HP moet subsidies terugbetalen aan de franse staat. Ze gedragen zich namelijk als bedrijf en niet als goede doel en dat mag natuurlijk niet.
Ze denken daar in Fr sowieso een beetje raar over de eocnomie. Winst is "verboden" (lees het artikel maar) en het primaire doel van bedrijven is banen scheppen
Geen wonder dat het daar slecht loopt.
quote:
Frankrijk wil geld terugzien van HP
Van onze correspondent Fokke Obbema
PARIJS - De Amerikaanse multinational Hewlett-Packard (HP) moet zijn overheidssubsidies weer terugbetalen als zij niet terugkomt op haar plan om 1240 banen in Frankrijk te schrappen. Dat dreigement gooide premier Dominique de Villepin vrijdag in de strijd in een poging HP op andere gedachten te brengen.
Eerder deze week deed president Chirac al een beroep op de Europese Commissie. In heel Europa wil HP zo'n zesduizend banen schrappen. Dit als gevolg van uitblijvende economische groei.
Het dreigement van De Villepin illustreert de Franse onwil om de negatieve gevolgen van de mondialisering gelaten te ondergaan. Een bedrijf als HP dat een winst van 3,5 miljard dollar maakt, mag niet zomaar ongestraft 10 procent van zijn werknemers ontslaan, vinden de Fransen. Aangezien de regering niet over juridische machtsmiddelen beschikt om de Amerikanen tot andere gedachten te brengen, wordt de publiciteit gezocht.
Die acties passen bij het 'economisch patriottisme' dat De Villepin voor ogen staat. Hij wil een nieuw, nationaal elan creëren, waardoor alle Fransen, dus ook de ondernemers, in deze moeilijke tijden achter hun eigen land gaan staan. In dat kader stuurde hij vorige week zijn minister van Financiën, Thierry Breton, op de oliemaatschappijen af. Die dreigde met een 'bijzondere belasting' in verband met hun hoge winsten, tenzij de benzineprijs omlaag zou gaan. Mokkend reageerden de oliemaatschappijen met een prijsverlaging van enkele eurocenten, waarna Breton van zijn bijzondere belasting afzag.
Het 'economisch patriottisme' vormt ook de sleutel tot het plan om de overheid te verplichten 25 procent van zijn inkopen bij het Franse midden- en kleinbedrijf te doen. De Franse regering 'studeert' daar nog op; Brussel moet eerst akkoord gaan. 'Ik zie niet in waarom Frankrijk niet net kan doen als de VS, waar de regering zijn multinationals vraagt om een bepaald percentage van hun inkopen bij het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf te doen', aldus De Villepin vrijdag in een interview met de zakenkrant Les Echos.
Of zijn dreigement in de richting van HP veel effect zal hebben, valt te bezien. Het bedrijf verdedigde zich met de opmerking nooit directe steun van de Franse overheid te hebben gekregen. Wel heeft HP van lokale overheden gratis bedrijfsterreinen gekregen in ruil voor het creëren van werkgelegenheid. De Amerikanen stellen dat die banen er ook zijn gekomen.
Oud-minister van Onderwijs François Fillon viel HP vrijdag bij: 'De doelen op het vlak van werkgelegenheid van destijds zijn bereikt. Je kunt een bedrijf daar niet jarenlang toe verplichten', zo viel hij De Villepin aan. Die kreeg ook een snierend commentaar in Le Monde voor zijn kiezen. De Franse kwaliteitskrant sprak van het ontstaan van het 'sociaal-villepinisme' dat 'zijn inspiratie bij links' vindt. Diens uitspraken had de krant toch eerder verwacht uit de mond van Arlette Laguiller, de leider van Lutte Ouvrière. Die extreem-linkse politica wil al sinds jaar en dag van het kapitalisme af.
bron: Volkskrant vandaagHet is eigenlijk te zot voor woorden.
[ Bericht 3% gewijzigd door McCarthy op 27-09-2005 00:06:35 ]
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy