abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_32821131
Nadat ik eiwitten over had van een ander culinair experiment, besloot ik vandaag meringues (schuimpjes) te maken.
Na even gegoogled te hebben, vond ik het volgende recept;

Voor 4 personen:
halve eetlepel maizena
4 eiwitten
250 g poedersuiker

Toen ik aan de slag ging en het eiwit had stijfgeslagen, kwam ik tot de conclusie dat er wel erg veel poedersuiker aan dit recept te pas komt. 250 g is een hele bus suiker!! Aangezien mijn tanden nog langer meemoeten dan 2005, heb ik maar de helft van de bus poedersuiker erin gedaan, ongeveer 125 g dus. Verder vond ik ordinaire schuimpjes ook zo gewoon, dus ik heb er een theelepel kaneel doorheen gedaan.
Volgens het recept zouden de schuimpjes anderhalf uur op 100C moeten drogen, maar dit bleek in de praktijk te kort. Na 90 minuten drogen gaven de buitenkantjes van de schuimpjes nog een beetje mee. Ik heb ze daarom nog een uur langer in de oven gelaten, verbranden kan immers niet op die temperatuur. Daarbij heb ik wel de ovendeur op een kiertje gezet (m.b.v. een keukendoek), zodat het vocht uit de meringues wegkan.

Uiteindelijk zijn erg lekker en knapperig geworden. Wat mij betreft zou er nog wel minder suiker in kunnen, maar ik weet niet of het kooktechnisch dan nog wel goede schuimpjes worden...

Hebben de Fok-koks nog tips 'n tricks voor het maken van meringues? Welke verhouding eiwit-suiker gebruik je? Welk smaakje voeg je toe? Hoe lang laat je de schuimpjes in de oven?
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_32822395
meringues zijn toch echt wel heel wat anders dan schuimpjes hoor!

schruimpjes zijn veel dikker, meringues is heerlijk luchtig.... en idd, het is vreselijk zoet, maar dat ois juist het lekere er aan
pi_32831444
Meringues zijn wel degelijk een soort schuimpjes. Ik heb het dan niet over de schuimpjes die tussen de pepernoten zitten...Meringue is het Franse woord voor schuimgebak.

Ik citeer:
'Oorspronkelijk komt het woord uit Polen.
Marzynka heten ze daar. In de Franse taal werd dat dan 'Meringue'.
De Belgische keuken haalt sowieso al heel veel woorden uit het Frans, dus ook in België heet het dessertje 'Meringue'.
In Nederland bestel je 'schuimgebakjes' en in West-Vlaanderen 'nonnenscheten'.'

Nonnescheten, getverdemme zeg!

Enkele tips op Internet:
Het eiwit proper houden en afwegen. Het eigeel gebruik je maar voor andere dingen.
Goed draaien met de mixer, vergeet de randjes niet.
Dubbel zoveel eiwit als suiker.
Spuit nooit op aluminiumfolie of op een warme bakplaat.
Bakken met de oven open, zodat het het vocht eruit kan ontsnappen.

Nog meer tips?
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  maandag 5 december 2005 @ 17:09:00 #4
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32839297
In plaats van poedersuiker, neem je kristalsuiker die je met een beetje water in een pannetje doen, en aan de kook brengt tot de siroop draden trekt, maar nog niet carameliseerd. De siroop giet je dan in de stijfgeslagen eiwitten terwijl de mixer loopt.
Het is trouwens lekkerder zonder maizena.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 5 december 2005 @ 19:47:15 #5
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_32843625
Zou je ze ook kunnen kleuren of een andere smaak toevoegen?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  maandag 5 december 2005 @ 21:12:57 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32846157
quote:
Op maandag 5 december 2005 19:47 schreef Martijn_77 het volgende:
Zou je ze ook kunnen kleuren of een andere smaak toevoegen?
Ja, heel makkelijk, gewoon bv frambozensiroop aan de suikerstroop toevoegen en goed opletten dat het niet verbrand.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 6 december 2005 @ 10:27:24 #7
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_32856791
Overigens lukt het maken van meringues (mij) in een combimagnetron op ovenstand niet.
Jammer jammer jammer... want die dingne zijn altijd zo lekker knapperig...
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 6 december 2005 @ 11:12:21 #8
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32857769
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 10:27 schreef BBQ-kip het volgende:
Overigens lukt het maken van meringues (mij) in een combimagnetron op ovenstand niet.
Jammer jammer jammer... want die dingne zijn altijd zo lekker knapperig...
Wat gaat er mis? Bij mij lukt het in de combimag beter dan in de gasoven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 6 december 2005 @ 11:24:53 #9
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_32858066
Ze drogen niet, heb ze 2 uur in de oven gehad, toen temperatuur maar hoger gezet maar ja... toen werden ze licht bruin aan de buitenkant en een soort van taai-taai aan de binnenkant...
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  dinsdag 6 december 2005 @ 11:43:49 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_32858515
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 11:24 schreef BBQ-kip het volgende:
Ze drogen niet, heb ze 2 uur in de oven gehad, toen temperatuur maar hoger gezet maar ja... toen werden ze licht bruin aan de buitenkant en een soort van taai-taai aan de binnenkant...
Mmmmm
het kan erg lang duren, zeker bij vochtig weer, je had alleen suiker en eiwit erin zitten? De oven is geventileerd? Welke temperatuur had je de oven staan? De Meringues waren van welke grote?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 6 december 2005 @ 17:18:08 #11
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_32866639
Was warm, droog weer.
Alleen suiker, eiwit en een kleurstofje (had ze blauw gemaakt, maar dat zou ze toch niet moeten beïnvloeden zou ik zo denken).
Oven is geventileerd in de zin van dat het een combimagnetron is met zo'n waaier die regelmatig aanslaat.
En de meringues waren zo groot als een klein mandarijntje die een beetje platgeslagen is
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_32869781
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 11:24 schreef BBQ-kip het volgende:
Ze drogen niet, heb ze 2 uur in de oven gehad, toen temperatuur maar hoger gezet maar ja... toen werden ze licht bruin aan de buitenkant en een soort van taai-taai aan de binnenkant...
Misschien moet je ze wat langer in de oven laten en dan gewoon op dezelfde stand laten staan. Op lage stand, 100C (misschien ietsje lager in een combimag), kunnen ze nooit verbranden. Ik lees overal dat je meringues ook niet bakt, maar als het ware versneld laat drogen in de oven.

Bakken met de deur van de oven op een kier is ook een optie, dan kan al het aanwezige vocht ontsnappen. Dat zal echter wel niet lukken met een combimagnetron, dan zul je 'm wel niet meer aan kunnen zetten.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  dinsdag 6 december 2005 @ 19:42:39 #13
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_32870436
Ik had ze op 100 en later 120 en na die 2 uur zelfs 160 graden....
Ik vind 2 uur overigens best lang...

Deur open kan inderdaad niet...
Maar ja, fatsoenlijke oven kan pas in een fatsoenlijk huis helaas...
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_32872458
Bij het volgende recept moeten de meringues zelfs 5 uur drogen! Je hoeft er dan ook niet bij te blijven staan...Geduld is in dit geval een schone zaak!

Meringues Met Vruchtenvulling

3 eiwitten
200 gm suiker
125 gm ricotta
4 eetlepels magere yoghurt
350 gm aardbeien, kroontjes verwijderd, in plakjes gesneden
150 gm bosbessen, afgerist

Bereiding (ca. 5 uur, inclusief drogen): Bekleed een bakplaat met vetvrij of bruin bakpapier. Verwarm de oven voor op 70 graden (ovenstand 1/4). Zet hem in ieder geval net onder de 95 graden, als uw oven niet zo laag gaat. Houd de ovendeur op een kier met een houten lepel. Maak de meringue door eerst de eiwitten met de suiker in een grote, hittebestendige kom te doen. Plaats de kom in een pan met zacht kokend water, en klop het mengsel ongeveer 6 minuten met een garde tot de suiker is opgeslost en de eiwitten heet zijn. Neem de kom uit het kokende water en klop de eiwitten met een mixer op matig hoge snelheid tot ze in stijve pieken blijven staan en tot kamertemperatuur zijn afgekoeld.

Doe de meringue in een spuitzak met een stervormig spuitmondje van 1 cm doorsnee. Hou de punt ervan ongeveer 1 cm boven de bakplaat en spuit de meringue in een nauw sluitende spiraal op de plaat tot een schijf van circa 8 cm doorsnee. Spuit op de rand een enkele cirkel, zodat er een randje ontstaat voor de vulling. Spuit op dezelfde wijze nog zeven meringues op de plaat.

Schuif de bakplaat in de oven, en laat de meringues minstens 5 uur heel zacht bakken. De bakjes moeten wit blijven en volkomen droog worden. Laat ze helemaal afkoelen bij kamertemperatuur - zo zullen ze heerlijk krokant worden. Pureer de ricotta met de yoghurt in een keukenmachine of blender. Verdeel het kaasmengsel over de meringuebakjes en schik er plakjes aardbei en bosbessen in. Dien op.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_32874303
quote:
Op dinsdag 6 december 2005 19:42 schreef BBQ-kip het volgende:
Ik had ze op 100 en later 120 en na die 2 uur zelfs 160 graden....
Ik vind 2 uur overigens best lang...

Deur open kan inderdaad niet...
Maar ja, fatsoenlijke oven kan pas in een fatsoenlijk huis helaas...
2uur is niets, normaal moet je meringues uitdrogen, dat doe je niet op 2 uur in een oven van 160°C.
Dat doe je een nacht in een oven op 70°C.
Nuja, goed, ik ga ook mijn oven geen hele nacht aan laten staan.
Wat je in een professionele keuken wel kan doen is de meringues in de warmkast steken.
Die kan tot 80°C dachtek (mss wel meer).
  zondag 18 december 2005 @ 15:27:01 #16
52187 Woodpecker
One happy bunny
pi_33191683
vraagje: kun je meringues ook de dag voordat je het wilt eten maken? Worden ze dan niet taai of slap?
pi_33202331
Woodpecker: als ze klaar zijn en afgekoeld, in een luchtdichte trommel doen.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_33220655
quote:
Op zondag 18 december 2005 15:27 schreef Woodpecker het volgende:
vraagje: kun je meringues ook de dag voordat je het wilt eten maken? Worden ze dan niet taai of slap?
Sterker nog...Als je de tip van Krakkemieke opvolgt kun je ze weken goed houden. Ze blijven dan gewoon lekker knapperig.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_33259050
Geldt trouwens ook voor andere knapperige dingen die je met vochtig spul gaat vullen, zoals soesjes bv.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_33436369
Weet iemand of je ook voor de smaak citroensap door de meringues kunt mengen? Of gaat het eiwit dan breken/schiften/...?
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
  dinsdag 27 december 2005 @ 13:10:46 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_33436952
quote:
Op dinsdag 27 december 2005 12:48 schreef Serendips het volgende:
Weet iemand of je ook voor de smaak citroensap door de meringues kunt mengen? Of gaat het eiwit dan breken/schiften/...?
nee, dat kan prima, maar kook de suiker dan met het citroensap, zodat het vocht al verdampt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_33541141
Kloppen de verhoudingen tussen de hoeveelheden in de OP?

Dat met citroensap was een geweldige tip trouwens. Ik ga ze nu maken voor bij citroenijs.
pi_33541407
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 14:58 schreef piepster het volgende:
Kloppen de verhoudingen tussen de hoeveelheden in de OP?

Dat met citroensap was een geweldige tip trouwens. Ik ga ze nu maken voor bij citroenijs.
Bij mij zijn de meringues met citroen goed gelukt. Lijkt me inderdaad lekker bij ijs.
Voor bij de koffie prefereer ik schuimpjes met kaneel...
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
pi_33541478
Heb jij de tip van Pietverdriet opgevolgd? Is dat de beste manier? En hoeveel sap gebruik je ongeveer?
pi_33541631
quote:
Op vrijdag 30 december 2005 15:05 schreef piepster het volgende:
Heb jij de tip van Pietverdriet opgevolgd? Is dat de beste manier? En hoeveel sap gebruik je ongeveer?
Ja, ik heb het sap van 1 citroen samen met de suiker laten inkoken tot een soort siroop. Deze laat je dan heel voorzichtig bij het eiwit lopen terwijl je klopt. Ik heb ook de schil geraspt en door de schuimpjes heen gedaan, maar ik heb het idee dat dit niet echt iets toevoegt.
I don't like your jerk-off name. I don't like your jerk-off face. I don't like your jerk-off behavior, and I don't like you, jerk-off. Do I make myself clear?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')