abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_33003156
In hoeverre zijn er hier mensen die er wel eens over denken om een soort document aan te leggen over je persoonlijke overtuigingen en wellicht zelfs filosofische systemen? We praten hier zoveel met elkaar over allerlei onderwerpen, maar het gaat meestal over de ideeën van voorgangers, terwijl er van tijd tot tijd ook nieuwe ideeën lijken te onstaan, maar ook weer verdwijnen in de snelle stroom van reacties en topics.

Zijn er hier mensen die voor zichzelf het plan hebben om ooit eens iets van hun eigen visie (waarover dan ook) te registeren en wellicht ooit te publiceren?
pi_33003470
Vroeger wel eens gedaan, schriften vol geschreven, maar toen ik erachter kwam dat alles al eens gezegd was ben ik ermee opgehouden.
Voer de vrede...
Fok needs you! Cybernations!
Boxxy ain't trollin'
  maandag 12 december 2005 @ 00:21:20 #3
8369 speknek
Another day another slay
pi_33004306
Eigenlijk nooit over nagedacht, maar het is misschien wel leuk om te doen. Inderdaad niet om er nou echt iets vernieuwends uit te krijgen, maar gewoon zodat je later terug kunt lezen en weet waar je je mee bezig hebt gehouden. En je gedachtes zo te ordenen en misschien weer te richten. Grappig, want ik heb helemaal niks met dagboeken, maar dit vind ik dus wel leuk. Vooral omdat ik heel wat verschillende wereldbeelden er op na gehouden heb.

Ik ben alleen een beetje bang dat dat nu niet meer zo interessant is, ben redelijk aan het einde gekomen van wat er -op hoe de wereld in elkaar zit althans- te filosoferen valt.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  dinsdag 13 december 2005 @ 13:42:56 #4
63792 0d1n
Introvert iNtuitive raTional
pi_33042061
Hmm, ik doe het nu een jaar en het is een onderdeel van me geworden. Inzichten schrijf ik op de computer en als ik aan het wandelen ben schrijf ik ze soms neurotisch op in mijn agenda. Als ik dat niet bij me heb en ik krijg verschillende ideeen is het net of ik aan het jongleren ben met gedachten totdat ik iets vind om het op te schrijven. Mijn techniek is dan vaak steekwoorden bedenken voor lange gedachten en dan die steekwoorden onthouden, evt met visualisatie technieken (verhaaltje maken).

Ik kom vaak dingen in literatuur tegen die ik zelf bedacht heb en dat is voor mij ene motivatie om door te blijven gaan. Wat wel een probleem is is dat ik veel vrij associeerend type en dat dat ervoor zorgt dat mijn taalgevoel een andere eigen persoonlijke ontwikkeling doorgaat ofwel veel niet correct abn'se zinnen schrijf.

Anyway. Je leert je geest wel kennen als je experimenteert op papier of in notepad/vi/emacs/whatever.

Wat trouwens ook handig is zijn labels, dat is iets waar ik binnenkort mee bezig wil. Ik wil een programma zoeken op internet en evt zelf schrijven waar ik labels en tags op gedachten kan plakken zodat ze makkelijk categoriseerbaar en zoekbaar zijn. Aan de hand van dit kun je dan je onderzoekingen, introspecieve activiteiten, e.d. meer overzichtelijk houden en dit helpt het denken ook. Je kan bijvoorbeeld per dag een catagorie kiezen waar je bijvoorbeeld in je eentje op door denkt.

Als iemand een dergelijk programma vind, informeer me ff!

Volgens mij komt gmail het dichtst in de buurt.
Mundus vult decipi
pi_33048716
Je kunt ook gebruik maken van Free Note, dan kun je je gehele desktop volgooien met ideeën en categoriën; en het is te gebruiken voor de minder belangrijke "standaard-dingen" welke je nog moet uitvoeren, maar waar je toch geen in hebt..

http://www.mgshareware.com/fnmain.shtml

Maar echte labels op dingen plakken lukt alleen niet, de berichten kun je wel - elke keer als je de pc opstart - laten terugkomen! Kijk maar eens of het wat is...
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_33049979
Ik probeer al jaren een taal te ontwikkelen die geschikt is om mijn gedachten mee te formuleren, maar ik loop telkens vast bij het definieren van een adequate cohomologietheorie.
pi_33050623
Pas op als je dat doet, niet iedereen houdt ervan als je je eigen ideeen neerzet.
quote:
Lichtsnelheid….. 0.

Hoewel de natuurkunde er nog altijd vanuit gaat dat de lichtsnelheid de hoogst haalbare snelheid is vermoed ik juist het tegenovergestelde. Mijn inziens is de snelheid van het licht het absolute nulpunt van tijd en beweging. Hoewel ik zelf absoluut geen natuurkunde heb gestudeerd, denk ik dat ik een aantal sterke argumenten heb om de (on)juistheid van de huidige wetenschap ter discussie te stellen. Mijn kennis heb ik opgedaan uit losse artikelen betreft de relativiteitstheorie en discussies welke ik tot op heden op het Internet voer.


1) Tijd en ruimte.

Een van de eerste dingen die je moet zien te begrijpen is het fenomeen tijd en ruimte. Men ziet deze 2 over het algemeen als 2 afzonderlijke dimensies waarbij ruimte 3 dimensionaal is en tijd slechts 1 dimensionaal. In zekere mate klopt dit wel omdat een ruimte volgens onze manier van kijken slechts 3 dimensies kent. De 4e dimensies ( tijd) is dan niets anders als het tijdstip waarop iets bestaat en staat zodoende los van de 3 andere dimensies. De grote vraag is nu… Bestaat er ook tijd als het heelal volledig leeg zou zijn?

Duidelijk mag zijn dat er in een volledig leeg heelal niets of niemand is om tijd te kunnen constateren. Maar betekent dit dan ook de afwezigheid van tijd? Neem bijvoorbeeld een bal. Een bal is een lege ruimte met een omhulsel. Wanneer de bal ouder wordt, en dat doet hij op het moment dat hij bestaat, dan wordt de ruimte in de bal vanzelfsprekend ook ouder.
Vergeet nu dat deze lege ruimte wordt omringd door de bal en focus je alleen op de ruimte in de bal. Zou tijd dan alleen maar hebben bestaan op het moment dat de ruimte was omhuld door een bal? Dat lijkt mij niet. Op het moment dat er ruimte is, dan is er ook tijd waarin deze ruimte zich bevindt. Tijd en ruimte bestaan dus eigenlijk gelijktijdig. Nu is de vraag, zijn tijd en ruimte dan misschien dezelfde?

Iedereen weet dat ruimte niets anders is als een afstand. Wij meten over het algemeen afstanden van a naar b waarbij Ab de afstand is tussen 2 punten. Deze punten zijn dan b.v. verschillende massa´s. Een afstand vanaf jou huis tot aan de supermarkt is in wezen niets anders als de afstand tussen jou voordeur en de voordeur van de supermarkt.
Op het moment dat jij vanuit jou huis naar de supermarkt wilt gaan heb je een bepaalde weg af te leggen. Zonder dat men hierbij stil staat bestaat een afgelegde weg uiteindelijk alleen maar uit afgelegde tijd. Zonder tijd kun je immers geen weg afleggen. Jij verplaatst je weliswaar over een weg, maar de ruimte tussen jou en de supermarkt is eigenlijk niets anders als tijd die je kunt afleggen. Of je dit ook daadwerkelijk gaat doen is niet van belang. Op het moment dat er afstanden bestaan, bestaat er ook tijd. De afstand vanaf de aarde tot aan de maan bestaat uiteindelijk alleen maar uit tijd welke je nodig hebt om op de maan te komen.
Hieruit zou je kunnen concluderen dat tijd en ruimte eigenlijk dezelfde zijn. Elke afstand vertegenwoordigt een stukje tijd waarbij jij zelf bepaald hoeveel tijd jij nodig hebt om deze afstand af te leggen. Op dit moment geldt dat de lichtsnelheid ( ongeveer 300.000km/sec) de hoogst haalbare snelheid is, waaruit je kunt afleiden dat de minimale tijd tussen ons en de maan, welke ook ongeveer 300.000km is, 1sec is. Zou je dus met de snelheid van het licht naar de maan vliegen dan zou je daar 1sec over doen en jij bent dan dus eigenlijk 1sec ouder.
Jouw totale afgelegde weg is dan eigenlijk 300.000km en 1 sec.

Nou bewegen wij continue met verschillende snelheden of staan stil, de tijd lijkt altijd met een vaste snelheid voorbij te tikken. Gevoelsmatig kan een uur wel langer of korter duren, maar jou klokje trekt zich weinig aan van jou emotie. Toch kan de tijd inderdaad sneller of langzamer verlopen. Dit is al gebleken uit diverse experimenten. Tijd is gekoppeld aan een afgelegde weg. Uit een test met 3 atoomklokken is gebleken dat deze uit elkaar gaan lopen op het moment dat zij alle 3 een andere weg afleggen. Men heeft 1 klok op een vaste locatie neer gezet en vervolgens 2 andere klokken in tegengestelde richting om de aarde gevlogen.
Wat bleek nu? De klok welke met de draairichting van de aarde mee vloog liep voor op de vaste klok, en de klok welke tegen de draairichting van de aarde in werd gevlogen liep achter op de vaste klok. Stel je nou de aarde eens voor als een draaiende schijf en beeld je een vast punt voor ergens op de rand van de schijf. 1 omwenteling van de schijf stelt dan 40.000km voor.

Nu duurt 1 omwenteling precies 24 uur en laat je t.o.v. de vaste klok 2 klokken tegen elkaars richting invliegen. Deze klokken bewegen precies met dezelfde snelheid en doen beide ook 24 uur over het afleggen van 40.000km. De klok die met de draairichting van de schijf beweegt legt in 24uur dan 40.000km af ten opzichte van de vaste klok plus de 40.000km die de vaste klok zelf aflegde. Wat totaal dus 80.000km is. De andere klok legde 40.000km af ten opzichte van de vaste klok en legde 40.000km af min de afgelegde weg van de vaste klok. En heeft dan dus eigenlijk 0km afgelegd.

Hieruit blijkt dus dat de tijd minder snel voorbij gaat op het moment dat je minder kilometers aflegt. Tijd en afgelegde weg zijn dus nauw met elkaar verbonden. Des te minder kilometers je maakt, des te langzamer gaat jou tijd. Dit is in tegenspraak met de relativiteitstheorie omdat deze juist bepaalt dat hoe meer kilometers je aflegt hoe langzamer de tijd gaat. Bij de lichtsnelheid, waarbij je heel veel kilometers per seconde aflegt, zou jou tijd juist nagenoeg stil blijven staan. Daarbij vraag ik mij af wat een foton voor snelheid zou meten omdat er bij een foton na 300.000km nog helemaal geen tijd is verstreken. Wanneer er voor een foton een seconde voorbij zou zijn gegaan, dan had deze al oneindig veel kilometers afgelegd. Wat weer zou betekenen dat de werkelijke lichtsnelheid veel hoger zou moeten zijn als dat wij denken te meten.


2) Lengte contractie.

Een ander punt waar ik het niet mee eens ben is het fenomeen lengtecontractie. Wanneer voorwerpen een snelheid hebben of versnellen dan zouden deze korter worden in hun bewegingsrichting waarbij zij zelfs compleet zouden verdwijnen bij het halen van de lichtsnelheid. Ik denk dat dit maar deels waar is omdat een voorwerp namelijk niet zomaar in het niets kan verdwijnen. Misschien kunnen voorwerpen wel iets korter worden, maar dat heeft te maken met het steeds minder afleggen van ruimte. Hier kom ik later op terug. Eerst zou ik duidelijk willen maken waarom bewegende voorwerpen korter lijken op het moment dat zij bewegen.

Als voorbeeld zou ik een balk van 300.000km lengte willen nemen. We weten al dat licht er 1sec over doet om 300.000km af te leggen dus kun je stellen dat als je een balk van bovengenoemde lengte neemt, je deze balk over meerdere tijdstippen waarneemt. Wanneer je als waarnemer bij punt a staat, dan neem je punt b waar met 1 sec vertraging. Je kijkt dus eigenlijk in het verleden. Waarnemen is dus eigenlijk kijken in de tijd.
Als deze balk nu beweegt met een bepaalde snelheid dan zul je het uiterste einde van de balk stil zien staan op het moment dat punt a begint te bewegen, pas na 1sec zul je punt b zien bewegen waardoor de balk eigenlijk iets korter lijkt. Als punt b immers begint te bewegen is punt a al een stukje van jou verwijderd. Over de gehele lengte zie je de balk dus korter worden, en des te verder je kijkt hoe korter hij lijkt. Stel dat de balk met 100km/sec beweegt, op het moment dat punt b begint te bewegen is punt a al 100km van jou verwijderd. De balk lijkt dus 100km korter. Dit is dus de reden van het optische bedrog van korter wordende lengtes.

De reden waarom een massa bij hoge snelheid echt een beetje korter wordt heeft te maken met het feit dat atomen dichter op elkaar komen te zitten op het moment dat je denkt te versnellen. Hoe lastig het ook lijkt, versnellen richting lichtsnelheid is eigenlijk vertragen.
Dat heb ik al uitgelegd middels het voorbeeld met de atoomklokken, waarbij de tijd langzamer gaat op het moment dat je vertraagt. Ik ga er nog steeds van uit dat de tijd het langzaamst gaat bij de lichtsnelheid. Ruimte en tijd weren als een soort harmonica. Waneer je versnelt trek je de harmonica uit elkaar waardoor de ruimte toeneemt. Op het moment dat je vertraagt druk je de harmonica in elkaar waardoor de ruimte afneemt. Bij maximale vertraging is de harmonica op zijn kleinst en neemt zodoende ook de minste ruimte in. Ditzelfde principe geldt voor massa´s die de lichtsnelheid naderen. Bij de lichtsnelheid is de tussenliggende afstand tussen de atomen in de bewegingsrichting minimaal. Een massa wordt hierdoor dus korter. Bij het versnellen neemt deze onderlinge afstand weer toe en wordt de massa weer langer in zijn bewegingsrichting. Om deze reden gaat de impuls/massa van een voorwerp ook naar oneindig bij de lichtsnelheid. Bij de lichtsnelheid staat de tijd stil en bestaat er ook geen ruimte meer tussen de atomen. Bij lichtsnelheid is de afgelegde weg 0 en bestaat er voor een atoom ook geen ruimte meer om te bewegen. Hierdoor wordt een massa dus kleiner bij versnellen richting de lichtsnelheid. Vergeet niet dat als ik het over de lichtsnelheid heb ik daar mee bedoel het absolute nulpunt van beweging, en dat elke beweging t.o.v. onszelf weliswaar een snelheid lijkt maar eigenlijk afremmen is.


3) Snelheid van tijd.

Wat is snelheid? Op het moment dat men het over snelheid heeft denkt men al gauw aan een afgelegde afstand per tijdseenheid en dit is niet geheel onbegrijpelijk. Als ik het dus heb over de snelheid van tijd zal men in eerste instantie zeggen dat dat niet kan omdat tijd zelf geen snelheid is. Toch berust dit op een groot misverstand omdat tijd rechtstreeks is terug te voeren naar een afgelegde weg. Waardoor de sec niets anders is als een vast aantal km per periode. Eerst zal ik proberen duidelijk te maken waar de oorsprong van onze klok vandaan komt omdat niemand zich meer schijnt te realiseren dat de seconde rechtstreeks is afgeleid van de omwenteling van de aarde om de zon. Het is geen toeval dat een jaar 12 maanden heeft en onze klok is gebaseerd op etmalen van 24 uur. Als je bedenkt dat een jaar 12maanden dag heeft en 12 maanden nacht kun je je makkelijk voorstellen waarom een volle dag 24 uur heeft.
Elke dag bestaat immers uit 12 uren dag en 12 uren nacht. Men heeft ooit de cyclus van de aarde afgeleid van de 12 sterrenbeelden van de dierenriem. Per sterrenbeeld ging er 1 maand cyclus voorbij waarna men na 12 maanden op 12 periodes van de maan kwam. Als je het zonnestelsel als een klok beschouwt dan kun je de maan als de kleine wijzer nemen. De rotaties van de aarde kun je dan zien als de seconde wijzer. Waarbij de jaren de grote wijzere voorstelt. Vroeger telde een jaar 360 dagen welke onderverdeelt werden in 12 maanden. Een maand bestaat zodoende uit ongeveer 30 dagen ( dit is later bijgesteld) waarbij er 30 dagen en 30 nachten zijn. Zodoende kom je uit op 60 periodes per maand. Op de universele klok gelden de jaren dus voor de dagen, de maanden voor de uren en de dagen voor de minuten.

Het is natuurlijk duidelijk dat een jaar een bepaalde afgelegde weg is. In 1 jaar tijd draaien wij 1 maal om de zon en hierbij leggen wij ook een aantal kilometers af. Op dit moment gaan wij ervan uit dat wij t.o.v. de zon elke seconde 30km afleggen. Een seconde staat dus eigenlijk voor 30km afgelegde weg door de ruimte. Wanneer men dus over een snelheid spreekt van m/sec betekend dat eigenlijk meters/30km. Waarbij 30km staat voor 1sec.
Dit is een beetje lastig, maar stel dat de aarde sneller zou gaan draaien om de zon dan leggen we deze 30km af in een kortere periode en worden de secondes uiteindelijk korter. Omdat een seconde staat voor 30km zouden wij door te versnellen of vertragen langer of korter over deze seconde kunnen doen. Dit zou je kunnen zien als de snelheid van tijd. De tijd is eigenlijk niets anders als een trein welke met snelheid door de ruimte gaat waarbij wij om de 30km een impuls achterlaten. Alle beweging op aarde kun je zien als beweging binnen in de trein waardoor een afgelegde weg in de trein een afgelegde weg per 30km is. Nooit zullen wij merken of de trein versnelt of vertraagt omdat alles met de trein mee versnelt of vertraagt. De tijd werkt als een grote machine waarmee wij allemaal in contact staan. Gaat de trein langzamer, dan gaan wij ook langzamer en lopen onze klokjes ook langzamer..


4) Hoe ontstaat tijdsverschil?

Deze vraag is misschien al een beetje duidelijk geworden d.m.v. mijn voorbeeld met de atoomklokken, maar ik zal hier een iets duidelijker voorbeeld van proberen te geven. Het is belangrijk om te begrijpen dat tijd letterlijk een afgelegde weg is en dat wij ons dus met een bepaalde snelheid door de tijd begeven. Wat wij meten als lichtsnelheid is eigenlijk de snelheid waarmee wij ons door de tijd begeven. Licht blijft slechts achter als spoor van energie en kan dit in alle richtingen tegelijk doen omdat tijd maar 2 richtingen kent. De richting van tijd gaat altijd van heden richting toekomst. Verleden is afgelegde ruimte waardoor licht achterblijft in de ruimte om ons heen. Dit is weliswaar een dimensie die ons nu nog vreemd is, maar uiteindelijk zal het allemaal veel eenvoudiger worden om te begrijpen als men zich bewust wordt van de dimensie tijd als ruimtelijke dimensie.

Al eerder stelde ik de tijd voor als een trein welke met snelheid door de ruimte beweegt. De afgelegde weg van de trein is afgelegde ruimte/tijd. Wij zitten met z´n allen in deze trein en bewegen met dezelfde snelheid als de trein op het moment dat wij stilzitten. We kunnen iets versnellen of vertragen t.o.v. de trein door naar voren of achteren te bewegen. Dit is ook het gene wat men deed met de proef met 3 atoomklokken, waarbij het tijdsverloop sneller of langzamer ging afhankelijk van de richting waarin de klok werd bewogen.
Net als dat alle planeten zich in een kromme baan om de zon begeven zo leggen wij door de tijd ook een zekere kromme baan af. Het spoor waar de trein over rijdt gaat dus in een bepaalde bocht. De tijd is krom zou je kunnen zeggen. Nu kunnen we sneller of langzamer als de trein bewegen waardoor we per sec (nu nog gesteld op 30km) meer of minder kilometers kunnen afleggen. Wanneer wij sneller als de trein gaan dan zal ons klokje voor gaan lopen, wanneer wij vertragen dan zal ons klokje langzamer gaan lopen t.o.v. de personen welke stilzitten in de trein. Wanneer wij nu met lichtsnelheid bewegen dan staan wij eigenlijk stil t.o.v. de trein en zouden wij er oneindig lang over doen om 30km af te leggen. In werkelijkheid is de snelheid van de trein veel hoger waardoor wij per seconde 300.000km af leggen. Licht is slechts het spoor waar de trein over rijdt. Bij het overschrijden van de lichtsnelheid gaan wij eigenlijk achteruit over het spoor en belanden we in het licht van het verleden.

Wat er nu gebeurt als een persoon vertraagt richting de lichtsnelheid. Hij versnelt t.o.v. de trein (dus ons), waardoor hij afwijkt van de kromming van het spoor doordat hij minder naar buiten wordt geslingerd. Doordat de trein (tijd) immers met hoge snelheid in een kromming beweegt wordt iedereen immers een beetje naar buiten geslingerd. Ik vermoed dat deze kracht verband houdt met de zwaartekracht, maar ben hier nog niet helemaal uit.
Maar door te bewegen verplaatst een persoon zich dus naar de tragere binnenzijde van de trein. Ten opzichte van de personen die zich niet bewegen legt hij dus eigenlijk een iets kortere weg af. Dat kun je zien als dat je in een enorme centrifuge zit waarbij alles wat zich meer naar binnen bevindt per omwenteling een kortere weg aflegt.
Op het moment dat de persoon weer stopt met bewegen wordt hij weer maximaal naar buiten geslingerd, maar heeft dan tijdens zijn beweging iets minder afstand afgelegd. Hierdoor loopt zijn klokje dan dus een beetje achter. Een seconde stond immers voor 30km en hij had tijdelijk een kleinere omloopsnelheid.


5) Waarnemen bij stilstaand licht.

Dit is denk ik wel het moeilijkste gedeelte van mijn theorie en heb het daarom ook maar tot het eind bewaard. Hoe kun je nou iets zien als het licht stil blijft staan? Dit is natuurlijk geen onbegrijpelijke vraag. Dit zal menig persoon zijn verstand te boven gaan, en vreemd is dat niet. Was de aarde vroeger plat en waren de sterren gaten in een gordijn. Ons idee van tijd en ruimte zal voorgoed veranderen, hoe lang dat nog gaat duren weet ik niet, maar dat het gaat veranderen weet ik zeer zeker.

Eigenlijk is het heel simpel, maar we kunnen ons hier nog geen goede voorstelling van maken. Dat is gewoon een kwestie van tijd. Ik zal toch proberen uit te leggen hoe de dimensie tijd eigenlijk in elkaar zit. Men heeft het tegenwoordig over 13 opgerolde dimensies in de string theorie. Dat is nog niets vergeleken met het aantal werkelijke dimensies. Er zijn namelijk net zoveel dimensies als dat er massa´s zijn. En eigenlijk kom je dan al gauw uit op oneindig veel dimensies. Ik zal trachten uit te leggen hoe je deze dimensies dan kunt zien. Een dimensie moet immers wel zichtbaar zijn, en opgerold is een dimensie geen dimensie.
Om te beginnen moet je je bewust zijn van de tijd en het absolute moment nu. Ieder mens bevindt zich op een andere plaats waardoor ook het absolute moment nu voor ieder persoon op een andere plek is. Er zijn dus eigenlijk meerdere momenten nu en deze gaan razendsnel voorbij. Ik zou willen zeggen dat deze momenten voorbij gaan met de lichtsnelheid, omdat je bij de lichtsnelheid stil blijft staan in het nu.

Ten opzichte van jezelf bevindt alles zich eigenlijk in de toekomst. Om ergens naar toe te gaan moet je immers tijd afleggen waardoor elke afstand een stukje tijd vertegenwoordigt.
Neem nogmaals de supermarkt als voorbeeld, als het voor jouw 5 minuten fietsen is naar de supermarkt bevindt de supermarkt zich t.o.v. jouw 5 minuten in de toekomst. Het woord toekomst zegt het eigenlijk al, het komt naar je toe. Nu kun je natuurlijk heel lang wachten totdat de supermarkt naar je toe is gekomen, maar helaas. Net als dat jij per seconde 300.000km aflegt, zo legt de supermarkt ook elke seconde 300.000km af en zal zodoende nooit naar jou toe komen. Op een tijdslijn bevindt alles zich om jou heen in de toekomst en beweegt ook alles tegelijk met jou mee. Alles wat stilstaat t.o.v. jou heeft dezelfde snelheid als jou en komt dus niet naar jou toe. Wat is nu het geval met licht. Licht is niets anders als verbruikte energie en laat een spoor achter welke stil blijft staan in de tijd. Stel je eigen tijd, het moment nu, op tijdtip 0 minuten. Als jij er minimaal 5 minuten over kunt doen om bij de supermarkt te komen dan kun je de supermarkt op tijdstip 5 minuten plaatsen. Dat is de snelste tijd die jij kunt maken om bij de supermarkt te komen.

Onze werkelijke snelheid door de tijd is de lichtsnelheid. Stel dat wij een lichtsnelheid zouden meten van 100m/sec, dan zou dat onze snelheid door de tijd zijn. Als een lamp bij de supermarkt nu aan zou gaan en deze is b.v. 1 kilometer bij jou vandaan, dan reis jij met 100m/sec richting de toekomst en zal het licht dan na 10sec waarnemen. Het licht zelf heeft geen enkele meter afgelegd, maar is gewoon stil blijven staan in de tijd.

De reden dat dit moeilijk te begrijpen is dat dit zou betekenen dat wij in alle richtingen tegelijk zouden moeten bewegen. Dat strookt niet met onze huidige gedachte wat dimensies betreft. Als men in gaat zien dat de dimensie tijd wel in alle richtingen tegelijk gaat, dan zal dit veel beter te begrijpen zijn. Door dit te begrijpen zal men in gaan zien dat verleden en toekomst een cirkel vormen waarbij licht eerst richting verleden gaat, waarna verleden weer toekomst wordt. Een lichtstraal welke b.v. richting de maan gaat is een lichtstraal richting het verleden, en kan men ook niet zien. Echter wanneer deze lichtstraal is aangekomen en zichzelf weerspiegeld zal deze weerspiegeling zich t.o.v. ons in de toekomst bevinden en naar ons toekomen doordat wij verder gaan in de tijd.







pi_33052044
Tijd = Ruimte.. interessant! Kwam laatst tijdens het rijden in een auto tot een soortgelijke conclusie. De afstand die je aflegt laten wij corresponderen met de tijd welke over je de afstand doet. Maar voor mij was dat op dat moment gewoonweg hetzelfde. Ik zal je stuk nog eens nalezen Rude, maar ik kan er veel in herkenne, van wat ik mijzelf ook al vaak heb afgevraagd.. Thanks for that alvast

@Fuifduif:
Je gedachten opschrijven is niet meer dan een goed iets. Zoals Od1n het ook al doet, schrijf ik zo af en toe wat op, als ik bijvoorbeeld een documentaire of een interessante film zie. Als jij het anders ziet dan in de film, waarom zou je dat soort zaken niet gewoon opschrijven? Ik ben zelf begonnen met het verzamelen van interessante strips (oa. Gummbah ), interessante artikels en eigen stukken texten in 1 map te verzamelen. Zo krijg je een goed beeld van wat je de laatste tijd heeft bezig gehouden en zo kun je ook alles rustig nog eens analyseren en kijken of je al van bepaalde standpunten bent afgestapt.

Kortom: je kunt je eigen ontwikkeling volgen en daarvoor is het opschrijven van belangrijke zaken een handig hulpmiddel welke ik - als ik jou was natuurlijk - zeker zou aangrijpen om je te helpen nog beter in het leven te staan en vooral om jezelf (nog) beter te leren kennen! Succes met verzamelen en schrijven alvast Schrijven kost tijd, maar het levert je mooie dingen op, waarvan je jezelf nog wel eens versteld zou kunnen laten staan!
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_33059049
Bedankt allemaal, voor jullie bijdragen.

Ik ben er van overtuigd geraakt dat het opschrijven van je ideeën hoe dan ook een bijdrage zal leveren aan je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast lijkt het mij ook erg prettig om op die manier een soort gedachtenrust te realiseren. Vaak zijn het ideeën die zeer fundamenteel van aards zijn (over onderwerpen als het 'zijn' en de 'ziel', leven en dood enzovoort) en die blijven maar als een zware kogel door het hoofd rollen. Ik wil mijn ideeën daarover niet kwijt, maar ik wil ze ook niet voortdurend in mijn hoofd hebben. Die ideeën opschrijven zou in dat opzicht denk ik ook een uitkomst kunnen bieden.

Ik ben op dit moment overigens al begonnen met een document over mijn huidige visie over leven en dood (met name over de dood). Ik ben benieuwd wat daar uit komt.
pi_33063100
Me too Ook wel benieuwd wat daar uit komt Fuif!
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  woensdag 14 december 2005 @ 16:43:23 #11
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_33075273
Hoi ja dat heb ik wel eens gedaan, maar ik vind het al snel betweterig overkomen. Wat heb ik nu te vertellen dat de rest van de wereld moet weten?
Niet meer actief op Fok!
  donderdag 15 december 2005 @ 10:30:18 #12
124377 pmb_rug
salvation received
pi_33096359
quote:
Op zondag 11 december 2005 23:49 schreef Tigertje het volgende:
Vroeger wel eens gedaan, schriften vol geschreven, maar toen ik erachter kwam dat alles al eens gezegd was ben ik ermee opgehouden.
het is naief om te denken dat je, als product van je tijd en 'normale burger', zo even een hele nieuwe filosofie kunt ophoesten. helaas hebben sommige die prententies wel.
jij bent iig een pretentie armer
wat je wel moet bedenken is dat het feit dat iets al eens is bedacht en opgeschreven het niet meer interessant maakt om over na te denken. bij filosofie is het soms nodig het wiel 2x uit te vinden.
Challenge thinkers to believe and believers to think.
?Porque no te calles?
  donderdag 15 december 2005 @ 11:51:25 #13
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_33098176
quote:
Op donderdag 15 december 2005 10:30 schreef pmb_rug het volgende:

[..]
het is naief om te denken dat je, als product van je tijd en 'normale burger', zo even een hele nieuwe filosofie kunt ophoesten.
dit vind ik altijd erg flauwe opmerkingen. Misschien ligt het wel dicht bij de waarheid, maar je ziet wel hoe mensen die iets voor het eerst bedacht hebben daar alle waardering voor krijgen, terwijl ze net het geluk hebben gehad dat zij eerder leefden dan wij, terwijl nu nog steeds vele mensen onafhankelijk van elkaar op dezelfde ideeën komen. Maar neen, dan is het ineens de theorie van Plato of Socrates, omdat zij toevallig eerder leefden. Dat maakt hen niet persé geniaal. Ze hebben gewoon dondersveel geluk gehad. Ik heb dus altijd respect voor alle filosofieën, ook al is het al zo vaak bedacht en gezegd. Als je helemaal zelf op de theorie bent gekomen, dan ben je in mijn ogen niets minder dan de groten der aarde.
Niet meer actief op Fok!
pi_33119811
Ik vind het ook onzin om je van het opschrijven van (filosofische) gedachten te laten weerhouden, omdat bepaalde ideeën ooit al eens eerder zijn bedacht en al dan niet opgeschreven. Zoals Viking zegt: mensen als Socrates, Plato en Aristoteles hadden gewoon het geluk dat ze toen leefden, want zo heel diepgaand zijn hun filosofische systemen nu ook weer niet. Bovendien hadden ze het geluk dat er geen wetenschappelijke kennis bestond en zij dus in feite vrij spel hadden met hun gedachten. Tegenwoordig kun je wel bedenken dat de blauwe hemel wellicht letterlijk een goddelijke oceaan is, maar weinigen zullen je daarin serieus nemen.
pi_33242287
tuurlijk opschrijven, dat voorkomt het wiel een 2e keer uitvinden.
that sound do you hear it? -> no....
LOOK!!! it's resounding from the castle.... -> I don't see no castle
That's Cuz You'Re Not Looking u IDIOT!!!
Almost always, the creative dedicated minority has made the world better.
  woensdag 21 december 2005 @ 15:42:52 #16
84252 Verdwaalde_99
Definitief uitgelogged.
pi_33276616
Ik ben een keer begonnen om alles op te schrijven maar ik kom vast te zitten op een gegeven moment. Ik heb feedback nodig van andere mensen die mijn beeld bijstellen dus ik schrijf het eerder online op. Via mail en fok en soms via andere fora. Het eindbeeld dat blijft hangen dat blijft dan toch hangen en zo borduur ik verder naar een beeld waar ik tevreden mee kan zijn.

Ik kan ook niet schrijven voor mezelf alleen dus, ik heb mensen nodig die me wijzen ergens op. Het is niet eens publiek wat ik zoek want dat boeit me dus voor geen meter. Het gaat me om de onderlinge discussie met andersdenkenden of gelijkdenkenden die elkaar aanvullen.

Misschien ooit waag ik nog een poging maar dat doe ik dan gewoon in word, niet op papier. Schrijven met pen en papier vind ik vermoeiend.

Ik heb dus ook impulsen nodig die me ertoe zetten om door te gaan met een bepaalde gedachte en niets mooier als mensen je nieuwe inspiratie geven om verder te gaan

Ben soms ook bang dat ik helemaal vast kom te zitten voor mezelf en niet verder kom of gewoon het einde bereik van het omschrijven en opschrijven en willen weten. Lijkt me dus beangstigend als alles verklaard is van de ene kant.

Maar goed, alles verklaren is bijna onmogelijk, er komt altijd wat nieuws ( hopelijk).

Anders verzin ik wel wat nieuws
Sinds 2007 anti depressiva vrij,
In 2008 gezonder enigsins rustiger blij.
Gekte en waanzin voorbij.
Eindelijk tijd voor de normalere realiteit.
  woensdag 21 december 2005 @ 15:47:22 #17
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33276752
* Pietverdriet werkt al jaren aan zijn standaardwerk over dieetethiek
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33303481
Ik ben een jaar geleden ook begonnen met het verwerken van gedachtenspinsels en ervaringen in word. Het is voor mij onderdeel van een leerproces. Ik orden zo alles en kan verbanden leggen, om later door te gaan op waar ik eerder gebleven was. It has become a way of life.
Trouwens zoek ik naast deze zelfbedachte ideen altyd zoveel mogelyk info van internet en uit boeken om van verschillende kanten de visie te kennen op het gebied dat me op dat moment interesseert. Bewustzijn bijvoorbeeld. Er gaat veel tijd in zitten. Maar so what. Of er ook wat mee gedaan gaat worden? In eerste instantie leer ik zelf. Ik denk niet dat de mensheid ook is gebaad bij mijn gekonkel - Wie weet bundel ik nog eens wat als ik ouder ben , en dus al heel veel getyped heb, wie weet.- natuurlijk alleen als ik denk dat er toegevoegde waarde bestaat
Nostra operatio est naturam mutation
  donderdag 22 december 2005 @ 12:03:45 #19
8369 speknek
Another day another slay
pi_33303881
quote:
Op donderdag 15 december 2005 23:37 schreef FuifDuif het volgende:
Zoals Viking zegt: mensen als Socrates, Plato en Aristoteles hadden gewoon het geluk dat ze toen leefden, want zo heel diepgaand zijn hun filosofische systemen nu ook weer niet. Bovendien hadden ze het geluk dat er geen wetenschappelijke kennis bestond en zij dus in feite vrij spel hadden met hun gedachten.
Nouja, dat is wel heel erg vanaf nu beredeneert. Vergeet niet dat onze complete perceptie indirect gevormd is door diezelfde Socrates, Plato en Aristoteles. Nu zijn we verder ja, maar als zij er niet waren geweest was dat nog maar zeer de vraag. De hele manier van denken, onze scholen, onze notie van wetenschap, logica, falsificationisme, heeft hun grondslag in die tijd.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_33306197
Staat je d/t-sensor vandaag uit, speknek? .
Wittgenstein
  donderdag 22 december 2005 @ 14:07:44 #21
8369 speknek
Another day another slay
pi_33307940
Hoezo, vanaf nu is toch tegenwoordige tijd? .
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_33367946
Dit is interessant, ey. Ook eens proberen. Schrijfbundeltje bij de HEMA kopen

(Waar stond HEMA ook alweer voor? )
pi_33368034
Hollandsche Eenheidsprijzenmaatschappij Amsterdam
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  zaterdag 24 december 2005 @ 14:49:31 #24
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_33370433
quote:
Op donderdag 22 december 2005 12:03 schreef speknek het volgende:

[..]

Nouja, dat is wel heel erg vanaf nu beredeneert. Vergeet niet dat onze complete perceptie indirect gevormd is door diezelfde Socrates, Plato en Aristoteles. Nu zijn we verder ja, maar als zij er niet waren geweest was dat nog maar zeer de vraag. De hele manier van denken, onze scholen, onze notie van wetenschap, logica, falsificationisme, heeft hun grondslag in die tijd.
daar heb je maar ten dele gelijk in, hoor. Ik denk dat Socrates, Plato en Aristoteles universele, tijdloze vragen stelden die mensen nu nog steeds kunnen stellen zonder ooit iets van deze drie personen gelezen/gehoord te hebben. Je praat nu over hen alsof het supermensen waren, dat is natuurlijk niet zo. Ze waren net als jij en ik, maar ze leefden eerder. En inderdaad, hun denkbeelden hebben het huidige denken tot op zekere hoogte beïnvloed, maar het is niet eerlijk tegenover de mensen van nu om alle lof, eer en aanbidding aan de grote filosofen toe te doen komen.
Niet meer actief op Fok!
  zondag 25 december 2005 @ 21:52:41 #25
8369 speknek
Another day another slay
pi_33401210
Nee dat doe ik ook niet, maar het onderscheid dat ik probeerde te maken is dat wij mensen nu binnen een bepaald stramien denken, met de logica, met de wetenschappelijke methode, die voor ons heel natuurlijk aanvoelt. In die tijd was dat echter helemaal niet vanzelfsprekend. De verdienste van die oude grieken was dus dat ze voortdurend compleet nieuwe wereldbeelden aan het opzetten waren, waar we nu dankbaar gebruik van maken. Dat is later wel vaker gedaan hoor, maar alleen door de allergrootsten. En dat waren zij dus ook, de allergrootsten. Dat kun je, mijns insziens, niet simpel weg redeneren met 'mazzel dat ze toen leefden'.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_33409905
Natuurlijk, speknek, ook in die tijd moest je het natuurlijk wel net bedenken en daartoe intellectueel gezien ook in staat zijn. Dat begrijp ik. Maar die ideeën bestonden impliciet om ontdekt te worden en in zo'n geval gaat het er maar net om wie het eerste komt, die het eerste maalt. Tegenwoordig zie je veel dweperigheid ten aanzien van mensen als Socrates, Plato, Newton enzovoort. Tuurlijk, ze hebben hun uiterst nuttige bijdragen geleverd, maar het slaat nergens op om ze om die reden op zo'n hoog voetstuk te plaatsen. Want als zij het niet waren geweest, dan zouden anderen die ideeën wel hebben opgesteld. Ik denk dat Viking84 dàt bedoelt. Want in feite zouden dergelijke ideeën net zo goed afkomstig kunnen zijn van de meesten hier van WFL, alleen waren mensen als Socrates ons voor.
pi_33415013
quote:
Op donderdag 15 december 2005 10:30 schreef pmb_rug het volgende:

[..]

het is naief om te denken dat je, als product van je tijd en 'normale burger', zo even een hele nieuwe filosofie kunt ophoesten. helaas hebben sommige die prententies wel.
jij bent iig een pretentie armer
wat je wel moet bedenken is dat het feit dat iets al eens is bedacht en opgeschreven het niet meer interessant maakt om over na te denken. bij filosofie is het soms nodig het wiel 2x uit te vinden.
Vraag maar aan rudeonline... Mijn filosofie mag ik niet eens meer posten hier omdat de linkt tussen filosofie en wetenschap wordt overschreden. Komen al die wetenschappers opeens naar TRU, hoe komt dat? Wat trekt ze aan om op mijn ideeen in te blijven gaan terwijl het volgens hun toch allemaal onzin is? Waarom mag ik het dan geen filosofie noemen of levensbeschouwing?

Rudeonline begrijpt het niet zo goed....
  maandag 26 december 2005 @ 15:18:11 #28
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_33415437
quote:
Op maandag 26 december 2005 14:57 schreef rudeonline het volgende:

[..]

Vraag maar aan rudeonline... Mijn filosofie mag ik niet eens meer posten hier omdat de linkt tussen filosofie en wetenschap wordt overschreden. Komen al die wetenschappers opeens naar TRU, hoe komt dat? Wat trekt ze aan om op mijn ideeen in te blijven gaan terwijl het volgens hun toch allemaal onzin is? Waarom mag ik het dan geen filosofie noemen of levensbeschouwing?

Rudeonline begrijpt het niet zo goed....
Tis gewoon leuk om op in te blijven gaan En fascinerend hoe dik de plaat voor je kop wel niet is. Het wordt je simpel uitgelegt en zelfs dan snap je het niet of negeer je het botweg.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_33415545
De meeste vinden het onderwerp te moeilijk, zo simpel is het dus niet. Ik ben nog steeds benieuwt of jij iets van een logica hebt ontdekt in mijn stellingen? Al is het alleen maar om te begrijpen waar we langs elkaar heen praten.
  maandag 26 december 2005 @ 15:33:51 #30
47122 ATuin-hek
theguyver's sidekick!
pi_33415829
quote:
Op maandag 26 december 2005 15:22 schreef rudeonline het volgende:
De meeste vinden het onderwerp te moeilijk, zo simpel is het dus niet. Ik ben nog steeds benieuwt of jij iets van een logica hebt ontdekt in mijn stellingen? Al is het alleen maar om te begrijpen waar we langs elkaar heen praten.
Jij gaat uit van een absolute vorm van tijd. Vooral daarop gaat je stelling stuk. Samen met het niet accepteren van het principe van relativiteit.
Egregious professor of Cruel and Unusual Geography
Onikaan ni ov dovah
pi_33442451
Het vervelende van ideeën is, dat ze meestal al eens door een ander bedacht zijn...
  woensdag 28 december 2005 @ 23:20:31 #32
108862 a-child-in-chains
weight of the world is a bitch
pi_33488807
quote:
Op zondag 11 december 2005 23:37 schreef FuifDuif het volgende:
In hoeverre zijn er hier mensen die er wel eens over denken om een soort document aan te leggen over je persoonlijke overtuigingen en wellicht zelfs filosofische systemen? We praten hier zoveel met elkaar over allerlei onderwerpen, maar het gaat meestal over de ideeën van voorgangers, terwijl er van tijd tot tijd ook nieuwe ideeën lijken te onstaan, maar ook weer verdwijnen in de snelle stroom van reacties en topics.

Zijn er hier mensen die voor zichzelf het plan hebben om ooit eens iets van hun eigen visie (waarover dan ook) te registeren en wellicht ooit te publiceren?
Eigenlijk doe ik dat al jaren.
Nadeel is dat het grotendeels allemaal snel neergekalkte persoonlijke notities
zijn op papier. En daar heb ik stapels van.
Ik zou ze ooit eens allemaal willen doornemen en wat ik van waarde vind oevrnemen in een elektronisch document.
Zoals een word-document ofzo.
Maar ik heb zoveel materiaal, dat ik er lui van wordt en alsmaar uitstel als ik die stapels zie liggen

Ik ben al wel onlangs begonnen elke dag wat blaadjes door te nemen en wat
dingen over te nemen in een word-text document.
Gepaard met de tekeningen.
Al moeten die later toegevoegd worden omdat ik geen scanner heb.
En het liefst me tekeningen, die zoveel zeggen, 1:1 overneem.
De tekeningen komen in een map genummerd met ref. naar tekstbestand.

Ik ben tegelijk ook al een grove indeling aan het maken terwijl ik bezig ben met overnemen naar electr. tekstbestand.
Zodat de stapels aan persoonlijke informatie verdeeld wordt over meerdere documenten.
Dan kan ik gemakkelijker iets terrugvinden aan de hand van de naam van het
document.

Mijn onleesbare schrijftsijl op fok is het gevolg van deze jarenlange manier
van gedachtengang --> notatie op papier.
Een complex geheel wordt grofweg uiteen gezet middels kleine schema's en
tekst dat alleen ik begrijp bij het terruglezen

[ Bericht 2% gewijzigd door a-child-in-chains op 28-12-2005 23:26:50 ]
Alleen mensen met liefde in hun leven groeien voorspoedig en worden sterker.
No room for the unlucky.
pi_33520335
Wat nou als je op een briljante gedachte komt op werk, of tijdans het uitgaan, of als je ergens anders bent dan naast een PC met word en internet? Is het misschien handig om zo'n voice recordertje bij je te dragen om deze gedachten op te nemen, of is dat weer 'teveel van het goede'?
  vrijdag 30 december 2005 @ 00:49:02 #34
108862 a-child-in-chains
weight of the world is a bitch
pi_33525489
Ja, dat heb ik ook gedaan, ook omdat ik nogal muzikaal ben en vaak goede ideen heb.

Maar.. Ik heb dus zo een recordertje gekocht (een sony, voor microcassette)
kwaliteit is ernstig slecht!
Loop je over straat en spreek je wat in, hoor je bij terrug luisteren alleen nog maar achtergrondruis etc!
Ik had een betere moeten kopen, iemand een suggestie?
In films ziet het er zo simpel uit.
Recordertje aan, en alle stemmen worden helder opgenomen en weergegeven. NIET WAAR IN DE PRAKTIJK!
Alleen mensen met liefde in hun leven groeien voorspoedig en worden sterker.
No room for the unlucky.
pi_33596511
quote:
Op zondag 11 december 2005 23:37 schreef FuifDuif het volgende:
In hoeverre zijn er hier mensen die er wel eens over denken om een soort document aan te leggen over je persoonlijke overtuigingen en wellicht zelfs filosofische systemen? We praten hier zoveel met elkaar over allerlei onderwerpen, maar het gaat meestal over de ideeën van voorgangers, terwijl er van tijd tot tijd ook nieuwe ideeën lijken te onstaan, maar ook weer verdwijnen in de snelle stroom van reacties en topics.

Zijn er hier mensen die voor zichzelf het plan hebben om ooit eens iets van hun eigen visie (waarover dan ook) te registeren en wellicht ooit te publiceren?
Dat vond ik laatst ook, dus toen heb ik met behulp van een woordenboek een aantal dingen op een rijtje gezet voor mezelf, maar het is wel te bezichtigen op m'n homepage. Niet dat daar ooit iemand komt
Het staat overigens onder het kopje politiek...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')