Bron?quote:Op donderdag 9 augustus 2007 14:22 schreef Vhiper het volgende:
Het meerendeel van de uitgeprocedeerden beland op de stapel "Met onbekende bestemming vertrokken", m.a.w. zijn gewoon in de illegaliteit verdwenen. Hoezo, ze blijven redelijk in beeld?![]()
Sorry, maar echt: het merendeel van de illegalen werkt in plaats van dat ze crimineel zijn. Wat jij doet is de werkers in dure opvang zetten. Dan vallen de banen vrij die gevuld worden door mensenhandelaren. Die mensen horen weer dat ze naar gratis opvang kunnen. Enz.quote:Verdonk schatte in 2005 het aantal illegalen op 250.000, kan je dus nagaan hoe slecht beeld we hebben van de daadwerkelijke situatie. Mijn voorstel ondervangt dat. We krijgen dan wel een beeld van hoe het er mee staat.
Het zal niet de onneembare vesting worden waar jij het steeds over hebt...quote:Nope, het geeft wel aan dat er dus wel degelijk sprake is van goede bewaking in de EU. Polen is een nieuwe lidstaat, die moest inderdaad nog het een en ander versleutelen aan zijn grensbewaking.
Ach, de jij-bak... Sterk.quote:Man, doe eens niet zo naief.
Jouw gelijk zou zijn dat de grensbewaking wel optimaal is. Het is echter verre van optimaal, want ik weet zeker dat ik zonder problemen de grens op 100 verschillende plekken kan passeren zonder enige controle. Logisch ook, het is nogal een groot gebied.quote:Je hoort mij niet zeggen dat ze liegen, in tegendeel, het toont mijn gelijk, dat er wel grensbewaking is, aan. Dat het nog niet optimaal is, is een tweede.
Dat is erg mager...quote:Omdat ze weigeren hun eigen burgers toe te staan hun eigen land te betreden. Lijkt me voldoende aanwijzing![]()
Nee, andersom. Als overheid ben je sneller geneigd om maar mee te werken als jouw landgenoten in een onmogelijke situatie zitten. Zitten ze dat niet... waarom je er dan druk over maken?quote:Ja hoor, zo'n derde wereldland zegt tegen hun eigen burgers: "Nee, we verbieden je terug te komen, je hebt het daar beter, joh! Bij ons kom je er niet meer in! We doen dit voor jouw bestwil hoor!" en ik moet dat geloven?![]()
Wat zijn we hier toch tof en daar vervelend...quote:Nederland geeft wel om zijn burgers, ja.
Misschien dat met mijn toelichting over banen die vervuld moeten worden door illegalen je het begint te begrijpen. Dat naast het feit dat bij toename van het verschil iemand sneller geneigd is zijn huis te verlaten voor een ongewis leven.quote:Is me absoluut niet ontgaan. Ik geloof er alleen geen reet van dat het verstrekken van een tijdelijke status, tot terugkeer mogelijk is en het verstrekken van absolute basisbehoeften, de illegaliteit fors zou doen laten toenemen, meer dan nu al gebeurt. Immers, het is hier, hoe waardeloos wij het misschien vinden, al beter dan in andere landen.
Nee, dat wil ik niet. Ik ben alleen niet bereid om de nadelige gevolgen van de opvang te accepteren.quote:Je wil ze miserabel houden dan![]()
Heel veel illegalen kunnen niet terug. En die het wel kunnen zijn vaak uit landen zoals voormalig Oostblok, waarbij geldt dat ze een dag later weer terug zijn (het bekende dweilen met de kraan open).quote:Ik heb het alleen over illegalen die niet terug kunnen. Kunnen ze het wel, dan moeten we ze gewoon actief uitzetten, of ze willen of niet. Dat is dus geen argument.
Dat denk jij. Waarom je dat denkt weet ik niet, maar toch...quote:We doen het alleen niet.
Het zijn er niet minder dan uitgeprocedeerden. Hoe kom je daarbij?quote:Minder dan uitgeprocedeerden en van uitgeprocedeerden weten we het ook niet. Ze kunnen vertrokken zijn, het kan ook niet het geval zijn.
De illegaliteit wordt autonoom al groter vanwege andere zaken.quote:Het probleem wordt groter als je er niets aan doet, de illegaliteit neemt nog steeds toe volgens de mensen die er verstand van zeggen te hebben.
Spreek een FIOD ambtenaar aan. Of google eens op illegaal + restaurant. Ik durf te wedden dat het woord Chinees vaak voor komt in de berichten...quote:Zeg ik dat? Ik zeg dat ik niets gehoord heb daarover. Jij blijkbaar wel, prima, maar daar heb je uiteraard geen onafhankelijke bron voor, waar ik dat kan verifieren, he?
Sorry, ik herken de 20K en die slaat NIET op procedures en bureaucratie, maar op de opvang.quote:Een autochtone Nederlander leeft modaal voor minder dan 20K, een asielzoeker kost 20K omdat daar een berg aan gerechtelijke procedures en bureaucratie in meegenomen wordt.
Hoezo? Ze moeten in de gaten worden gehouden, want dat was jouw plan. Dus een beetje als een AZC. Nou, dan ga ik van die cijfers uit. Niet zo gek dus. Als jij meent dat het veel minder is mag je dat onderbouwen. En zelfs al is het maar 20K, dan nog praten we over 5 miljard. Dus 125 euro per maand voor die hardwerkende man met een middeninkomen die een zomervakantie mag laten schieten...quote:Een illegaal die alleen maar kost en inwoning krijgt en zich alleen maar hieft in te schrijven bij het GBA, want daar komt mijn voorstel op neer, hoeft echt geen 20K te kosten en al helemaal de 40K (!) niet die jij hier lukraak neer gooit.
Terug kunnen is niet hetzelfde als terug gestuurd kunnen worden. Dat is net even de grap. Uitzetten is donders lastig.quote:Verder reken je ook nog eens de volle 250.000 man tot de groep die opgevangen zou moeten worden, compleet vergetende dat, zoals je al zei, er een grote groep is die wel terug kan, maar niet gaat. Die moeten we actiever aanpakken en gewoon uitzetten. Kan het? Dan dus ook doen, anders werkt mijn oplossing inderdaad niet nee, duh.
Welke besparing? Toon jij dat eens aan. Want de meeste illegalen werken gewoon.quote:Verder laat je ook de besparingen van de beperktere criminaliteit buiten wege. Al heeft het maar een klein effect, dan is de besparing al erg groot.
Ach, jij wil niet betalen. Misschien hoor jij ook niet tot de mensen die het moeten gaan betalen en dan is het makkelijk... andermans geld uitgeven doet geen pijn.quote:Verkeerd berekend, verkeerd geraden![]()
Mijn god. We onderdrukken al een hoop van die landen. Ze overleven dat ook nog wel hoor. NL die je dwars zit... tsjonge, daar zullen ze van schrikken.quote:Er zijn meer financiele prikkels te verzinnen hoor. Opdrachten die aan dergelijke landen voorbij gaan, investeringen die dan maar in andere landen gedaan worden, etc.
De rest moet er achteraan...quote:Geen idee, vraag het Bush, die zegt dat de Amerikanen daar voor onbepaalde tijd zitten![]()
Armoede is relatief. En je had het over paleizen... en dat suggereert meer dan een lemen hutje.quote:Niet 2000 jaar geleden![]()
Polen.quote:Ik ken weinig legale mensen die met z'n tienen op een drie kamer woninkje gaan zitten, maar ik zal wel weer een verkeerd beeld hebben van de gemiddelde Nederlander...![]()
Dank!quote:Jij ook maar weer succes![]()
Maar we hebben het niet over 'vreemdelingen', maar over 'illegalen'quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 01:08 schreef Kees22 het volgende:
Over welke groepen mensen hebben we het eigenlijk.
De huidige wet onderscheidt asielzoekers en reguliere vreemdelingen.
Dit ga je niet redden, Kees22. De asielprocedure beoordeelt of iemand inderdaad -naar ons oordeel- in eigen land moet vrezen voor -in onze ogen- onacceptabel geweld.quote:Illegale asielzoekers zijn de uitgeprocedeerden die in Nederland gebleven zijn. Daarvan zijn er twee soorten: zij die ten onrechte asiel aangevraagd hebben en zij die goede redenen hadden om te vrezen voor hun veiligheid. Tot op het moment van uitgeprocedeerd raken is daar door ons geen onderscheid in gemaakt.
De hamvraag is nu: hoe voorkom je dat de groep mensen die ten onrechte (omdat ze wel een goede reden hadden om te vluchten) uitgeprocedeerd zijn geraakt, toch veroordeeld wordt tot detentie met het risico dat ze uitgezet worden naar het bedreigende land?
De kans is klein en de groep is klein. Maar het gaat wel om mensen zoals jij en ik. Die niet graag dood willen.
Ik hoop, maar daar heb ik op dit moment geen ideeën over, dat door de aparte rechtsgang een groot deel van deze mensen alsnog de dodeljke dans ontspringt.
Dat is overigens onjuist. In NL wordt de vreemdeling medegedeeld waarom hij vast zit en krijgt hij binnen enkele weken de rechter te zien. En als de bewaring langer duurt meer dan eens.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 01:08 schreef Kees22 het volgende:
Volgens hem is de huidige vreemdelingenbewaring qua rechteloosheid en onzekerheid te vergelijken met de rechteloosheid van Guantanamo Bay.
Ik ben het daar niet mee eens. Ze hebben eigenlijk meer rechten, want als ze NL willen en kunnen verlaten moeten ze daartoe in de gelegenheid worden gesteld.quote:De vreemdelingen hebben minder rechten en zekerheden dan een veroordeelde moordenaar, en ze hebben niet eens iets strafbaars gedaan.
En wat schiet de vreemdeling er concreet mee op? Niets. Nu zit hij zelfs 6 maanden vast indien hij na een week geregeld heeft te kunnen vertrekken... En er is maar 1 toetsingsmoment... Echt, het is een verslechtering.quote:Dus hij stelde voor, om illegaliteit wel strafbaar te maken, bijvoorbeeld als een overtreding. Met zes maanden gevangenisstraf.
Zijn idee heeft de volgende voordelen: 1) de rechter moet beslissen en niet een of andere (hoge) politieagent, 2) de gevangene krijgt de normale rechten van andere gevangenen, 3) de staat krijgt de tijd om alles in gereedheid te brengen voor uitzetting.
Ik denk dat het grootste nadeel is dat je ze niet vast kan houden voor de bekende ruim drie maanden en dus als de veroordeling binnen is, de "vogel" is gevlogen. Tenzij we hier de "Mulder"-manier gaan toepassen (de OM-afdoening: strafbeschikking), maar ook dan is de termijn ambitieus (het kan), maar eigenlijk gelijk aan het "probleem" (toetsing achteraf), of snelrecht wordt toegepast (maar dat gaat weer ten koste van de rechtszekerheid, want korte voorbereiding advocaat en het is de enige toetsing).quote:Nadelen: 1) lukt het echt niet om de gevangene uit te zetten, dan moet hij na de opgelegde gevangenisstraf vrigelaten worden en kan niet meer (ne bis in idem) berecht worden voor zijn vergrijp, 2) voor echt fanatiek tegenwerkende gevangenen is misschien vervolgens gijzeling nodig.
Ik wordt liever vastgezet voor 1 dag tot 6 maanden, dan voor 6 maanden. Ja, met dat laatste weet ik waar ik aan toe ben...quote:Vooral de grotere rechtszekerheid zal een opluchting zijn voor de slachtoffers.
Ook juridisch overigens. Gezinshereniging is een mensenrecht (eigenlijk: het recht op gezinsleven). We doen daar in NL wel heel lastig over...quote:Voor illegale partners ligt de zaak emotioneel lastiger.
De kosten kunnen nooit een goede reden zijn om de rechtsstaat in te perken. Ik neem aan dat je met de kosten komt vanwege mijn opmerkingen hierboven. Daar zet ik de kosten neer omdat er m.i. rechten worden gecreëerd voor mensen die er geen recht op hebben. En dan tellen ze zonder meer wel mee.quote:En de kosten? Ja, die zullen vast aanzienlijk zijn. Maar je bent een rechtsstaat of niet. Noblesse oblige!
Nee, maar de omstandigheden zouden meegewogen moeten worden EN de vraag of er sprake is van "schuld" in strafrechtelijke zin kan weldegelijk negatief uitvallen bij een uitgeprocedeerde. Al was het maar omdat de bewijslast wezenlijk anders ligt...quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 04:59 schreef sigme het volgende:
De rechter die over de strafbaarheid van de illegaliteit oordeelt (in jouw opzetje), zal niet mogen dienen als een soort 'hoger beroep' tegen de asieluitspraak.
Dit doet toch niet af aan wat ik zei?quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 09:14 schreef DS4 het volgende:
[..]
Nee, maar de omstandigheden zouden meegewogen moeten worden EN de vraag of er sprake is van "schuld" in strafrechtelijke zin kan weldegelijk negatief uitvallen bij een uitgeprocedeerde. Al was het maar omdat de bewijslast wezenlijk anders ligt...
De strafrechter is niet gebonden aan het oordeel van de bestuursrechter (of v.v.).
Laatste zinnetje van de quote over het hoofd gezien. Het is sowieso nimmer de strafrechter die een verblijfsvergunning gaat verstrekken.quote:
Nee, dat leek me ook al niet.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 11:34 schreef DS4 het volgende:
Het is sowieso nimmer de strafrechter die een verblijfsvergunning gaat verstrekken.
Als illegaliteit strafbaar is, dan is het na het vrijkomen ook strafbaar. Het niet alsnog je biezen pakken zou bij een volgende aanhouding theoretisch moeten leiden tot een nieuwe straf (en hoger, want recidive)...quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 11:42 schreef sigme het volgende:
Ik neem maar even aan dat illegalen die wél gestraft zouden worden daarna niet gewoon weer illegaal mogen worden - en dat dus, als ze daarop wel betrapt worden, opnieuw tot gevangenis veroordeeld kunnen worden. Klopt toch?
Of je leest het topic. Staat echt vol boeiende informatie, zoals bijvoorbeeld de uitleg dat illegaal zijn niet crimineel is.quote:Op zondag 12 augustus 2007 13:29 schreef Gabry het volgende:
Mensen die weten dat ze hier illegaal verblijven, en liever crimineel gedrag vertonen dan naar huis te gaan, ()
Ik knip even, anders wordt alles zo lang en je post staat hier toch vlak boven.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 04:59 schreef sigme het volgende:
[..]
Ik had een antwoord, maar DS4 gaf een veel beter antwoord.quote:De rechter die over de strafbaarheid van de illegaliteit oordeelt (in jouw opzetje), zal niet mogen dienen als een soort 'hoger beroep' tegen de asieluitspraak. Want dan krijg je exact de situatie die we beslist niet meer willen: mensen die niet weggaan na een negatieve beschikking; omdat ze hopen op een allerallerallerlaatste beroepsmogelijkheid.
De rechter zal dus zéker bij ex-asielzoekers het reeds gevestigde oordeel -in eigen land niks te vrezen- voetstoots moeten aannemen.
Mee eens, maar -even afgezien van het asieldrama dat de overheid veroorzaakte in de jaren '90- , zou het natuurlijk zo moeten zijn dat over de zieligheidsfactor van exasielzoekende illegalen al geoordeeld is - en te licht bevonden. Dus de zieligheid van terugkeer naar eigen land. Wel kunnen ándere factoren van belang geacht worden (NL-partner / kinderen, van die dingen).quote:Op zondag 12 augustus 2007 21:59 schreef Kees22 het volgende:
Ik zocht naar een indeling om onderscheid te kunnen maken tussen "eigen schuld" en "zielig" (chargerend gezegd, niet over vallen!) Mensen die hier zelf illegaal gekomen zijn om geld te verdienen, hebben dat aan zichzelf te wijten. Uitgeprocedeerde asielzoekers niet of veel minder. Kwestie van effectief omgaan met je mededogen. En dus ook zoekend naar een oplossing met de minste morele ongelukken.
Multatuli had het over maximaal zes weken voor iemand een rechter zag, en ik heb dat geloofd. de vergelijking met Guantanomo Bay is wat overtrokken, maar ik kreeg wel een indruk van volslagen rechteloosheid en willekeur, alleen maar beperkt door de normale bureaucratie. Zal eens navragen, ken iemand die een tijdje vastgezeten heeft.quote:Op zaterdag 11 augustus 2007 09:09 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dat is overigens onjuist. In NL wordt de vreemdeling medegedeeld waarom hij vast zit en krijgt hij binnen enkele weken de rechter te zien. En als de bewaring langer duurt meer dan eens.
Vanwege het verschil tussen willen en kunnen zocht ik naar een onderscheid tussen "zielig" en "schuldig". Een illegale gelukszoeker die weg kan, heeft het aan zichzelf te wijten. Een ten onrechte uitgeprocedeerde asielzoeker kan niet weg, omdat hij beter weg kan kwijnen in een Nederlandse gevangenis dan aan een bouwkraan bungelen in zijn vaderland. Een moordenaar kan sporten, bezoek ontvangen, lezen, studeren, werken etc. (heb ik begrepen hoor, ik heb het niet ervaren), terwijl illegalen niks mogen.quote:[..]
Ik ben het daar niet mee eens. Ze hebben eigenlijk meer rechten, want als ze NL willen en kunnen verlaten moeten ze daartoe in de gelegenheid worden gesteld.
Je hebt een sterk punt. Maken we er een omgekeerd voorwaardelijk van: zes maanden vast behalve als je weg gaat.quote:[..]
En wat schiet de vreemdeling er concreet mee op? Niets. Nu zit hij zelfs 6 maanden vast indien hij na een week geregeld heeft te kunnen vertrekken... En er is maar 1 toetsingsmoment... Echt, het is een verslechtering.
Dit stuk snap ik niet goed. Drie maanden? Mulder-manier? Toetsing achteraf waarvan?quote:[..]
Ik denk dat het grootste nadeel is dat je ze niet vast kan houden voor de bekende ruim drie maanden en dus als de veroordeling binnen is, de "vogel" is gevlogen. Tenzij we hier de "Mulder"-manier gaan toepassen (de OM-afdoening: strafbeschikking), maar ook dan is de termijn ambitieus (het kan), maar eigenlijk gelijk aan het "probleem" (toetsing achteraf), of snelrecht wordt toegepast (maar dat gaat weer ten koste van de rechtszekerheid, want korte voorbereiding advocaat en het is de enige toetsing).
[..]
OK, je hebt je punt: laten we het voorwaardelijk maken. Is voor de IND ook handiger: zodra ze kans zien, die kans kunnen grijpen.quote:Ik wordt liever vastgezet voor 1 dag tot 6 maanden, dan voor 6 maanden. Ja, met dat laatste weet ik waar ik aan toe ben...
Ja, dat kun je wel zeggen. "Ja hoor, we houden ons aan het mensenrecht, want we willen U heus niet verhinderen samen te leven.... Ergens anders!"quote:[..]
Ook juridisch overigens. Gezinshereniging is een mensenrecht (eigenlijk: het recht op gezinsleven). We doen daar in NL wel heel lastig over...
Die had ik maar vluchtig gelezen en al helemaal niet goed gevolgd. Maar er is altijd wel iemand die daar over begint.quote:[..]
De kosten kunnen nooit een goede reden zijn om de rechtsstaat in te perken. Ik neem aan dat je met de kosten komt vanwege mijn opmerkingen hierboven. Daar zet ik de kosten neer omdat er m.i. rechten worden gecreëerd voor mensen die er geen recht op hebben. En dan tellen ze zonder meer wel mee.
Met dat asieldrama heb je gelijk: een medewerker van de COA vertelde me eens, dat veel mensen meer getraumatiseerd raken door het leven in een AZC dan door de ervaringen in hun land van herkomst. En ik geloof hem onmiddellijk.quote:Op zondag 12 augustus 2007 22:06 schreef sigme het volgende:
[..]
Mee eens, maar -even afgezien van het asieldrama dat de overheid veroorzaakte in de jaren '90- , zou het natuurlijk zo moeten zijn dat over de zieligheidsfactor van exasielzoekende illegalen al geoordeeld is - en te licht bevonden. Dus de zieligheid van terugkeer naar eigen land. Wel kunnen ándere factoren van belang geacht worden (NL-partner / kinderen, van die dingen).
De niet-asielgezocht-hebbende illegaal komt eerder in aanmerking voor zieligheid; daar zit meer naar slavenhandel neigende mensensmokkel achter, waarvan betrokkenen soms meer als slachtoffer dan als profiteur gezien moeten worden.
Of je leest mijn post opnieuw.quote:Op zondag 12 augustus 2007 21:54 schreef sigme het volgende:
[..]
Of je leest het topic. Staat echt vol boeiende informatie, zoals bijvoorbeeld de uitleg dat illegaal zijn niet crimineel is.
quote:Uit onderzoek van de Amsterdamse politie blijkt dat criminele illegalen in de stad verantwoordelijk zijn voor 20 procent van de inbraken, 15 procent van de straatroof en 40 procent van de zakkenrollerij.
bron: Volkskrant - 20 sept 1999
quote:Mensen die weten dat ze hier illegaal verblijven, en liever crimineel gedrag vertonen dan naar huis te gaan,
Het verschil tussen gevangen zitten en in bewaring gesteld zijn is me inmiddels wel duidelijk en het laatste lijke me dus ongewenst. Voor een beschaafde staat, tenminste.quote:Op zondag 12 augustus 2007 13:29 schreef Gabry het volgende:
Je kunt ze de gevangenis in gooien, maar daar horen ze niet. Dat is niet wenselijk voor hen, dat is niet wenselijk voor ons. Ze mogen kiezen om mee te werken aan hun uitzetting, en in bewaring stellen is een middel daartoe.
Als de middelen om illegalen te laten meewerken aan hun uitzetting ons ontnomen worden, dan hoeft een illegale enkel zijn mond te houden om in Nederland te mogen verblijven.quote:Op maandag 13 augustus 2007 00:32 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Het verschil tussen gevangen zitten en in bewaring gesteld zijn is me inmiddels wel duidelijk en het laatste lijke me dus ongewenst. Voor een beschaafde staat, tenminste.
quote:
Dat stond niet in je bericht!quote:Uit onderzoek van de Amsterdamse politie blijkt dat criminele illegalen in de stad verantwoordelijk zijn voor 20 procent van de inbraken, 15 procent van de straatroof en 40 procent van de zakkenrollerij.
bron: Volkskrant - 20 sept 1999
Welke middelen zouden we moet hebben om illegalen te laten meewerken?quote:Op maandag 13 augustus 2007 00:40 schreef Gabry het volgende:
[..]
Als de middelen om illegalen te laten meewerken aan hun uitzetting ons ontnomen worden, dan hoeft een illegale enkel zijn mond te houden om in Nederland te mogen verblijven.
Momenteel als illegalen zich niet kunnen identificeren, en ze werken daarnaast ook niet mee aan hun uitzetting, dan kunnen ze binnen een aantal maanden weer de straat op. Als de laatste middelen ook afgeschaft worden, dan is er voor een illegale helemaal geen reden meer om mee te werken aan hun uitzetting.
Momenteel kan het alleen door boetes en het tijdelijk in bewaring stellen, zolang er uitzicht op de uitzetting is.quote:Op maandag 13 augustus 2007 00:44 schreef Kees22 het volgende:
[..]
Welke middelen zouden we moet hebben om illegalen te laten meewerken?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |