers, patterns emerge. Therefore: There are patterns everywhere in nature.*
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')