FOK!forum / Culinesse à gogo / Vriendschapsbrood
kruimel_20zaterdag 31 december 2005 @ 18:14
Ik herinnerde me vandeweek het vriendschapsbrood "Herman".

Dit kreeg je van een vriend(in) en moest je een paar keer per dag roeren.
Ook moest je em "eten" (melk en bloem geloof ik) geven.
Na een bepaalde tijd was ie zo gegroeid en kon je em verdelen om zo weer aan je vrienden te geven.

Van het overgebleven kon je dan een brood/cake achtig iets bakken.

weet iemand het recept hiervoor ? (hoe ik er dus zelf 1 kan starten?)
Lienekienzaterdag 31 december 2005 @ 18:15
Google: vriendschapsbrood herman recept.
golferzaterdag 31 december 2005 @ 18:17
Recept:
http://framke.lightofmylife.nl/Herman.htm
kruimel_20zaterdag 31 december 2005 @ 18:17
oops sorry .... gevonden idd ...
Nou ja voor iedereen die zijn eigen herman wilt starten :

Herman, de ultime vorm van vriendschap!

Wat is Herman.

Herman is een gistdeeg wat je gedurende 10 dagen voedt en verzorgd, op dag 9 verdeel je Herman in 3 porties, een deel bewerk je verder en eet je op, een deel geef je aan een goede vriend en van het laatste deel start je je nieuwe Herman.
Herman is een vriendschapsbrood, het is de bedoeling dat je in de tijd dat je met Herman bezig bent even stil staat, bij liefde, jezelf, geloof, vriendschap en relaties.
Herman mag absoluut niet omgeroerd worden met metaal of bewaard worden in metaal!

Hoe kom je aan Herman deeg?

Je kunt natuurlijk wachten tot je van iemand een stukje Herman deeg krijgt, maar je kunt het deeg van Herman ook zelf starten.

Zelf starten:

100 gram suiker
250 ml warm water
1 zakje gist ( 7 gram)
225 bloem

Suiker oplossen in 1/2 kopje van het warme water.
Strooi gist erbij, laat 10 minuten staan.
Roer de rest van het warme water erbij en de bloem.
Klop totdat het een glad beslag is.
Goed afdekken met plastic folie.
Laat rusten op kamertemperatuur tot de volgende dag.

Hoe wil Herman gevoed worden?

Je moet Herman goed verzorgen. Zet Herman nooit in de koelkast, maar zorg dat hij warmte krijgt.
Dek Herman niet af, zodat Herman kan ademen, een theedoek eroverheen leggen mag wel.
Herman zal groeien, dus zorg dat je Herman bewaard in een ruime schaal, die niet! van metaal is.

dag 1:
Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien.

dag 2:
Roer Herman goed door, gebruik hiervoor een houten lepel, Herman houdt niet van metaal.

dag 3:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vind Herman fijn.

dag 4:
Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten:
250 ml. melk
125 gr. bloem
200 gr Suiker

dag 5:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, daar houdt Herman van.

dag 6:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, dat vindt Herman fijn.

dag 7:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, hier wordt Herman luchtig van.

dag 8:
Roer Herman een paar keer per dag goed door, Herman wordt graag vertroeteld door je.

dag 9:
Herman heeft weer honger en wil het volgende eten:
250 ml. melk
125 gr. bloem
200 gr. suiker

Dit is het moment dat Herman zich gaat voortplanten, verdeel Herman over 3 bakjes.
1 bakje geef je aan een vriend(in) of familielid die je graag het genoegen van Herman gunt.
1 bakje wordt je volgende Herman.
Het laatste bakje gebruik je om door te gaan naar dag 10.

dag 10:
Vandaag heeft Herman een enorme honger en daarom verwen je Herman een feestmaal!
0.15 liter olie
250 gr. bloem
2 eieren
2 theelepels bakpoeder
1 appel in stukjes
200 gr. suiker
200 gr. noten en/of rozijnen
2 theelepels kaneel
1 theelepel zout

Meng Herman nog eens goed door elkaar.
Vet een bakblik in en bestrooi dat met suiker, vul het bakblik met Herman deeg.
Verwarm de oven voor op 170C en bak Herman in ongeveer 1 uur en 15 min. gaar.

Eet smakelijk!
DuchessXzaterdag 31 december 2005 @ 18:21
Hehehehe 'Herman'
Burdiezaterdag 31 december 2005 @ 18:22
Mijn schoonmoeder heeft dat een keer gehad... het smaakte nergens naar, zei ze
HostiMeisterzaterdag 31 december 2005 @ 18:22
Gewoon je beslag 'Herman' noemen... hoezo stoer...!!!
NanKingzaterdag 31 december 2005 @ 18:23
Mijn ouders hebben het ook eens gehad.
Ik vond het wel grappig omdat mijn vader Herman heet.

ze hebben het trouwens nooit doorgegeven
tong80zaterdag 31 december 2005 @ 18:31



golferzaterdag 31 december 2005 @ 18:35
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 18:31 schreef tong80 het volgende:





Beetje gist en suiker hebben?
broesgroeszaterdag 31 december 2005 @ 18:36
ken dit van 25 jaar geleden, zal toch niet hetzelfde zijn dat nog steeds in omloop is...
Martijn_77zondag 1 januari 2006 @ 10:57
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 18:36 schreef broesgroes het volgende:
ken dit van 25 jaar geleden, zal toch niet hetzelfde zijn dat nog steeds in omloop is...
In principe zo het wel kunnen want het groeit steeds weer aan
broesgroeszondag 1 januari 2006 @ 10:59
hè bah
Muckzondag 1 januari 2006 @ 20:55
Dit had mijn moeder "vroeger" ook ja!
Ik weet nog dat we het alemaal echt heel erg lekker vonden.
Ze deelden het toen telkens met een vast groepje zodat iedereen telkens weer "Herman" kreeg...
Ik ga het deze week gewoon eens proberen
Serendipszondag 1 januari 2006 @ 23:28
Hahaha, ja idd, Herman. Dat deed ik in de brugklas...
Wat een suffe naam voor het beslag...
Nijnamaandag 2 januari 2006 @ 20:08
Jaaa, Herman, dat waren nog eens tijden .
Ik denk dat ik van de week ook maar eens een nieuwe Herman ga brouwen .
PLAE@maandag 2 januari 2006 @ 20:23
Echt iets voor huisvrouwen die niks te doen hebben
Nijnadinsdag 3 januari 2006 @ 08:57
quote:
Op maandag 2 januari 2006 20:23 schreef PLAE@ het volgende:


Echt iets voor huisvrouwen die niks te doen hebben
Bespeur ik daar enige vorm van jaloezoe???
Mwanatabudinsdag 3 januari 2006 @ 09:05
Ik het ook nog te vrêtten trous?
Euc-dinsdag 3 januari 2006 @ 09:32
Bij bakkers en koks die brood bakken is dit heel normaal, om een deel van het originele deeg te bewaren voor de volgende dag, dit doe je iedere ker weer, dus je hebt een stuk deeg, daar voeg je nieuw deeg aan toe, kneed je goed door elkaar, je haalt er 1/4e af en legt die apart en je maakt van de rest brood. Wordt het moederdeeg genoemd.
Flingdinsdag 3 januari 2006 @ 09:43
Het idee alleen al... Bah
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 09:25
Dus als ik het goed lees zit je na een tijdje met 20 dagen oude melk in je deeg?
Lienekienwoensdag 4 januari 2006 @ 09:29
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:25 schreef Nembrionic het volgende:
Dus als ik het goed lees zit je na een tijdje met 20 dagen oude melk in je deeg?
Je eet toch ook kaas?
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 09:35
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:29 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Je eet toch ook kaas?
Ja, en boter...maar "dat is anders"
Maisnonwoensdag 4 januari 2006 @ 09:37
Ja, herman is cool, wij hebben ook veel gehermand hier.
Mwanatabuwoensdag 4 januari 2006 @ 09:43
Weten jullie dat ik de clue van de naam pas na uren doorhad?
Lienekienwoensdag 4 januari 2006 @ 09:45
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:43 schreef Mwanatabu het volgende:
Weten jullie dat ik de clue van de naam pas na uren doorhad?
Welke clue?
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 09:46
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:45 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Welke clue?
Herman Brood




Als je wint, heb je vrienden ....
Lienekienwoensdag 4 januari 2006 @ 09:49
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:46 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Herman Brood

[afbeelding]


Als je wint, heb je vrienden ....
Hahaha!

Maar volgens mij bestaat 'Herman' al langer.
Mwanatabuwoensdag 4 januari 2006 @ 09:50
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:49 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Hahaha!

Maar volgens mij bestaat 'Herman' al langer.
Iemand hierboven postte iets over 25 jaar. Toen was Herman Brood er al.
Lienekienwoensdag 4 januari 2006 @ 09:51
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:50 schreef Mwanatabu het volgende:

[..]

Iemand hierboven postte iets over 25 jaar. Toen was Herman Brood er al.
Dat bewijst niks.
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 09:52
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:51 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Dat bewijst niks.
Ik denk ook dat het puur toeval is
Mwanatabuwoensdag 4 januari 2006 @ 09:56
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:52 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik denk ook dat het puur toeval is
Dan wordt het des te lachwekkender
Wie geeft er nou een brood een naam, en dan ook nog zo'n droge ambtenarennaam?
Lienekienwoensdag 4 januari 2006 @ 09:57
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:56 schreef Mwanatabu het volgende:

[..]

Dan wordt het des te lachwekkender
Wie geeft er nou een brood een naam, en dan ook nog zo'n droge ambtenarennaam?
Het heet ook wel Kees.
Mwanatabuwoensdag 4 januari 2006 @ 10:01
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:57 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Het heet ook wel Kees.
Echt waar?
Nou ja, ik noem die van mij lekker Mohammed. Vrede zij met hem!
Pietverdrietwoensdag 4 januari 2006 @ 10:12
quote:
Op dinsdag 3 januari 2006 09:32 schreef Euc- het volgende:
Bij bakkers en koks die brood bakken is dit heel normaal, om een deel van het originele deeg te bewaren voor de volgende dag, dit doe je iedere ker weer, dus je hebt een stuk deeg, daar voeg je nieuw deeg aan toe, kneed je goed door elkaar, je haalt er 1/4e af en legt die apart en je maakt van de rest brood. Wordt het moederdeeg genoemd.
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de meeste bakkers een zak broodmix met water, gist en broodverbeteraar mengen...
Lienekienwoensdag 4 januari 2006 @ 10:14
Ik ga mijn vriendschapsbrood Piet noemen.
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 10:14
"broodverbeteraar" klinkt erg "Barabas"
Serendipswoensdag 4 januari 2006 @ 10:15
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 09:52 schreef Nembrionic het volgende:
Ik denk ook dat het puur toeval is
Volgens mij was het ook eerder een cake als je het bakte...
Mwanatabuwoensdag 4 januari 2006 @ 10:17
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 10:12 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de meeste bakkers een zak broodmix met water, gist en broodverbeteraar mengen...
Dan zeg ik: laat ons massaal aan de Herman gaan en elk met een stuk Herman bij de lokale bakker gaan leuren!
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 10:17
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 10:15 schreef Serendips het volgende:

[..]

Volgens mij was het ook eerder een cake als je het bakte...
Dat ben ik inderdaad ook ergens tegengekomen.

http://www.beleefbaar.nl/blog/new_pivot/pivot/entry.php?id=399
daar bijvoorbeeld.
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 10:18
Deze webpagina gaat niet over de relatie tussen twee broers, maar over Wilfried, de vriendschapscake. Wilfried is een cake die met zuurdesem wordt gebakken. Het zuurdesem heb je waarschijnlijk van EEn van je vrienden gekregen, maar je kunt het ook zelf maken.


De geboorte van Wilfried
Wilfried is de broer van Herman, het vriendschapsbrood. Herman is in Delft een begrip. Als je een Herman krijgt heb je een verplichting: je moet een keer trakteren. Een Herman bestaat uit een doosje zuurdesem en het bijbehorende recept.
Dat was precies waar het bij mij mis ging. Ik kreeg wel een doosje zuurdesem, maar geen recept. Nu bak ik zomers mijn eigen brood met zuurdesem, dus ik wist wel wat ik ermee kon doen. Met wat geblader in kookboeken en een vleugje dichterlijke vrijheid ontstond Wilfried, de broer van Herman.


Meer: http://www.uoguelph.ca/~antoon/recipes/wilfried.htm
Pietverdrietwoensdag 4 januari 2006 @ 10:24
Overginds iedere keer als je brood bakt, een deel van het deeg bewaren en de volgende keer bij je brood mengen komt de smaak erg ten goede. Deze zg prefermenten voegen smaak toe omdat het langer duurt een mooie smaak te ontwikkelen in je deeg dan het met moderne gisten duurt om te rijzen. Als je een deeg met de moderne gisten langer zou laten staan om er een mooie broodsmaak in te krijgen dan zou het te lang gisten.
Door nu een deel van je deeg te bewaren en de volgende keer aan je brooddeeg toe te voegen krijg je een mooie broodsmaak en je kan de effectieve moderne bakkersgisten gebruiken.
Ik raad aan om eens zo een vriendschapsbrood te maken zonder al die ellende als vruchten en koffiemelk, maar het puur bij water, meel, gist en zout te laten. Kom er eens achter hoe lekker brood op zich kan zijn.
Hier trouwens een recept voor zuurdesem, een zuurdesem is niet ieders smaak, maar anderen vinden het wel lekker, en je hebt het nodig als je een brood van roggemeel wilt bakken (daar rogge geen gluten bevatten)
http://www.broodrecepten.nl/recepten/zuurdesemzg.htm
Muckwoensdag 4 januari 2006 @ 14:12
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 10:18 schreef Nembrionic het volgende:
Deze webpagina gaat niet over de relatie tussen twee broers, maar over Wilfried, de vriendschapscake. Wilfried is een cake die met zuurdesem wordt gebakken. Het zuurdesem heb je waarschijnlijk van EEn van je vrienden gekregen, maar je kunt het ook zelf maken.


De geboorte van Wilfried
Wilfried is de broer van Herman, het vriendschapsbrood. Herman is in Delft een begrip. Als je een Herman krijgt heb je een verplichting: je moet een keer trakteren. Een Herman bestaat uit een doosje zuurdesem en het bijbehorende recept.
Dat was precies waar het bij mij mis ging. Ik kreeg wel een doosje zuurdesem, maar geen recept. Nu bak ik zomers mijn eigen brood met zuurdesem, dus ik wist wel wat ik ermee kon doen. Met wat geblader in kookboeken en een vleugje dichterlijke vrijheid ontstond Wilfried, de broer van Herman.


Meer: http://www.uoguelph.ca/~antoon/recipes/wilfried.htm
de broer van herman finkers heet ook wilfried....
Serendipswoensdag 4 januari 2006 @ 15:46
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 10:18 schreef Nembrionic het volgende:
Wilfried is de broer van Herman, het vriendschapsbrood.
Meer: http://www.uoguelph.ca/~antoon/recipes/wilfried.htm
Dan heb ik dus ooit Wilfried gehad en heeft hij me voorgelogen over z'n ware identiteit...
Nembrionicwoensdag 4 januari 2006 @ 16:29
quote:
Op woensdag 4 januari 2006 14:12 schreef Muck het volgende:

[..]

de broer van herman finkers heet ook wilfried....
hehehe
Mwanatabudonderdag 5 januari 2006 @ 08:35
Herman staat nú te gisten op de kast
kruimel_20donderdag 5 januari 2006 @ 10:09
ik dacht dat je em mohammed ging noemen
Ik wil binnenkort als ik tijd heb ook wel weer een herman gaan maken.
Laat je wel weten hoe je "Herman" geworden is?
Mwanatabudonderdag 5 januari 2006 @ 10:13
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 10:09 schreef kruimel_20 het volgende:
ik dacht dat je em mohammed ging noemen
Ik wil binnenkort als ik tijd heb ook wel weer een herman gaan maken.
Laat je wel weten hoe je "Herman" geworden is?
Nee joh, dat zou flauw zijn. "Ik heb gisteren lekker in Mohammed zitten roeren". Dat zég je niet
En ik laat zeker weten hoe hij is geworden. Hij groeit iig sneller dan voorzien, vanmiddag even een groter kommetje kopen denk ik
WATdonderdag 5 januari 2006 @ 10:18
HA!

Ik heb je wel door, Jezus Christus!

Nog even, en ik weet ook hoe je de truc met die vissen deed.
Mwanatabudonderdag 5 januari 2006 @ 10:23
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 10:18 schreef WAT het volgende:
HA!

Ik heb je wel door, Jezus Christus!

Nog even, en ik weet ook hoe je de truc met die vissen deed.
Hint: het heeft te maken met regurgitatie
Mwanatabumaandag 16 januari 2006 @ 18:06
Nou, Herman staat een kleurtje te krijgen in de oven, laat morgen wel weten of het te pruimen was.
Heb ook wat van het deeg gesnoept; ga ik nu dood?
Nembrionicmaandag 16 januari 2006 @ 18:10
Snoepen van brooddeeg kan ik me nu echt niets bij voorstellen
Aardemaandag 16 januari 2006 @ 18:13
quote:
Op maandag 16 januari 2006 18:06 schreef Mwanatabu het volgende:
Nou, Herman staat een kleurtje te krijgen in de oven, laat morgen wel weten of het te pruimen was.
Heb ook wat van het deeg gesnoept; ga ik nu dood?
zouden strontbacterieen ook goed groeien in herman vraag ik me dan af
Lienekienmaandag 16 januari 2006 @ 18:16
quote:
Op maandag 16 januari 2006 18:10 schreef Nembrionic het volgende:
Snoepen van brooddeeg kan ik me nu echt niets bij voorstellen
Nou, 'brood'deeg... Als je leest hoeveel suiker erin gaat is het meer een cakedeeg.
Aardemaandag 16 januari 2006 @ 18:17
quote:
Op maandag 16 januari 2006 18:16 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nou, 'brood'deeg... Als je leest hoeveel suiker erin gaat is het meer een cakedeeg.
voeding voor de gist
Nembrionicmaandag 16 januari 2006 @ 18:18
quote:
Op maandag 16 januari 2006 18:16 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Nou, 'brood'deeg... Als je leest hoeveel suiker erin gaat is het meer een cakedeeg.
Mja, dat is nou weer gevaarlijk lekker
Mwanatabudinsdag 17 januari 2006 @ 08:05
Zowel qua deeg als qua resultaat zit het een beetje tussen brood en cake in. Ondanks de grote hoeveelheden suiker is het ook niet te zoet ofzo. Wel een beetje typisch luchtje vond ik, maar nu Herman afgekoeld is, is het best lekker
Lienekiendinsdag 17 januari 2006 @ 08:46
Ha, je leeft nog.
Mwanatabudinsdag 17 januari 2006 @ 08:47
quote:
Op dinsdag 17 januari 2006 08:46 schreef Lienekien het volgende:
Ha, je leeft nog.
Ach zo'n darminvaginatie is nog nooit iemand slechter van geworden
lady-wrbzaterdag 18 februari 2006 @ 23:15
toen vriendlief en ik vanmiddag na een boodschapje terugkwamen, stond herman ineens hier op de tafel. vriendje van zoon kwam hem langsbrengen.
vriend wou herman meteen in de vuilbak mikken, maar bij mij heeftie een kans gekregen.
ik ben wel benieuwd wat het is. ik had het topic al eens globaal doorgekeken, maar nu herman daadwerkelijk gearriveerd is, heb ik nu maar eens met wat meer aandacht gekeken.
Isabeauzondag 19 februari 2006 @ 09:00
Dat Herman nog leeft. Mijn moeder heeft 20 jaar geleden of zo eens een Herman klaargemaakt Het idee stond me toen als kind al tegen: een deeg dat door zoveel handen is gegaan en mijn god weet hoe lang al bestaat.
femmeChantalzondag 19 februari 2006 @ 09:07
Pas geleden kreeg ik een stukje Herman te eten van mijn schoonmoeder, die het weer van de buurvrouw van de zus van de groenteboer uit tjietjerkstradeel had. Was nog best lekker
lady-wrbzondag 19 februari 2006 @ 11:03
quote:
Op zondag 19 februari 2006 09:00 schreef Isabeau het volgende:
Dat Herman nog leeft. Mijn moeder heeft 20 jaar geleden of zo eens een Herman klaargemaakt Het idee stond me toen als kind al tegen: een deeg dat door zoveel handen is gegaan en mijn god weet hoe lang al bestaat.
dat heb ik nou ook
maar goed, in de gebruiksaanwijzing staat dat je moet roeren, dus ik hoop dat er niemand met zijn vingers verder aangezeten heeft.
Aardezondag 19 februari 2006 @ 11:08
quote:
Op zondag 19 februari 2006 11:03 schreef lady-wrb het volgende:

[..]

dat heb ik nou ook
maar goed, in de gebruiksaanwijzing staat dat je moet roeren, dus ik hoop dat er niemand met zijn vingers verder aangezeten heeft.
Elvimaandag 20 februari 2006 @ 17:21
quote:
Op donderdag 5 januari 2006 10:13 schreef Mwanatabu het volgende:

Nee joh, dat zou flauw zijn. "Ik heb gisteren lekker in Mohammed zitten roeren". Dat zég je niet
*stikt van het lachen*

Maar ik vind het idee ook n beetje vies... (of is dat nou juist de bedoeling: elkaars bacteriën opeten als teken van vriendschap?)
Serendipsmaandag 20 februari 2006 @ 17:45
quote:
Op maandag 20 februari 2006 17:21 schreef Elvi het volgende:

[..]

*stikt van het lachen*

Maar ik vind het idee ook n beetje vies... (of is dat nou juist de bedoeling: elkaars bacteriën opeten als teken van vriendschap?
Volgens mij valt dat wel mee. Je moet dat brood/ die cake toch bakken voordat je hem eet, dan worden alle bacterieen wel gedood!
lady-wrbzaterdag 25 februari 2006 @ 10:53
dat is ook zo
t is ook alleen het idee
lady-wrbzaterdag 25 februari 2006 @ 10:53
we zitten nu op dag 7

rectificatie: dag 8

[ Bericht 16% gewijzigd door lady-wrb op 26-02-2006 12:02:36 ]
Aardezaterdag 25 februari 2006 @ 11:07
quote:
Op zaterdag 25 februari 2006 10:53 schreef lady-wrb het volgende:
we zitten nu op dag 7
foto's
lady-wrbzaterdag 25 februari 2006 @ 15:42
wat is er nou te zien aan een bakje met deeg?
NightH4wkzaterdag 25 februari 2006 @ 22:27
quote:
Op zaterdag 25 februari 2006 15:42 schreef lady-wrb het volgende:
wat is er nou te zien aan een bakje met deeg?
Een bakje met deeg waarschijnlijk?
lady-wrbzondag 26 februari 2006 @ 12:02
ik zal herman zo vereeuwigen, oke?