abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 31 december 2005 @ 03:25:13 #1
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_33570154
Heb geen zin nu nog een mooie op te maken, maar voor ik het morgen weer vergeet te doen maak ik maar vast een topic!
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
pi_33570217
Koolrabi.
  zaterdag 31 december 2005 @ 03:40:03 #3
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_33570320
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 03:30 schreef _o_ het volgende:
Koolrabi.
Dat noem ik nou niet echt een vergeten groenten. Die ligt nog gewoon in de winkel. Ik zat meer te denken aan dingen als Kardoen, Haverwortel, Aardpeer, Boksbaard, Katwijker Peentjes, Belgische Witte, Opperdoezer Ronde, Buggenummer Muuskes, Schorseneer, Pastinaken, Aardamandelen, Brave Hendrik, repelsteeltjes, Berner Landfrauerboontjes, eeuwige moes etc etc.
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
pi_33570761
vergeet niet Gerst, want volgensmij heeft Euc- iets te diep in zijn glaasje gerstennat gekeken
Soms is 't beater iets moeis te verleeze, beater verlieze als dat ge 't noeit het gehad
pi_33570770
Je active Topic lijst gebruiken als reminder
pi_33570869
Opperdoeser Ronde ligt in Noord Holland gewoon in de winkel hoor.
~Dannon
  zaterdag 31 december 2005 @ 08:10:32 #7
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_33571179
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 03:40 schreef Euc- het volgende:

[..]

Dat noem ik nou niet echt een vergeten groenten. Die ligt nog gewoon in de winkel. Ik zat meer te denken aan dingen als Kardoen, Haverwortel, Aardpeer, Boksbaard, Katwijker Peentjes, Belgische Witte, Opperdoezer Ronde, Buggenummer Muuskes, Schorseneer, Pastinaken, Aardamandelen, Brave Hendrik, repelsteeltjes, Berner Landfrauerboontjes, eeuwige moes etc etc.
Repelsteeltjes? Je bedoelt toch zeker raapstelen.
The love you take is equal to the love you make.
  zaterdag 31 december 2005 @ 10:37:54 #8
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_33572318
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 08:10 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Repelsteeltjes? Je bedoelt toch zeker raapstelen.
Raapstellen zijn hier nog gewoon bij de groentenboer te koop. Dus echt vergeten zijn ze voor mij nog niet.

Maar in dit topic ( Groenten die je nooit meer eet ) staat ook meer over vergeten groenten
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_33572364
Rabarber.
...is toch ook opwindend?
  zaterdag 31 december 2005 @ 10:45:51 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33572435
Raapstelen zijn heerlijk, net als Broeivet,
Raapstelen worden bij de esotherische supermarkten ook wel zilversteel genoemt, en dan is het natuurlijk weer duurder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 10:46:44 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33572444
was Rettich al genoemd?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 12:36:58 #12
4177 Jojogirl
Curves in all the right places
pi_33575446
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 10:41 schreef Els_saai het volgende:
Rabarber.
Dat ligt nog gewoon bij de C1000 in het seizoen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 15:00:16 #13
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_33580772
- Kardoen - is toch artisjok?
- Aardpeer - is dat topinamboer?
- Belgische Witte - klinkt als bier, maar dat bedoel je vast niet
- Opperdoezer Ronde - heb ik in augustus nog gekocht!
- Schorseneer - gewoon nog te koop. Alleen een takkeklus om te schillen
- Pastinaken - heb ik ook wel zien liggen, alleen nog nooit iets mee gedaan
- repelsteeltjes - ehhh... gezien het tijdstip van posten neem ik je die maar niet kwalijk! *ziet in gedachten klein lelijk koboltje rondspringen: niemand weet, niemand weet...!*
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_33580961
Jaaa, leuk topic. heeft er ook iemand recepten met deze groenten? Ik weet namelijk (net als de rest van Nederland) niet hoe je ze klaar moet maken.
  zaterdag 31 december 2005 @ 15:13:59 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33581226
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 15:00 schreef dutch-mamma het volgende:
- Kardoen - is toch artisjok?
Nee, maar het lijkt er wel op
http://home.scarlet.be/groenteninfo/kardoen.htm
quote:
- Aardpeer - is dat topinamboer?
Jep
quote:
- Belgische Witte - klinkt als bier, maar dat bedoel je vast niet
Is een soort witte peen, niet te verwarren met rettich zoals een kunsthistoricus die ons op de lagere school eens kwam vertellen. Die liet een schilderij zien (op foto) en vertelde dat je veel kon leren van oude schilderijen, bv dat worteltjes vroeger groter en wit waren. Pietertje Verdriet zei toen, maar das toch gewoon een rettich?
De kunstkenner keek me verbaasd aan, en zei, nee das een witte peen. Heb toen de volgende dag maar een rettich mee naar school genomen.
(ja ik was toen al zo verschrikkelijk)
quote:
- Opperdoezer Ronde - heb ik in augustus nog gekocht!
Ik ook, mijn favo vastkokende aardappel voor pelaardappels, met boterdoop
quote:
- Schorseneer - gewoon nog te koop. Alleen een takkeklus om te schillen
Keukenmeidenverdriet werd het wel genoemt. Het werd vroeger op zaterdag gegeten, en de meid had dan haar handen zwart, op haar vrije avond!
quote:
- Pastinaken - heb ik ook wel zien liggen, alleen nog nooit iets mee gedaan
Erg lekker knolletje
quote:
- repelsteeltjes - ehhh... gezien het tijdstip van posten neem ik je die maar niet kwalijk! *ziet in gedachten klein lelijk koboltje rondspringen: niemand weet, niemand weet...!*
:-)

Meiraapjes zijn trouwens ook vreselijk lekker, bij de turkse groenteboer te krijgen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 31 december 2005 @ 15:14:28 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33581247
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 15:06 schreef piepster het volgende:
Jaaa, leuk topic. heeft er ook iemand recepten met deze groenten? Ik weet namelijk (net als de rest van Nederland) niet hoe je ze klaar moet maken.
Welke?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33581371
Beligische witte, schorseneer (daar maakte m'n moeder altijd een wit sausje bij), pastinaken.

Dit zijn iig dingen die ik in Deventer kan kopen.
pi_33581455
Pastinaken!
Die ken ik helemaal niet
Dus ben even gaan zoeken, het is idd een knolletje en hier zijn wat recepten die ik binnenkort uit ga proberen, weet iemand hoe ie smaakt/waar ie naar smaakt?



http://www.webchef.nl/recept/groenten/pastinaak/
http://www.kookhistorie.com/index.htm
(is trouwens een erg leuke site kookhistorie.com met oude gerechten van 1500-1700!)
pi_33581505
Ik zie bijna geen kropsla meer.
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
  zaterdag 31 december 2005 @ 15:22:35 #20
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_33581536
quote:
Op zaterdag 31 december 2005 15:21 schreef ABBAfan het volgende:
Ik zie bijna geen kropsla meer.
Momenteel niet, nee, maar in de zomer wel.
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_33581539
Ach jawel joh. Gewoon bij de Dirk.
pi_33581548
Jawel hoor, ik zie het nog altijd liggen bij de groenteboer.
Het wordt alleen wel verdreven naar een uithoekje door de zakken gemengde schoongemaakte sla, wat wel erg makkelijk is
pi_33581575
[quote]Op zaterdag 31 december 2005 15:22 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Momenteel niet, nee, maar in de zomer wel.
[/quote

Zelfs in de zomer kom ik niet meer tegen.
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
pi_33581633
En de Kardoen had ik ook nog nooit van gehoord :
quote:
KARDOEN is qua smaak een mix van artisjok, selderij en schorseneer. Bitter en toch ook een beetje zoet. De kardoen lijkt uiterlijk op bleekselderij, maar ligt qua smaak dichter bij de artisjok. De smaak is volgens anderen een kruising tussen artisjok en asperge. Het is een frisse naar bleekselderij zwemende smaak, maar veel milder. Rauw en gekookt op te dienen. Oogst u ze vroeg (september), dan zijn ze ongebleekt nog sappig en lekker mals en zoet. Voor de echte liefhebber van bittersmaken: laat oogsten (oktober). Hij smaakt dan wat bitter en is stugger, dus moet met een dunschiller zorgvuldig geschild worden.

Kardoen is al bekend sinds de vierde eeuw voor Christus. Afkomstig uit het vrije veld in het Middellandse-Zeegebied. Rijk aan mineralen, geblancheerd op zijn best. Geen aluminium-pannen gebruiken, net als bij spinazie. Je zou zeggen, de kardoen met zijn bitterzoete smaak moet het grote publiek dat spruitjes en lof koopt, toch ook zeer aanspreken. (Nog) niet dus. Voorbijgestreefd door de nobeler geachte artisjok werd de kardoen in onze streken een beetje vergeten. Maar in Zuid-Europa, begonnen onder de Grieken en Romeinen, is de Kardoen nog steeds zeer geliefd. Een vergeten groente dus? Wel nee, want zoals bij zoveel 'aparte' groenten zorgen de commerciėle wetten van de grootschalige levensmiddelen-detailhandel ervoor, dat een aantal producten gewoon verdwijnt uit het collectieve geheugen van de bevolking. Maar gelukkig blijft een kleine groep mensen, ook in Nederland, de Kardoen waarderen. Ze is nog regelmatig te vinden in Turkse en Marrokaanse winkels en op de Albert-Cuypmarkt in Amsterdam.

Teelt: zaaien vanaf april onder glas, begin mei in de vollegrond. Familie van de distelachtige artisjok. Van kardoen eet men de vezelachtige bladsteel, die een paar weken voor de oogst omwikkeld wordt met donkere folie om ze te bleken. De bloem is een sieraad voor de vaas en tuin, maar ook het blad is heel mooi.

In de keuken: Kardoen wordt geteeld voor de jonge, gebleekte bladstelen. Kardoen is heel geliefd in Italiė en Frankrijk, maar hier vreemd genoeg nauwelijks bekend. Hij komt vaak gestoofd op tafel met kastanjes of met walnoten. U kunt de stelen net zo bereiden als asperges, en ook als beignets smaken ze uitstekend. Gebruik citroen om verkleuring tegen te gaan.

Recepten:

ZOMERSE KARDOEN STAMPPOT
Ingrediėnten:
500 gr. nieuwe aardappelen, schillen en in stukken snijden, 2 teentjes knoflook, pellen en in plakjes snijden, 2 eetl. olijfolie, 1/2 gele paprika, wassen en in dunne reepjes snijden, 1 rode ui, pellen en snipperen, 300 gr. kardoen, wassen en in plakjes snijden, 1 takje tijm, rissen, 1 dl. sojamelk, 1 theel. zoutloze kruidenbouillonpoeder, cayennepeper
Bereiden:
aardappelen gaarkoken met de kruidenbouillon. Olie verhitten en de knoflook, ui en paprika er ca. 2 min. in smoren op niet te hoog vuur. De kardoen in ca. 10 min. beetgaar koken in licht gezouten water. Aardappelen grof stampen met de sojamelk. De kardoen en paprikamengsel erdoor mengen. Op smaak brengen met cayennepeper. Ca. 3 min. doorwarmen.

- kardoen is ook lekker gegratineerd met een bechamel- of tomatensaus.
- klaarmaken zoals bleekselder en opdienen met kaas- of tomatensaus.
- in olijfolie fruiten en daarna stoven ą la barigoule met witte wijn, tijm en knoflook.

pi_33581637
De kropsla zoals mijn moeder die vroeger maakte met salata, ei en tomaat behoort tot het verleden. IJsbergsla is nu volgens mij slasoort nr. 1
One of us is ugly, One of us is cute, One of us you'd like to see in her birthday suit
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')