bron Trouwquote:De moord op Theo van Gogh heeft de afstand tussen bevolkingsgroepen in de grote steden vergroot. Maar veel stedelingen vinden ook dat moslims en niet-moslims nu meer rekening met elkaar moeten houden.
Dit blijkt uit een enquête van communicatiebureau MCA, gespecialiseerd in multicultureel onderzoek, op verzoek van Trouw. Ruim achthonderd inwoners van de vier groten steden werden ondervraagd, van Nederlandse, Surinaamse, Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse komaf. Binnen elk van de onderzochte etnische groepen vindt een ruime meerderheid dat de moord op Theo van Gogh een negatieve of zeer negatieve invloed heeft gehad op de manier waarop bevolkingsgroepen in Nederland samenleven.
Een kwart tot een derde van de geënquêteerden vindt dat de verschillende bevolkingsgroepen vandaag de dag nog altijd goed of zeer goed met elkaar samenleven. Maar gevraagd naar de periode vóór de moord zijn met name Turken en Marokkanen veel positiever. Meer dan de helft van deze groepen vond de onderlinge omgang vóór de moord goed. Direct na de moord waren bestuurders en bevolking bang voor etnische onlusten, maar die bleven goeddeels uit. Eerder lijkt een verwijdering die al gaande was, stilzwijgend te zijn verdergegaan. Toch is er ook het besef dat mensen met elkaar verder moeten. De diverse groepen zijn het erover eens dat de moord op Van Gogh heeft geleerd dat zij zich aan elkaar moeten aanpassen.
De meeste Marokkanen vinden dat niet-moslims nu meer rekening moeten houden met moslims; 40 procent vindt dat moslims ook meer acht moeten slaan op andersgelovigen. Onder autochtonen ligt deze verhouding precies andersom.
De vraag is hoe dit er uit zal zien, want de opvattingen over wat je kunt maken, lijken sterk te verschillen. Zo kijken moslims en niet-moslims heel anders aan tegen Van Gogh. Driekwart van de Marokkanen en de helft van de Turken zegt zich Van Gogh vooral te zullen herinneren als iemand die de islam en moslims beledigde. Bijna een derde van de Marokkanen vindt de levenslange gevangenisstraf voor zijn moordenaar, Mohammed B., te zwaar. Autochtonen zien Van Gogh vaker als een strijder voor de vrijheid van meningsuiting (een kwart) of als filmmaker (40 procent).
De waardering voor de straf die Mohammed B. kreeg is onder autochtonen, Surinamers en Antillianen groot. Vijftien à twintig procent van deze groepen vindt de straf te licht en had kennelijk de doodstraf op zijn plaats gevonden.
Nogal wat autochtonen achten de kans groot of zeer groot dat een moord als op Van Gogh opnieuw zal plaatsvinden.
Als je je eigen artikel leest, dan zal je zien dat:quote:Op woensdag 2 november 2005 09:50 schreef niet_links het volgende:
[..]
bron Trouw
Ik vind dit heel eng, vooral het feit dat Marokkanen de straf van Mohammed B te zwaar vonden. De man is een terrorist dit lijkt op goedkkeuring. Blijkbaar willen ze dus toch dat wij ons aan hun aanpassen. Zo staat dat ook eerder in het artikel. Dit vind ik belachelijk, we zijn hier in Nederland en zij moeten zich aan ons aanpassen net zoals een ander zich moet aanpassen aan het land waar hij gaat wonen. Ik ga emigreren naar Thailand, daar staan mensen op tijdens bioskoopvoorstellingen als het volkslied en de koning geeerd wordt. Dat is niet mijn cultuur doch ik pas me aan en sta ook op. Dat is hoe het hoord niet andersom. Ik kan me goed voorstellen dat de Thai het niet zouden nemen als ik blijf zitten. Waarom is het normaal dat wij ons in andere landen wel aanpassen maar niet normaal dat de Marokkanen of moslims zich hier aan ons aanpassen.
iddquote:Op woensdag 2 november 2005 10:04 schreef Swetsenegger het volgende:
"40 procent vindt dat moslims ook meer acht moeten slaan op andersgelovigen"
De TT moet dus zijn 40% van Marokanen wil zich aanpassen
Ik denk dat je daar fout zit. Er is nou eenmaal een grote Islamitische groep in dit land en momenteel is die alleen maar aan het groeien. Dan kunnen wij "Christelijke" Nederlanders wel eigenwijs op onze kont blijven zitten en roepen dat ze zich maar aan ons moeten aanpassen en dat zij toch in de minderheid zijn, maar dat is nutteloos. Waarom moet het altijd zo stug? Waarom is het zo moeilijk om je open te stellen voor een andere religie en cultuur die hier zometeen ook een groot deel van de maatschappij gaat vertegenwoordigen? Zoiets moet van twee kanten komen.quote:Op woensdag 2 november 2005 10:02 schreef ruby het volgende:
Nederland moet ook niet de ruimte geven aan dit soort figuren en daar bedoel ik mee dat het gewoon duidelijk zijn dat Nederland is zoals het is en dat de Islam nooit de overhand hier zal krijgen.
Waar in de States of Oz heb jij dit gezien dan?quote:Op woensdag 2 november 2005 10:04 schreef harlingen het volgende:
Nederlanders in het buitenland passen zich helemaal niet aan. Tja, in jouw voorbeeld ben je alleen, maar kijk maar eens naar de groepen emigranten in Amerika en Australië... die mensen spreken na tientallen jaren in het buitenland nog steeds geen Engels (in dit geval), komen alleen bij elkaar op bezoek, hebben hun huis precies ingericht zoals het was toen ze vertrokken (jaren 70 stijl dus) etc. etc.
Ieder mens is hierin gelijk, mits ze in groepsverband leven.
Het is dus helemaal niet eng, in het land waar deze mensen vandaan komen is het kennelijk een hoge straf. De groep kan daarnaast wel vinden dat de rest van het land zich aan hun moet aanpassen, maar dat doen we toch niet?
Omdat jij toevallig één positieve ervaring hebt, is het meteen onzin?quote:Op woensdag 2 november 2005 10:12 schreef Viajero het volgende:
[..]
Waar in de States of Oz heb jij dit gezien dan?
Alle Nederlanders die ik in de States heb ontmoet spreken na tien jaar nauwelijks Nederlands meer..
Complete onzin.
Dan ben jij de eerste in Nederland die er zo over denkt. Integratie wordt juist 9 van de 10 keer direct geassocieerd met taal. Dat is ook vrij logisch, aangezien taal een primair hulpmiddel is bij het integreren.quote:Daarnaast, het gaat niet echt om de taal.
Ik denk dat er minder Chinezen Nederlands spreken dan Marokkanen, maar daar klaagt niemand over omdat niemand er last van heeft.
Ik word vaker lastiggevallen door blanke hangjeugd dan door Marokkanen, terwijl ik in een vrij allochtone buurt woon. Rara, hoe kan dat.quote:Nedrlanders hangen in de States en Oz ook niet intimiderend rond, vallen niet in grote groepen plaatselijke meisjes lastig..
volgens mij leef ik nog steeds in nederland?quote:De meeste Marokkanen vinden dat niet-moslims nu meer rekening moeten houden met moslims
100 procent van de agnostische mij vindt dat je religie maar vrolijk blijft beoefenen maar het niet moet opdringen en als wapen moet gebruiken.quote:De meeste Marokkanen vinden dat niet-moslims nu meer rekening moeten houden met moslims;40 procent vindt dat moslims ook meer acht moeten slaan op andersgelovigen.
Tsja, dat is niet zo raar. De chinese cultuur hier is veel meer een gesloten cultuur dan de Islamitische cultuur. De moslims hangen bivjoorbeeld veel meer op straat rond, dat is vrij gebruikelijk in de moslimlanden. Chinezen trekken veel meer met elkaar onderling op dan de moslims doen; criminele chinezen benadelen bijvoorbeeld vaak alleen hun eigen landgenoten (chinese nederlanders that is). Met de gemiddelde moslims kan ik ook veel beter een gesprek in het nederlands voeren dan met een chinees (wat dat betreft ben ik nooit verder gekomen dan "1 Babi Pangang alstublieft").quote:Op woensdag 2 november 2005 10:12 schreef Viajero het volgende:
Ik denk dat er minder Chinezen Nederlands spreken dan Marokkanen, maar daar klaagt niemand over omdat niemand er last van heeft.
Dat verlangen ze ook helemaal niet van je, itt wat de TS beweert.quote:Op woensdag 2 november 2005 10:21 schreef RetepV het volgende:
Ik ben hier geboren en getogen, ik pas me aan niemand aan zo lang ik in mijn eigen land ben.
Dus dat kunnen ze op hun buik schrijven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |