Dat noem ik nou niet echt een vergeten groenten. Die ligt nog gewoon in de winkel. Ik zat meer te denken aan dingen als Kardoen, Haverwortel, Aardpeer, Boksbaard, Katwijker Peentjes, Belgische Witte, Opperdoezer Ronde, Buggenummer Muuskes, Schorseneer, Pastinaken, Aardamandelen, Brave Hendrik, repelsteeltjes, Berner Landfrauerboontjes, eeuwige moes etc etc.quote:Op zaterdag 31 december 2005 03:30 schreef _o_ het volgende:
Koolrabi.
Repelsteeltjes? Je bedoelt toch zeker raapstelen.quote:Op zaterdag 31 december 2005 03:40 schreef Euc- het volgende:
[..]
Dat noem ik nou niet echt een vergeten groenten. Die ligt nog gewoon in de winkel. Ik zat meer te denken aan dingen als Kardoen, Haverwortel, Aardpeer, Boksbaard, Katwijker Peentjes, Belgische Witte, Opperdoezer Ronde, Buggenummer Muuskes, Schorseneer, Pastinaken, Aardamandelen, Brave Hendrik, repelsteeltjes, Berner Landfrauerboontjes, eeuwige moes etc etc.
Raapstellen zijn hier nog gewoon bij de groentenboer te koop. Dus echt vergeten zijn ze voor mij nog niet.quote:Op zaterdag 31 december 2005 08:10 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Repelsteeltjes? Je bedoelt toch zeker raapstelen.![]()
Nee, maar het lijkt er wel opquote:Op zaterdag 31 december 2005 15:00 schreef dutch-mamma het volgende:
- Kardoen - is toch artisjok?
Jepquote:- Aardpeer - is dat topinamboer?
Is een soort witte peen, niet te verwarren met rettich zoals een kunsthistoricus die ons op de lagere school eens kwam vertellen. Die liet een schilderij zien (op foto) en vertelde dat je veel kon leren van oude schilderijen, bv dat worteltjes vroeger groter en wit waren. Pietertje Verdriet zei toen, maar das toch gewoon een rettich?quote:- Belgische Witte - klinkt als bier, maar dat bedoel je vast niet
Ik ook, mijn favo vastkokende aardappel voor pelaardappels, met boterdoopquote:- Opperdoezer Ronde - heb ik in augustus nog gekocht!
Keukenmeidenverdriet werd het wel genoemt. Het werd vroeger op zaterdag gegeten, en de meid had dan haar handen zwart, op haar vrije avond!quote:- Schorseneer - gewoon nog te koop. Alleen een takkeklus om te schillen
Erg lekker knolletjequote:- Pastinaken - heb ik ook wel zien liggen, alleen nog nooit iets mee gedaan
:-)quote:- repelsteeltjes - ehhh... gezien het tijdstip van posten neem ik je die maar niet kwalijk! *ziet in gedachten klein lelijk koboltje rondspringen: niemand weet, niemand weet...!*
Welke?quote:Op zaterdag 31 december 2005 15:06 schreef piepster het volgende:
Jaaa, leuk topic. heeft er ook iemand recepten met deze groenten? Ik weet namelijk (net als de rest van Nederland) niet hoe je ze klaar moet maken.
Momenteel niet, nee, maar in de zomer wel.quote:Op zaterdag 31 december 2005 15:21 schreef ABBAfan het volgende:
Ik zie bijna geen kropsla meer.
quote:KARDOEN is qua smaak een mix van artisjok, selderij en schorseneer. Bitter en toch ook een beetje zoet. De kardoen lijkt uiterlijk op bleekselderij, maar ligt qua smaak dichter bij de artisjok. De smaak is volgens anderen een kruising tussen artisjok en asperge. Het is een frisse naar bleekselderij zwemende smaak, maar veel milder. Rauw en gekookt op te dienen. Oogst u ze vroeg (september), dan zijn ze ongebleekt nog sappig en lekker mals en zoet. Voor de echte liefhebber van bittersmaken: laat oogsten (oktober). Hij smaakt dan wat bitter en is stugger, dus moet met een dunschiller zorgvuldig geschild worden.
Kardoen is al bekend sinds de vierde eeuw voor Christus. Afkomstig uit het vrije veld in het Middellandse-Zeegebied. Rijk aan mineralen, geblancheerd op zijn best. Geen aluminium-pannen gebruiken, net als bij spinazie. Je zou zeggen, de kardoen met zijn bitterzoete smaak moet het grote publiek dat spruitjes en lof koopt, toch ook zeer aanspreken. (Nog) niet dus. Voorbijgestreefd door de nobeler geachte artisjok werd de kardoen in onze streken een beetje vergeten. Maar in Zuid-Europa, begonnen onder de Grieken en Romeinen, is de Kardoen nog steeds zeer geliefd. Een vergeten groente dus? Wel nee, want zoals bij zoveel 'aparte' groenten zorgen de commerciėle wetten van de grootschalige levensmiddelen-detailhandel ervoor, dat een aantal producten gewoon verdwijnt uit het collectieve geheugen van de bevolking. Maar gelukkig blijft een kleine groep mensen, ook in Nederland, de Kardoen waarderen. Ze is nog regelmatig te vinden in Turkse en Marrokaanse winkels en op de Albert-Cuypmarkt in Amsterdam.
Teelt: zaaien vanaf april onder glas, begin mei in de vollegrond. Familie van de distelachtige artisjok. Van kardoen eet men de vezelachtige bladsteel, die een paar weken voor de oogst omwikkeld wordt met donkere folie om ze te bleken. De bloem is een sieraad voor de vaas en tuin, maar ook het blad is heel mooi.
In de keuken: Kardoen wordt geteeld voor de jonge, gebleekte bladstelen. Kardoen is heel geliefd in Italiė en Frankrijk, maar hier vreemd genoeg nauwelijks bekend. Hij komt vaak gestoofd op tafel met kastanjes of met walnoten. U kunt de stelen net zo bereiden als asperges, en ook als beignets smaken ze uitstekend. Gebruik citroen om verkleuring tegen te gaan.
Recepten:
ZOMERSE KARDOEN STAMPPOT
Ingrediėnten:
500 gr. nieuwe aardappelen, schillen en in stukken snijden, 2 teentjes knoflook, pellen en in plakjes snijden, 2 eetl. olijfolie, 1/2 gele paprika, wassen en in dunne reepjes snijden, 1 rode ui, pellen en snipperen, 300 gr. kardoen, wassen en in plakjes snijden, 1 takje tijm, rissen, 1 dl. sojamelk, 1 theel. zoutloze kruidenbouillonpoeder, cayennepeper
Bereiden:
aardappelen gaarkoken met de kruidenbouillon. Olie verhitten en de knoflook, ui en paprika er ca. 2 min. in smoren op niet te hoog vuur. De kardoen in ca. 10 min. beetgaar koken in licht gezouten water. Aardappelen grof stampen met de sojamelk. De kardoen en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met cayennepeper. Ca. 3 min. doorwarmen.
- kardoen is ook lekker gegratineerd met een bechamel- of tomatensaus.
- klaarmaken zoals bleekselder en opdienen met kaas- of tomatensaus.
- in olijfolie fruiten en daarna stoven ą la barigoule met witte wijn, tijm en knoflook.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |