FOK!forum / Culinesse à gogo / Spruitjesstamppot
Lemijndinsdag 8 november 2005 @ 18:32
Het wordt zo vroeg donker tegenwoordig, ik dacht: stamppot vanavond!

Vorige winter at ik een keer bij een vriendin (die ik nu helaas niet kan bellen) spruitjesstamppot. Heerlijk! Spruitjes vind ik los 'gewoon wel lekker' en met een berg gesmolten kaas zeker goed te eten. Dit was echter iets anders.

Het was echte stamppot (geen spruitje meer te herkennen), en volgens mij was het met vissticks en mosterd... ofzo

Vanavond ga ik maar iets imrpoviseren, en als het wat wordt laat ik het weten. Maar mocht iemand deze of een andere manier van spruitjesstamppot kennen, dan hoor ik het graag!
Burbodinsdag 8 november 2005 @ 19:12
Spruitjes
Stamppot
Burbodinsdag 8 november 2005 @ 19:12
Een combinatie daarvan
Mirjamdinsdag 8 november 2005 @ 19:19
ik ben eigenlijk ook wel erg benieuwd naar een lekker beproefd spruitjes stamppot recept!
Martijn_77dinsdag 8 november 2005 @ 21:27
Ik ken kinderen die spruitjes zo niet lekker vinden maar in een stampot wel.

Zal het recept binnenkort wel eens vragen
Miragedinsdag 8 november 2005 @ 21:32
Ik zou ook graag spruitjesstampot ideeën willen hebben.

Mijn kinderen lusten spruitjes overigens wel, maar ik bak ze meestal.
( één keer half door en dan met kruiden e.d. heerlijk opbakken, eventueel met kip oid erdoor)
Lemijnwoensdag 9 november 2005 @ 11:44
Ok, ik heb gister dus spruitjesstamppot gegeten En wel als volgt:

- aardappels geschild en in kleine blokjes, koken
- spruitjes schoonmaken, in vieren, bij de aardappels (klein gemaakt voor de snelheid en om het stampen te bevorderen)
- uitje kleinsnijden en er ook door
- vissticks opzetten (als je ze in de oven maakt natuurlijk al eerder)
- nadat de aardappel en spruitjes zacht genoeg zijn om in te prikken (5-10 minuten): afgieten, beetje vocht laten zitten
- stampen!
- zout en peper toevoegen
- beetje mosterd erdoor
- eten! serveren met de mosterdpot op tafel

Tja. Wij waren vooral erg enthousiast over de vissticks, want die hadden we al jaren niet gegeten En de stamppot was niet vies, maar ook niet heel smaakvol. De mosterd was er absoluut bij nodig. Meer kruiden kan ongetwijfeld helpen, maar we wisten niet goed welke en ik wilde het eerst wel eens zo proberen.

Leuk was het wel, iets nieuws maken! En ik heb die vriendin van de openingspost gemaild voor nadere informatie
Etoilewoensdag 9 november 2005 @ 15:28
Je zou er in ieder geval nootmuskaat door kunnen doen, ik denk dat dat wel een goede smaak bij spruitjes is. En spekjes zullen ook wel helpen

Bij recepten op internet zie ik overigens ook nog kerriepoeder, amandelschaafsel en olijven (niet samen) als extra ingredient, vooral dat laatste klinkt wel erg apart.
wacko1976woensdag 9 november 2005 @ 16:04
Ik bak er altijd shoarma vlees bij en gooi dat door de stamppot, beetje knflooksaus erbij, best wel lekker hoor..
tong80woensdag 9 november 2005 @ 21:59
Het water loopt in m'n mond. Waarom kan ik niet koken ?


Mirjamwoensdag 9 november 2005 @ 21:59
iedereen kan koken, gewoon oefenen

MissHobjewoensdag 9 november 2005 @ 22:01
lekker
Ook lekker met uitgebakken spekjes erdoor enzo
tong80woensdag 9 november 2005 @ 22:01
Ja maar als ik spruitjes ga koken is het al stampot in de pan ben ik bang.


tong80woensdag 9 november 2005 @ 22:01
quote:
Op woensdag 9 november 2005 22:01 schreef MissHobje het volgende:
lekker
Ook lekker met uitgebakken spekjes erdoor enzo
Maak me gek


Martijn_77woensdag 9 november 2005 @ 22:02
quote:
Op woensdag 9 november 2005 21:59 schreef tong80 het volgende:
Het water loopt in m'n mond. Waarom kan ik niet koken ?


Dat is dit topic Koken voor beginners [Deel 2] wel iets voor jou
MissHobjewoensdag 9 november 2005 @ 22:03
quote:
Op woensdag 9 november 2005 22:01 schreef tong80 het volgende:

[..]

Maak me gek


en met al die beschrijvingen erbij ?? dan moet het toch lukken met koken ??
Is het zo erg ?
tong80woensdag 9 november 2005 @ 22:03
Goeie tip


tong80woensdag 9 november 2005 @ 22:04
Als er geen magnetron was, had Tong de hongersdood gestorven.


Martijn_77woensdag 9 november 2005 @ 22:06
He kom op jongens het gaat hier over spruitjesstampot voor de SC hebben we [CUL-SC] Deel 30: Zie ginds komt de..
the_disheaverwoensdag 9 november 2005 @ 22:07
Wat is hier moeilijk aan? Kan weinig mislukken...Het ideale beginnersrecept.

Enige puntje: is het echt lekker? Lijkt me een beetje droog ofzo...
tong80woensdag 9 november 2005 @ 22:07
quote:
Op woensdag 9 november 2005 22:06 schreef Martijn_77 het volgende:
He kom op jongens het gaat hier over spruitjesstampot voor de SC hebben we [CUL-SC] Deel 30: Zie ginds komt de..
Heeft ie een keer wat te modden is het weer niet goed


Martijn_77woensdag 9 november 2005 @ 22:23
Nog een recept gevonden:

Nodig voor 4 pers.:
150 gr boter
8 kippendijen
2 uitjes
1 eetlepel tomatenpuree
1 tak rozemarijn
3 tenen knoflook
½ l rode wijn
300 gr spruiten
500 gr aardappel
100 gr gorgonzola
3 dl melk
olijfolie
bloem

Bereiding:
Verhit de boter in een pan. Kruid de kippendijen met zout en peper, haal ze door de bloem en leg ze in de pan.

Draai het vuur halfhoog zodat de kip net bakt, maar de boter niet verbrandt. Bak de kip 20 minuten. Verwijder de helft van het vet uit de pan. Voeg de ui, tomatenpuree, knoflook en rozemarijn toe aan de kip en blus af met de rode wijn. Laat het geheel nog 20 minuten stoven.

Snijd de spruiten in stukken en bak ze aan in een pan met 4 eetlepels olie. Kook de aardappelen gaar en stoom ze uit. Voeg de melk toe en stamp het tot een puree.

Voeg de gebakken spruiten en stukjes gorgonzola toe en roer het geheel door elkaar. Schep de spruitenstamppot op de borden en schep de kip erbovenop of serveer die apart.
the_disheaverwoensdag 9 november 2005 @ 23:09
offtopic: Martijn: Je link in je sign klopt niet meer
Blueswoensdag 9 november 2005 @ 23:13
Heeeeeeerlijk Spruitjes

Annemiek78donderdag 10 november 2005 @ 16:57
Lijkt me zo ontzettend lekker,
Ga ik binnenkort ook maar eens maken!
aidyldonderdag 10 november 2005 @ 19:41
Spruitjes!!!

't is wel geen stamppot, maar ik heb een leuk, makkelijk, goedkoop en snel recept Ik plaats het toch maar effe hier...

Balletjesschotel

Voor 3 tot 4 personen:

Benodigdheden:
> Spruitjes, ongeveer 200 tot 250 gram. Kan ook goed met spruiten uit pot
> Zak krieltjes van 400 gram ongeveer
> Pond hoh gehakt/gekruid gehakt
> Eventueel spekjes erbij, maar dan is het geen balletjesschotel meer

Gehaktballetjes draaien ==> Bakken
Krieltjes erbij + evt. spekjes, Schoongemaakte en gekookte spruitjes als laatste erbij doen.

KLAAR!
Mirjamdonderdag 10 november 2005 @ 19:44
de spruitjes moeten gebakken worden dus?
aidyldonderdag 10 november 2005 @ 20:19
Ja Maar niet zo lang, anders vallen ze uit elkaar. Daarom pas op het laatste moment erbij doen
Ik maak het trouwens altijd in een wokpan, dat gaat zo handig
okkithzondag 13 november 2005 @ 19:13
hoi

's middags lekker de stamppot gemaakt: aardappels en spruitjes gekookt, daarna stampen en flinke schep mosterd erbij gedaan:


Voor erbij lekker gegrild gehakt gemaakt, eerst gekruid met stroganof kruiden en extra ui erbij gedaan:


Toen spek uitgebakken en uitjes bij de stamppot gedaan:


En net even opgewarmd:

het was heerlijk
Mirjammaandag 14 november 2005 @ 19:56
ziet er lekker uit met die gehaktjes, O.
okkithdinsdag 15 november 2005 @ 08:36
dankjewel