FOK!forum / Culinesse ą gogo / Recepten met lamsvlees
Martijn_77zaterdag 17 september 2005 @ 17:21
Ik ben op zoek naar lekkere recepten om met lamsvlees te maken. Zelf ben ik de volgende al tegen gekomen:
quote:
Herderspotje

Ingrediėnten:

8 sneden mager gezouten spek met zwoerd van 3 mm dikte
8 enkele of 4 dubbele lamskoteletjes
Boter
Varkensreuzel
200 gr Parijse worst
800 gr zuurkool uit het vat, uit blik of vacuum
6 jeneverbessen
1/2 koffielepel kummelzaadjes (komijnzaad)
1 flesje Luxemburgse moeselwijn van 37.5 cl
1 borrelglaasje aquavit of jenever
500 gr kruimige aardappeltjes (bintjes)
Peper van de molen
Eventueel verschillende soorten mosterd

Bereiding:
Belangrijk: Als u uw romertopf voor het eerst gebruikt, moet u hem vooraf 24 uur in water zetten
De tweede keer volstaat een half uurtje
U moet de romertopf altijd in een koude oven zetten
Braad zowel het spek als het lamsvlees even aan in boter
Strijk de romertopf in met varkensreuzel en bekleed hem daarna met spek
Verwijder het vel van de worst en snijd ze in 8 gelijke plakjes
Verdeel de zuurkool in lagen, waarop u telkens lamsvlees en worst legt
Kruid tussen de verschillende lagen telkens met peper van de molen
Dek het vlees tenslotte toe met een laag zuurkool
Plet de jeneverbessen en strooi ze op de zuurkool
Strooi er ook de halve koffielepel kummel over
Giet er de wijn en het glaasje aquavit of jenever over
Zet het deksel op de romertopf en plaats hem 1 uur in de oven
Schil de aardappelen en kook ze gaar
Verdeel alles mooi over de borden en breng nog even op smaak met peper van de molen
Serveer eventueel met verschillende soorten mosterd (bvb met en zonder pitjes)
quote:
Stifado

Nodig:

3 uien
750 gram lamsvlees
100 gram (of meer) feta
olijfolie
2 tenen knoflook
zout en peper
tijm, 3 theelepels vers of 1 theelepel gedroogd
2 laurierblaadjes
½ liter rode wijn
1 pakje van ½ liter gezeefde tomaten
2 theelepels honing
1 eetlepel citroensap

Bereiding:
Pel de uien en snijd ze in ringen. Snij het vlees in blokjes.
Doe de olijfolie in een pan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de uien en de knoflook toe en bak dit een paar minuten. Doe er zout en peper bij, de tijm en de laurier en giet de wijn bij het vlees. Breng aan de kook en laat zachtjes sudderen tot het vlees gaar is.
Roer er dan de gezeefde tomaten, de honing en het citroensap door en haal de laurierblaadjes eruit. Als de tomatensaus goed warm is, de feta verkruimelen en in de pan doen. Als de feta gaat smelten is de stifado klaar.

Lekker met een turks broodje om in de saus te soppen!
Heeft iemand nog andere lekkere recepten?

[ Bericht 0% gewijzigd door Martijn_77 op 17-09-2005 17:28:02 ]
Annemiek78zaterdag 17 september 2005 @ 17:28
Lamsvlees schotel

Ingrediėnten:


750 gram lamsvlees
1 laurier blad
2 kruidnagels
zout en vers gemalenpeper
olijfolie
4 uien in ringen gesneden
2 teentjes knoflook fijngehakt
750 gram gesneden witte of Chinese kool
1 kilo aardappelen geschild en in plakken gesneden
karwijzaadjes
peterselie

Bereiding:
Snijd het lamsvlees in blokjes van ongeveer 3 cm.
Leg het vlees in een pan met laurierblad, kruidnagels, zout en peper. Schenk 4 dl.water bij het vlees en breng het aan de kook. Laat het met de deksel op de pan een half uur zachtjes koken. Verwarm de olie in een koekenpan en fruit hierin de in ringen gesneden uien goudgeel.Voeg de fijngehakte knoflook toe. Voeg dit alles bij het vlees, samen met kool en de in plakken gesneden aardappelen.Strooi de karwijzaad er overheen.Laat het even aan de kook komen temper het vuur. Leg de deksel op de pan en laat het geheel zachtjes in ongeveer 30 minuten gaar worden.Garneer met de peterselie.
Eet smakelijk

[ Bericht 2% gewijzigd door Martijn_77 op 17-09-2005 17:32:41 (Op verzoek de opmaak gedaan) ]
Pietverdrietzaterdag 17 september 2005 @ 17:59
Neem een lamsbout (achterbout) het liefst een Texels lam
Maak er kleine maar diepe snedes in (steken met je mes) en doe er zo in ieder gat een teen knof.
Met een stuk of 10 -12 tenen ben je goed op weg.
Verder doe je er rozemarijn en thijm in (Verse! ) en je pepert hem met peper uit de molen.
Inwrijven met boter en bij 140 a 150 graden een uur of anderhalf a twee in de oven (hangt van oven en grote van de bout af)
Maak een saus van ingekookte witte wijn, een flinke dot honing. wat tabasco en thijm, rozemarijn en wat zeezout. Eventueel voeg je kappertjes toe en een gesnipperd en glazig gemaakt uitje. saus binden.
De Bout uit de oven halen en met folie omwikkelen, en een 10 minuten laten rusten voor je hem aan plakken snijdt. Doordat je hem hebt laten rusten zal er niet al te veel sap uitlopen, maar het sap wat er uitloopt doe je bij de saus.
Serveren met bloemige aardappels, spruitjes...
Het
stoepjongzaterdag 17 september 2005 @ 19:42
Edit: Dit hoeft niet

[ Bericht 100% gewijzigd door Martijn_77 op 18-09-2005 10:20:10 ]
MouseOverzaterdag 17 september 2005 @ 20:11
Gekruide abrikoos-lamsspiesjes

Ingredienten:
1 kg lamslampjes in stukken
250g gedroogde abrikozen
2 el fijngesneden verse munt
zout en zwarte peper
2 citroenen in 16 partjes

en voor de marinade:
1 geperst knofloofteentje
2 el magere yoghurt
1 el olijfolie
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
1 tl paprikapoeder
snufje cayennepeper
sap van 1 citroen

Bereiding
Voor de marinade: doe knoflook, yoghurt, olie, komijn, koriander, paprikapoeder, cayennepeper en citroensap in een grote, niet-metalen kom en meng goed. Schep het lamsvlees erdoor en laat dit afgedekt 1 uur in de koelkast marineren. Bij gebruik van satestokjes weekt u deze 10 min in water.

Roer de abrikozen en munt door het lamsvlees en breng het mengsel op smaak. Rijg het vlees en de abrikozen aan 8 metalen spiesen of 16 satestokjes. Begin en/of eindig daarbij met een partje citroen. De marinade wordt niet meer gebruikt.

Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Leg de spiesjes op een bakplaat en schuif deze onder de grill. Rooster de spiesjes in 8-10 min goudbruin en draai ze af en toe. Schep het braadvocht erover en serveer de spiesjes.
Nembrioniczondag 18 september 2005 @ 19:52
Ik zoek eigenlijk een receptje voor Adana kebab en Kofte kebab....
Drive-rmaandag 19 september 2005 @ 00:55
quote:
Op zaterdag 17 september 2005 17:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Neem een lamsbout (achterbout) het liefst een Texels lam
Maak er kleine maar diepe snedes in (steken met je mes) en doe er zo in ieder gat een teen knof.
Met een stuk of 10 -12 tenen ben je goed op weg.
Verder doe je er rozemarijn en thijm in (Verse! ) en je pepert hem met peper uit de molen.
Inwrijven met boter en bij 140 a 150 graden een uur of anderhalf a twee in de oven (hangt van oven en grote van de bout af)
Maak een saus van ingekookte witte wijn, een flinke dot honing. wat tabasco en thijm, rozemarijn en wat zeezout. Eventueel voeg je kappertjes toe en een gesnipperd en glazig gemaakt uitje. saus binden.
De Bout uit de oven halen en met folie omwikkelen, en een 10 minuten laten rusten voor je hem aan plakken snijdt. Doordat je hem hebt laten rusten zal er niet al te veel sap uitlopen, maar het sap wat er uitloopt doe je bij de saus.
Serveren met bloemige aardappels, spruitjes...
Het
Piet, doe jij hem ook wel eens op een nog lagere temperatuur? Ik heb hem laatst heel lang om 80 graden gehad, werd ook echt heerlijk! Ik prik er ansjovis, thijm en knoflook in. Ik heb hem laatst ook een keer gemaakt met een grote naald. Eerst wat ansjovis langzaam opgezet met beetje olie en knoflook. Vervolgens met de naald een hele 'sliert' door het vlees heen getrokken op enkele plaatsen. Best grappig om bij het aansnijden die injecties te zien. Ik vind ansjovis altijd voor een goeie jus zorgen.

Hm, begin weer trek te krijgen. Kijk nu uit het raam en zie zo'n 30 lammetjes in de wei... raad eens wat er binnenkort weer volop in mijn vriezer te vinden is?
Martijn_77vrijdag 7 oktober 2005 @ 21:57
Heeft er iemand nog meer recepten. Want ik wil zeer binnenkort wel iets met lamsvlees gaan maken.
Pietverdrietvrijdag 7 oktober 2005 @ 22:04
Waar zit je aan te denken, martijn, want om nu een beetje at random recepten te gaan typen..
Heb vanavond lamsfilets gegeten, gebraden en met een eenvoudige tomatensaus, en gebakken aardappels met spek en uien, en wat brocolie.
Heerlijk.
Martijn_77vrijdag 7 oktober 2005 @ 22:08
Ik zit meer aan iets van een stoofschotel / stoofpotje te denken. Want het is geen echte lamsbout die je mooi kunt roosteren. Het zijn wat minder mooie stukken (qua maat enzo dan niet qua structuur enzo) lamsvlees.
Martijn_77vrijdag 14 oktober 2005 @ 19:52
quote:
Lamsbout met sinaasappel-rozemarijnjus

Serveer de lamsbout met geroosterde aardappels, besprenkeld boter en citroenrasp en een frisse tomatensalade.



Bereiden: 1 uur en ± 35 min.

Boodschappenlijst
2 sinaasappels (liefst biologisch)
1/2 citroen (liefst biologisch)
1 dl droge witte wijn
1 dl olijfolie
2 teentjes knoflook, geperst
2 el rozemarijn, fijngesneden
zout, peper
1 kg lamsbout
extra nodig: grote ovenschaal of braadslee, aluminiumfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 225 °C graden. Boen 1 sinaasappel en de (halve) citroen schoon. Rasp de schil van beiden en pers ze uit. Mix de wijn, olijfolie, sinaasappelsap en -rasp, citroensap en -rasp, knoflook en rozemarijn en breng op smaak met zout en peper. Dep de lamsbout droog met keukenpapier en leg in een grote ovenschaal of braadslee.

Besprenkel de lamsbout met de sinaasappel-rozemarijnjus. Snijd de tweede, ongeschilde, sinaasappel in plakken en leg deze rondom het vlees. Zet de schaal midden in de oven. Zet de oven na ± 15 min. op 175° C. Bedruip het vlees tijdens het braden ± om de 10 min. met de jus. Braad het lam nog ± 45 min. zodat het vlees mooi rosé blijft. Haal de lamsbout uit de oven, verpak in aluminiumfolie en laat ± 10-15 min. rusten.
Bron
Chavvrijdag 21 oktober 2005 @ 15:02
Weet iemand hoelang en op hoeveel graden (hetelucht) gemarineerde lamskoteletjes de oven in moeten ?

Op Google staan nogal verschillende tijden en graden.
Iemand ervaring ?
Thoricalvrijdag 21 oktober 2005 @ 20:51
Ik zou ze een paar minuten grillen. desnoods bakken
Koteletjes zijn zo klaar.
Chavvrijdag 21 oktober 2005 @ 20:53
Hmmmm, zat er ook al aan te denken idd...

Morgen lamskoteletjeeeeees !!

(he, waar is m`n avatar?)
Pietverdrietvrijdag 21 oktober 2005 @ 21:24
grillen in de pan of bakken, niet in de oven doen.
dutch-mammavrijdag 21 oktober 2005 @ 21:39
Met rozemarijn, olijfolie en (veel!) knoflook.
Of met tijm, olijfolie en (veel!) knoflook.
Drive-rvrijdag 21 oktober 2005 @ 22:18
quote:
Op vrijdag 21 oktober 2005 21:39 schreef dutch-mamma het volgende:
Met rozemarijn, olijfolie en (veel!) knoflook.
Of met tijm, olijfolie en (veel!) knoflook.
Ik bak liever niet meer knoflook, aangezien ik de kotelletjes op vol vuur doe en de knoflook dan nogal bitter kan worden. Wat ik wel doe: pan met laagje olijfolie op aller-miniscuulste vuurtje zetten met geplette knoflook erin. Tijd laten staan (wordt enkel lauw-warm) en vervolgens gebruiken om dingen in te grillen. Wel eerst tenen eruit halen! Smaak is perfect.
Martijn_77woensdag 1 februari 2006 @ 21:56
quote:
Indiase curry met tutti frutti en cashewnoten
Hoofdgerecht voor 4-6 personen:

Benodigdheden:
1 kg mager lamsvlees in blokjes van 4x4 cm
2 grote gehakte uien (ev. rode)
2 cm geraspte verse gember
3 theel. fijngehakte knoflook
4 eetl. yoghurt
60 gram boter of margarine
2 fijngehakte groene pittige pepers
zout
2 theel. kardemompoeder (Toko)
150 gram gewelde/ gekookte tutti frutti
1 dl slag- of koksroom
peper
50 gram ram ongezouten cashewnoten.

Nodig in de keuken: stoofpan, warmtebron, vergiet en bestek.

Bereiding:
Breng het lamsvlees in de pan met ruim water aan de kook.
Giet het vlees af en laat het uitlekken in de vergiet.
Vul de pan met het vlees en alle ingrediėnten behalve de tutti frutti, de room, peper en noten.
Stoof het geheel ca. 35 minuten.
Voeg dan de tutti frutti en de slagroom toe en verwarm dit nog 15 min.
Maak op smaak af met peper en kardemompoeder.
Bestrooi met de noten.
Lekker met gekookte rijst, vermengd met geroosterde pistache en een groene groente.
Angeleswoensdag 1 februari 2006 @ 22:02
Griekse stoofpot met lamsvlees, gepelde of gezeefde tomaten, aubergine, courgette, paprika, sjalot, aardappel, oregano, kaneel, zeezout. Ik heb niet echt een recept, ik heb het gewoon een keer uitgeprobeerd, het was heel erg lekker. Ik heb het toen in de snelkookpan gemaakt maar je kan het ook gewoon een paar uur op laten staan.
HaverMoutKoekjedonderdag 2 februari 2006 @ 09:46
(Deze recepten komen uit een kookboek van Madhur Jaffrey)

LAMSVLEES MET AARDAPPELS (ALOO GOSHT)

Voor 6 personen

7 el olie

175 gr. uien, fijn gesneden

½-1 groene peper, fijn gesneden (naar smaak)

5 teentjes knoflook, fijn gesneden

1 kg. lamsvlees, zonder been, in blokjes van 2.5 cm

350 gr. tomaten, ontveld en fijngesneden (een blik tomatenblokjes kan ook)

1 el. gemalen komijn

2 tl. gemalen koriander

½ tl. gemalen geelwortel (koenjit)

¼-1 tl. cayenne peper (naar smaak)

2 tl. zout

450 gr. niet al te grote aardappels, geschild en door midden gesneden

900 ml. water

Olie verwarmen in grote braadpan. Als de olie heet is de uien, knoflook en groene peper bakken totdat de uien licht bruin worden. Nu het lamsvlees erbij en gedurende 5 minuten al omscheppend het vlees bruin laten bakken. Vervolgens de tomaten, de komijn, koriander, cayenne peper en zout erbij doen. Onder voortdurend roeren met de vlam hoog de saus dik laten worden (bijna al het vocht moet verdampt zijn).

Nu kunnen de aardappels en het water erbij. Doe de deksel op de pan (beetje scheef zodat de stoom kan ontsnappen) en op een zacht vuurtje laten pruttelen totdat het vlees zacht en de saus dik is. Ongeveer 1 uur en 10 minuten.
SevenWondersdinsdag 7 februari 2006 @ 20:06
Zondag nog gemaakt. Een lamsrackje insmeren met provencaalse kruiden. Even bruin aanbraden in een pan en dan een poosje (20 minuutjes ofzo) in de oven op zo'n 140 graden. Was heerlijk rose. Simpel, maar lekker !
Black_Tulipwoensdag 9 april 2008 @ 20:42
Ik schop dit topic even omhoog, omdat ik tips nodig heb over lamsvlees. Ik heb pasgeleden gevuld lamsvlees klaargemaakt en op zich was het best lekker, maar eigenlijk vond ik de vulling lekkerder dan het vlees erom heen. Mijn plan is om de vulling te verwerken in een ovenschotel. Mijn vraag is: wat zou goed bij de vulling passen?

De ingrediėnten voor de vulling:
lamsgehakt
ui
knoflook
abrikozen
amandelen
rozijnen
ketoembar
djinten
tijm
kaneel
honing

Als vocht over het vlees had ik droge witte wijn, kippenbouillon (bij gebrek aan lamsbouillon in de supermarkt ) en eveneens honing. Moet ik dat bij een ovenschotel achterwege laten of voegt het juist wat toe?

Wie kan me helpen?