Die kunnen niet eens fatsoenlijk Nederlands schrijven met hun potlood.quote:Op vrijdag 16 september 2005 19:29 schreef jpzegthallo het volgende:
[..]
Weet je hoe oud kinderen in groep 3 zijn?
![]()
Het is een stelling. Een innerlijke tweestrijd zou wel mogelijk zijn, maar wel heel lastig, lijkt je niet?quote:Op vrijdag 16 september 2005 19:30 schreef woutabest het volgende:
TS vraagt het aan ons omdat ze zelf ook niks weet?
Ik ben gewend bij een debat dat je een kant aangewezen krijgt. En als je voor de stelling bent wordt het erg moeilijk lijkt mequote:Op vrijdag 16 september 2005 20:00 schreef jpzegthallo het volgende:
[..]
Het is een stelling. Een innerlijke tweestrijd zou wel mogelijk zijn, maar wel heel lastig, lijkt je niet?
Dat is debatteren voor kneusjes. Debat is sowieso al een onzinnige populistische manier van oplossen.quote:Op vrijdag 16 september 2005 20:01 schreef woutabest het volgende:
[..]
Ik ben gewend bij een debat dat je een kant aangewezen krijgt. En als je voor de stelling bent wordt het erg moeilijk lijkt me
school is in principe niet intensief genoeg, maar eh... it can't hurtquote:Op zondag 18 september 2005 16:44 schreef Renesite het volgende:
Zit natuurlijk wel wat in, maar zit er geen verschil tussen het feit dat het op school gegeven wordt of dat en kind het thuis leert?
Als ik die gedachte erin had gehouden zou ik een 1 voor Nederlands hebben gehad.quote:Op zondag 18 september 2005 17:30 schreef jpzegthallo het volgende:
[..]
Dat is debatteren voor kneusjes. Debat is sowieso al een onzinnige populistische manier van oplossen.
groep 3 is dan eigenlijk al te laat...quote:Op zondag 18 september 2005 14:11 schreef innepin het volgende:
Verder realizeren kleine kinderen die tweetalig worden opgevoed zich echt niet dat het twee talen zijn, bv 'zo praat papa en zo praat mama', dat is heel gewoon. Mijn leraar voor Language Acquisition & Development (ik studeer linguistiek) vertelde mij dat hij een jeugdvriend had die drietalig is opgegroeid - zijn ouders, kinderen in de buurt en net over de grens, zoiets - en dat ie pas doorhad dat het verschillende talen waren toen hij tien was.
Diezelfde leraar vertelt ons dat er in principe geen nadelen zijn aan een kind tweetalig te laten opgroeien; het is geweldig goed voor de stimulatie van de hersenen en kan eigenlijk nooit kwaad, je zult zien dat als ze twintig zijn je dankbaar zijn.
Meer vragen?sorry, ik studeer net nu over dit onderwerp en vind het uitermate interessant.
Als je nog eerder begint met het leren van een tweede taal is dat door jou zo intellectueel genoemde 'interlanguage' geen probleem; als er 1 persoon is die constant alleen maar Engels praat zal het kind in principe gewoon denken dat dat is zoals die praat, en dat is gewoon zo. pappa praat anders dan mamma en de engelse persoon ook. voila. Het kind realiseert zich niet dat het verschillende talen zijn, maar ziet het gewoon als 'zo praat je tegen die'. dus dan zijn mix ups redelijk onwaarschijnlijk.quote:Op zondag 18 september 2005 20:12 schreef kwakveense het volgende:
[..]
groep 3 is dan eigenlijk al te laat...
ik denk dat het in principe problematisch zou kunnen zijn omdat de schoolmodellen eventuele stadia van interlanguage tussen L1 en een of meerdere L2 niet toestaan in hun model of correctness. Als een kind een normale fase doormaakt van interlanguage, bijvoorbeeld door code mixing, zeker als het vroij laat begint met L2 acquisitie, dan zal dit op school juist afgestraft worden. Een kind groeit daar wel doorheen, maar hoe moet een juf ondertussen de dictees en opstelletjes nakijken?
daar heb je ws. dan wel gelijk in, in jouw geval. Ik vraag me alleen af hoe het voor kinderen in t algemeen zal werken. Je merkt in de klaslokaal situatie dat marokkaanse kinderen wiens ouders bijvoorbeeld slecht nederlands spreken toch echt wel vaak een taalachterstand hebben in het nederlands en óók geen vloeiend arabisch of berbers spreken...en dat zijn niet persé domme kinderen.quote:Als ze pas op school beginnen met leren, zal er hooguit een uur of twee per week aan worden besteed, en met zes jaar weet een kind wel dat het een andere taal is wat ze leren. Dan worden ze heus niet spontaan vloeiend genoeg in de tweede taal om woorden daarvan in hun moedertaal te gebruiken. Heb ik zelf ook nooit last van gehad, en zoals gezegd begon ik in groep 3 met het leren van Engels.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |