DIT STAAT OP PAGINA PRIVE
Gert-Jan de Boer, Big Brother- bewoner uit 2001 had alles al. Een penthouse, een salaris van 3½ ton en een BMW. Dat had hij toen hij in het Big Brother-huis ging en ook nog toen hij eruit kwam. Hem maakte hem dus niet uit dat hij als finalist de eindstreep niet haalde. Maar Gert-Jan, die telecomexpert is, kreeg steeds meer aanwijzingen dat het spel niet eerlijk was gegaan. De hoeveelheid sms’jes die voor een kandidaat worden uitgebracht hebben, denkt hij, bij Big Brother weinig te maken met de uitslag.
EX-BIG BROTHERBEWONER GERT-JAN KAN NIET LANGER ZWIJGEN
„Je moet zeker weten dat je stem meetelt”
„Populaire kandidaten worden als lijstduwer gebruikt om het sms’en te stimuleren”
Gert-Jan is een bonk van een vent in een gestreepte schipperstrui. Hoogopgeleid, 37 jaar, samenwonend met bloedmooie vriendin Sophie weet hij precies wat hij doet. „Ik kom in het geweer tegen een machtige organisatie. Natuurlijk besef ik dat waar actie is, reactie volgt. Maar ik kan niet anders. Donderdag is de finale van Big Brother. Dan gaat Nederland weer massaal sms’en. En ik betwijfel sterk of het aantal sms’jes dat een kandidaat krijgt, werkelijk van invloed is op de uitslag… In elk geval houdt de notaris daar geen toezicht op. Dat heeft hij mij in een brief bevestigd: Ik controleer het spelverloop niet… En dat is in tegenspraak met wat de programmaleiding de hele tijd beweert.”
Toen Gert-Jan als finalist in 2001 het Big Brother-huis verliet, kon hij niet vermoeden wat een nasleep het programma zou hebben. „Ik heb het erg naar mijn zin gehad in het huis. De winnares Sandy is nog steeds een van mijn beste vriendinnen. Ik was al gewaarschuwd door producent Endemol dat ik allerlei figuren op mij af zou krijgen die dingen van mij wilden. En dat gebeurde ook.” Zijn mondhoeken trillen: „Maar op een andere manier dan ik verwachtte. Ik kreeg uit verschillende hoeken, ook intern bij Endemol, aanwijzingen dat de uitslag van Big Brother niet eerlijk was. Dat ik als de sms’jes eerlijk zouden zijn geteld in 2001 de eigenlijke winnaar was geweest. In eerste instantie had ik helemaal geen zin in die verhalen. Ik had een leuke tijd gehad en vond het welletjes. En op het prijzengeld zat ik niet te wachten. Dat gunde ik Sandy. Even voor de duidelijkheid: ik had niets te wensen. Goed huis, geweldige baan en supertoekomst. Maar ik ben telecomexpert, dus het ging uiteindelijk toch aan me knagen wat er nu eigenlijk met die sms’jes gebeurt. Ik ben me er in gaan verdiepen en zo kreeg ik steeds meer gekke aanwijzingen.”
Script
Gert-Jan ontving bijvoorbeeld een script over een exit. „Daarin staat precies beschreven hoe deelneemster Nancy het huis uit zou gaan. Het script was twee dagen voor de live uitzending geschreven. Dan vraag je je af of dat bellen wel zin heeft. Of bestaan er zulke scripts voor elke potentieel vertrekkende kandidaat?”
Hij zucht: „Ik kreeg ook te horen dat sommige populaire kandidaten als zogenoemde lijstduwer worden gebruikt om het sms’en te stimuleren. Zij worden dan in het begin van de live uitzending op een gevaarlijk percentage gezet waardoor het sms’en enorm wordt gestimuleerd. De sms’jes moeten immers de uitzendingen betalen.”
De ex Big Brotherdeelnemer heeft lang geaarzeld om zijn verhaal te doen. „De brief van de notaris was de druppel. Ik had eigenlijk gehoopt dat hij gewoon had bevestigd dat hij het spelverloop wel controleerde. Dan had ik het boek na vier jaar kunnen sluiten. En kon ik ook mijn oren afsluiten voor de fraudegeruchten op internet over deze nieuwe Big Brother. Maar nu moest ik handelen. Ik wil dat justitie ingrijpt, een inval doet en oude exits controleert. Om zeker te weten of het nu wel of niet eerlijk gaat. En ik wil dat er wettelijke regels worden opgesteld, die verder gaan dan de net opgestelde gedragscode. Sms’en kost geld, als de belletjes niet eerlijk worden verwerkt is het oplichting en wordt Nederland belazerd.”
--------------------------------------------------------------------------------
Volgende kolom
• Gert-Jan de Boer was in 2001 een van de finalisten van ’Big Brother’. „Ik kreeg uit verschillende hoeken aanwijzingen dat de uitslag van het programma niet eerlijk was. In een brief bevestigde de notaris dat hij het spelverloop niet controleert. Ik wil dat Justitie ingrijpt, een inval doet en oude exits controleert.”
FOTO: JOHANNES DALHUIJSEN
Als zou blijken dat er ondanks het ontbreken van notariële controle wel eerlijk wordt geteld?
Gert-Jan kijkt me ferm aan: „Dan ben ik toch blij dat ik de klokkenluider was. Ik vind het niet kunnen dat wij bij bijna elke show worden aangezet te sms’en. Niet alleen bij Big Brother, maar ook bij Idols en Dancing with the Stars. Dan moet je wel zeker weten dat je stem meetelt.”
De ex-bewoner is bezig met een baan bij een grote internationale organisatie. Het weerhoudt hem niet. „Mijn moeder heeft me gewaarschuwd, en ook mijn lieve vriendin Sophie. Maar dan ben ik maar een Don Quichotte. Dit moet ik doen voor mijn gevoel van rechtvaardigheid… Ik wil dit boek sluiten – de bewijzen op tafel leggen. Justitie is nu aan zet.”