FOK!forum / The truth is in here and out there / Spiegelogie
ThomasBergedinsdag 6 december 2005 @ 15:34
Anderhalf jaar geleden heb ik van iemand het boek "Handboek Spiegelogie" gekregen. Dit boek is geschreven door Willem de Ridder, die spiegelogie als levenswijsheid heeft. Het boekt verhaalt hoe je je leven kunt leiden als een sprookje. Dat klinkt erg aantrekkelijk.
Ik heb het boek met veel plezier gelezen, vooral door de herkenbare schrijfstijl. Ik heb even de theorie gebruikt, maar het is daarna weer in de vergetelheid geraakt.
Gisteren kwam ik toevallig weer dat boek tegen in mijn kast, en ben het nu weer opnieuw aan het lezen.

Hier even een korte uitleg, wat het nu precies inhoudt:
quote:
Spiegelogie; je leven als een sprookje

Alles en iedereen in jouw omgeving is een spiegel: je kijkt voortdurend naar en in jezelf. Dit is het principe van de spiegelogie. Het is een feit dat je een ander niet kunt zien, je ziet alleen die aspecten die je herkent uit jezelf. Vraag maar eens aan tien verschillende personen wat voor indruk je op hen maakt; de kans is zeer groot dat je tien verschillende antwoorden krijgt. Niemand kan voor jou denken of voelen. Dat is onmogelijk. Stel je ergert je rot aan je buurman dan heeft dat niets met die buurman te maken, maar met een stuk ergernis in jou wat weerspiegelt wordt door die buurman. We zijn echter zo geprogrammeerd dat we geloven dat het aan die buurman ligt. Hiermee geef je je macht weg aan het gedrag van de buurman en dat is toch zonde!

Alles in het Universum is perfect, alles is energie. Jij en ik zijn opgebouwd uit energie en daarom zijn wij EEN!!! Door de wereld en haar bewoners weer als perfect te gaan ervaren verander je je eigen wereld. Je bent namelijk wat je denkt. Als jij gelooft dat het na elf uur 's avonds gevaarlijk is op straat dan is dat jouw beeld en ervaring als je inderdaad na elven over straat wandelt. Je kunt ook denken: ik ben altijd veilig. Die gedachte geeft een boodschap aan jouw gevoel, aan je lijf waardoor je waarschijnlijk veel prettiger over straat gaat dan in het eerste voorbeeld. Zo werkt het met alle dingen. Jij bent de regisseur van jouw leven, de schrijver van jouw sprookje. Met die wetenschap kies je er toch liever voor om te gaan doen wat je echt wilt. Waar je hart ligt, wat jouw oneindig wijze gevoel je ingeeft. Spiegelogie en het fanclubspel zijn gebaseerd op 21 'spelregels'.

Een belangrijk onderdeel van spiegelogie is het fanclubspel. Een fanclub is een groep van 6-8 toegewijde fans die elkaar steunen in het in de praktijk brengen van het meester worden over je leven. Landelijk zijn er honderden van die fanclubs verspreid en ook in België heeft men spiegelogie ontdekt. De bijeenkomsten vinden gewoon bij mensen thuis plaats. Een fanclub is een veilige plek om te oefenen in het teruggrijpen van je macht en weer een gevoelsmens te worden.

Jouw fans steunen je onvoorwaardelijk en houden van je precies zoals je bent.
De theorie spreekt mij wel aan, alleen dat fanclubspel lijkt me niets voor mij.

Zijn er nog andere fokkers die het boek hebben gelezen, of spiegelogie ook daadwerkelijk toepassen?
mgerbendinsdag 6 december 2005 @ 15:42
Haha, grappig geschreven!

Ik ben het wel met het voorbeeld eens. Als je je ergert aan iemand heeft dat twee kanten: Die ergerlijke persoon en jouw eigen irritatie. De eerste kun je niets aan doen (niet binnen de wet althans), de tweede wel.

Het fanclubspel met 'honderden fanclubs' in België gaat me dan weer een beetje te ver..
ThomasBergedinsdag 6 december 2005 @ 16:09
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 15:42 schreef mgerben het volgende:


Het fanclubspel met 'honderden fanclubs' in België gaat me dan weer een beetje te ver..
Idd, die fanclubjes gaan mij ook net iets te ver. Maar de theorie opzich vind ik wel mooi.
PhiNiksdinsdag 6 december 2005 @ 16:31
is niks moois aan... krijg je van die problemen mee; "jij bent mijn spiegel... verander nu!" "niet waar, jij bent mijn spiegel en ik wil dat je je nu aanpast aan mijn sprookje", "nietes", "welles"

werkt niet... gegarandeerd
Miragedinsdag 6 december 2005 @ 17:42
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 16:31 schreef PhiNiks het volgende:
is niks moois aan... krijg je van die problemen mee; "jij bent mijn spiegel... verander nu!" "niet waar, jij bent mijn spiegel en ik wil dat je je nu aanpast aan mijn sprookje", "nietes", "welles"

werkt niet... gegarandeerd
Ik denk dat de clue hier is dat jij juist níet moet/kan zeggen "verander nu jij".
Het gaat er volgens mij juist om dat als jij wil dat die ander "verandert", jij iets in jezelf moet veranderen.
En verandert de ander niet... dan heb jij bij jezelf het knopje tot deze verandering "blijkbaar" nog niet gevonden.
cowgirlydinsdag 6 december 2005 @ 17:49
Het werkt! Ik heb altijd en overal een parkeerplaats, krijg alles wat ik wens en ben heel gelukkig.
De vervulling van een wens kan soms op zich laten wachten maar uiteindelijk krijg je echt wat je wilt (de enige voorwaarde die ik ben tegen gekomen is dat je het echt precies voor jezelf moet uit spreken of schrijven wat je wilt, niet alleen "ik wil een groot huis" maar veel gespecificeerder.
Het idee van een fanclub heeft mij nooit aangesproken en ik heb het ook niet nodig gehad.
Of het nu onzin is of niet................probeer het maar want het heeft effect!
Neverlandwoensdag 7 december 2005 @ 14:22
Hey dat is interessant, leuk geschreven ook! Misschien een keertje in gaan verdiepen
LostFormatwoensdag 7 december 2005 @ 14:24
Is dit niet gewoon gezond verstand?
ThomasBergewoensdag 7 december 2005 @ 17:25
quote:
Op woensdag 7 december 2005 14:24 schreef LostFormat het volgende:
Is dit niet gewoon gezond verstand?
De theorie is inderdaad gebasseerd op allerlei oude (natuur)wetten, die je waarschijnlijk allemaal al kent. Het gaat er echter om dat de mens vaak op de automatische piloot leeft. Spiegelogie wil laten zien dat je de macht in je eigen hand hebt. En dat je door acceptatie van jezelf en en je omgeving een gelukkiger leven krijgt.
Bovendien kun je in het leven krijgen wat je wilt door zogenaamde bestellingen aan het Universum te doen.
Henk_Telefoonwoensdag 7 december 2005 @ 17:39
heeft mijn interesse zeker gewekt .. Ik ga me eens verder verdiepen hierin !!
ThomasBergedonderdag 8 december 2005 @ 13:37
We kunnen altijd nog in de loop der tijd, bij genoeg belangstelling een online fanclubje beginnen in TRU
Biancaviadonderdag 8 december 2005 @ 13:45
Klinkt zeer interessant en
quote:
Alles in het Universum is perfect, alles is energie. Jij en ik zijn opgebouwd uit energie en daarom zijn wij EEN!!!
is ook precies mijn idee over 'hoe alles in elkaar zit'.
Ik geloof ook zeker dat je je eigen waarheid maakt.

Helaas hebben ze hem hier niet in de bibliotheek zie ik net.
ThomasBergedonderdag 8 december 2005 @ 13:49
Even voor de geinteresseerden:

www.willemderidder.com (vooral de succesverhalen zijn leuk)
www.spiegelogie.nl
www.spiegeltje.tk
www.dekrachtvandespiegel.be

Het Handboek:



www.uitgeverijdezaak.nl
clowncloondonderdag 8 december 2005 @ 13:52
Ik luisterde altijd naar hem op talk radio...fantastische vent
Geartsjuhdonderdag 8 december 2005 @ 16:00
Ik ken het boek niet, maar de boeken van Neale Donald Walsch beschrijven exact hetzelfde. Ook Norman Vincent Peale was iemand die dit soort ideëen in zijn boeken beschreef, vaak vanuit het onderwerp 'positief denken' waardoor je je ervaringen kon beïnvloeden.

Ik ben het zeker met deze denkbeelden eens. Ik heb het zelf ook altijd zo ervaren en zie het overal me me heen: ik heb overal zelf invloed op. Vooral het stuk over dat als je je aan iemand ergert diegene vaak een spiegel is van iets wat je bij jezelf tegenhoudt of jezelf ontkent.
ThomasBergedonderdag 8 december 2005 @ 16:02
quote:
Op donderdag 8 december 2005 16:00 schreef Geartsjuh het volgende:
Ik ken het boek niet, maar de boeken van Neale Donald Walsch beschrijven exact hetzelfde. Ook Norman Vincent Peale was iemand die dit soort ideëen in zijn boeken beschreef, vaak vanuit het onderwerp 'positief denken' waardoor je je ervaringen kon beïnvloeden.

Ik ben het zeker met deze denkbeelden eens. Ik heb het zelf ook altijd zo ervaren en zie het overal me me heen: ik heb overal zelf invloed op. Vooral het stuk over dat als je je aan iemand ergert diegene vaak een spiegel is van iets wat je bij jezelf tegenhoudt of jezelf ontkent.
Het klopt dat hij veel ideeën heeft overgenomen van andere denkers. In het boek wordt Arnold Patent ook vaak aangehaald.
ThomasBergezaterdag 10 december 2005 @ 16:37
Volgens de spiegelogen is het spel der leven opgebouwd uit 21 "spelregels". Het is misschien wel handig om deze regels even te vermelden voor de geinteresseerden onder ons. Dus hierbij de spelregels

De Spelregels

spelregel 1 > energie

De fundamentele bouwstof van het universum is energie. Energie komt zowel in zichtbare als onzichtbare vorm voor. Alles wat we zien en voelen is een uitdrukking van energie. Energie steunt ons onvoorwaardelijk. Een ander woord voor onvoorwaardelijke steun is 'liefde'. Alles wat we zien en voelen is dus een uitdrukking van liefde. Als we ons verzetten tegen het stromen van energie of liefde, voelt dat oncomfortabel. Als we ons juist naar die stroom richten zijn we opgewekt en tevreden.

spelregel 2 > intelligentie

De energie van het universum is intelligent. Het is een intelligentie die oneindig, eeuwig en doelbewust is. Deze oneindige intelligentie wordt dikwijls `God' of 'Liefde' genoemd. Het is de bron van alle creatieve expressie en de essentiele kracht van het universum. Dat wat wij zijn. De manier waarop wij onze intelligentie (of God) zien, is precies de manier waarop we ons leven ervaren. Als we onze intelligentie buiten onszelf projecteren als opperwezen, zijn we machteloos. Als we weten dat onze intelligentie (God) ons voortdurend en onder alle omstandigheden onvoorwaardelijk en liefdevol steunt, dan ervaren we iedereen en alles in onze wereld als totaal veilig, liefdevol en overvloedig.

spelregel 3 > eenheid

Aangezien alles in essentie liefde is in de meest ware zin van het woord, ZIJN WIJ EEN!! Wanneer wij onze verbondenheid met onze Eenheid voelen, voelen wij de kracht van wie we werkelijk zijn. Onze Eenheid (liefde) is ondeelbaar. Je kunt iemand (of iets) niet meer liefhebben dan een ander. Wanneer we onze liefde voor iemand terugtrekken, trekken we hem van iedereen terug, ook van onszelf. Deze spelregel wordt je pas duidelijk als je je hart helemaal opent en onze verbondenheid begint te voelen.

spelregel 4 > perfectie

Onze Eenheid (of God) is volmaakt en brengt deze volmaaktheid op oneindig veel manieren tot uitdrukking. Wij menselijke wezens zijn volmaakt gemaakt en functioneren perfect, precies zoals we zijn. Wanneer iets of iemand niet helemaal perfect lijkt te zijn, weten we dat we zelf gekozen hebben het gevoel van Eenheid te verbreken. We voelen ons weer verbonden als we ons hart openen. Als ons hart wagenwijd openstaat zien en voelen we de perfectie van alles.

spelregel 5 > oorzaak en gevolg (1)

In tegenstelling tot wat ons geleerd is, zijn wij niet het gevolg van de omstandigheden in ons leven. Wij creâren alle omstandigheden zelf. Sterker nog, we creeren ze doelbewust. We creeren op twee niveaus. Op het ene niveau veroorzaakt jouw Intelligentie een perfect leven. Als we er tenminste totaal op vertrouwen dat die Intelligentie ons zal steunen en leiden. Dat is onze macht. Op een ander niveau gebeurt dat door ons aangeleerde denken. Onze ervaringen worden veroorzaakt door wat we geloven.

spelregel 6 > vrije wil

Iedereen heeft de vrijheid om voortdurend zelf te kiezen. We kunnen alleen maar voor onszelf kiezen, niet voor anderen. Als we toch toestaan dat anderen voor ons kiezen, hebben we het vertrouwen in onszelf opgezegd. We denken dan dat we zelf niet in staat zijn om te kiezen. Als je ook maar iemand voor jou laat kiezen, is dat jouw keuze. Als we bewust kiezen om ons te laten leiden door onze Intelligentie dan ontvouwt ons leven zich op een prachtige manier vanzelf. Jij hebt dus de keuze. Als je ouders of wie dan ook de schuld geeft van jouw lot, dan is dat jouw eigen keuze. Ook al probeer je jezelf wijs te maken dat je machteloos bent en er zelf niets aan kunt doen, dan heb jij de macht om dat zelf te kiezen. Je kunt ook een ander scenario kiezen. Als je dat nooit geleerd hebt en zoiets onwennig aanvoelt, dan is het hoog tijd om met een paar trouwe fans te gaan oefenen en het op je gemak tot een vast patroon in je leven te maken.

spelregel 7 > geloof en illusies

Wat we (bewust of onbewust) geloven bepaalt wat we in ons leven ervaren. Als je te weten wilt komen wat je allemaal gelooft, kijk dan goed naar het soort leven wat je nu leidt. Alles wat we geloven zijn illusies. Niets wat je gelooft is echt. Als we oefenen om heel rustig onze gedachten te laten en ons meer te richten op wat echt is, onze Eenheid, laten we al die illusies achter ons en beginnen we de inherente perfectie van het universum te ervaren.

spelregel 8 > intuitie, gevoelens en macht

Onze oneindige intelligentie communiceert via onze intuitie. Als we onze aandacht meer en meer op ons gevoel beginnen te richten, komen we in contact met die intuitie. Als het een gewoonte begint te worden om ons gevoel te ervaren, zonder er meteen gedachten aan te verbinden, zijn we meer en meer in staat om de macht te gebruiken die in die gevoelens huist.
De echte macht van het universum is totaal vredig. Het is de macht van de liefde die we (als we ook maar een beetje oefenen) helemaal beginnen te voelen. Dat voelt heerlijk vrij.

spelregel 9 > wederzijdse steun

Het universum is een steunsysteem. Ieder onderdeel staat in nauw contact met ieder ander onderdeel en heeft er ook invloed op. Iedere persoon en omstandigheid in ons leven steunt ons, door duidelijk de huidige staat van ons bewustzijn te weerspiegelen. We hebben geleerd dat we door concurrentie, vijandigheid en uitgekookte trucs moeten zien te overleven. We hebben echter altijd de keuze om een fanclub bij elkaar brengen, waarin we ons veilig en prettig voelen. Een groep die ons voedt en harmonisch aanvoelt. Als we kiezen om wekelijks te oefenen in het elkaar onvoorwaardelijk steunen, stelt het ons in staat om steeds meer van onszelf te houden en onze macht te gebruiken.

spelregel 10 > spiegelogie

Alles wat we zien en voelen is een weerspiegeling van de staat van ons eigen bewustzijn. Iedere persoon die we in ons leven tegenkomen (aantrekken) laat ons een bepaald aspect zien van wie we eigenlijk zijn. Ieder gevoel dat iemand anders ons laat zien, weerspiegelt een gevoel dat diep in ons huist. Deze weerspiegeling is een echt geschenk, want het stelt ons in staat om bewust te zijn van onze overtuigingen. We hebben dan de keuze om de macht te grijpen die we aan die overtuigingen gegegeven hebben.

spelregel 11 > acceptatie en vergeving

We hebben allemaal geleerd om vrijwel alles wat we meemaken op zijn waarde te schatten en te beoordelen. Daar zijn onze opvoeders jarenlang voor in touw geweest. Toch bestaat er niet zoiets als 'juist' of 'verkeerd', 'goed' of 'kwaad'. Er gebeuren dingen. Dat is alles. Als we er over oordelen, gaan we die dingen precies zo zien. We zien dan alleen nog maar ons oordeel en blijven dat voor de rest van ons leven zien, tot we het oordeel weer loslaten. Als we iets of iemand beoordelen als niet perfect, blokkeren we onze mogelijkheid om te reageren op de essentie van die persoon of dat ding. Die blokkade veroorzaakt een oncomfortabel gevoel, dat we alleen maar kunnen opheffen door eerst ons hart te openen voor het oordeel en daarna voor degene of dat wat we beoordeelden. Vergeven is niets anders dan jouw bereidheid om de geblokkeerde energie, die vastzit in je oordelen, weer vrij te laten. Als we ons hart openen kan vergeving uitgroeien tot onvoorwaardelijke liefde.

spelregel 12 > de bedoeling

Alles en iedereen in het universum heeft een bedoeling. Niets of niemand is er zomaar. Als wij ons bewust worden van de bedoeling van het leven dat we leiden, voelen we ons er steeds meer bijhoren en beginnen we de diepere bedoeling te ontdekken. We worden ons bewust van de bedoeling, door ons hart te openen en onze Eenheid te voelen. Als we de inspiratie van onze bedoeling helemaal toelaten, zal ons leven zich op een geinspireerde en bevredigende manier ontvouwen.

spelregel 13 > gemak en ongemak

Ons lichaam is een perfect organisme dat ons voortdurend op de hoogte brengt in hoeverre we verbonden zijn met de energiestroom (die we eigenlijk zijn). Als we ons ongemakkelijk voelen, is dat een signaal dat we ons verzetten tegen die energiestroom (liefde). Hoe ongemakkelijker we ons voelen, hoe meer we weten dat we ons verzetten tegen het geven en ontvangen van liefde. Zodra we ons niet op ons gemak voelen, of het nou lichamelijk, emotioneel of mentaal is, steunen we onszelf het beste door de aandacht op het gevoel te richten. Voel je gevoelens helemaal. Verbindt er geen gedachten aan. Omhels je gevoelens en geef ze liefde. Hou van jezelf terwijl je je gevoelens omhelst. Als we de liefde durven toestaan, zodat ze vrij kan stromen, merken we dat ons lichaam ook vrij kan stromen en voelen we ons helemaal op ons gemak. Heerlijk!

spelregel 14 > overvloed en dankbaarheid

Overvloed is de natuurlijke staat van het universum. Het is de vrij stromende energie, die letterlijk overal in onuitputtelijke voorraad aanwezig is en gratis beschikbaar is voor iedereen die zich opent om het te ontvangen. Als wij geen totale overvloed in ons leven ervaren, weten we dat we ons met hand en tand verzetten tegen de natuurlijke stroom van overvloed. We openen ons voor overvloed, door dankbaarheid te voelen voor alles wat we al hebben.

spelregel 15 > geven en ontvangen

Geven en ontvangen zijn altijd met elkaar in evenwicht. Het is heel belangrijk om zowel dankbaar te ontvangen als vrijwillig en gul te geven (zonder enige verwachtingen). Hoe meer we bereid zijn om de energie in en uit ons leven te laten stromen, hoe meer die energie zal toenemen. Uiteindelijk kunnen we dus alleen maar aan onszelf geven, omdat er geen enkel verschil is tussen jou en mij en we allemaal EEN zijn.

spelregel 16 > onthechting en vrijheid

Het idee dat we behoefte hebben om ons aan iets of iemand vast te klampen, laat duidelijk ons geloof in 'schaarste' zien. Ons vastklampen aan mensen of bezittingen blokkeert de energiestroom met die mensen of bezittingen en vermindert het plezier dat we er aan beleven. Het belet zelfs dat nieuwe mensen of nieuwe dingen in ons leven kunnen komen. Als we ons hart openen en het vertrouwen in de natuurlijke overvloed van het universum laten groeien, geven we onszelf en alle anderen het mooiste geschenk dat er bestaat: vrijheid.

spelregel 17 > waar ik op focus groeit

We hebben de vrijheid om onze aandacht op wat dan ook te richten. We kunnen ons bijvoorbeeld concentreren op wat wij 'problemen' noemen en ze zullen groeien. We kunnen ook iedere situatie in ons leven als een buitenkansje zien. Iedere situatie geeft ons de kans om de macht te grijpen die we in onze overtuigingen hebben vastgezet. Als we onze aandacht richten op het gevoel, zonder er overtuigingen en andere gedachten aan te verbinden, dan groeit de overvloed. Overvloed is een heerlijk vredig gevoel en puur plezier. Pure rijkdom.

spelregel 18 > laten zien wie we echt zijn

Ieder van ons heeft een of meer talenten die we graag naar buiten brengen. Als we volledig en vrij uitdrukken wie we echt zijn, voelen we ons heerlijk en totaal gesteund. Beslissend voor het succes van onze talenten, is de mate waarin we van onszelf kunnen houden. Hoe meer liefde we voor onszelf voelen, hoe meer we toestaan creatieve energie door ons heen te laten stromen. Vrij en volledig uitdrukken wie we echt zijn, leidt tot het ervaren van onze perfectie, waardoor die perfectie toeneemt.

spelregel 19 > oorzaak en gevolg (2)

Middel en doel zijn hetzelfde. De actie en het resultaat ervan zijn een. Als we vrede willen bereiken, voel dan die vrede van binnen en we laten hem
automatisch zien. Om een heerlijk leven te leiden dat perfect werkt, hoeven we alleen maar de perfectie in alles en iedereen te zien en te voelen, inclusief onszelf. Een beetje oefenen doet wonderen. Om de natuurlijke overvloed van het universum te ervaren, hoeven we alleen maar dankbaarheid te tonen voor alle overvloed om ons heen.

spelregel 20 > harmonie in relaties

Iedere relatie in ons leven weerspiegelt de relatie die we met onszelf hebben. Iedere persoon die we aantrekken, is er alleen maar om ons onvoorwaardelijk te steunen in het grijpen van de macht. We grijpen de macht door ons hart te openen. Als we echt van onszelf houden en de macht en perfectie voelen van wat we echt zijn, dan trekken we automatisch liefdevolle, harmonische relaties met anderen aan.

spelregel 21 > het universum regelt de details

We hebben geleerd om ons hoofd erbij te houden als het om de details van ons leven gaat. Maar als ons rationele brein actief is, sluit dat vanzelf onze
oneindige intelligentie af. Het is juist onze intelligentie die in staat is om alle details zo te regelen dat wijzelf en alle anderen onmetelijk gesteund worden. Hoe meer we leren ons rationele denken te laten voor wat het is en het los te laten om ons steeds meer over te geven aan onze intuitie (onze directe verbinding met onze oneindige intelligentie) hoe sneller we ontdekken dat alle gebeurtenissen in ons leven makkelijk en spontaan ontvouwen.
ThomasBergezaterdag 10 december 2005 @ 16:38
Kort in stripvorm:

JoZzephuszondag 11 december 2005 @ 18:19
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 15:34 schreef ThomasBerge het volgende:
Zijn er nog andere fokkers die het boek hebben gelezen,
geen idee of andere fokkers dat boek hebben gelezen, ik in ieder geval wel.
quote:
of spiegelogie ook daadwerkelijk toepassen?
ik heb een jaar geleden 2 miljoen euro besteld, want wie het kleine niet eert is het ach je weet wel., het duurt alleen wel lang. fanclubjes doe ik niet aan.
dit is ook een leuke link, wordt om de zoveel tijd vernieuwd.
ervaringen en vragen van mensen.
willem rules.
http://www.willemderidder.com/ned/vraagmaar/actueel.htm
SuperHarregarrezondag 11 december 2005 @ 23:14
Probleem is alleen dat iedereen zich hieraan moet houden. Als er een droogkloot tegen die regels aan gaat schoppen dan lukt het al niet.

Het deel dat mensen hiervan zouden moeten meenemen is dat iedereen O.K. is. Als jij iedereen de ruimte geeft zichzelf te zijn dan zullen ze die jou ook geven. Vaak zie je mensen gewoon bepaalde dingen laten of juist doen, terwijl ze dat vanuit zichzelf niet zouden willen maar omdat de maatschappij het "vraagt" van hen, doen ze het toch. Maar goed, het ligt ook een beetje aan ieders goodwill. Ik geloof niet helemaal dat van die irritatie en die buurman. Volgens die regel zou jij je aan moeten passen aan die buurman zijn irritaties. Stel: Die buurman is kwaad omdat jij het gras gaat maaien en dat teveel lawaai zou maken. Moet jij dan je gras maar niet meer maaien? Denk het niet. Beter is om je op elkaar aan te passen ofzo. Ga gezellig samen gras maaien. (Als de buurman geen gras heeft dan helpt de buurman jou met jouw gras en help jij hem met andere dingen, planten watergeven ofzo. Op zo'n manier is iedereen happy maar het is eigenlijk een beetje een utopie.
displissionmaandag 12 december 2005 @ 10:26
Ik heb het gelezen het is een goed boek vooral het idee om met een clubje mee te doen vond ik wel interessant(nooit gedaan by the way). Ik heb het nu uitgeleend aan iemand. Verder moet ik zeggen dat ik me nooit echt helemaal vastklamp aan boeken maar dit is zeker een goed boek met veel fantasie. Leuk om te zien hoe dingen die hij verteld verhalen op zijn plaats vallen.
ThomasBergedonderdag 15 december 2005 @ 14:49
quote:
Op zondag 11 december 2005 23:14 schreef SuperHarregarre het volgende:
Stel: Die buurman is kwaad omdat jij het gras gaat maaien en dat teveel lawaai zou maken. Moet jij dan je gras maar niet meer maaien? Denk het niet. Beter is om je op elkaar aan te passen ofzo. Ga gezellig samen gras maaien. (Als de buurman geen gras heeft dan helpt de buurman jou met jouw gras en help jij hem met andere dingen, planten watergeven ofzo. Op zo'n manier is iedereen happy maar het is eigenlijk een beetje een utopie.
Als de buurman kwaad wordt, ziet de spiegelogie dat als een teken van het Universum om te testen hoe ver jij je houdt aan de theorie.
Als de buurman kwaad wordt, is de kans groot dat je een agressie voelt opkomen. Het is dan de kunst dat je niet de buurman gaat uitschelden en ruzie maken, maar dat je met je aandacht naar je gevoel gaat. Hou van het agressieve gevoel wat je nu hebt, accepteer het en je zult zien dat de agressie direct weg is. Aangezien de buurman een spiegel van jezelf is, zal hij de situatie nu ook anders benaderen, wellicht zegt hij: "Ach, ga maar door" en misschien komen jullie er samen uit en besluiten jullie samen het gras te gaan maaien.
Barcelonadinsdag 20 december 2005 @ 04:42
hmmm interesting ik wil wel een clubje oprichten
Aliceydinsdag 20 december 2005 @ 08:36
Het idee zoals het in de OP staat is op zich leuk en aardig. Bij het daadwerkelijk toepassen is het probleem echter vaak dat er bepaalde emoties de kop op steken, en ook bepaalde dwangmatigheden..
Geartsjuhdinsdag 20 december 2005 @ 09:42
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 08:36 schreef Alicey het volgende:
Het idee zoals het in de OP staat is op zich leuk en aardig. Bij het daadwerkelijk toepassen is het probleem echter vaak dat er bepaalde emoties de kop op steken, en ook bepaalde dwangmatigheden..
Hoi Alice

Hoe bedoel je dat precies? Bedoel je dat het lastig is om je bewust te blijven van de zaken uit de OP?
Aliceydinsdag 20 december 2005 @ 09:45
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 09:42 schreef Geartsjuh het volgende:

[..]

Hoi Alice

Hoe bedoel je dat precies? Bedoel je dat het lastig is om je bewust te blijven van de zaken uit de OP?
Ik bedoel o.a. dat je opspelende emoties niet altijd kunt bedwingen met rationele gedachten. Ook schakel je er deels je identiteit mee uit, want je kiest bijv. mensen juist omdat je iets in ze ziet of juist niet.

Verder is het ook niet op alle situaties toepasbaar. Sommige mensen zijn weldegelijk irritant met hun gedrag, juist omdat het gedrag is wat niet naar jezelf te herleiden is.
ThomasBergedinsdag 20 december 2005 @ 16:08
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 08:36 schreef Alicey het volgende:
Het idee zoals het in de OP staat is op zich leuk en aardig. Bij het daadwerkelijk toepassen is het probleem echter vaak dat er bepaalde emoties de kop op steken, en ook bepaalde dwangmatigheden..
Juist bij emoties vind ik het goed werken. Probeer maar eens als je bijvoorbeeld een kwaad gevoel voelt ook echt dit gevoel te voelen en te accepteren. Als je vervolgens al je liefde erop richt, als is het maar bijvoorbeeld op het gevoel van je voeten in je schoenen, verdwijnt het kwade gevoel direct.

Zo ervaar ik het in ieder geval.
quote:
Sommige mensen zijn weldegelijk irritant met hun gedrag, juist omdat het gedrag is wat niet naar jezelf te herleiden is.
En toch zijn die mensen niet irritant, maar is het gevoel in jezelf dat irriteert. Je moet gewoon je hele omgeving zin als een spiegel om je heen. Als jij van iemand houdt, dan hou je indirect van jezelf, vind je iemand vervelend, dan vind je jezelf indirect vervelend.

Als iemand daadwerkelijk irritant van zijn eigen is, dan zou iedereen hem irritant moeten vinden. Maar dat is niet zo, het is een subjectief iets, en daarom is irritatie iets wat jezelf interpeteert.
Aliceydinsdag 20 december 2005 @ 16:11
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 16:08 schreef ThomasBerge het volgende:

[..]

Juist bij emoties vind ik het goed werken. Probeer maar eens als je bijvoorbeeld een kwaad gevoel voelt ook echt dit gevoel te voelen en te accepteren. Als je vervolgens al je liefde erop richt, als is het maar bijvoorbeeld op het gevoel van je voeten in je schoenen, verdwijnt het kwade gevoel direct.

Zo ervaar ik het in ieder geval.
Kwade gevoelens is iets waar ik doorgaans geen problemen mee heb. Als ik ze al heb zijn ze zo weer weg door een onverwachte gebeurtenis.

Maar verdriet en wantrouwen zijn moeilijker..
ThomasBergedinsdag 20 december 2005 @ 16:21
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 16:11 schreef Alicey het volgende:

[..]

Kwade gevoelens is iets waar ik doorgaans geen problemen mee heb. Als ik ze al heb zijn ze zo weer weg door een onverwachte gebeurtenis.

Maar verdriet en wantrouwen zijn moeilijker..
Je moet volgens de spiegelogie altijd onthouden, dat de situatie waarin jij je bevind (ook al is dat een verdrietige) volledig door jou is gecreeërd. Probeer dan eens je gevoel echt te voelen, ga er dan maar eens rustig voorzitten en voel je gevoel. Al is het maar het gevoel van je voeten op de grond, of je rug tegen de leuning.
Accepteer dit gevoel vervolgens, wat het is perfect! Alles in je omgeving is perfect, je hebt het zelf gecreeërd en je moet accepteren dat dit niet te veranderen is.
Als je dan vrede met te situatie hebt, probeer je zoveel mogelijk liefde op je gevoel te richten, hou maar van het gevoel van je voeten op de grond....laat die energie maar stromen! En zo maakt het verdrietige gevoel plaats voor het vreugdige gevoel.

Je moet altijd onthouden dat jij de Ster in je leven bent, alles is door jezelf gecreeërd en je hebt bewust of onbewust overal invloed op. Alles en iedereen die jij in je omgeving tegen komt steunt jou met 100%, je hebt ze namelijk aangetrokken om bepaalde gevoelens bij jezelf op te wekken
Aliceydinsdag 20 december 2005 @ 16:24
En hoe maakt wantrouwen plaats voor intuitief vertrouwen?
ThomasBergedinsdag 20 december 2005 @ 16:34
Alles en iedereen is een onderdeel van jezelf, als je dus iemand wantrouwt dan wantrouw je jezelf.

Zeg gewoon een aantal maal tegen jezelf: "Ik heb vertrouwen" (in de tegenwoordige tijd, en in positieve zin, in een negatieve zin richt je je energie namelijk op het wantrouwen). En ga weer over tot de orde van de dag.
Je energie richt zich nu op vertrouwen, en het Universum vult het in zoals je het gevraagd hebt. Je komt dus binnenkort vanzelf in een situatie terecht waarin het vertrouwen terugkomt.
Je zult nu vast denken, wat makkelijk, dat kan toch niet, dit gebeurd toch alleen in sprookjes? Maar toch is het echt zo.

Wel moet je niet gaan zitten wachten op de vervulling van je "bestelling" aan het Universum, dan doe je er namelijk moeite voor en richt je je energie vooral op moeite, waardoor dat gaat groeien en de bestelling geblokkeerd wordt. Het beste is gewoon na de bestelling over te gaan tot de orde van de dag, en achteraf te beseffen dat was dus de vervulling van mijn bestelling.
Geartsjuhwoensdag 21 december 2005 @ 10:55
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 09:45 schreef Alicey het volgende:

Ik bedoel o.a. dat je opspelende emoties niet altijd kunt bedwingen met rationele gedachten. Ook schakel je er deels je identiteit mee uit, want je kiest bijv. mensen juist omdat je iets in ze ziet of juist niet.
Opspelende emoties zijn idd niet altijd te bedwingen met rationele gedachten. Ik vind het echter wel relativerend om mijn gevoel te kunnen plaatsen; waarom ervaar ik dit gevoel bij persoon X?

Ik kies niet mensen op basis van de 'regels' uit de spiegelogie. Juist andersom denk ik. Ik ga nog steeds met mensen om puur omdat ik me daar goed bij voel en/of ik ze interessant vindt. Spiegelogie echter geeft in veel situaties bij mij wel accuraat aan waarom die mensen mij aantrekken.
quote:
Verder is het ook niet op alle situaties toepasbaar. Sommige mensen zijn weldegelijk irritant met hun gedrag, juist omdat het gedrag is wat niet naar jezelf te herleiden is.
Het is juist wel toepasbaar als het niet naar jezelf te herleiden is. Misschien zie ik het iets anders als de spiegologie, maar het is een combinatie van gelijkgestemden zoeken maar ook van het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken.

Misschien ken je het begrip 'kernkwadrant'. Dit handelt vanuit het idee dat je kernkwaliteiten hebt .

Kernkwaliteit :
Dit is je sterke kant, dat wat je van nature goed afgaat. Je hoeft er geen moeite vor te doen. Het is er vanzelf: je bent zorgvuldig, een doorzetter, enzovoort.
Valkuil :
Helaas heeft iedere kwaliteit een keerzijde. Dit is de vervorming of valkuil. Hiervan is sprake als de kwaliteit te ver doorschiet. Zo kan flexibiliteit als kernkwaliteit doorschieten in 'met alle winden mee waaien'. Dit is dan je valkuil.
Uitdaging:
Naast een valkuil hoort bij iedere kernkwaliteit een uitdaging. Dit is de positief tegenovergestelde kwaliteit. Voor flexibiliteit is de uitdaging vasthoudendheid. Eigenlijk kun je zeggen dat de kernkwaliteit en de uitdaging elkaar aanvullen en dat het belangrijk is een balans te vinden tussen deze twee.
Allergie:
Als een ander te veel van een uitdaging heeft, dan blijkt men daar vaak allergisch voor te zijn. Dus als een ander te vasthoudend is, dan erger jij je daaraan, wanneer jij daar allergisch voor bent.

Als je uit gaat van bovenstaand principe dan zou iedereen waaraan jij je ergert een bepaalde eigenschap hebben die jij op dat moment niet bezit of graag wil bezitten. Je kunt dus stellen dat je van de persoon waar je je aan ergert iets kan leren. Oftewel: de andere persoon dient als spiegel om jezelf van een andere kant te kunnen bekijken. Zo irriteer ik me juist altijd aan mensen die zich erg flexibel opstellen terwijl ik, als ik kritisch naar mezelf kijk, me af en toe ook best wel iets flexibeler mag opstellen .

Het kernkwadrant strookt ook met het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken. Je ziet vaak in relaties dat mensen zich aangetrokken voelen tot iemand die eigenschappen bezit die zij niet hebben of graag willen hebben. In het begin is dit enorm aantrekkelijk, later kan het irritatie opwekken. Maar als beide partners snappen dat ze van elkaar kunnen leren, ontstaat er opeens iets heel moois . Ze kunnen elkaar dan ondersteunen om te bereiken wat ze beide willen zijn.

Ik zie spiegelogie altijd als het principe dat iedereen wie je tegenkomt een spiegel voor jou is en ze dus kunt 'gebruiken' om het even onsympathiek uit te drukken .
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 16:11 schreef Alicey het volgende:

Kwade gevoelens is iets waar ik doorgaans geen problemen mee heb. Als ik ze al heb zijn ze zo weer weg door een onverwachte gebeurtenis.

Maar verdriet en wantrouwen zijn moeilijker..
Ik heb het idee dat je hier op een specifiek iets doelt? Ik zou zeggen dat als iemand je verdriet doet of jij iemand wantrouwt je aan de hand van spiegologie kan zeggen waarom je dat ervaart. Echter wil dat nog niet zeggen dat je diegene dan gelijk aardig hoeft te vinden noch met hem/haar moet omgaan. Jij bepaalt en je kan er natuurlijk altijd voor kiezen niet om te gaan met mensen die je verdriet doen en ook niet met mensen die jij niet vertrouwt.
Aliceywoensdag 21 december 2005 @ 10:58
quote:
Op dinsdag 20 december 2005 16:34 schreef ThomasBerge het volgende:
Alles en iedereen is een onderdeel van jezelf, als je dus iemand wantrouwt dan wantrouw je jezelf.

Zeg gewoon een aantal maal tegen jezelf: "Ik heb vertrouwen" (in de tegenwoordige tijd, en in positieve zin, in een negatieve zin richt je je energie namelijk op het wantrouwen). En ga weer over tot de orde van de dag.
Leuk, maar zo werkt het dus niet. In een paranoide bui weet ik dat mijn wantrouwige gevoelens onzinnig zijn, maar dat is niet genoeg.
Aliceywoensdag 21 december 2005 @ 11:04
quote:
Op woensdag 21 december 2005 10:55 schreef Geartsjuh het volgende:

Opspelende emoties zijn idd niet altijd te bedwingen met rationele gedachten. Ik vind het echter wel relativerend om mijn gevoel te kunnen plaatsen; waarom ervaar ik dit gevoel bij persoon X?
Waarom ik iets zo ervaar weet ik meestal wel, maar niet zelden is het een misplaatst gevoel (Hoewel ik zeker niet moet vergeten dat mijn gevoel ook erg accuraat blijkt te zijn..)
quote:
Ik kies niet mensen op basis van de 'regels' uit de spiegelogie. Juist andersom denk ik. Ik ga nog steeds met mensen om puur omdat ik me daar goed bij voel en/of ik ze interessant vindt. Spiegelogie echter geeft in veel situaties bij mij wel accuraat aan waarom die mensen mij aantrekken.
Okee.
quote:
Misschien ken je het begrip 'kernkwadrant'. Dit handelt vanuit het idee dat je kernkwaliteiten hebt .
Ik kende hem niet, maar het klinkt vrij logisch.
quote:
Als je uit gaat van bovenstaand principe dan zou iedereen waaraan jij je ergert een bepaalde eigenschap hebben die jij op dat moment niet bezit of graag wil bezitten.
Niet per se. Ik kan me ook ergeren aan mensen die gedrag vertonen wat ik zelf ook vertoon..
quote:
Het kernkwadrant strookt ook met het idee dat tegenpolen elkaar aantrekken. Je ziet vaak in relaties dat mensen zich aangetrokken voelen tot iemand die eigenschappen bezit die zij niet hebben of graag willen hebben. In het begin is dit enorm aantrekkelijk, later kan het irritatie opwekken. Maar als beide partners snappen dat ze van elkaar kunnen leren, ontstaat er opeens iets heel moois . Ze kunnen elkaar dan ondersteunen om te bereiken wat ze beide willen zijn.
Een beetje van beiden is denk ik het beste.
quote:
Ik zie spiegelogie altijd als het principe dat iedereen wie je tegenkomt een spiegel voor jou is en ze dus kunt 'gebruiken' om het even onsympathiek uit te drukken .
Dat is ook absoluut zo.. Maar ik denk niet dat er een hele theorie voor nodig is. Gewoon proberen objectief en observerend te zijn, dan zie je het vanzelf.
quote:
Ik heb het idee dat je hier op een specifiek iets doelt?
Nee. Ik heb soms periodes dat ik alles en iedereen wantrouw, of periodes waarin allerlei leed tegelijk naar boven komt.. Juist dus gevoelens waarvan ik wel weet dat ze niet overeenkomen met de werkelijkheid..
Geartsjuhwoensdag 21 december 2005 @ 11:54
quote:
Op woensdag 21 december 2005 11:04 schreef Alicey het volgende:

Niet per se. Ik kan me ook ergeren aan mensen die gedrag vertonen wat ik zelf ook vertoon..
Dan vind je het geen 'goede' eigenschap van jezelf?
quote:
Een beetje van beiden is denk ik het beste.
Dat ben ik absoluut met je eens . Je wil toch ook overeenkomsten met je partner hebben. Ik wel iig.
quote:
Dat is ook absoluut zo.. Maar ik denk niet dat er een hele theorie voor nodig is. Gewoon proberen objectief en observerend te zijn, dan zie je het vanzelf.
Ook waar . Bewust observeren kan heel erg helpen. Objectief zijn is echter nog wel eens lastig vind ik. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
quote:
Nee. Ik heb soms periodes dat ik alles en iedereen wantrouw, of periodes waarin allerlei leed tegelijk naar boven komt.. Juist dus gevoelens waarvan ik wel weet dat ze niet overeenkomen met de werkelijkheid..
Maar dat spreekt spiegelogie, of iig mijn denkbeelden, niet tegen. Dan zijn je gevoelens nog steeds terug te halen naar jezelf. Als jij iemand wantrouwt dan merk je dat door de ervaring met die persoon dat het wantrouwen onterecht is. Hierdoor dient de ander als spiegel voor jou om te laten zien dat je wantrouwen onterecht is.
Vulkanwoensdag 21 december 2005 @ 15:31
Klopt geen meter van...

Dus criminelen zijn ook een weerspiegeling van ons. Dus als ik denk dat ze ok zijn dan worden ze dat ook? Niet dus...

Je kan niets aan jezelf koppelen, alleen jezelf. Samenwerking, vriendschap etc. is weer wat anders. Maar dan deel je meer iets.

Het lost niets op. Het is gewoon een andere manier van denken, meer niet.
ThomasBergewoensdag 21 december 2005 @ 16:19
quote:
Op woensdag 21 december 2005 15:31 schreef Vulkan het volgende:
Klopt geen meter van...

Dus criminelen zijn ook een weerspiegeling van ons. Dus als ik denk dat ze ok zijn dan worden ze dat ook? Niet dus...
Je moet criminelen accepteren zoals ze zijn. Ze zijn perfect, en niets valt aan hen te verbeteren. Als je dit werkelijk zo ervaart, blijft de energie stromen.

Maar word jij kwaad of verdrietig van criminelen, dan plak je ze een stempel op. Bij elke crimineel komt dat kwade of verdrietige gevoel weer terug, zo blokkeer je je stroom van energie en bezorg je jezelf steeds een slecht gevoel. Omdat je in feite jezelf niet accepteert.

Zolang jij niet iedereen als een deel van jezelf accepteert, kan je nooit gelukkig zijn.
Vulkandonderdag 22 december 2005 @ 12:51
quote:
Op woensdag 21 december 2005 16:19 schreef ThomasBerge het volgende:

[..]

Je moet criminelen accepteren zoals ze zijn. Ze zijn perfect, en niets valt aan hen te verbeteren. Als je dit werkelijk zo ervaart, blijft de energie stromen.

Maar word jij kwaad of verdrietig van criminelen, dan plak je ze een stempel op. Bij elke crimineel komt dat kwade of verdrietige gevoel weer terug, zo blokkeer je je stroom van energie en bezorg je jezelf steeds een slecht gevoel. Omdat je in feite jezelf niet accepteert.

Zolang jij niet iedereen als een deel van jezelf accepteert, kan je nooit gelukkig zijn.
Ja dat is wel leuk allemaal, maar je schiet er geen meter mee op. Alleen je visie naar de wereld toe veranderd. Dat is weer net zo iets als: iedereen is gelijk, ieder voor zich, samen zullen we alles bereiken etc.

Wil je criminelen helpen dan moet je ze het juiste les geven, dat is de enige oplossing. Of je ze ziet als goed of slecht doet er niet toe.
Vulkandonderdag 22 december 2005 @ 12:54
Aangezien lang niet iedereen het overeens zal zijn met de theorie, zal het ook niet lukken. Iedereen moet op dat niveau denken wil je er iets mee bereiken. Het is net zo iets als het communisme.

Anders krijg je mensen die er misbruik van gaan maken of ontevreden worden.
Verdwaalde_99donderdag 22 december 2005 @ 13:59
Interessant

Ergernissen niet afschuiven op anderen, zelf de verantwoordelijkheid nemen van hoe je je voelt ook. Helemaal in de kern zitten van jezelf misschien ook? Dat je helemaal je eigen gevoel bepaald ook. En dat anderen er niets mee te maken hebben. Zo ben je tenminste onafhankelijk gekalmeerd en kan ook niets je van slag maken.
ThomasBergedonderdag 22 december 2005 @ 16:11
quote:
Op donderdag 22 december 2005 13:59 schreef Dromenvanger het volgende:
Interessant

Ergernissen niet afschuiven op anderen, zelf de verantwoordelijkheid nemen van hoe je je voelt ook. Helemaal in de kern zitten van jezelf misschien ook? Dat je helemaal je eigen gevoel bepaald ook. En dat anderen er niets mee te maken hebben. Zo ben je tenminste onafhankelijk gekalmeerd en kan ook niets je van slag maken.
Klopt
ThomasBergevrijdag 23 december 2005 @ 12:47
Hier nog een andere inleiding in de Spiegelogie, ook leuk om te lezen voor de geinteresseerden onder ons

Het begin
Spiegelogie is in Nederland al zo'n tien jaar geleden geïntroduceerd door Willem de Ridder die de kunst van het fanclubspel heeft geleerd van de Amerikaanse advocaat Arnold Patent. Spiegelogie is een zeer praktische methode om zelf te ervaren hoe het leven werkt. Patronen kan je heel moeilijk veranderen en op je eentje lukt dat al helemaal niet. Dat gaat veel beter als je je door een groep gelijkgestemde mensen laat ondersteunen. In zo'n fanclub zijn we allemaal fan van elkaar. We ondersteunen elkaar in wat we voelen en wat we willen. We wennen aan ons nieuwe patroon en oefenen er in.

Het nieuwe patroon bestaat uit drie stappen.
De eerste stap is dat je ervan uit gaat dat elke mens perfect is, dat er aan die ander niks meer hoeft te veranderen. Zo is de natuur: de zon, de maan, de planten, die zijn allemaal perfect, daar valt niks aan te verbeteren. Alleen de mens denkt dat hij niet deugt en dus deugt hij ook nergens voor.. Ga er dus van uit dat iedereen die je ontmoet perfect is. Dat werkt meteen want je hele wezen wil niks liever dan dat. Je zal ook zien dat je meteen een heleboel idioten tegen het lijf loopt, want je wordt natuurlijk meteen getest om te zien of je het echt meent. Waar het om gaat is dat je het volgende ervaart: wanneer je iemand laat vallen, laat je ook jezelf vallen. Op het punt waarop je dat ervaart, valt het niet meer uit te leggen.

Een tweede stap is dat je een keer per week stilstaat bij je gevoel. Gewoon, even, een paar seconden alleen maar voelen. Voelen en dat gevoel toestaan, ervan houden. Het laten stromen en zo energie vrijmaken. Vooral wanneer je anderen vergeeft, mensen waaraan je de pest hebt en die je een vervelend gevoel geven, dan maak je enorm veel energie weer los. Dat is een heel mooi geschenk aan jezelf.

Een derde stap is dat je bestelt wat je echt wilt in je leven. In de fanclubs doen mensen dat hardop en worden ze in hun bestelling gesteund door anderen. Dat werkt fantastisch. Een veertigjarige vrijgezel uit de reclamewereld bestelde bij voorbeeld dat hij eindelijk een geliefde tegen het lijf zou lopen en dat hij voortaan alleen nog maar zou doen wat hij leuk vond. Hij deed dat compleet tegen beter weten in, want hij was al vele jaren vrijgezel en hij had een stresserende, veeleisende job. Een paar weken later kreeg hij een e-mail uit New York, van een vrouw die een tijdje in Nederland wou verblijven en een baantje zocht in de reclamesector. Alleen hij reageerde op haar e-mail, ze begonnen te corresponderen, ontmoetten elkaar, werden verliefd en zijn nu nog altijd samen. Dat gebeurde allemaal in twee maanden tijd en de aanleiding was dat hij had gezegd wat hij echt wilde.

Het fanclubspel is gebaseerd op simpele spelregels die je in de handleiding kunt vinden. Deze spelregels zul je herkennen als universele principes die in ieders leven gelden. Leer ze van buiten. Als we volgens die spelregels leven, hebben we een perfecte gids voor het pure genot dat liefde, vertrouwen, overgave, gulheid, vrede, speelsheid, harmonie, humor, overvloed, creativiteit en openheid ons schenken. Kortom onze natuurlijke staat. Je zult dan merken dat het hele universum jouw toegewijde fan is.

In 1999 verscheen het Handboek Spiegelogie van Willem de Ridder bij uitgeverij de Zaak. Momenteel zijn er al meer dan 2000 fans over heel Nederland wekelijks bezig met het fanclubspel. Ieder jaar is er in Groesbeek een Spiegelogie Festival waar honderden fans elkaar twee dagen lang op feestelijke wijze ontmoeten.
Urquhartvrijdag 30 december 2005 @ 11:10
tvp
Aliceyvrijdag 30 december 2005 @ 11:29
quote:
Op woensdag 21 december 2005 11:54 schreef Geartsjuh het volgende:

[..]

Dan vind je het geen 'goede' eigenschap van jezelf?
Het hoeft niet eens echt een slechte eigenschap te zijn, maar bij sommige eigenschappen is 1 persoon die het heeft genoeg.
quote:
Dat ben ik absoluut met je eens . Je wil toch ook overeenkomsten met je partner hebben. Ik wel iig.
Enige raakvlakken zijn wel nodig om normaal te kunnen praten.
quote:
Ook waar . Bewust observeren kan heel erg helpen. Objectief zijn is echter nog wel eens lastig vind ik. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Helemaal objectief ben je natuurlijk nooit.
quote:
Maar dat spreekt spiegelogie, of iig mijn denkbeelden, niet tegen. Dan zijn je gevoelens nog steeds terug te halen naar jezelf. Als jij iemand wantrouwt dan merk je dat door de ervaring met die persoon dat het wantrouwen onterecht is. Hierdoor dient de ander als spiegel voor jou om te laten zien dat je wantrouwen onterecht is.
Dat doet echter neits af avn het gevoel van wantrouwen.. Dat het onterecht is weet ik op dat moment ook wel.
displissionvrijdag 30 december 2005 @ 15:47
Inte koop aangeboden bied ik het boek aan als ik het terug heb..zie ook daar dus.
februarizondag 1 januari 2006 @ 20:42
quote:
Op donderdag 8 december 2005 13:52 schreef clowncloon het volgende:
Ik luisterde altijd naar hem op talk radio...fantastische vent
Haha ja ik ook. Ik kan me zijn astmatische stem nog zo voor de geest halen. Het is inderdaad een fantastische vent. Ik luisterde altijd met veel genot naar zijn verhalen, en ook die rare wasmachineritten die hij midden in de nacht organiseerde waren fantastisch

Talk radio... dat waren nog eens tijden!!!!!!!!
Pinnenmutskemaandag 2 januari 2006 @ 12:26
wat is spiegelogie?
Urquhartmaandag 2 januari 2006 @ 12:48
quote:
Op maandag 2 januari 2006 12:26 schreef sararaats het volgende:
wat is spiegelogie?
Zie OP
Metro2005maandag 2 januari 2006 @ 14:12
Is toch ook wel een beetje het idee dat je je eigen wereld creeert. Je kunt dus invloed uitoefenen op de wereld om je heen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt: stel dat dat en dat gebeurt... en het gebeurt daarna ook
Is dat dan telkens toeval? of is het omdat je denkt dat iets gaat gebeuren.
Oefenen we met zijn allen niet onbewust kracht uit op dingen om ons heen.
Urquhartmaandag 2 januari 2006 @ 14:19
quote:
Op maandag 2 januari 2006 14:12 schreef Metro2005 het volgende:
Is toch ook wel een beetje het idee dat je je eigen wereld creeert. Je kunt dus invloed uitoefenen op de wereld om je heen. Hoe vaak gebeurt het niet dat je denkt: stel dat dat en dat gebeurt... en het gebeurt daarna ook
Is dat dan telkens toeval? of is het omdat je denkt dat iets gaat gebeuren.
Oefenen we met zijn allen niet onbewust kracht uit op dingen om ons heen.
Dat is wel een principe in de spiegelogie. Zij zien alles om ons heen als energie, en als je dat diep bekijkt blijkt het van dezelfde atomen/energie te zijn als waar wij van zijn gebouwd.
Wij hebben altijd geleerd om te denken in de ik-en-een-ander-structuur, maar zij beweren dat het er geen ander bestaat, maar dat alles één is omdat alles uit dezelfde energie bestaat.

Waar je je energie op richt groeit. Dit gebeurd meestal onbewust. Het Universum steunt je hierin. Dus als je bijvoorbeeld vaak denkt "Ik hoop dat mijn wasmachine maar niet stuk gaat", dan kun je er bij stilstaan dat hij eerder stuk gaat dan iemand die daar helemaal niet bij stilstaat. Dit komt omdat het Universum, de energie, dit als een commando oppakt. De Spiegelogie wil die denkwijze veranderen, en vooral mensen laten proberen positief te denken, waardoor het Universum de gedachtes naar positieve wensen omzet, waardoor men beweert dat je van je leven een sprookje kunt maken.
Urquhartvrijdag 27 januari 2006 @ 18:57
Om me nog wat meer te verdiepen in deze materie, heb ik van de week twee boeken bestelt van de Amerikaanse grondlegger van dit principe Arnold Patent



YoopYvrijdag 27 januari 2006 @ 20:37
wat een gelul, dus als ik me erger aan pubers die zonodig stoeptegels van viaducten moeten gooien of aan fietsers in het donker zonder licht, dan ligt dat voor een gedeelte aan mezelf vanwege dat spiegelgebeuren...

tsssk

kul
Urquhartmaandag 30 januari 2006 @ 13:54
quote:
Op vrijdag 27 januari 2006 20:37 schreef YoopY het volgende:
wat een gelul, dus als ik me erger aan pubers die zonodig stoeptegels van viaducten moeten gooien of aan fietsers in het donker zonder licht, dan ligt dat voor een gedeelte aan mezelf vanwege dat spiegelgebeuren...

tsssk

kul
Als jij je irriteert aan pubers die stoeptegels gooien of fietsers in het donker zonder licht, dat ligt dat inderdaad aan jou.
Jij verbindt er namelijk een negatief gevoel aan, dat doen de daders niet, jij bent de persoon die er een slecht gevoel van krijgt.
Urquhartzaterdag 4 februari 2006 @ 13:02
Spiegelogie is natuurlijk niet een theorie die uit het niets komt. Het komt voort uit een mengeling van religies en filosofische stromingen. Ik ben wel benieuwd uit welke religies en filosofische stromingen inspiratie is geput, dus mijn vraag is; welke raakvlakken met religies en filosofische stromingen herken jij in de spiegelogie?

Alvast bedankt
MrBeandinsdag 7 februari 2006 @ 16:10
quote:
Op zaterdag 4 februari 2006 13:02 schreef Urquhart het volgende:
welke raakvlakken met religies en filosofische stromingen herken jij in de spiegelogie?
Het lijkt wel een beetje op gnostiek/gnosticisme. Een vroege christelijke "ketterse" stroming die door de RK kerk in de latere middeleeuwen werd uitgeroeid.

http://www.brammoerland.com/start/
quote:
In elk mens schuilt een goddelijke vonk, leerden de gnostici. Maar de meeste mensen zijn daar onwetend van. Als spirituele traditie biedt de gnostiek een weg om de mens in staat te stellen zich weer met die innerlijke vonk te verbinden. Wie die verbinding heeft hersteld, beschikt tengevolge daarvan over gnosis.
Om de gnosis in zichzelf te kunnen vinden moet een mens zich innerlijk vrijmaken, zich bevrijden van alle morele slavernij. Alleen wie zich vrij heeft gemaakt van alle uiterlijke morele dwang kan de gnosis in zichzelf ontdekken, kan de goddelijke bron van zichzelf, in zichzelf vinden, kan de goddelijke liefde in zichzelf realiseren.
Bram Moerland hamert ook altijd in z'n boek "Schatgraven in Nag Hammadi" op het beginnen te leven van je leven alsof het een verhaal is en jij de hoofdrolspeler. En ook "het losmaken van de kudde".

[ Bericht 24% gewijzigd door MrBean op 07-02-2006 16:19:02 ]
Urquhartdinsdag 7 februari 2006 @ 16:54
quote:
Op dinsdag 7 februari 2006 16:10 schreef MrBean het volgende:

[..]

Het lijkt wel een beetje op gnostiek/gnosticisme. Een vroege christelijke "ketterse" stroming die door de RK kerk in de latere middeleeuwen werd uitgeroeid.

http://www.brammoerland.com/start/
[..]

Bram Moerland hamert ook altijd in z'n boek "Schatgraven in Nag Hammadi" op het beginnen te leven van je leven alsof het een verhaal is en jij de hoofdrolspeler. En ook "het losmaken van de kudde".
Interessant

Ik ben ook al raakvlakken met bepaalde delen van boeddhisme, hindoeisme, tantra en taoisme tegengekomen.
VincentNdinsdag 7 februari 2006 @ 22:33
Heb het boek nu bijna helemaal gelezen en de theorie is niet nieuw natuurlijk....de verpakking wel .
Ik zie vnl raakvlakken met het boeddhisme. Wat je vind over iets / iemand zegt iets over jou en niet over die ander... Helemaal waar natuurlijk en het valt ook wel te begrijpen. Helaas is het niet zo gemakkelijk om in het echte leven je voordeel te doen met deze wetenschap.
Al met al vind ik het wel een motiverend boek...leest lekker wek. Kan het iedereen aanraden (ligt in iedere bieb, dus als je een poging wilt wagen kost je dat niet direct 20 euro).

Ik denk dat ik maar eens fan van jullie allemaal word...benieuwd wat het leven me nu brengt
-Will-woensdag 8 februari 2006 @ 13:19
Geweldig boek. Het heeft mijn leven en denkwijze ingrijpend veranderd
Urquhartwoensdag 8 februari 2006 @ 16:25
quote:
Op woensdag 8 februari 2006 13:19 schreef -Will- het volgende:
Geweldig boek. Het heeft mijn leven en denkwijze ingrijpend veranderd
Ah leuk

Kun je misschien wat voorbeelden geven wat er allemaal verandert is, dat soort verhalen vind ik altijd erg leuk om te lezen.
-Will-donderdag 9 februari 2006 @ 17:21
quote:
Op woensdag 8 februari 2006 16:25 schreef Urquhart het volgende:

[..]

Ah leuk

Kun je misschien wat voorbeelden geven wat er allemaal verandert is, dat soort verhalen vind ik altijd erg leuk om te lezen.
Toen ik het boek las zat ik midden in een burnout. Ik had totaal geen energie meer omdat ik steeds bezig was na te denken over wat ik allemaal nog moest doen en wat ik allemaal verkeerd had gedaan of verkeerd aan het doen was. Ik lag 's nachts slapeloos en trillend in bed van de spanning.

Meteen na de eerste paar pagina's voelde ik mijn denkwijze veranderen. Opeens snapte ik dat ik alles wat ik binnen kreeg in een negatief kader plaatste. Ik dacht véél te veel na over alles; maar door ergens aan te denken los je het niet op!

Opeens stonden daar, zwart op wit, alle denkmanieren en kleine gedachten die me me het jaar daarvoor zo happy lieten voelen. Opeens had alles een naam en kon ik het zélf toepassen in plaats van mijn gemoedsgesteldheid voor lief te nemen. Wat een vrijheid!

Sindsdien is alles alleen maar mooier geworden. Ik speel de hoofdrol in mijn eigen sprookje. Ik geniet intens van het verhaal met al zijn wendingen. Elke week heb ik het gevoel dat mijn leven perfecter wordt, met als hoogtepunt mijn eerste zelfgeorganiseerde goa-feest vorige week. In een maand ging het van een idee naar een daadwerkelijk feest! Ook vrij zware tegenslagen vang ik heel goed op; binnen een dag voel ik me weer normaal en geniet ik weer van alles. Het is heerlijk om bijna elke dag met een euforisch gevoel wakker te worden. Ik voel me op en top gezond, een gezonde mens.

In zo'n 2,5 maand tijd ben ik uit een diep dal geklommen en ik ben nu echt op m'n top... en die top wordt steeds hoger.
Urquhartdonderdag 9 februari 2006 @ 17:36
quote:
Op donderdag 9 februari 2006 17:21 schreef -Will- het volgende:

[..]

Toen ik het boek las zat ik midden in een burnout. Ik had totaal geen energie meer omdat ik steeds bezig was na te denken over wat ik allemaal nog moest doen en wat ik allemaal verkeerd had gedaan of verkeerd aan het doen was. Ik lag 's nachts slapeloos en trillend in bed van de spanning.

Meteen na de eerste paar pagina's voelde ik mijn denkwijze veranderen. Opeens snapte ik dat ik alles wat ik binnen kreeg in een negatief kader plaatste. Ik dacht véél te veel na over alles; maar door ergens aan te denken los je het niet op!

Opeens stonden daar, zwart op wit, alle denkmanieren en kleine gedachten die me me het jaar daarvoor zo happy lieten voelen. Opeens had alles een naam en kon ik het zélf toepassen in plaats van mijn gemoedsgesteldheid voor lief te nemen. Wat een vrijheid!

Sindsdien is alles alleen maar mooier geworden. Ik speel de hoofdrol in mijn eigen sprookje. Ik geniet intens van het verhaal met al zijn wendingen. Elke week heb ik het gevoel dat mijn leven perfecter wordt, met als hoogtepunt mijn eerste zelfgeorganiseerde goa-feest vorige week. In een maand ging het van een idee naar een daadwerkelijk feest! Ook vrij zware tegenslagen vang ik heel goed op; binnen een dag voel ik me weer normaal en geniet ik weer van alles. Het is heerlijk om bijna elke dag met een euforisch gevoel wakker te worden. Ik voel me op en top gezond, een gezonde mens.

In zo'n 2,5 maand tijd ben ik uit een diep dal geklommen en ik ben nu echt op m'n top... en die top wordt steeds hoger.
Bedankt voor je verhaal, erg leuk

Of om het in het kader van de spiegelogie te houden: Ik ben een fan van je
LostFormatdonderdag 9 februari 2006 @ 17:38
Zeg -Will-, kan ik dat boek niet eens van je lenen?
-Will-donderdag 9 februari 2006 @ 18:00
quote:
Op donderdag 9 februari 2006 17:38 schreef LostFormat het volgende:
Zeg -Will-, kan ik dat boek niet eens van je lenen?
Tuurlijk! Zijn nog meer mensen die het willen lezen o.a. mijn vriendin dus je moet wel even wachten
LostFormatdonderdag 9 februari 2006 @ 18:01
Tof!
amornl87vrijdag 10 februari 2006 @ 11:01
tenminste een beetje praktisch
amornl87vrijdag 10 februari 2006 @ 11:22
ze zeggen ook tegen mij dat ik van mezelf moet gaan houwe
Biancaviavrijdag 10 februari 2006 @ 11:23
quote:
Op vrijdag 10 februari 2006 11:22 schreef amornl87 het volgende:
ze zeggen ook tegen mij dat ik van mezelf moet gaan houwe
Wie weet is dat boek inderdaad wel heel erg goed voor je om je uit het dal te trekken.
Probeer het eens!
amornl87vrijdag 10 februari 2006 @ 11:44
Dit gaat echt helemaal over mij . Je bent baas over je eigen hoofd
-Will-vrijdag 10 februari 2006 @ 13:17
quote:
Op vrijdag 10 februari 2006 11:44 schreef amornl87 het volgende:
Dit gaat echt helemaal over mij . Je bent baas over je eigen hoofd
Je bént je eigen hoofd... je lichaam en je geest zijn niet zo gescheiden als men in deze cultuur vaak aanneemt. Jezelf laten gaan en vertrouwen op de oneindige liefde van het universum is de manier om controle te krijgen over je eigen leven. Leer om dingen te wensen op de meest effectieve manier en ze worden op de meest merkwaardige, onverwachte (en liefdevolle) manieren tot werkelijkheid.
amornl87vrijdag 10 februari 2006 @ 13:24
Ja, ik zit echt in een enorme dip. Ik heb echt bijna geen bewustzijn over om nog te kunnen beseffen dat ik bepaal wat ik denk. Dat komt omdat ik zo slecht slaap. Ik voel me echt heel versuft.

Wat als beseffen niet lukt?
-Will-vrijdag 10 februari 2006 @ 14:12
quote:
Op vrijdag 10 februari 2006 13:24 schreef amornl87 het volgende:
Ja, ik zit echt in een enorme dip. Ik heb echt bijna geen bewustzijn over om nog te kunnen beseffen dat ik bepaal wat ik denk. Dat komt omdat ik zo slecht slaap. Ik voel me echt heel versuft.

Wat als beseffen niet lukt?
Waarom zou je daar over nadenken? Hoe meer energie je stopt in nadenken over wat er zou kunnen gebeuren als het niet lukt, hoe groter de kans wordt dat het ook niet lukt. Je maakt voor jezelf een blokkade aan waar je later tegenaan gaat lopen.

Je bent juist heel erg bezig met beseffen en begrijpen; je bewuste gedachten overheersen je onderbewuste - daarom heb je zo weinig energie over. Denken vréét energie, vooral als het geen antwoorden oplevert. Ik slaap heel onregelmatig maar ik heb meer dan genoeg energie omdat ik me blij voel, terwijl dat eerst, in de periode dat ik een burnout had, totaal níet zo was.

Willem de Ridder geeft tips om te vóelen wat je lichaam doet in plaats van te luisteren naar wat je bewuste, je 'verstand' je vertelt of waar het zich zorgen over maakt. Je onderbewuste (en dus je lichaam) heeft het nóóit bij het verkeerde eind.
Draaim0lenvrijdag 10 februari 2006 @ 21:04
tvp
Urquhartzaterdag 25 november 2006 @ 12:02
Even een schopje.

Ik kwam van de week weer iets tegen over spiegelogie, en het heeft mij interesse weer wat aangewakkerd. Ik ga het weer wat meer in de praktijk proberen te brengen.
Geartsjuhzaterdag 25 november 2006 @ 13:33
quote:
Op zaterdag 25 november 2006 12:02 schreef Urquhart het volgende:
Even een schopje.
quote:
Ik kwam van de week weer iets tegen over spiegelogie, en het heeft mij interesse weer wat aangewakkerd. Ik ga het weer wat meer in de praktijk proberen te brengen.
Het blijft fascinerend idd. Het is ook ontzettend praktisch om uit te voeren.

Als je voorbeelden hebt uit de praktijk, ga je ze dan hier posten?
Urquhartzaterdag 25 november 2006 @ 13:34
quote:
Op zaterdag 25 november 2006 13:33 schreef Geartsjuh het volgende:

[..]


[..]

Het blijft fascinerend idd. Het is ook ontzettend praktisch om uit te voeren.

Als je voorbeelden hebt uit de praktijk, ga je ze dan hier posten?
Bij resultaten, uiteraard.

Hou jij je er nog een beetje mee bezig?
Geartsjuhzaterdag 25 november 2006 @ 14:39
quote:
Op zaterdag 25 november 2006 13:34 schreef Urquhart het volgende:

[..]

Bij resultaten, uiteraard.

Hou jij je er nog een beetje mee bezig?
Ik hou me er niet echt mee bezig. Het is meer een soort houding die je aanneemt. Positief denken, mijn eigen werkelijkheid creëren en naar mijn intuïtie luisteren. Daar probeer ik zo vaak mogelijk naar te streven . Het is wel eens moeilijk als je iets naars overkomt of als je last hebt van een winterdip ( ), maar ik krijg vaak te horen dat ik een positief ingesteld mens ben. Dus volgens mij gaat het wel goed .

Ik heb er vroeger erg veel over gelezen. Het is een interessant onderwerp. Ik heb nog steeds wel dat als ik mensen tegenkom waar ik me aan erger of me juist heel erg aangetrokken tot voel, dat ik denk aan het idee dat iedereen een spiegel voor je is. Dan ga ik kijken wat die persoon heeft wat ik niet heb. Ik kan altijd veel leren van dat soort personen . Je eigen emoties zijn een handig hulpmiddel wat dat betreft. Het zegt iets over wie jij bent. Men zegt niet voor niets wel eens dat emoties de taal zijn van de ziel.
Urquhartmaandag 27 november 2006 @ 16:20
quote:
Op zaterdag 25 november 2006 14:39 schreef Geartsjuh het volgende:

[..]

Ik hou me er niet echt mee bezig. Het is meer een soort houding die je aanneemt. Positief denken, mijn eigen werkelijkheid creëren en naar mijn intuïtie luisteren. Daar probeer ik zo vaak mogelijk naar te streven . Het is wel eens moeilijk als je iets naars overkomt of als je last hebt van een winterdip ( ), maar ik krijg vaak te horen dat ik een positief ingesteld mens ben. Dus volgens mij gaat het wel goed .

Ik heb er vroeger erg veel over gelezen. Het is een interessant onderwerp. Ik heb nog steeds wel dat als ik mensen tegenkom waar ik me aan erger of me juist heel erg aangetrokken tot voel, dat ik denk aan het idee dat iedereen een spiegel voor je is. Dan ga ik kijken wat die persoon heeft wat ik niet heb. Ik kan altijd veel leren van dat soort personen . Je eigen emoties zijn een handig hulpmiddel wat dat betreft. Het zegt iets over wie jij bent. Men zegt niet voor niets wel eens dat emoties de taal zijn van de ziel.
Doe je trouwens aan die fanclubjes? Dat is eigenlijk het enige van het hele fenomeen Spiegelogie wat mij niet zo aanstaat.
Geartsjuhmaandag 27 november 2006 @ 22:26
quote:
Op maandag 27 november 2006 16:20 schreef Urquhart het volgende:

[..]

Doe je trouwens aan die fanclubjes? Dat is eigenlijk het enige van het hele fenomeen Spiegelogie wat mij niet zo aanstaat.
Nah dat lijkt me echt 3x niks. Het klinkt een beetje sekte-achtig.

Ik heb zo ook wel genoeg mensen om me heen die me helpen herinneren dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven .
Urquhartdinsdag 28 november 2006 @ 14:12
quote:
Op maandag 27 november 2006 22:26 schreef Geartsjuh het volgende:

[..]

Nah dat lijkt me echt 3x niks. Het klinkt een beetje sekte-achtig.
Idd, en volgens mij kun je het ook wel af zonder die groepjes.
Urquhartdonderdag 14 december 2006 @ 13:44
quote:
Op maandag 27 november 2006 22:26 schreef Geartsjuh het volgende:

[..]

Nah dat lijkt me echt 3x niks. Het klinkt een beetje sekte-achtig.

Ik heb zo ook wel genoeg mensen om me heen die me helpen herinneren dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven .
Ik heb nog even een vraagje aan je over spiegelogie. Gaat men in die theorie er nu vanuit dat er een buitenwereld is of gaat het uit van het solipsisme? Ik ben even kwijt hoe dat nu precies zat.
Geartsjuhdonderdag 14 december 2006 @ 14:38
quote:
Op donderdag 14 december 2006 13:44 schreef Urquhart het volgende:

[..]

Ik heb nog even een vraagje aan je over spiegelogie. Gaat men in die theorie er nu vanuit dat er een buitenwereld is of gaat het uit van het solipsisme? Ik ben even kwijt hoe dat nu precies zat.
Nou, die moest ik toch echt even uit wikipedia plukken :
quote:
Solipsisme komt van solo wat 'alleen' betekent en ipsus wat 'zelf' betekent. Het is het geloof of de filosofie dat er maar een enkel bewustzijn bestaat: dat van de waarnemer. Dus in dit geval jij die nu deze woorden leest. Het hele universum en alle andere personen waarmee gecommuniceerd wordt bestaan slechts in de geest van de waarnemer.
Ik denk niet dat je rechtlijnig kan stellen dat spiegelogie uitgaat van het solipsisme. Spiegelogie gaat namelijk niet uit van het feit dat het universum een illusie is, maar dat het universum beïnvloedbaar is. Het ligt wel dicht bij het solipsisme omdat spiegelogie de wereld ook benadert vanuit de waarnemer zelf. Bij spiegelogie zegt men ook wel eens dat het leven een groot toneelstuk is waarin jij de hoofdrol speelt. In die zin gaat spiegelogie wel uit van het idee dat het leven een illusie (toneelstuk) is, maar de andere spelers in het toneelstuk zijn net zo goed waarnemers van hun eigen leven. Zij spelen zelf ook in een toneelstuk, namelijk die van henzelf. Zo krijg je een heel netwerk van toneelstukken.
totsydonderdag 14 december 2006 @ 14:40
Ik ben juist tot hetzelfde gekomen , door spirituele boeken te lezen , over vanalles en nog wat .
en het helpt .
spiegelogie is gewoon een nieuwe naam in een nieuw jasje gestoken , maar is het toepassen van de esoterie, en het niet op dwang leven van religies, en dat soort dingen .
Boswachtertjewoensdag 13 juni 2007 @ 16:13
tvp en schopje!

Mighty interesting aangezien ik dit al vanaf jongs af aan min of meer heb ervaren (wel op mijn manier).. herken me er zelf wel in iig!