Een deelstaat kan ook een regering hebben. Kijk maar in de landen om ons heen. Duitsland met al z'n deelstaatregeringen, België met meerdere regeringen, Schotland met z'n Scottisch Parliament. Of de VS met z'n regeringen in de alle staten.quote:Op donderdag 15 december 2005 14:52 schreef Skorpija het volgende:
Verder begint de wikipedia met:
De Bosnische regering had op 29 februari en 1 maart 1992 een referendum uitgeschreven met de vraag of Bosnië-Herzegovina onafhankelijk moest worden
![]()
Welke Bosnische Regering?
Hoe kan Bosnie een regering hebben als ze nog niet zelfstandig zijn?
re·ge·ring (de ~ (v.), ~en)
1 het staatshoofd en de gezamenlijke ministers => landsregering
Bosnie was nog geen staat..
Ok dan ff offtopic: (hoop dat de mod het goedkeurt)quote:
Welke eenheid? VN? Of deel uitmakend van de strijdende partijen?quote:Op donderdag 15 december 2005 14:54 schreef Skorpija het volgende:
Niet in Bosnie. Ik heb in Krajina gezeten (Korenica) van sept '92 tot maart '93
Ok bedankt.quote:Op donderdag 15 december 2005 15:52 schreef Skorpija het volgende:
1st Signal Bataljon (3de lichting) UNPROFOR
quote:You musn't ever ask the Yugoslavs why they're fighting. They'll tell you . And there's no straightening it out. If you look at a map of the Balkans, you see nothing that would serve as a natural border and no area - no plain, no valley, coastline or mountain fastness- coherent or extensive enough to put a boundary around. It was a confused region before people existed, not big enough for a subcontinent, too big for a peninsula, wrinkeled, creased, puckered, the cellulite thigh of Europe.
Most of the roving bands , nomadic tribes, pillaging hordes and migrating peoples of history have passed through the Balkans. And every time they'd tell the most objectionale members to go camp around the corner. Then the band, tribe, horde or population would sneak away.
The Christians hate the Muslims because Christians were peons under the Ottomans. The Muslims hate the Christians were pissants under the Communists. The Croats hate the Serbs for collaborating with the Communists the same way the Serbs hate the Croats for collaborating with the Nazis and now the Bosnians hate the Montenegrins for collaborating with the Serbs. Everybody hates the Serbs because there are more of them than anyone else to hate and because when Yugoslavia was created in 1918 the Serbs grabbed control of the government and army and haven't let go yet. And everyone hates the Slovenians for getting out of this war after only ten days.
Yugoslavia's ethnic wounds are also, unfortunately, infected with idealism. There's a surplus of intellectuals in the region. Yugoslavia, like the rest of Eastern Europe has more artists, writers and teachers then it has art, literature or schools. In the resulting mental unemployment, idealism fourishes.
quote:Op donderdag 15 december 2005 13:26 schreef ErwinRommel het volgende:
Ik zal kijken of ik straks nog wat vut over heb. Want zelfs 11 jaar na dato kreeg ik het bij het schrijven nu toch best weer zwaar, emotioneel.
quote:Op donderdag 15 december 2005 13:26 schreef ErwinRommel het volgende:
Zoals beloofd:
Hier dan eerst een link over het ontstaan van de oorlog in Bosnië. Al speelt onderhuids natuurlijk wel meer dan hier is beschreven zoals bv de rijke geschiedenis van de Balkan.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bosnische_oorlog
Nu heb ik de oorlog in Bosnie zelf meegemaakt als deelnemer van UNPROFOR. Dat staat voor United Nations Protection Force. In Bosnie heb ik gezeten van januarie tot aan eind juli.
Deel uitmakende van het 11e Infanterie bataljon Luchtmobiel B-Stier Compagnie.
Nadat we in Split (Kroatie) landden werden we per bus naar de Splitse haven gebracht alwaar we de wapens kregen uitgedeeld en onze scherfvesten en helmen kregen. Daarop werden we per bus vervoerd naar een verlaten badplaats genaamd Brela. Daar verbleven we een week voor acclimatisatie in een hotel. De naam ontschiet me even. Dit voormalige toeristen oord lag er maar triest bij, en verwelkomde ons omdat dat extra geld binnenbracht bij de "locals". Wat een armetierige boel was dat zeg.
na die week vol briefings en trainingen en laatste instructies gingen we "naar boven". Dat hield in dat we Bosnie ingingen. Via Tomislavgrad waar we de Kroatisch Bosnische grens overtrokken in een convooi van pantserrups voertuigen (met die veel besproken .50 machinegeweren), Daf trucks, Iveco busjes. Ik zat in "pakket 14".
We gingen tot aan Gornji Vakuf. Daar werden we door Engelsen opgewacht met Warrior pantserrupsvoertuigen. Dit vanwege de uitermate gevaarlijke doortocht door deze spookstad waar het wemelde van de sluipschutters. Deze stad was overigens een desolaat gebied welke totaal kapot geschoten was. Elk huis wat ik zag had zware schade. We kwamen echter veilig door deze stad.
Onze tocht ging nu door naar ik meen Visoko waar we overnachten bij de Canadezen.
Op onze doortocht die de gehele dag duurde over wegen met sneeuw, kapotgeschoten dorpen, vluchtelingen op de vlucht, bedelende kinderen, soldaten van wisselend samenstelling welke vochten in deze gebieden etc etc etc. Zeer indrukwekkend om te zien.
De dag daarna vanuit Visoko door naar Lukavac waar het Support Command (deze was aan ons bataljon toegevoegd voor het logistieke en medische gebeuren). Lukavac, terwijl we binnenreden over een vlak terrein werden er enkele mortieren afgeschoten. Ik neem aan dat dit als groet was bedoeld ahahahaha.
Op de verlaten cokes fabriek (welke door de VN werd gehuurd van de eigenaar) was het een gore bende. Zwarte grond van de cokes, in combinatie met de sneeuw.
Hier zouden we uiteindelijk 1 week blijven en onze eenheden hadden al snel onenigheid met leden van het Support Command. Maar goed dat had deels te maken dat men ons zag als ideale wachtlopers.
Gelukkig kregen we na 1 week "clearance" om op te rijden naar Srebrenica, waar onze eindbesteming zou zijn. Dat dit niet zonder slag of stoot zou gaan moge duidelijk zijn. De diverse roadblocks van Serven en het eindeloze wachten bij servische wachtposten, de vernedering die we moesten ondergaan door de wapencontroles en ID controles van de serven..........
Dit ging als volgt: We moesten langs de kant van de weg staan, onze wapens voor de borst en de ID gereed (hing om onze nekken). De Serven controleerden dit zer grondig aan de hand van door de VN gegeven lijsten aan de Servische commandanten. Die keken je diep in de ogen, controleerden de wapennummers en keken weer in je ogen zonder iets te zeggen. Dan streepte hij iets af van de lijst en ging hij naar de volgende persoon. Zo registreerden de Serven exact wie en wat dor welk gebied gingen. En oh wee als iemand tegensputterde, dan konden we linea recta terug.
Maar goed we zijn erdoor gekomen en na een lange dag kwamen we aan in Srebrenica waar we snel aan de slag gingen met het opbouwen van de kampementen. Eerst zat ik in Potocari, in een voormalige accufabriek. Een deel ging door naar kamp Srebrenica aan de rand van het centrum van de stad Srebrenica. Met de schamele middelen die we hadden bouwden we toch iets moois op. De Genie was ook flink bezig om het kamp waar de canadezen zaten op te knappen want dat was niet geschikt voor zoveel mensen.
Na 2 weken Potocari gingen ik en enkele anderen door naar Kamp Srebrenica. Toen begon het echte werk pas echt.
Veel, zeer veel patrouille lopen. Ik was hospik en had de extra zorg op me om dan 5 liter extra water mee te dragen, de rugzak met genees en verbandmiddellen plus de nodige infuuszakken en morfine. Dit dus plus mijn persoonlijk wapen, in eerste instantie een pistool.
Ik vond de verantwoordelijkheid en de spanning geweldig. Ik prefereerde dan ook het patrouille lopen boven op het kamp blijven. Zodoende heb ik dan ook zeer veel gezien en meegemaakt op de vele patrouilles. Zo hadden we "sociale patrouilles" door en rond de stad Srebrenica. Om onze aanwezigheid te tonen, maar ook om inlichtingen te verzamelen. Dit ging redelijk gemoedelijk.
Al had ik er soms wel de pest in dat vrouwen en kinderen mij om van alles vroegen, van water tot aan paracetamol en verbandsmiddelen. Deze mocht ik echter niet geven en deed ik dus ook niet.
De loodzware patrouilles door de heuvels en dalen, het contact leggen met afgelegen gebieden, het observere van Servische stellngen en deze intekenen, het signaleren van Bosnische loopgraven, de jacht openen op bewapende moslimstrijders etc etc. Ik heb het allemaal meegemaakt.
Zelfs ging ik zover dat ik mijn rode kruis armband en rode kruiskaart op de post achterliet en met de rugzak voor hospikken en met een geweer ipv pistool een patrouille leidde om een moslim stelling plus strijders te omsingelen. Eentje kon vluchten, van de rest namen we enkele kalashnikovs in beslag plus een Duitse machinegeweer uit de WW2. De strijders werden overgedragen aan de lokale politie.
Het leven op en rond het kamp, het wachtlopen etc is ook vermeldens waard. (de gebouwen behoorden in het verleden toe aan een textiel fabriekje)
Kamp Srebrenica was klein met wat slaapzalen, een keuken en eetzaal, en een bar welke wij de mooiste van Bosnie vonden. De bar was ook voorzien van een tv zaal welke we met een in beslag genomen satelietschotel uitrusten en zodoende wat TV konden ontvangen al was de kwaliteit niet bijster goed.
Er waren 3 wachtposten. Eentje bij de ingang, eentje bij de achteringang en eentje in een soort toren.
Het was nog steeds behoorlijk fris, met name in de nacht, dus hadden we enkele houtkacheltjes in de wachtposten om ons warm te houden.
Het was opvallend dat zowel overdag als s'nachts er vele mensen doelloos op straat rondliepen. naderhand begrepen we waarom. De kinderen bij de poorten vroegen ons om zakjes oploskoffie, suiker en zout. Soms ook sigaretten. deze brachten per pakje van 20 (marlboro) op het hoogtepunt zelfs 30 Duitse Marken op. Dit werd echter snel door onze commandant verboden op straf van niet leuke straffen. En terecht.
Eigenlijk was "handel" zowieso verboden met locals dus begonnen we aan "ruilhandel". Een fles zelfgestookte slivovich voor bv een zakje suiker, zout en tube tandpasta.
Zo hadden we ook weer onze drank.
Met de Serven werd er door het bataljon besloten om vanuit Bratunac bier de enclave te importeren. De naam was gewoon Pivo en zat in halve liter flessen. Niet het beste bier, maar goed, voor ons was bier bier. Per dag hadden we een rantsoen van 2 halve liters per persoon welke we ons in de schaarse vrije tijd dan ook goed lieten smaken onder het spelen van Risk. iemand was zo goed geweest om een riskspel mee te nemen. Deze moest men vaak wel een dag van tevoren reserveren want men deed dit spel dolgraag om de loze tijd mee door te komen.
Tot zover wil ik het even laten want ik rkijg bekant kramp in mijn fikken
Hier ben ik pas nog maar op 1 maand van mijn verblijf in Srebrenica. En dit alles is vlug hier neergeschreven. In mijnboek dat ik aan het schrijven ben en waarvan ik hoop dat ik die eind volgend jaar kan publiceren staat alles veel uitgebreider beschreven.
Ik zal kijken of ik straks nog wat vut over heb. Want zelfs 11 jaar na dato kreeg ik het bij het schrijven nu toch best weer zwaar, emotioneel.
quote:Op donderdag 22 december 2005 18:19 schreef Oversight het volgende:
[..]
Misschien komen de anderen dan óók met hun verhaal......
Nog even wachten, deze week zal ik wat schrijven over het bezetten van de observatie posten.quote:
quote:Op woensdag 1 februari 2006 12:17 schreef ErwinRommel het volgende:
Ok dan, wederom een verhaal gezien vanuit mijn beleving.
Dit maal over het bezetten van een Observatiepost.
Vragen mag je zo ook wel stellen hoor. Ik mag er graag over praten en evt beantwoorden indien nodig. Respectloos vind ik een vraagstelling dus zeer zeker niet.quote:Op woensdag 1 februari 2006 15:44 schreef Oversight het volgende:
[..]
Voor sommige situaties bestaan er nog geen treffende smileys....
WOW, heb vele vragen maar het voelt "respectloos" om daar nu al mee te komen.
Ik hoop dat ER, en vele met hem hier hun belevenisen en gevoelens willen delen, en pas zodra het erop begint te lijken dat jullie alles wat er daar gebeurt is hier hebben vastgelegd, zal ik proberen de vragen die mij bezighouden aan jullie te stellen....
Tot dan lees ik bij iedere post ademloos mee, met oeverloos respect voor iedere stap die daar namens ons allemaal werd gezet!
quote:Op woensdag 1 februari 2006 20:54 schreef ultra_ivo het volgende:
Ik heb inmiddels een topic met de foto's van Pakrac in 1994 in fot gezet, hier te bekijken : [Showcase] Pakrac tussen de oorlogen in
Prima, kies er maar eentje uit.quote:Op woensdag 1 februari 2006 21:48 schreef Oversight het volgende:
[..]
Zie je topic, mag ik één van je foto's hier in mijn OP verwerken ?
Ultra_ivo, heb je daar een bron van?quote:Op donderdag 2 februari 2006 07:29 schreef ultra_ivo het volgende:
In het vreemdelingenlegioen zaten velen die uit de Balkan kwamen. Een deel van hen is voor het leger van hun eigen etnische groepering gaan vechten, of voor een van de vele milities die daar vochten.
Dat is denk ik weer kort door de bocht. Wel was het zo dat tot op hoog militair niveau in Frankrijk leden zaten van de Frans-Servische vriendschapsvereniging. Die zullen het legionairs die ontslag wilden nemen om aan de Servische kant te gaan vechten niet echt moeilijk hebben gemaakt. Aan de andere kant, de enige legionair waarvan ik naam en toenaam heb gehoord werd uiteindelijk generaal in het Kroatische leger en zit nu in voorarrest in Den Haag.quote:Op zaterdag 4 februari 2006 12:58 schreef en_door_slecht het volgende:
Ik begreep dat het de Franse regering zelf was die bewust met het Legioen de Serven steunden. Om snel van het gedonder op de Balkan af te zijn en het de Serven waren die er het beste voor stonden. Maargoed, daar heb ik later weinig meer over kunnen vinden.
Geloof!!! Heb je wel eens de moeite genomen om op een willekeurige zondag in een Katholieke of Orthodoxe kerk een kijkje te nemen. Wat je daar ziet zijn enkele in zwart gehulde weduwen en de plaatselijke dorpsgek.quote:Op maandag 21 november 2005 10:16 schreef danielluh het volgende:
ik heb daar gezeten van 92-93 voor de VN
1 van de redenen was volgens mij het geloof, er waren altijd al flinke spanningen over geloof, maar tito had dat redelijk onder controle, toen hij stierf, viel het geheel uit elkaar
In de berichtgeving werd Servie altijd neergezet als een dictatuur en Kroatie als de democratie......dit was volslagen onzin.......Servie en Kroatie waren elkaars spiegelbeeld, beide landen werden autoritair geregeerd. De mainier waarop Tudjman zijn land runde verschilde in niets van Milosevic. Beiden brachten de pers onder controle, verrijkten hun eigen families ten koste van de staat en stimuleerden de oorlog om zo langer aan de macht te kunnen blijven....................oorlog gaf het excuus om politieke tegenstanders aan te kunnen pakken.quote:Op dinsdag 5 september 2006 10:56 schreef Art_Core het volgende:
De waarheid is vaak het grootste slachtoffer in een oorlogssituatie, en de beeldvorming is enorm belangrijk. Bijvoorbeeld tijdens het Milosevic proces werd dit nog eens extra duidelijk toen een aantal tijdens en na de oorlog(en) gefabriceerde leugens werden gebruikt als "feiten" in de aanklacht tegen Milosevic. De man is -volgens de Amerikaanse methode- neergezet als een soort Hitler om de steun aan Kroatie, de Bosniers en Kosovaren te verkopen aan het Amerikaanse volk. Die beeldvorming is door de westerse media voor een groot deel overgenomen.
Als je in Nederland in de begin jaren '90 de pers volgde (internet was toen nog geen factor) werd er al een beeld gecreëerd waarbij de Serven de "bad guys" en agressors waren en met name de Bosnische moslims en in mindere mate de Kroaten de slachtoffers. Dat dat in de praktijk veel genuanceerder lag is pas mondjesmaat en later tot ons gekomen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |