kruimel_20 | zaterdag 31 december 2005 @ 18:14 |
Ik herinnerde me vandeweek het vriendschapsbrood "Herman". Dit kreeg je van een vriend(in) en moest je een paar keer per dag roeren. Ook moest je em "eten" (melk en bloem geloof ik) geven. Na een bepaalde tijd was ie zo gegroeid en kon je em verdelen om zo weer aan je vrienden te geven. Van het overgebleven kon je dan een brood/cake achtig iets bakken. weet iemand het recept hiervoor ? (hoe ik er dus zelf 1 kan starten?) | |
Lienekien | zaterdag 31 december 2005 @ 18:15 |
Google: vriendschapsbrood herman recept. ![]() | |
golfer | zaterdag 31 december 2005 @ 18:17 |
Recept: http://framke.lightofmylife.nl/Herman.htm | |
kruimel_20 | zaterdag 31 december 2005 @ 18:17 |
oops sorry ![]() Nou ja voor iedereen die zijn eigen herman wilt starten : Herman, de ultime vorm van vriendschap! Wat is Herman. Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd, op dag 9 verdeel je Herman in 3 porties, een deel bewerk je verder en eet je op, een deel geef je aan een goede vriend en van het laatste deel start je je nieuwe Herman. Herman is een vriendschapsbrood, het is de bedoeling dat je in de tijd dat je met Herman bezig bent even stil staat, bij liefde, jezelf, geloof, vriendschap en relaties. Herman mag absoluut niet omgeroerd worden met metaal of bewaard worden in metaal! Hoe kom je aan Herman deeg? Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje Herman deeg krijgt, maar je kunt het deeg van Herman ook zelf starten. Zelf starten: 100 gram suiker 250 ml warm water 1 zakje gist ( 7 gram) 225 bloem Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water. Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan. Roer de rest van het warme water erbij en de bloem. Klop totdat het een glad beslag is. Goed afdekken met plastic folie. Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag. Hoe wil Herman gevoed worden? Je moet Herman goed verzorgen. Zet Herman nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt. Dek Herman niet af, zodat Herman kan ademen, een theedoek eroverheen leggen mag wel. Herman zal groeien, dus zorg dat je Herman bewaard in een ruime schaal, die niet! van metaal is. dag 1: Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien. dag 2: Roer Herman goed door, gebruik hiervoor een houten lepel, Herman houdt niet van metaal. dag 3: Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vind Herman fijn. dag 4: Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten: 250 ml. melk 125 gr. bloem 200 gr Suiker dag 5: Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt Herman van. dag 6: Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt Herman fijn. dag 7: Roer Herman een paar keer per dag goed door, hier wordt Herman luchtig van. dag 8: Roer Herman een paar keer per dag goed door, Herman wordt graag vertroeteld door je. dag 9: Herman heeft weer honger en wil het volgende eten: 250 ml. melk 125 gr. bloem 200 gr. suiker Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten, verdeel Herman over 3 bakjes. 1 bakje geef je aan een vriend(in) of familielid die je graag het genoegen van Herman gunt. 1 bakje wordt je volgende Herman. Het laatste bakje gebruik je om door te gaan naar dag 10. dag 10: Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal! 0.15 liter olie 250 gr. bloem 2 eieren 2 theelepels bakpoeder 1 appel in stukjes 200 gr. suiker 200 gr. noten en/of rozijnen 2 theelepels kaneel 1 theelepel zout Meng Herman nog eens goed door elkaar. Vet een bakblik in en bestrooi dat met suiker, vul het bakblik met Herman deeg. Verwarm de oven voor op 170C en bak Herman in ongeveer 1 uur en 15 min. gaar. Eet smakelijk! ![]() | |
DuchessX | zaterdag 31 december 2005 @ 18:21 |
Hehehehe 'Herman' ![]() | |
Burdie | zaterdag 31 december 2005 @ 18:22 |
Mijn schoonmoeder heeft dat een keer gehad... het smaakte nergens naar, zei ze ![]() | |
HostiMeister | zaterdag 31 december 2005 @ 18:22 |
Gewoon je beslag 'Herman' noemen... hoezo stoer...!!! | |
NanKing | zaterdag 31 december 2005 @ 18:23 |
Mijn ouders hebben het ook eens gehad. Ik vond het wel grappig omdat mijn vader Herman heet. ze hebben het trouwens nooit doorgegeven ![]() | |
tong80 | zaterdag 31 december 2005 @ 18:31 |
![]() ![]() ![]() | |
golfer | zaterdag 31 december 2005 @ 18:35 |
quote: ![]() Beetje gist en suiker hebben? | |
broesgroes | zaterdag 31 december 2005 @ 18:36 |
ken dit van 25 jaar geleden, zal toch niet hetzelfde zijn dat nog steeds in omloop is... ![]() | |
Martijn_77 | zondag 1 januari 2006 @ 10:57 |
quote:In principe zo het wel kunnen want het groeit steeds weer aan ![]() | |
broesgroes | zondag 1 januari 2006 @ 10:59 |
hè bah ![]() | |
Muck | zondag 1 januari 2006 @ 20:55 |
![]() Ik weet nog dat we het alemaal echt heel erg lekker vonden. Ze deelden het toen telkens met een vast groepje zodat iedereen telkens weer "Herman" kreeg... Ik ga het deze week gewoon eens proberen ![]() | |
Serendips | zondag 1 januari 2006 @ 23:28 |
Hahaha, ja idd, Herman. Dat deed ik in de brugklas... Wat een suffe naam voor het beslag... ![]() | |
Nijna | maandag 2 januari 2006 @ 20:08 |
Jaaa, Herman, dat waren nog eens tijden ![]() Ik denk dat ik van de week ook maar eens een nieuwe Herman ga brouwen ![]() | |
PLAE@ | maandag 2 januari 2006 @ 20:23 |
Echt iets voor huisvrouwen die niks te doen hebben ![]() | |
Nijna | dinsdag 3 januari 2006 @ 08:57 |
quote:Bespeur ik daar enige vorm van jaloezoe??? ![]() | |
Mwanatabu | dinsdag 3 januari 2006 @ 09:05 |
Ik het ook nog te vrêtten trous? | |
Euc- | dinsdag 3 januari 2006 @ 09:32 |
Bij bakkers en koks die brood bakken is dit heel normaal, om een deel van het originele deeg te bewaren voor de volgende dag, dit doe je iedere ker weer, dus je hebt een stuk deeg, daar voeg je nieuw deeg aan toe, kneed je goed door elkaar, je haalt er 1/4e af en legt die apart en je maakt van de rest brood. Wordt het moederdeeg genoemd. | |
Fling | dinsdag 3 januari 2006 @ 09:43 |
Het idee alleen al... Bah ![]() | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 09:25 |
Dus als ik het goed lees zit je na een tijdje met 20 dagen oude melk in je deeg? ![]() | |
Lienekien | woensdag 4 januari 2006 @ 09:29 |
quote:Je eet toch ook kaas? ![]() | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 09:35 |
quote:Ja, en boter...maar "dat is anders" ![]() | |
Maisnon | woensdag 4 januari 2006 @ 09:37 |
Ja, herman is cool, wij hebben ook veel gehermand hier. ![]() | |
Mwanatabu | woensdag 4 januari 2006 @ 09:43 |
Weten jullie dat ik de clue van de naam pas na uren doorhad? ![]() | |
Lienekien | woensdag 4 januari 2006 @ 09:45 |
quote:Welke clue? | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 09:46 |
quote:Herman Brood ![]() Als je wint, heb je vrienden .... | |
Lienekien | woensdag 4 januari 2006 @ 09:49 |
quote:Hahaha! Maar volgens mij bestaat 'Herman' al langer. ![]() | |
Mwanatabu | woensdag 4 januari 2006 @ 09:50 |
quote:Iemand hierboven postte iets over 25 jaar. Toen was Herman Brood er al. ![]() | |
Lienekien | woensdag 4 januari 2006 @ 09:51 |
quote:Dat bewijst niks. ![]() | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 09:52 |
quote:Ik denk ook dat het puur toeval is ![]() | |
Mwanatabu | woensdag 4 januari 2006 @ 09:56 |
quote:Dan wordt het des te lachwekkender ![]() Wie geeft er nou een brood een naam, en dan ook nog zo'n droge ambtenarennaam? | |
Lienekien | woensdag 4 januari 2006 @ 09:57 |
quote:Het heet ook wel Kees. | |
Mwanatabu | woensdag 4 januari 2006 @ 10:01 |
quote:Echt waar? ![]() Nou ja, ik noem die van mij lekker Mohammed. Vrede zij met hem! | |
Pietverdriet | woensdag 4 januari 2006 @ 10:12 |
quote:Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de meeste bakkers een zak broodmix met water, gist en broodverbeteraar mengen... ![]() | |
Lienekien | woensdag 4 januari 2006 @ 10:14 |
Ik ga mijn vriendschapsbrood Piet noemen. ![]() | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 10:14 |
"broodverbeteraar" klinkt erg "Barabas" ![]() | |
Serendips | woensdag 4 januari 2006 @ 10:15 |
quote:Volgens mij was het ook eerder een cake als je het bakte... | |
Mwanatabu | woensdag 4 januari 2006 @ 10:17 |
quote:Dan zeg ik: laat ons massaal aan de Herman gaan en elk met een stuk Herman bij de lokale bakker gaan leuren! | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 10:17 |
quote:Dat ben ik inderdaad ook ergens tegengekomen. http://www.beleefbaar.nl/blog/new_pivot/pivot/entry.php?id=399 daar bijvoorbeeld. | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 10:18 |
Deze webpagina gaat niet over de relatie tussen twee broers, maar over Wilfried, de vriendschapscake. Wilfried is een cake die met zuurdesem wordt gebakken. Het zuurdesem heb je waarschijnlijk van EEn van je vrienden gekregen, maar je kunt het ook zelf maken. De geboorte van Wilfried Wilfried is de broer van Herman, het vriendschapsbrood. Herman is in Delft een begrip. Als je een Herman krijgt heb je een verplichting: je moet een keer trakteren. Een Herman bestaat uit een doosje zuurdesem en het bijbehorende recept. Dat was precies waar het bij mij mis ging. Ik kreeg wel een doosje zuurdesem, maar geen recept. Nu bak ik zomers mijn eigen brood met zuurdesem, dus ik wist wel wat ik ermee kon doen. Met wat geblader in kookboeken en een vleugje dichterlijke vrijheid ontstond Wilfried, de broer van Herman. Meer: http://www.uoguelph.ca/~antoon/recipes/wilfried.htm | |
Pietverdriet | woensdag 4 januari 2006 @ 10:24 |
Overginds iedere keer als je brood bakt, een deel van het deeg bewaren en de volgende keer bij je brood mengen komt de smaak erg ten goede. Deze zg prefermenten voegen smaak toe omdat het langer duurt een mooie smaak te ontwikkelen in je deeg dan het met moderne gisten duurt om te rijzen. Als je een deeg met de moderne gisten langer zou laten staan om er een mooie broodsmaak in te krijgen dan zou het te lang gisten. Door nu een deel van je deeg te bewaren en de volgende keer aan je brooddeeg toe te voegen krijg je een mooie broodsmaak en je kan de effectieve moderne bakkersgisten gebruiken. Ik raad aan om eens zo een vriendschapsbrood te maken zonder al die ellende als vruchten en koffiemelk, maar het puur bij water, meel, gist en zout te laten. Kom er eens achter hoe lekker brood op zich kan zijn. Hier trouwens een recept voor zuurdesem, een zuurdesem is niet ieders smaak, maar anderen vinden het wel lekker, en je hebt het nodig als je een brood van roggemeel wilt bakken (daar rogge geen gluten bevatten) http://www.broodrecepten.nl/recepten/zuurdesemzg.htm | |
Muck | woensdag 4 januari 2006 @ 14:12 |
quote:de broer van herman finkers heet ook wilfried.... | |
Serendips | woensdag 4 januari 2006 @ 15:46 |
quote:Dan heb ik dus ooit Wilfried gehad en heeft hij me voorgelogen over z'n ware identiteit... ![]() ![]() | |
Nembrionic | woensdag 4 januari 2006 @ 16:29 |
quote:hehehe | |
Mwanatabu | donderdag 5 januari 2006 @ 08:35 |
Herman staat nú te gisten op de kast ![]() | |
kruimel_20 | donderdag 5 januari 2006 @ 10:09 |
ik dacht dat je em mohammed ging noemen ![]() Ik wil binnenkort als ik tijd heb ook wel weer een herman gaan maken. Laat je wel weten hoe je "Herman" geworden is? | |
Mwanatabu | donderdag 5 januari 2006 @ 10:13 |
quote:Nee joh, dat zou flauw zijn. "Ik heb gisteren lekker in Mohammed zitten roeren". Dat zég je niet ![]() En ik laat zeker weten hoe hij is geworden. Hij groeit iig sneller dan voorzien, vanmiddag even een groter kommetje kopen denk ik ![]() | |
WAT | donderdag 5 januari 2006 @ 10:18 |
HA! Ik heb je wel door, Jezus Christus! Nog even, en ik weet ook hoe je de truc met die vissen deed. | |
Mwanatabu | donderdag 5 januari 2006 @ 10:23 |
quote:Hint: het heeft te maken met regurgitatie ![]() | |
Mwanatabu | maandag 16 januari 2006 @ 18:06 |
Nou, Herman staat een kleurtje te krijgen in de oven, laat morgen wel weten of het te pruimen was. ![]() Heb ook wat van het deeg gesnoept; ga ik nu dood? | |
Nembrionic | maandag 16 januari 2006 @ 18:10 |
Snoepen van brooddeeg kan ik me nu echt niets bij voorstellen ![]() | |
Aarde | maandag 16 januari 2006 @ 18:13 |
quote:zouden strontbacterieen ook goed groeien in herman vraag ik me dan af ![]() | |
Lienekien | maandag 16 januari 2006 @ 18:16 |
quote:Nou, 'brood'deeg... Als je leest hoeveel suiker erin gaat is het meer een cakedeeg. ![]() | |
Aarde | maandag 16 januari 2006 @ 18:17 |
quote:voeding voor de gist ![]() | |
Nembrionic | maandag 16 januari 2006 @ 18:18 |
quote:Mja, dat is nou weer gevaarlijk lekker ![]() | |
Mwanatabu | dinsdag 17 januari 2006 @ 08:05 |
Zowel qua deeg als qua resultaat zit het een beetje tussen brood en cake in. Ondanks de grote hoeveelheden suiker is het ook niet te zoet ofzo. Wel een beetje typisch luchtje vond ik, maar nu Herman afgekoeld is, is het best lekker ![]() | |
Lienekien | dinsdag 17 januari 2006 @ 08:46 |
Ha, je leeft nog. ![]() | |
Mwanatabu | dinsdag 17 januari 2006 @ 08:47 |
quote:Ach zo'n darminvaginatie is nog nooit iemand slechter van geworden ![]() | |
lady-wrb | zaterdag 18 februari 2006 @ 23:15 |
toen vriendlief en ik vanmiddag na een boodschapje terugkwamen, stond herman ineens hier op de tafel. vriendje van zoon kwam hem langsbrengen. vriend wou herman meteen in de vuilbak mikken, maar bij mij heeftie een kans gekregen. ik ben wel benieuwd wat het is. ik had het topic al eens globaal doorgekeken, maar nu herman daadwerkelijk gearriveerd is, heb ik nu maar eens met wat meer aandacht gekeken. | |
Isabeau | zondag 19 februari 2006 @ 09:00 |
Dat Herman nog leeft. Mijn moeder heeft 20 jaar geleden of zo eens een Herman klaargemaakt ![]() | |
femmeChantal | zondag 19 februari 2006 @ 09:07 |
Pas geleden kreeg ik een stukje Herman te eten van mijn schoonmoeder, die het weer van de buurvrouw van de zus van de groenteboer uit tjietjerkstradeel had. Was nog best lekker ![]() | |
lady-wrb | zondag 19 februari 2006 @ 11:03 |
quote:dat heb ik nou ook ![]() maar goed, in de gebruiksaanwijzing staat dat je moet roeren, dus ik hoop dat er niemand met zijn vingers verder aangezeten heeft. | |
Aarde | zondag 19 februari 2006 @ 11:08 |
quote: ![]() | |
Elvi | maandag 20 februari 2006 @ 17:21 |
quote:*stikt van het lachen* ![]() Maar ik vind het idee ook n beetje vies... ![]() | |
Serendips | maandag 20 februari 2006 @ 17:45 |
quote:Volgens mij valt dat wel mee. Je moet dat brood/ die cake toch bakken voordat je hem eet, dan worden alle bacterieen wel gedood! | |
lady-wrb | zaterdag 25 februari 2006 @ 10:53 |
dat is ook zo ![]() t is ook alleen het idee ![]() | |
lady-wrb | zaterdag 25 februari 2006 @ 10:53 |
we zitten nu op dag 7 ![]() rectificatie: dag 8 [ Bericht 16% gewijzigd door lady-wrb op 26-02-2006 12:02:36 ] | |
Aarde | zaterdag 25 februari 2006 @ 11:07 |
quote:foto's ![]() | |
lady-wrb | zaterdag 25 februari 2006 @ 15:42 |
wat is er nou te zien aan een bakje met deeg? ![]() | |
NightH4wk | zaterdag 25 februari 2006 @ 22:27 |
quote:Een bakje met deeg waarschijnlijk? | |
lady-wrb | zondag 26 februari 2006 @ 12:02 |
ik zal herman zo vereeuwigen, oke? |