Bron: Voetbalzone.nlquote:Paolo di Canio, supporter op het veld
In de Italiaanse hoofdstad Rome komt op 9 juli 1968 Paolo di Canio ter wereld, hij is de jongste zoon van bouwvakker Ignazio en Pierina di Canio en groeit op in de arbeiderswijk Quarticciolo. Zijn voetballoopbaan begint de jonge Paolo di Canio bij Rinascita 79, waar zijn talent al snel opgemerkt wordt door Pro Teverne Roma, een satellietclub van zijn favoriete club, Lazio. Ook bij deze club is Paolo di Canio, vanwege zijn overgewicht “Pallocca” (dikkertje) genoemd, wekelijks de uitblinker en op dertienjarige leeftijd meldt zich Lazio, een absolute droom voor Paolo di Canio. Kort daarop sluit Paolo di Canio zich aan bij de harde kern van Lazio, de Irriducibili, een aanhang met een dubieuze reputatie. Hij bezoekt alle thuis- en uitwedstrijden van zijn club, meestal vertrekt hij kort na zijn eigen wedstrijd in de jeugd van Lazio, aangezien er aan de vooravond vaak een confrontatie wacht met de supporters van de tegenpartij. Zo is hij betrokken bij menig massale vechtpartijen, hetgeen zijn sportieve toekomst bij Lazio op het spel zet. Paolo di Canio is een getalenteerde aanvaller, maar als de technische leiding erachter komt dat hij deel uitmaakt van de Irriducibili, zal hij een keuze moeten maken. Hij kruipt door het oog van de naald, als een verzorger een blessurebehandeling verzorgt aan de zijlijn en Paolo di Canio herkent, deze spreekt hem hierop aan en laat het hierbij zitten.
Lazio speelt seizoen 1985 – 1986, het seizoen waarin Paolo di Canio wordt opgenomen in de selectie, in de Serie B en door een omkoopschandaal dreigt er zelfs een haast rampzalige degradatie naar de Serie C. Het hele seizoen vecht de club tegen degradatie, aangezien het met negen punten in mindering aan het seizoen begint. De talentvolle Paolo di Canio krijgt dus vooralsnog geen kans en wordt daarop verhuurd aan Ternana, uitkomend in de Serie C2. Bij deze club speelt hij dat seizoen 27 wedstrijden, waarin hij tweemaal tot scoren weet te komen. Hij wordt weer teruggehaald door Lazio, maar zware blessures zorgen ervoor dat Paolo di Canio in seizoen 1987 – 1988, het seizoen dat Lazio weer weet te promoveren naar de Serie A, nog niet zijn debuut kan maken voor zijn club. Terug op het hoogste niveau krijgt Paolo di Canio in seizoen 1988 – 1989 meteen zijn kans, hij debuteert op 9 oktober 1988 tegen Cesena en in 30 wedstrijden, komt hij tot slechts één treffer. Deze treffer heeft echter enorm veel waarde, op 15 januari 1989 scoort hij namelijk de enige, dus winnende treffer tegen aartsrivaal AS Roma en viert dit uitbundig voor het vak van de fans van AS Roma. Na zijn tweede volledige seizoen bij Lazio, waarin hij driemaal weet te scoren in 24 wedstrijden, wordt hij met tegenzin verkocht aan Juventus. Voorzitter Gianmarco Calleri geeft aan dat Paolo di Canio teveel salaris verlangt en de club daarom gedwongen is haar aanvaller van de hand te doen, maar zelfs al had hij moeten betalen, zou Paolo di Canio nog voor de Biancocelesti willen blijven spelen.
In de zomer van 1990 verhuist Paolo di Canio voor een transfersom van bijna acht miljoen Euro naar Juventus. In Turijn komt hij in drie seizoenen tot 78 wedstrijden, waarin hij slechts zesmaal weet te scoren, tóch geldt zijn periode bij Juventus als de definitieve doorbraak van Paolo di Canio. In zijn periode bij Juventus loopt een discussie met trainer Giovanni Trapattoni bijna uit op een vechtpartij, ware het niet dat andere spelers de ruzie weten te sussen. Voorafgaand aan seizoen 1993 – 1994 vertrekt Paolo di Canio naar Napoli, waar hij opnieuw een redelijk seizoen beleeft met vijf treffers in 26 wedstrijden en hij dwingt een transfer af naar AC Milan. Ook in Milaan weet Paolo di Canio zijn belofte niet in te lossen, hij speelt in twee seizoenen 37 wedstrijden en scoort daarin zesmaal, maar na een conflict met zijn trainer Fabio Capello vertrekt hij in de zomer van 1996 gedesillusioneerd naar Schotland, waar hij gaat spelen voor Celtic. In Glasgow beleeft Paolo di Canio een geweldig debuutseizoen, hij zorgt er bijna persoonlijk voor dat de hegemonie van stadsgenoot én aartsrivaal Rangers (negen landstitels op tij) wordt verbroken, maar Celtic komt net tekort. In zijn eerste seizoen in de Schotse Premier League scoort hij twaalfmaal in 26 wedstrijden, samen met Pierre van Hooijdonk vormt hij een uitstekende voorhoede. Maar ook in Schotland zijn daar de randverschijnselen, in een wedstrijd om de Old Firm, die hij beschrijft als de mooiste derby die er is, ontstaat er een vechtpartij tussen Ian Ferguson van de Rangers en Paolo di Canio, nadat hij van het veld gestuurd is, opnieuw is het aan ploegmaats te danken dat het niet verder escaleert. In voorbereiding op zijn tweede seizoen bij Celtic, weigert Paolo di Canio zich aan te sluiten bij de spelersgroep, die zich voorbereidt in Nederland en na kritiek van de nieuw aangestelde trainer Wim Jansen, is de breuk definitief.
Vanaf seizoen 1997 – 1998 is het Engelse Sheffield Wednesday.zijn nieuwe werkgever, waar Paolo di Canio al snel de tabloids haalt: nadat hij na zijn treffer op 23 augustus 1997 tegen Wimbledon zijn broek zover optrekt, dat hij zijn achterste laat zien aan de supporters van de thuisploeg, het komt hem op een officiële waarschuwing te staan. Later dat jaar ontvangt hij zijn eerste boete, nadat hij op 6 november 1997 na een treffer tegen opnieuw Wimbledon zijn broek laat zakken na een treffer. Als hij op 14 januari 1998 in de FA Cup-replay op Hillsborough tegen Watford van het veld wordt gestuurd, gaat hij de scheidsrechter verbaal zó te lijf, dat het hem opnieuw op een boete komt te staan. Meteen in zijn eerste seizoen bij Sheffield Wednesday, waarin hij in 35 wedstrijden tot twaalf treffers komt, is Paolo di Canio uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende spelers van de Premier League en wordt hij door de supporters dan ook uitgeroepen tot speler van het seizoen. In zijn tweede seizoen begint Paolo di Canio voortvarend, met drie treffers in de eerste zes wedstrijden, maar al snel botst hij met manager Ron Atkinson en wordt een week salaris ingehouden. Op 26 september 1998 in de wedstrijd tegen Arsenal gaat Paolo di Canio echter over de schreef: na een opstootje op het middenveld, gaat de Italiaan zich ermee bemoeien, hij wordt geraakt door een elleboog van Martin Keown en gaat door het lint. Hij schopt zijn tegenstander en wordt door scheidsrechter Paul Alcock met een rode kaart van het veld gestuurd, Paolo di Canio is furieus en duwt de arbiter omver, witheet verlaat hij het veld. “The Push” houdt Engeland bezig, Paolo di Canio wordt voor twaalf wedstrijden geschorst en kan pas na de jaarwisseling weer in actie komen, iedereen verwacht dat de aanvaller Engeland verlaat, hij wordt afgeschilderd als een beest en zal het zwaar te verduren krijgen bij zijn terugkeer. Toch vlucht hij niet, in januari 1999 tekent hij bij West Ham United en geeft zijn voetballoopbaan een vervolg in Engeland.
Ook in London, bij West Ham United, groeit Paolo di Canio uit tot een absolute vedette. In het restant van seizoen 1998 – 1999 speelt hij nog dertien wedstrijden en scoort viermaal, er zijn enkele kleine misdragingen op en buiten het veld, maar de rust keert terug. Zijn eerste volledige seizoen bij de club groeit Paolo di Canio al snel weer uit tot één van de smaakmakers van de Premier League, hij scoort zestienmaal in dertig wedstrijden en grote clubs als Manchester United en zijn liefde Lazio tonen hun interesse, maar tot een transfer komt het niet. Een memorabele wedstrijd in seizoen 1999 – 2000 is de 5 – 4 overwinning op Bradford City op 12 februari 2000, in de tweede helft kijkt West Ham United tegen een haast onoverbrugbare 4 – 2 achterstand aan en als de club uit London dan ook nog eens een strafschop wordt onthouden, is Paolo di Canio het zat. Hij blijft zitten in het strafschopgebied van de tegenstander, trekt zijn shirt uit en na enkele minuten loopt hij naar de bank, waar hij om een wissel verzoekt. Als hij dan ziet dat zijn club dan wél een strafschop toegewezen krijgt, sprint hij naar het strafschopgebied en eist de strafschop met tegenzin van zijn ploeggenoten op, de Italiaan scoort van elf meter, de wedstrijd kantelt en wordt alsnog gewonnen. Op 26 maart 2000 maakt Paolo di Canio wellicht zijn mooiste doelpunt ooit, door een pass van eigen helft op twintig meter van het doel, met beide benen los van de grond, over de verslagen doelman in de verre hoek te volleren, dit doelpunt wordt uitgeroepen tot mooiste treffer van het seizoen. Het seizoen daarop is Paolo di Canio nog steeds een Hammer en speelt opnieuw een uitstekend seizoen, hij komt in het nieuws door het verschijnen van zijn biografie, waarin Paolo di Canio openlijk zijn liefde voor de fascistische leider Benito Mussolini en zijn rechtse gedachtegoed openbaart, zijn gewelddadige verleden met de Irriducibili beschrijft en (oud-)collega’s afbrandt, maar het meest spraakmakende moment vindt plaats op 16 december 2000.
In de uitwedstrijd tegen Everton op Goodison Park staat het kort voor het einde 1 – 1, doelman Paul Gerrard van Everton raakt bij een sliding ernstig geblesseerd aan zijn knie en blijft op de rand van het strafschopgebied liggen. Frédéric Kanouté van West Ham United ziet dit niet en zet voor vanaf rechts, de bal komt bij Paolo di Canio die de 2 – 1 kan scoren, maar de Italiaan vangt de bal en verzoekt bij scheidsrechter Clive Wilkes om verzorging. Deze actie levert een staande ovatie op en Paolo di Canio is dat moment dé held van Engeland, uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter ontvangt hij de FIFA Fairplay Award en de wereldbond geeft aan dat de actie van de aanvaller een voorbeeld dient te zijn voor de jeugd. Dat seizoen weet hij in 31 wedstrijden tienmaal het net vinden en manager Alex Ferguson van Manchester United blijft gecharmeerd van de Italiaan, maar toch blijft Paolo di Canio zijn club trouw. In seizoen 2001 – 2002 scoort hij negenmaal in 26 wedstrijden, zijn grote liefde Lazio toont nogmaals interesse, maar een droomtransfer blijft vooralsnog uit. De aanvaller komt nog enkele malen negatief in het nieuws, door onder andere het opsteken van zijn middelvinger naar het publiek en enkele incidenten met tegenstanders, scheidsrechters en manager Glen Roeder. Ondanks zijn negen treffers in seizoen 2002 – 2003 (uit achttien wedstrijden) degradeert West Ham United echter uit de Premier League, de transfervrije Paolo di Canio krijgt geen nieuw contract aangeboden en na 118 wedstrijden, waarin hij 48 maal tot scoren kwam, besluit zijn loopbaan in Engeland te vervolgen bij Charlton Athletic.
Paolo di Canio speelt maar één, redelijk anoniem seizoen op The Valley. Hij scoort slechts viermaal in 31 wedstrijden, tóch is hij al snel één van de favorieten van het publiek. Als het financieel zwaar geteisterde Lazio in de zomer van 2004 haar interesse toont in de aanvaller, is de keuze niet moeilijk, Paolo di Canio levert zijn contract in bij Charlton Athletic en keert terug bij zijn grote liefde. Als hem gevraagd wordt naar zijn rol binnen het verzwakte Lazio, luidt zijn reactie vol clubliefde dat het hem niet uitmaakt of hij überhaupt speelt, als hij maar deel mag uitmaken van de trots van Rome. Paolo di Canio levert zelfs tweederde van zijn salaris in om bij Lazio te kunnen spelen, bij zijn presentatie op 11 augustus 2004 is het trainingsveld omgeven met supporters, zo’n 7.000 fanatiekelingen zijn getuige van de terugkomst van hun held. Lazio is na enkele succesvolle seizoenen met dure wereldsterren in de financiële problemen geraakt, de club heeft al haar sterren moeten verkopen en heeft zich ternauwernood weten te redden van de ondergang. Seizoen 2004 – 2005 zal het seizoen zijn van het nieuwe begin voor de club, Paolo di Canio is voor de aanhang van Lazio de leider en zal moeten zorgen dat de Romeinse club op een respectabele positie eindigt. Meteen in zijn eerste wedstrijd doet Paolo di Canio van zich spreken, na een half uur spelen tijdens de uitwedstrijd tegen Sampdoria, krijgt Lazio een strafschop. Het slachtoffer en vaste strafschopnemer Simone Inzaghi wil deze zelf nemen, maar Paolo di Canio eist de strafschop op, met een verhitte discussie als gevolg. Vanaf de kant gebaart coach Domenico Caso dat Simone Inzaghi de strafschop neemt, maar tóch is het de ervaren Paolo di Canio die de strafschop neemt én benut, waardoor de wedstrijd uiteindelijk met 1 – 0 gewonnen gaat. De toon is gezet.
Deze goede start weet de club echter niet door te zetten, Paolo di Canio zelf komt 23 wedstrijden in actie en scoort daarin zesmaal. Lazio eindigt uiteindelijk op de tiende plaats, waardoor het Europees voetbal dient af te dwingen middels het intertoto-toernooi. Lazio heeft ook in de zomer van 2005 geen geld voor transfer en haalt vooral jonge, talentvolle en goedkope spelers. Paolo di Canio is de ideale leider, bij de supporters kan hij weinig verkeerd doen en hij is een goede mentor voor de jongere spelers. Toch komt Paolo di Canio enkele malen negatief in het nieuws, zo ook dit seizoen. Tijdens de wedstrijd Livorno - Lazio wordt de spits toegewenst dat hij wordt opgehangen zoals Benito Mussolini, na afloop van de wedstrijd bedankt Paolo di Canio de supporters van Lazio voor hun steun door middel van een "Romeinse groet", door de politieke lading van deze wedstrijd (de supporters van Livorno zijn links georiënteerd en die van Lazio rechts) wordt deze groet ten onrechte uitgelegd als een nazi-groet. Zowel de FIFA als de Italiaanse bond (FIGC) nemen dit incident hoog op, aangezien Paolo di Canio het seizoen daarvoor voor hetzelfde vergrijp na de ontmoeting tegen aartsrivaal AS Roma een boete had ontvangen. Paolo di Canio reageert echter onbewogen: "'Ik heb de fans begroet, zoals ik ze normaal gesproken altijd begroet. Het is voor mij een signaal dat ik hoor bij mijn mensen." De beste Italiaanse voetballer aller tijden die nooit voor Squadra Azzura uitkwam is clubman pur sang, de supporters van Lazio treffen het met zo'n supporter op het veld...
Paolo di Canio is Lazio en andersom, dat hij "Romeinse groet" uitbrengt en voor een club uit Rome speelt, vind ik niet zo'n opzienbarende combinatie. Nog geen vijf jaar geleden ontving hij uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter nog de FIFA Fairplay Award en de wereldbond geeft aan dat de actie van de aanvaller een voorbeeld dient te zijn voor de jeugd. Beetje jammer dat hij nu ineens gezien wordt als Persona non grata in de internationale voetbalwereld, daarom hier op FOK! een hart onder de riem voor deze fantastische kerel.quote:De Hitlergroet is waarschijnlijk afgeleid van het Romeinse "Avé", waarbij ook de rechterarm schuin in de lucht werd gestoken. Deze Romeinse groet was ook in andere landen, waaronder Nederland, in gebruik totdat zij door het nationaal-socialisme een zeer slechte naam kreeg. De Romeinse groet stamt al uit de tijd van de Gladiatoren in het oude Rome, ongeveer tussen 100 - 400 jaar N.C. Gladiatoren waren meestal slaven of misdadigers, die tegen elkaar vochten op leven en dood, soms moesten ze zelfs tegen leeuwen en tijgers vechten. Voordat het gevecht begon riepen de gladiatoren tegen de keizer: "Ave, Ceasar, morituri te saluant" ("Gegroet keizer, zij die gaan sterven groeten u").
Uit z'n biografie:quote:Op woensdag 21 december 2005 10:00 schreef M0NTANA het volgende:
daarom hier op FOK! een hart onder de riem voor deze fantastische kerel.
Fantastische ventquote:Ik was een jaar of elf toen mijn broer Giuliano me in elkaar sloeg omdat ik zijn fiets aan een handelaar had doorverkocht. Maar een week later nam ik revanche. Ik pakte een grote vork uit de keuken en prikte deze met twee handen keihard tussen de schouderbladen. Hij zat met zijn rug naar me toe en schreeuwde het uit. Zijn ogen openden zich zo wijd dat ik dacht dat ze uit zijn kassen zouden springen. Hij begon kriskras door de flat te waggelen, verwoede pogingen ondernemend die vork uit zijn rug te verwijderen. Hij was blind van woede maar ik lachte me kapot. Omdat het er zo belachelijk uitzag.
Natuurlijk is Benito Mussolini de stichter van het Italiaanse fascisme, maar de bewondering van Paolo di Canio voor Duce had meer met diens leiderschap en charisma te maken. Nog twee mooie foto's van Paolo di Canio:quote:Op woensdag 21 december 2005 10:43 schreef aldostuta het volgende:
Je doet het voorkomen alsof bewondering voor Mussolini volstrekt normaal en volledig vrij van racistische overtugingen is?
Nee wel dezequote:Op woensdag 21 december 2005 11:14 schreef --HOOLIE-- het volgende:
Heeft iemand bewegend beeld van zijn vangbal actie tegen Everton???
Mooi.quote:Op woensdag 21 december 2005 11:19 schreef raptorix het volgende:
[..]
Nee wel deze
http://video.google.com/videoplay?docid=-9087486362589139401&q=Canio
Scheidsrechter Paul Alcock had voor de wedstrijd uren in een pub gezeten óf het was een schwalbe.quote:Op woensdag 21 december 2005 11:19 schreef raptorix het volgende:
[..]
Nee wel deze
http://video.google.com/videoplay?docid=-9087486362589139401&q=Canio
Lijkt me logisch, Internazionale heeft haar eigen Irriducibili en adoreert Paolo di Canio. Bijna iedere supportersgroepering zou wel zo'n clubman als Paolo di Canio willen hebben!quote:Op woensdag 21 december 2005 11:27 schreef Posdnous het volgende:
Begroeting bij Inter:
[afbeelding].
Nee, hij sport.quote:Op woensdag 21 december 2005 12:44 schreef zjroentje het volgende:
Hij spoort niet.
Hij leert niet echt.quote:DI CANIO, WAT JAMMER NOU
Alweer enkele jaren geleden bezocht ik een wedstrijd uit de Engelse Premier League, in Londen. Het duel ging tussen West Ham United en Southampton. De thuisploeg, met als fraaie bijnaam “The Hammers”, moest die middag winnen om helemaal zeker te zijn van lijfsbehoud in de hoogste Engelse voetbaldivisie. De tegenstander was dat al en kwam voor een verplicht nummertje opdraven. Desondanks zorgden hun fans voor heel wat sfeer, maar dat is aan Engelsen sowieso wel toevertrouwd.
Toen mijn reisgenoten en ik plaatsnamen in een tribunevak van de thuisploeg, waren beide teams net met de warming-up bezig. Terwijl de hele ploeg zich in het zweet werkte, hield één man zich een beetje afzijdig. Hij deed eens wat trucjes met de bal en spande zich verder niet overmatig in. Nu wist ik het al wel, maar als ik beide ploegen niet had gekend, was het me toen wel duidelijk geworden: dat is de vedette.
Bij het betreden van het veld, voor de aftrap, liep hij vrolijk voorop, met de bal nonchalant onder de arm geklemd en met de andere hand zwaaiend naar de fans. Die zongen massaal zijn eigen lied, op de wijs van een bekend operadeuntje. Het “Oh oh Di Canio” galmde door het stadion. Want hij was het: Paolo Di Canio, Italiaan die in eigen land wat clubs versleet, alvorens via Celtic in Engeland terecht te komen. Daar diende hij op dat tijdstip West Ham United. Hij was er een held.
Tijdens de wedstrijd toonde hij aan waarom hij als vedette werd gezien. Het werd al snel duidelijk dat West Ham veel feller was dan Southampton en dat de broodnodige zege hoogstwaarschijnlijk wel behaald kon worden. Fraai was het om de veteraan Stuart Pearce langs de linkerflank te zien draven, op voor voetbalbegrippen hoogbejaarde leeftijd. Prachtig was ook de stijl van spits Frédéric Kanouté, inmiddels Malinees, destijds nog Fransman en een kruising tussen Henry en Kanu. Ronduit hartverwarmend was de passie waarmee de lokale talenten Joe Cole en Michael Carrick als amper twintigjarigen het middenveld in handen namen. Toch vielen zij allemaal in het niet bij Di Canio.
Di Canio deed niet veel. Hij slenterde wat rond, ter hoogte van de middenlijn. Daar wilde hij de bal in de voeten, om vervolgens een hoogstandje te fabriceren, een steekpass te geven of knullig balverlies te lijden, om daarna irritant verongelijkt tegen de scheidsrechter te zeuren. Ondertussen zweepte hij het thuispubliek op en schroomde niet om de aanhang van de bezoekers een beetje te provoceren. In alles was hij een vedette. Begaafd, maar lui. De enige keren dat hij een sprint trok, was als er een vrije trap of corner voor West Ham kwam. Want een echte vedette trapt al die ballen. Er was dan ook niemand die het waagde ook maar naar zo’n bal te kijken. Di Canio nam ze, allemaal. Het moet gezegd, zonder echt briljant te zijn die middag, was Di Canio wel betrokken bij alle drie de doelpunten van West Ham.
Daarmee was de show nog niet afgelopen, want het was ook nog eens de laatste thuiswedstrijd. Het publiek diende dus uitgebreid bedankt te worden en Di Canio nam daar ruim de tijd voor. Uiteraard ook vanwege het feit dat hij door elk vak luid bejubeld werd. De kushandjes, het zwaaien en het kloppen op zijn hart; alles maakte deel uit van de show van Di Canio. Uiteraard werd hij ook nog speler van het jaar namens West Ham.
Vanaf die middag sloot ik Paolo Di Canio als voetballiefhebber in mijn hart. Als mens twijfelde ik wel. Di Canio was vroeger fanatiek lid van de harde kern van Lazio, die bekend staat als extreem rechts. Bovendien verklaarde hij in een biografie dat hij een groot bewonderaar van Mussolini was. Dat geeft te denken. Desondanks besloot ik om in zijn geval zijn voetbalkwaliteiten maar even te laten zegevieren. Zeker toen hij een paar seizoenen later positief in het nieuws kwam, toen hij een voorzet niet binnenkopte maar in zijn handen pakte, omdat de keeper van de tegenstander geblesseerd was. Sportieve jongen, die Di Canio.
Daarom schrok ik vorige week flink, toen ik een foto zag die was genomen na de derby tussen Lazio en AS Roma. Uiteraard spelen daarbij sentimenten een rol die we in Nederland niet kennen, maar toch… Lazio had gewonnen en Di Canio vierde dat met de fanatieke aanhang, waar hij vroeger ook deel van uitmaakte. De manier waarop hij dat deed was op zijn minst smakeloos te noemen. Hij stond er met geheven rechterarm, precies zoals de Nazi’s dat deden in de Tweede Wereldoorlog. Na afloop was er dan ook de nodige commotie. Het zou gaan om een Romeinse groet en Di Canio zelf zei niet met politiek bezig te zijn, maar als dan de nazaten van Mussolini hem openlijk gaan complimenteren, ga je toch weer twijfelen.
Nu ben ik best nog bereid om te geloven dat iemand in het heetst van de strijd of in de roes van een overwinning gekke dingen doet. Maar Di Canio heeft een reputatie en de beslistheid die van zijn gezicht afstraalde op de gewraakte foto, zegt mij eigenlijk genoeg. Het is jammer, want ik vrees dat ik nu bij de naam Di Canio niet meer denk aan die man die toen in Londen de show stal, maar aan de man die zich in Rome schandalig misdroeg. Old heroes never die, they just fade away, zeggen ze wel eens. In dit geval heeft Di Canio zichzelf met zijn rechterarm in één klap uit mijn selectie van oude voetbalhelden gewerkt. Oh oh, Di Canio, wat jammer nou.
Dat zou ik ook zeggen als ik di Canio was en niet uitgekotst zou willen worden door de gehele voetbalgemeenschapquote:Op woensdag 21 december 2005 11:11 schreef M0NTANA het volgende:
[..]
Natuurlijk is Benito Mussolini de stichter van het Italiaanse fascisme, maar de bewondering van Paolo di Canio voor Duce had meer met diens leiderschap en charisma te maken.
Dat stond al in zijn biografie en destijds was hij (vooral) in Engeland een held, die niet kapot kon.quote:Op woensdag 21 december 2005 15:47 schreef aldostuta het volgende:
[..]
Dat zou ik ook zeggen als ik di Canio was en niet uitgekotst zou willen worden door de gehele voetbalgemeenschap
Inderdaad, wat een goedpraterij. t Is gewoon een ontiegelijke eikel.quote:Op woensdag 21 december 2005 15:47 schreef aldostuta het volgende:
[..]
Dat zou ik ook zeggen als ik di Canio was en niet uitgekotst zou willen worden door de gehele voetbalgemeenschap
Totdat bekend zou worden dat hij fascistische voorkeuren heeft ja.....quote:Op woensdag 21 december 2005 15:50 schreef M0NTANA het volgende:
[..]
Dat stond al in zijn biografie en destijds was hij (vooral) in Engeland een held, die niet kapot kon.
Dit is toch echt niet normaal... Hoort niet thuis op de voetbalvelden en straffen mogen best zwaarder zijn...quote:
Wie? Benito Mussolini?quote:Op woensdag 21 december 2005 15:51 schreef aldostuta het volgende:
[..]
Totdat bekend zou worden dat hij fascistische voorkeuren heeft ja.....
Maar jij zei net dat hij als excuus aandroeg dat het om de leiderschaps kwaliteiten ging van Mussolini. Dan heb je geen bewijs voor facistische overtuigingen (al prikken veel mensen daar natuurlijk wel doorheen). Die Romeinse groet is als ik het goed heb toch een verwijzing naar Mussolini en zijn fascisme? Dan kan je de link met fascisme wel leggen en is de ophef imo terecht.quote:Op woensdag 21 december 2005 16:07 schreef M0NTANA het volgende:
[..]
Wie? Benito Mussolini?![]()
In zijn biografie bekende Paolo di Canio zijn adoratie voor Benito Mussolini en toch werd er maar weinig ophef over gemaakt, maar nu Paolo di Canio na de overwinning op AS Roma zijn rechterarm strekt en de fotograven zich er als aasgieren opstorten, is er een rel geboren. Zijn verweer dat het een "Romeinse groet" betreft wordt door iedereen genegeerd, maar waarom?
Vind ik ook ja. Dat is gewoon dom.quote:Op woensdag 21 december 2005 18:02 schreef D1 het volgende:
Of het een Romeinse groet is of niet is irrelevant, het feit blijft dat het een gebaar is dat is overgenomen door de Nazi's, en dat de harde kern van Lazio bekent staat om het gedweep met het rechts extremistische gedachtengoed. Dat legt een directe link tussen dit gebaar en rechtsextremisme, of het nou zo bedoeld is of niet.
Powderquote:Op woensdag 21 december 2005 17:34 schreef Merkie het volgende:
Waarom staat 'ie elke zo stijf met z'n kaken op elkaar op de foto? Net alsof 'ie moet schijten ofzo.
Vind jij dat zo'n Hitlergroet/Romeinse groet moet kunnen?quote:Op woensdag 21 december 2005 19:09 schreef Cart_man het volgende:
Hahaha, alle voetballiefhebbers mogen hem niet en alle fanatieke voetbalsupporters vinden het een prachtkerel.
Romeinse groet moet wel kunnen, ja.quote:Op woensdag 21 december 2005 19:13 schreef TC03 het volgende:
[..]
Vind jij dat zo'n Hitlergroet/Romeinse groet moet kunnen?
Het lijkt mij niet dat er geen enkel verband zit tussen de extreem-rechste aanhang van Lazio, zijn twijfelachtige verleden en deze 'groet'.quote:Op woensdag 21 december 2005 19:15 schreef Cart_man het volgende:
[..]
Romeinse groet moet wel kunnen, ja.
Idd. Allemaal idioten.quote:Op woensdag 21 december 2005 16:47 schreef Bananenman het volgende:
Di Canio
Verlengstuk van de supporters
Leuk als ie tegen Macabi Tel Aviv uit speelt.quote:Op woensdag 21 december 2005 19:15 schreef Cart_man het volgende:
[..]
Romeinse groet moet wel kunnen, ja.
Wat het niveau van die zogenaamde fanatieke voetbalsupporters maar weer eens aangeeft.quote:Op woensdag 21 december 2005 19:09 schreef Cart_man het volgende:
Hahaha, alle voetballiefhebbers mogen hem niet en alle fanatieke voetbalsupporters vinden het een prachtkerel.
Precies. En de mensen die dit gedrag van hem hier lopen te vergoeilijken hebben zelf weinig historisch besef of lopen gewoon net als hem te proberen stoer te zijn.quote:Op woensdag 21 december 2005 20:47 schreef tong80 het volgende:
Maar mij stuit tegen de borst dat ie mensen moedwillig krenkt en verdriet doet. Al is het de oud-Romeinse groet, wat dan nog hij heeft kennelijk te weinig hersens om te beseffen dat ie mensen pijn doet. Maar eerder is het waarschijnliojk dat ie het moedwillig doet en dat is nog triester.
Wie is die speler van Arsenal die zich zo kwaad maakt op het einde van het filmpjequote:Op woensdag 21 december 2005 11:19 schreef raptorix het volgende:
[..]
Nee wel deze
http://video.google.com/videoplay?docid=-9087486362589139401&q=Canio
Heeft niks met niveau te maken, zieltje.quote:Op woensdag 21 december 2005 20:38 schreef pfaf het volgende:
[..]
Wat het niveau van die zogenaamde fanatieke voetbalsupporters maar weer eens aangeeft.
Nigel Winterburnquote:Op woensdag 21 december 2005 22:12 schreef Dos37 het volgende:
[..]
Wie is die speler van Arsenal die zich zo kwaad maakt op het einde van het filmpje
Kun je dat ook beredeneren?quote:
Zie mijn latere post.quote:
Alles, als je weet dat di Canio zelf ook associaties legt met de Duce.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:28 schreef cultheld het volgende:
Nogmaals: Wat is er mis met de Romeinse groet?
Niets.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:28 schreef cultheld het volgende:
Nogmaals: Wat is er mis met de Romeinse groet?
De oude Romeinen groetten elkaar ook zo.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:32 schreef golfer het volgende:
[..]
Alles, als je weet dat di Canio zelf ook associaties legt met de Duce.
Of begroet jij je vrienden ook nog steeds met een handje rechtop en de groet "houzee"?
Iedereen weet toch dat het meer is dan dat. Men verschuilt zich nu maar achter 'het is slechts een Romeinse groet'.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:28 schreef cultheld het volgende:
Nogmaals: Wat is er mis met de Romeinse groet?
De Duce was geen nazi hoor. Een jood kon in zijn ogen best een goede fascist zijn.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:32 schreef golfer het volgende:
[..]
Alles, als je weet dat di Canio zelf ook associaties legt met de Duce.
Of begroet jij je vrienden ook nog steeds met een handje rechtop en de groet "houzee"?
Dat vind ik best grappig, op een ironische manier.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:35 schreef fanneke het volgende:
Alleen de naam van de club al: SS Lazio. Elke weldenkende club zou dat SS toch vervangen.
Maar fascisme keur jij dus net als di Canio goedquote:Op donderdag 22 december 2005 00:37 schreef cultheld het volgende:
De Duce was geen nazi hoor. Een jood kon in zijn ogen best een goede fascist zijn.
De Hitlergroet is meer afgekeken van de Romeinen.
Bijna iedere Italiaanse club heeft een grote racistische aanhang. Dat SS staat echt niet voor Schutzstaffel (hoe je het ook schrijft) hoorquote:Op donderdag 22 december 2005 00:35 schreef fanneke het volgende:
[..]
Iedereen weet toch dat het meer is dan dat. Men verschuilt zich nu maar achter 'het is slechts een Romeinse groet'.
Lazio heeft een racistische en fascistische aanhang.
Alleen de naam van de club al: SS Lazio. Elke weldenkende club zou dat SS toch vervangen.
Iedereen heeft recht op een eigen mening.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:39 schreef golfer het volgende:
[..]
Maar fascisme keur jij dus net als di Canio goed
quote:Op donderdag 22 december 2005 00:43 schreef cultheld het volgende:
Ik zie juist liever dat men met hem in dialoog gaat.
Nee, tuurlijk niet. En het heeft ook helemaal niet die lading. Weet je, die swastikas die de Irriducibili in het stadion hebben hangen zijn gewoon hommages aan de Hindu cultuur, en de oerwoud geluiden waar donkere spelers op getrakteerd worden? Niets meer dan een welgemeende poging om die arme donkere spelertjes sneller thuis te laten voelen...quote:Op donderdag 22 december 2005 00:32 schreef Dr.Daggla het volgende:
[..]
Niets.
Of het al dan niet politiek geladen is, is vrij irrelevant. Het is immers niet als Hitlergroet bedoeld.
Dat gebeurt ook bij Internazionale, Palermo etc.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:45 schreef D1 het volgende:
[..]
Nee, tuurlijk niet. En het heeft ook helemaal niet die lading. Weet je, die swastikas die de Irriducibili in het stadion hebben hangen zijn gewoon hommages aan de Hindu cultuur, en de oerwoud geluiden waar donkere spelers op getrakteerd worden? Niets meer dan een welgemeende poging om die arme donkere spelertjes sneller thuis te laten voelen...
Het zijn allemaal misverstanden. Alles gebeurd alleen maar met de beste bedoelingen. Het is de pers die achter deze hetze zit
Natuurlijk staat het niet voor SchutzStaffel. Het gaat om me de afkorting SS. Die wordt namelijk nergens ter wereld gebruikt omdat het associaties oproept met de misdaden die door dit 'clubje' (de SS dus) zijn begaan.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:41 schreef cultheld het volgende:
[..]
Bijna iedere Italiaanse club heeft een grote racistische aanhang. Dat SS staat echt niet voor Schutzstaffel (hoe je het ook schrijft) hoorWel voor Societa Sportiva.
Yep, alleen zijn daar geen spelers die de Irriducibili terug groeten met een hitlergroet/romeinse groet. Dat de supporters het doen is één ding, dat dit beantwoord wordt door een speler is verwerpelijk.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:48 schreef cultheld het volgende:
[..]
Dat gebeurt ook bij Internazionale, Palermo etc.
Die aanhang is trots op de nationalistische insteek van hun club: Dat wel.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:48 schreef fanneke het volgende:
[..]
Natuurlijk staat het niet voor SchutzStaffel. Het gaat om me de afkorting SS. Die wordt namelijk nergens ter wereld gebruikt omdat het associaties oproept met de misdaden die door dit 'clubje' (de SS dus) zijn begaan.
En de fascistische aanhang van Lazio is er trots op?
Hij is een liefhebber van Mussolini, niet van Adolfquote:Op donderdag 22 december 2005 00:51 schreef D1 het volgende:
[..]
Yep, alleen zijn daar geen spelers die de Irriducibili terug groeten met een hitlergroet/romeinse groet. Dat de supporters het doen is één ding, dat dit beantwoord wordt door een speler is verwerpelijk.
Oh gelukkig maar ik dacht even dat ie suporter was van een antisemitische rascistische dictator.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:53 schreef cultheld het volgende:
[..]
Hij is een liefhebber van Mussolini, niet van Adolf
Ooooh was het alleen maar Mussolini?? Maar Mussolini was okeyquote:Op donderdag 22 december 2005 00:53 schreef cultheld het volgende:
[..]
Hij is een liefhebber van Mussolini, niet van Adolf
Gewoon zoals ons Berry :quote:Op donderdag 22 december 2005 01:01 schreef Radegast het volgende:
Hij kan volgende keer maar beter zwaaien á la Beatrix. Lijkt mij voor iedereen beter.
Oh je bedoelt de Mussolini die Ethiopie, Griekenland, Frankrijk aanviel en op een gegeven moment ook de joden liet deporteren naar de concentratiekampen...ja die was OK hoor.quote:Op donderdag 22 december 2005 00:53 schreef cultheld het volgende:
Hij is een liefhebber van Mussolini, niet van Adolf
De Hollanders hebben wereldwijd mensen afgeslacht vanwege koloniale redenen. Toch moest ik op de basisschool voor de VOC juichen. Wat maakt dat minder erg dan de misdaden van Benito?quote:Op donderdag 22 december 2005 01:03 schreef fanneke het volgende:
[..]
Oh je bedoelt de Mussolini die Ethiopie, Griekenland, Frankrijk aanviel en op een gegeven moment ook de joden liet deporteren naar de concentratiekampen...ja die was OK hoor.![]()
Precies hoe dom die mening ook is.quote:Op donderdag 22 december 2005 01:07 schreef cultheld het volgende:
Ik post nergens dat ik er achter sta, maar ik vind dat iedereen recht moet hebben op een eigen mening.
Een mening kan niet dom zijn hoor, want een mening heeft geen hersens.quote:Op donderdag 22 december 2005 01:08 schreef tong80 het volgende:
[..]
Precies hoe dom die mening ook is.
Hmmmm, waar zal ik eens beginnen. Nederland heeft nooit systematisch een volk gedeporteerd en afgemaakt puur op basis van afkomst. Alhoewel Italië onder Mussolini geen vernietegingskampen had, heeft het actief en met vol medeweten aan deze praktijken meegewerkt. Verder is WOII net iets recenter als de "gouden eeuw" van de VOC. Alhoewel naar huidige maatstaven ook de VOC verwerpelijke activiteiten had is dit natuurlijk een compleet scheve vergelijking met de misdaden die zijn gepleegd onder het bewind van Mussolini.quote:Op donderdag 22 december 2005 01:07 schreef cultheld het volgende:
[..]
De Hollanders hebben wereldwijd mensen afgeslacht vanwege koloniale redenen. Toch moest ik op de basisschool voor de VOC juichen. Wat maakt dat minder erg dan de misdaden van Benito?
Ik post nergens dat ik er achter sta, maar ik vind dat iedereen recht moet hebben op een eigen mening.
Anders hadden je ouders je wel 'Mening' genoemd iddquote:Op donderdag 22 december 2005 01:13 schreef cultheld het volgende:
[..]
Een mening kan niet dom zijn hoor, want een mening heeft geen hersens.
Van de Grieken kreeg ie mooi wel een pak slaag in Albanie.quote:Op donderdag 22 december 2005 01:03 schreef fanneke het volgende:
[..]
Oh je bedoelt de Mussolini die Ethiopie, Griekenland, Frankrijk aanviel en op een gegeven moment ook de joden liet deporteren naar de concentratiekampen...ja die was OK hoor.![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |