Ik stel voor dat de mensen hier het technische DJ-werk lopen te bagatelliseren maar eens zelf te gaan leren draaien. Goed leren draaien is net zo moeilijk als het leren bespelen van een instrument. Het begint met beatmatching oftewel het gelijk laten op van platen. Dat is beslist geen makkelijke opgave. Een goed gehoor, kennis van je platen en een uitstekende timing is van groot belang hierbij. Het goed gelijk laten lopen is de grootste klus en daar gaat heel wat maanden oefening inzitten en dan nog moet je het nog leren perfectioneren. Zelfs de grootste DJ's laten nog wel eens een plaat verkeerd lopen, dus echt gemakkelijk is het niet
![]()
.
Kun je eenmaal twee platen gelijk lopen dan komt een volgende moeilijke taak. Je moet ervoor zorgen dat je de platen op het goede moment inmixt en deze platen goed op elkaar aansluiten. Vooral bij danceplaten met veel melodieën, lage tonen, structuur en ingewikkeldere ritmes is het een leuke klus om er één geheel van de te maken. Dit gebeurt door middel van de EQ ("het draaien aan de knopjes") waardoor je tonen kunt uitvlakken om daarmee te zorgen dat platen elkaar qua frequentie minder in de weg zitten.
Hierna komt het creatieve gedeelte. Ten eerste moet een mix één geheel zijn, de platen moeten bij elkaar passen, er moet een opbouw inzitten en je moet proberen een "verhaal" neer te zetten: een mix met een kop en staart net zoals een goed album. Het voorgaande kan in principe iedereen leren, net zoals iedereen piano kan leren spelen, maar hier onderscheid zich de goede DJ van de standaard DJ. Ten tweede moet je als DJ ook nauwlettend het publiek in de gaten houden. Daar doe je het tenminste voor. Dus goed inspelen op het publiek en proberen het publiek mee te krijgen in je set. Communicatieve vaardigheden en weten wat er speelt onder je publiek is daarbij niet onbelangrijk. Een goede DJ informeert of onderzoekt zelf ook altijd wat voor club of feest het is waar hij draait en wat voor publiek daar op komt en hoe de sfeer in de zaal is. Ga ik diep draaien of juist energiek vol of beiden? Ga ik entertainen of het publiek juist muzikaal opvoeden?
Tot slot, zijn er tal van mogelijkheden en dat is nog een stapje verder om je set spannender en muzikaler te maken door middel van het werken met effecten (flanger, delay, looping) en zelfs het ter plekke herschrijven van composities door middel van het gebruik van on-stage software zoals Ableton of Final Scratch.
Mocht het niet genoeg zijn dan kun je nog altijd met meer dan 2 decks mixen of zelfs aan turntablism doen (scratchen e.d.) Altijd weer jammer dat er veel vooroordelen zijn omtrent het DJ-en. Natuurlijk zijn er DJ's die dankzij het succes er zich makkelijk vanaf maken of omdat ze mogen draaien omdat ze gewoon een paar hitjes hebben geproduceerd. Tot slot, ik heb het natuurlijk over dance/urban-DJ's die in clubs en op feesten/festivals draaien en dus niet de DJ in de lokale kroeg of de radio-DJ.
Voor wat leuke videos over wat je als DJ kan toevoegen aan een set:
http://www.renaissanceuk.com/DoinMoreMadStuff/MadStuff.html
“Everyone wants to live at the expense of the state. They forget that the state lives at the expense of everyone.” ― Frédéric Bastiat