pciesquote:Op vrijdag 4 november 2005 08:47 schreef arithaterhorst het volgende:
Of zeg je nu dat als je kanaalplaat gebruikt, en die net zo legt als de bestaande kanaalplaten, dat die H balk misschien wel niet hoeft?
Ik doe nu HTS bouwkunde op de Haagse hogeschoolquote:Op vrijdag 4 november 2005 08:58 schreef Ender_W het volgende:
Minimale oplegging voor een kanaalplaatvloer is 70 mm als ik me niet vergis. Dus dat moet met een steens (Ik ga uit van de genoemende KZ-stenen) muur. En kalkzandsteen is, zoals je wel zal weten, geschikt als dragende wand.
ff off-topic; X waar studeer je en welke richting?
De HE-balk is nodig om het stukje houten vloer op te vangen van de eerste verdieping. Komt er ook nog een stuk metselwerk te staan op de HEbalk?, of wordt ook de gevel tpv het schuine dak helemaal weggehaald ?quote:Op vrijdag 4 november 2005 09:27 schreef arithaterhorst het volgende:
We hebben nu drie opties gehad:
- De constructeur heeft berekend dat er H balken plus kanaalplaten in de lengte moeten komen.
- De aannemer die ons adviseert zegt dat H balken en houtskelet in de breedte ook voldoende is
- Jullie zeggen: alleen kanaalplaten is voldoende.
- De onbesproken optie zou zijn: alleen H balken
Overigens werd door zowel de constructuer als de aannemer gezegd dat de H balken nodig waren voor schijfwerking (?), en omdat het dakoppervlak behoorlijk groot wordt en erzodoende best wel veel kracht op wordt uitgeoefend. (overal komt dus een eerste verdieping op, behalve het stuk bij de keuken).
Ik denk dat de prefab-leverancier niet zit te wachten op zo'n kleine order van 3 kanaalplaten, zodat de prijs wat hoger zal zijn.quote:Op vrijdag 4 november 2005 10:53 schreef Ender_W het volgende:
Zo verschrikkelijk veel goedkoper is het ook niet. In een houten vloer zit veel meer arbeid en dat is net hetgeen wat het duur maakt. Een KP is een kwestie van leggen. Een KP is wel iets duurder, maar ik zou dat persoonlijk liever hebben dan een houten vloer.
Je kan de kanaalplaatvloer als een "massieve" vloer door het volstorten van de vulnaden en een eventuele druklaag.quote:Op vrijdag 4 november 2005 11:27 schreef Xilantof het volgende:
Het schijven verhaal vind ik ook een beetje vreemd.
een vloer of plat dak moet een stijf vlak zijn om vertikale krachten naar de dragende/stabiliserende wanden af te dragen. maar ik vraag me af wat in de oude/bestande toestand dan de maatregel was/is waardoor de losse kanaalplaten samen 1 stijf vlak vormen.
bovendien kan ik neit helemaal inzien hoe 1 HEA daar verandering in zou brengen...
dat weet ik... en je hebt nog andere opties ook (een band er om heen storten bijv.)quote:Op vrijdag 4 november 2005 11:29 schreef Ender_W het volgende:
[..]
Je kan de kanaalplaatvloer als een "massieve" vloer door het volstorten van de vulnaden en een eventuele druklaag.
Ik begrijp je niet. Hoe zou er metselwerk op de HEbalk moeten komen? Ik bedoel: hij zit in de eerste verdiepingsvloer?quote:De HE-balk is nodig om het stukje houten vloer op te vangen van de eerste verdieping. Komt er ook nog een stuk metselwerk te staan op de HEbalk?, of wordt ook de gevel tpv het schuine dak helemaal weggehaald ?
De stalen balk komt op de plaats waar eerst de gevel zat. Als je de gevel niet helemaal sloopt tot aan het schuine dak zou er nog metselwerk op deze balk komen te staan.quote:Op vrijdag 4 november 2005 11:54 schreef arithaterhorst het volgende:
Ik begrijp je niet. Hoe zou er metselwerk op de HEbalk moeten komen? Ik bedoel: hij zit in de eerste verdiepingsvloer?
In principe is je verhaal wel goed, alleen je vergelijkt appels met peren. Dus het gaat niet op. De hoekverbindingen van de doos zijn niet stabiel. Als je bij wijze van de doos op de hoeken los zou snijden en dan dit vastlijmen op stalen hoeklijnen dan is de doos veel stabieler. Zo zou je het kunnen vergelijken met een huis. Het plaatsen van een tussenwand zorgt wel voor extra stabiliteit. De vloer zorgt er ook weer voor dat een en ander niet los van elkaar meer kan bewegen.quote:Op vrijdag 4 november 2005 11:54 schreef arithaterhorst het volgende:
Even over het basisverhaal constructie. Is het niet zo dat een kartonnen doos, zonder tussenwand, heel instabiel is. En op het moment dat je er tussenwanden in zet, wordt ie stabiel. Zo ook met dat grote vlak van de kamer, dat moet ergens zijn stabiliteit vandaan halen. Of uit de bewapening van kanaalplaat, of een stalen balk. Ik weet dat ik het nu heel heel simpel voorstel, maar dat is dan toch het idee?![]()
de functie van de schijfwerking in een wand, vloer of plat dak is er enkel en alleen om HORIZONTALE krachten af te leiden, heeft niks met verticale krachten te maken.quote:Op vrijdag 4 november 2005 11:27 schreef Xilantof het volgende:
Het schijven verhaal vind ik ook een beetje vreemd.
een vloer of plat dak moet een stijf vlak zijn om vertikale krachten naar de dragende/stabiliserende wanden af te dragen. maar ik vraag me af wat in de oude/bestande toestand dan de maatregel was/is waardoor de losse kanaalplaten samen 1 stijf vlak vormen.
bovendien kan ik neit helemaal inzien hoe 1 HEA daar verandering in zou brengen...
Ja, de doos zit natuurlijk aan elkaar qua hoekpunten, en een huis bestaat uit losse onderdelen.quote:In principe is je verhaal wel goed, alleen je vergelijkt appels met peren. Dus het gaat niet op. De hoekverbindingen van de doos zijn niet stabiel. Als je bij wijze van de doos op de hoeken los zou snijden en dan dit vastlijmen op stalen hoeklijnen dan is de doos veel stabieler. Zo zou je het kunnen vergelijken met een huis. Het plaatsen van een tussenwand zorgt wel voor extra stabiliteit. De vloer zorgt er ook weer voor dat een en ander niet los van elkaar meer kan bewegen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |