IJskap Groenland groeit 5 cm per jaarquote:Een onderzoek van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) naar de ontwikkeling van de ijskap van Groenland tussen 1992 en 2003 toont opmerkelijke resultaten. Tegen ieders verwachting in blijkt de ijskap te groeien in plaats van weg te smelten. Gemiddeld in de periode van onderzoek is de ijskap ongeveer 5 centimeter per jaar dikker geworden.
De ijskap op Groenland beslaat een enorme oppervlakte. Volgens ESA is dit 1.833.900 vierkante kilometer. De gemiddelde dikte van de kap is 2,3 kilometer. Met behulp van diverse satellieten is men tot de conclusie gekomen dat in de gebieden boven de 1500 meter de ijskap gedurende het onderzoek jaarlijks 6,4 centimeter dikker is geworden. In de gebieden eronder nam de dikte van het ijs iets af.
Gemiddeld gezien is het ijs met 5,4 centimeter per jaar dikker geworden. De laatste jaren lijkt de groei van het ijs alleen maar meer toe te nemen in de gebieden boven de 1500 meter. In de gebieden eronder lijkt een daling in gang gezet te zijn, echter het gros van het ijs ligt boven de 1500 meter.
Weet ik niet, maar als iets groeid word het volgens mij groter, dikker, etc.quote:Op maandag 7 november 2005 08:18 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Heb je ook gegevens over de totale ijsmassa? Met andere woorden: dooit het onderaan niet sneller dan het bovenaan aangroeit?
Dat is de andere fabel die de milieubeweging ons wil doen geloven: dat je door het autorijden het milieu kapot maakt.quote:Op maandag 7 november 2005 08:35 schreef Pikkebaas het volgende:
Dus ik kan overal weer 120 km/h rijden ?
Als het dikker wordt lijkt het me dat de ijsmassa toeneemtquote:Op maandag 7 november 2005 08:18 schreef NT-T.BartMan het volgende:
Heb je ook gegevens over de totale ijsmassa? Met andere woorden: dooit het onderaan niet sneller dan het bovenaan aangroeit?
omdat de mens een kudde dier is.. Maar ik vind dit zeker goed nieuws.. Dit betekend dat er voor de kust van Groenland niet teveel koud water terecht komt, waardoor evt de golfstroom zou kunnen stoppen. Want als de golfstroom zou stoppen.. zou het hier een STUK kouder wordenquote:Op maandag 7 november 2005 08:53 schreef Koewam het volgende:
Wauw. Hoe kan iedereen dan zeggen dat het smelt en zo?
Het ijs op de noordpool is geen anderhalve km dik. Daar is de dikte iets van een paar cm tot een paar meter.quote:Op maandag 7 november 2005 08:18 schreef Lord_Vetinari het volgende:
De Noordpool verdwijnt Kan iemand even de discrepantie uitleggen dan?
Het verschil zit hem in de manier waarop gekeken wordt naar de ijsvlaktes. De beelden van Nasa laten alleen het zichtbare oppervlak zien, terwijl de gegevens van ESA gedaan zijn via een reeks van metingen ter plekke van de dikte. Beide methoden geven geen goed beeld van de werkelijke situatie aangezien het oppervlakte niets zegt over de dikte van de ijslaag en het aantal metingen wat in Groenland is gedaan te beperkt is om een goede conclusie te trekken. Om die reden heeft ESA dan ook een satelliet gemaakt die een diepte meting zou maken van de gehele ijslaag gedurende een aantal jaren zodat er een betrouwbaar beeld zou komen. Helaas is deze satelliet kortgeleden tijdens de lancering neergestort en hebben we nu geen goede gegevens.quote:Op maandag 7 november 2005 08:18 schreef Lord_Vetinari het volgende:
De Noordpool verdwijnt Kan iemand even de discrepantie uitleggen dan?
Tja, als je selectief leest:quote:Op maandag 7 november 2005 08:04 schreef Kadesh het volgende:
[..]
IJskap Groenland groeit 5 cm per jaar
Het valt dus wel mee met de opwarming van de Aarde (alsof we er iets tegen zouden kunnen doen als we dat zouden willen).
Hier blijkt dus nog maar eens uit dat veel zogenaamde geleerde en onderzoekers zich voor het karretje van de milieubewegening laten spannen en met allerlei doem senario's op de proppen komen om allerlei milieuheffingen, belastingen en beperkingen in te voeren.
Gelukkig kom ESA nu met degelijke cijfers die het tegendeel bewijzen, alleen had ik wel verwacht dat die heugelijke nieuws ook door allerlei andere media (NOS) groots werd aangekondigd.
Men had dus reeds voorspeld dat global warming dit effect zou hebben. Wat bijgevolg aantoont dat de modellen die gebruikt worden kloppen. Meer bewijs voor het broeikaseffect dus.quote:Modelling studies of the Greenland Ice Sheet mass balance under greenhouse global warming have shown that temperature increases up to about 3ºC lead to positive mass balance changes at high elevations – due to snow accumulation – and negative at low elevations – due to snow melt exceeding accumulation.
Such models agree with the new observational results. However after that threshold is reached, potentially within the next hundred years, losses from melting would exceed accumulation from increases in snowfall – then the meltdown of the Greenland Ice Sheet would be on.
Dat is dan jammer.quote:Op maandag 7 november 2005 10:24 schreef Doderok het volgende:
[..]
Tja, als je selectief leest:
[..]
Men had dus reeds voorspeld dat global warming dit effect zou hebben. Wat bijgevolg aantoont dat de modellen die gebruikt worden kloppen. Meer bewijs voor het broeikaseffect dus.
Duidelijkquote:Op maandag 7 november 2005 10:24 schreef Doderok het volgende:
[..]
Tja, als je selectief leest:
[..]
Men had dus reeds voorspeld dat global warming dit effect zou hebben. Wat bijgevolg aantoont dat de modellen die gebruikt worden kloppen. Meer bewijs voor het broeikaseffect dus.
Je kunt de dikte vh drijfijs vd noordpool behoorlijk goed bepalen.quote:Op maandag 7 november 2005 10:21 schreef Lucille het volgende:
[..]
Het verschil zit hem in de manier waarop gekeken wordt naar de ijsvlaktes. De beelden van Nasa laten alleen het zichtbare oppervlak zien, terwijl de gegevens van ESA gedaan zijn via een reeks van metingen ter plekke van de dikte. Beide methoden geven geen goed beeld van de werkelijke situatie aangezien het oppervlakte niets zegt over de dikte van de ijslaag en het aantal metingen wat in Groenland is gedaan te beperkt is om een goede conclusie te trekken. Om die reden heeft ESA dan ook een satelliet gemaakt die een diepte meting zou maken van de gehele ijslaag gedurende een aantal jaren zodat er een betrouwbaar beeld zou komen. Helaas is deze satelliet kortgeleden tijdens de lancering neergestort en hebben we nu geen goede gegevens.
http://www.esa.int/SPECIALS/Cryosat/index.html
Het blijft een model. Tevens is het afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee men de temperatuur van het water en de luchtvochtigheid en luchttemperatuur kan meten en dit zijn alleen globale metingen. Er is geen betrouwbare data voorhanden, dus is de enige methode een satellietwaarneming.quote:Op maandag 7 november 2005 10:40 schreef Yosomite het volgende:
[..]
Je kunt de dikte vh drijfijs vd noordpool behoorlijk goed bepalen.
De modellen zijn er. Het hangt af van de luchttemp en de watertemp direct onder het ijs.
Dat het "geen goed beeld is van de werkelijke situatie" is leuk om gelden los te krijgen voor de bouw van zo'n satelliet maar een beetje overtrokken denk ik.
De recent gelanceerde satelliet (mislukt) zou een nauwkeurigere en een extra meting opleveren.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |