abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  maandag 26 september 2005 @ 22:25:03 #1
119078 McCarthy
communistenjager
pi_30956260
HP moet subsidies terugbetalen aan de franse staat. Ze gedragen zich namelijk als bedrijf en niet als goede doel en dat mag natuurlijk niet.
Ze denken daar in Fr sowieso een beetje raar over de eocnomie. Winst is "verboden" (lees het artikel maar) en het primaire doel van bedrijven is banen scheppen

Geen wonder dat het daar slecht loopt.
quote:
Frankrijk wil geld terugzien van HP
Van onze correspondent Fokke Obbema

PARIJS - De Amerikaanse multinational Hewlett-Packard (HP) moet zijn overheidssubsidies weer terugbetalen als zij niet terugkomt op haar plan om 1240 banen in Frankrijk te schrappen. Dat dreigement gooide premier Dominique de Villepin vrijdag in de strijd in een poging HP op andere gedachten te brengen.

Eerder deze week deed president Chirac al een beroep op de Europese Commissie. In heel Europa wil HP zo'n zesduizend banen schrappen. Dit als gevolg van uitblijvende economische groei.

Het dreigement van De Villepin illustreert de Franse onwil om de negatieve gevolgen van de mondialisering gelaten te ondergaan. Een bedrijf als HP dat een winst van 3,5 miljard dollar maakt, mag niet zomaar ongestraft 10 procent van zijn werknemers ontslaan, vinden de Fransen. Aangezien de regering niet over juridische machtsmiddelen beschikt om de Amerikanen tot andere gedachten te brengen, wordt de publiciteit gezocht.

Die acties passen bij het 'economisch patriottisme' dat De Villepin voor ogen staat. Hij wil een nieuw, nationaal elan creëren, waardoor alle Fransen, dus ook de ondernemers, in deze moeilijke tijden achter hun eigen land gaan staan. In dat kader stuurde hij vorige week zijn minister van Financiën, Thierry Breton, op de oliemaatschappijen af. Die dreigde met een 'bijzondere belasting' in verband met hun hoge winsten, tenzij de benzineprijs omlaag zou gaan. Mokkend reageerden de oliemaatschappijen met een prijsverlaging van enkele eurocenten, waarna Breton van zijn bijzondere belasting afzag.

Het 'economisch patriottisme' vormt ook de sleutel tot het plan om de overheid te verplichten 25 procent van zijn inkopen bij het Franse midden- en kleinbedrijf te doen. De Franse regering 'studeert' daar nog op; Brussel moet eerst akkoord gaan. 'Ik zie niet in waarom Frankrijk niet net kan doen als de VS, waar de regering zijn multinationals vraagt om een bepaald percentage van hun inkopen bij het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf te doen', aldus De Villepin vrijdag in een interview met de zakenkrant Les Echos.

Of zijn dreigement in de richting van HP veel effect zal hebben, valt te bezien. Het bedrijf verdedigde zich met de opmerking nooit directe steun van de Franse overheid te hebben gekregen. Wel heeft HP van lokale overheden gratis bedrijfsterreinen gekregen in ruil voor het creëren van werkgelegenheid. De Amerikanen stellen dat die banen er ook zijn gekomen.

Oud-minister van Onderwijs François Fillon viel HP vrijdag bij: 'De doelen op het vlak van werkgelegenheid van destijds zijn bereikt. Je kunt een bedrijf daar niet jarenlang toe verplichten', zo viel hij De Villepin aan. Die kreeg ook een snierend commentaar in Le Monde voor zijn kiezen. De Franse kwaliteitskrant sprak van het ontstaan van het 'sociaal-villepinisme' dat 'zijn inspiratie bij links' vindt. Diens uitspraken had de krant toch eerder verwacht uit de mond van Arlette Laguiller, de leider van Lutte Ouvrière. Die extreem-linkse politica wil al sinds jaar en dag van het kapitalisme af.
bron: Volkskrant vandaag

Het is eigenlijk te zot voor woorden.

[ Bericht 3% gewijzigd door McCarthy op 27-09-2005 00:06:35 ]
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
pi_30957382
HP kwam ten tijde van het aanvragen van de overheidssubsidies blijkbaar gewoon in aanmerking voor deze subsidies. Ik vind dat een overheid de subsidies niet met terugwerkende kracht kan terugvorderen wanneer het bedrijf, dat de subsidies heeft ontvangen, van plan is een aantal banen (10% is best veel, daar ben ik me van bewust) te schrappen.

De overheid zou hooguit de subsidiekraan per direct kunnen stoppen, meer niet.
  maandag 26 september 2005 @ 23:12:36 #3
94080 VeX-
HAHA..JIJ hebt HEUL veel POSTS
pi_30957768
We wisten al dat de Fransen protectionistisch waren ingesteld, maar het terugdraaien van steun vind ik overdreven. Maar het is niets nieuw. Achter de schermen zullen vast al langer afspraken worden afgedwongen (door te lobbyen).
quote:
Het 'economisch patriottisme' vormt ook de sleutel tot het plan om de overheid te verplichten 25 procent van zijn inkopen bij het Franse midden- en kleinbedrijf te doen.
Dit voorstel vind ik op zich nog redeljk toelaatbaar, mits het niet in wetgeving wordt opgedrongen. Een land kan de eigen economie op deze manier mooi wat steun bieden en het is een symbolisch gebaar dat het aan de eigen bevolking denkt. Een te verregaande staatspolitiek puur gericht op de nationale belangen echter is funest voor de Europese handel/samenwerking.
Life is just a series of peaks and troughs, yeah. And you don't know whether you're in a trough until you're climbing out, or on a peak, 'till you're coming down. And that's it. - David Brent
pi_30958171
Dit is echt zo suf van Frankrijk.

Bedenk nou eerst eens waarom die mensen worden ontslagen? Niet omdat HP die mensen wil pesten ofzo. Waarschijnlijker is de gewenste arbeid/kennis ergens anders makkelijker/goedkoper te krijgen.

Ga er dan voor zorgen dat de werknemers van je land welk geschikt worden voor bedrijven als HP.
T-Mobile
pi_30958400
Dit soort onzin afdwingen dmv regelgeving is wel zo oerdom dat ik er niet eens op inga.
Maar ook geloof ik heilig in de kracht van propaganda. Een reclamecampagne(Koopt fransche waar) zou tot de middelen kunnen behoren. Op de lange termijn snijdt je jezelf wel in de vingers maar in ieder geval jaag je bedrijven niet direct weg.

Gekke Fransen, naar mijn mening is Frankrijk een land dat wel eens zou kunnen ontsporen. Een land dat zo onzeker is over haar eigen identiteit kan deze onzekerheid wel eens overcompenseren.
Xenofobie is een logisch gevolg.
Te audire non possum. Musa sapientum fixa est in aure.
pi_30960849
quote:
Op maandag 26 september 2005 22:25 schreef McCarthy het volgende:
HP moet subsidies terugbetalen aan de franse staat. Ze gedragen zich namelijk als bedrijf en niet als goede doel en dat mag natuurlijk niet.
Ze denken daar in Fr sowieso een beetje raar over de eocnomie. Winst is "verboden" (lees het artikel maar) [..]
Lees ik helemaal niet in dit artikel, veeleer een hoop retoriek van Villepin..
Moeilijk te bepalen wat populairder is bij de gemiddelde Nederlander, Frankrijk- of VS-bashen
  dinsdag 27 september 2005 @ 15:05:25 #7
119078 McCarthy
communistenjager
pi_30973271
het zou lachen zijn als het niet zo ernstig was
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
  dinsdag 27 september 2005 @ 15:11:17 #8
105919 Pracissor
Semi-intellectueel
pi_30973448
Ze schieten in hun eigen voet, investeerders zullen nog meer wegblijven.
A little philosphy may inclineth a man's mind to atheism, but depth in philosophy shall bringeth men's minds about to religion.
Id legi modo hic modo illic. Vero, Latine loqui non est difficilissimum.
  dinsdag 27 september 2005 @ 15:24:05 #9
119078 McCarthy
communistenjager
pi_30973781
quote:
Op dinsdag 27 september 2005 15:11 schreef Pracissor het volgende:
Ze schieten in hun eigen voet, investeerders zullen nog meer wegblijven.

maar zo denken fransen niet. Die denken dat investeerders graag ter ere en glorie van de staat franrijk hun geld besteden en veel mensen aan een baan gaan helpen. Puur uit liefde voor de medemens
Het nationaal product is hetzelfde als een taart waar uiteraard iedereen recht op heeft, als overheden met geld smijten heet het investeren en als bedrijven investeren heet het een sprinkhanenplaag. McCarthy
pi_30978349
Het idee zelf is natuurlijk slecht, maar de gedachte daarachter kan ik wel waarderen, namelijk aktief proberen om werkgelegenheid te behouden.

Hier in Nederland durven de meeste politici nog geen vinger uit te steken naar multinationals, ook al dreigen die met ontslag van duizenden werknemers.
pi_30988062
gebrek aan overleg deed de franse overheid overwegen die drastische maatregelen:
quote:
Gérard Larcher, France's employment minister, said on Monday that US and UK investors were unfairly writing off France as "an Asterix village" for its outspoken state intervention, even though it was the world's third biggest destination for foreign investment.

After a two-hour meeting with Hewlett-Packard's European head on Monday night, Mr Larcher defended his calls for the US computer group to scale back job cuts in France, saying companies "must respect the territory in which they operate and the people they work with".

France has made tackling the unemployment rate which has been stubbornly above 9 per cent for the past decade its priority, and the state sprung into action over HP's plan to cut 1,240 jobs in France, a quarter of its French staff. The US group announced plans to cut 14,500 jobs worldwide in July, with 6,000 jobs affected in Europe.

Mr Larcher told the Financial Times that his meeting with Francesco Serafini, HP's senior vice-president of Europe, Middle East and Africa, had produced "concrete results".

HP promised to make future investments in France and to limit job cuts by negotiating ways to improve productivity with its staff. HP had earlier rebuffed calls to repay regional grants, arguing it had paid ¤700m ($839m, £475m) in taxes in France but received no aid.

"I get the feeling sometimes that our friends across the English Channel and across the Atlantic think that France is somewhat like an Asterix village. That is not the case. But sometimes our way of expressing ourselves reflects our Latin feelings," said Mr Larcher.

In contrast, when IBM, the US computer group, announced a similar number of job cuts in France in July, it hardly raised an eyebrow. That is because IBM had already held lengthy consultations with the government and trades unions. "HP was going for a shock effect," said one French official.

Mr Larcher said 30,000 jobs were created in France last year by investments from North American companies, in sectors such as cosmetics, autos and health. "If we were not attractive and competitive, we would not have had these results."

Foreign direct investment in France fell sharply last year to ¤21bn, but it still ranked third among industrial countries over the 2002-2004 period, behind China and the US, according to the French agency for international investment.

The French government is planning to spend ¤1.5bn over three years to develop 67 "poles of competitiveness" across the country, as well as a further ¤3bn for high-technology companies from the newly created agency for innovation. These plans are intended to attract more foreign investment.

Mr Larcher said rules would be tightened to make this aid conditional on companies maintaining a certain level of jobs in the area. He also said the European Union should examine EU-wide policies for attracting foreign investment.

Copyright 2005 Financial Times
http://news.moneycentral.msn.com/provider/providerarticle.asp?feed=FT&Date=20050927&ID=5146555

maar zoals je ook leest is de kou weer uit de lucht, tussen HP en de franse overheid
  woensdag 28 september 2005 @ 08:41:29 #12
130955 Floripas
Blast from the past
pi_30991430
Je weet niet op wat voor voorwaarden die subsidie is toegekend, McCarthy. Ik kan me voorstellen dat de Franse overheid heeft gezegd: jullie krijgen zo-en-zoveel subsidie, op voorwaarde dat je hier blijft en 5000 Fransen aan het werk houdt. Zoiets.

Even afgezien of je het eens bent met zulke maatregelen, als zoiets is afgesproken, dan heeft HP het ook maar na te komen. De overheid is geen liefdadigheidsinstelling.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')