quote:
Op zondag 22 maart 2009 10:39 schreef French het volgende:[..]
Wat afschuwelijk meid, deze aandoening! Is het over nu je gestopt bent met de diane? Of is het een 'blijvend' iets?
Ik wil je klachten niet bagatelliseren, maar is het wel wetenschappelijk bewezen dat de Diane 35 de oorzaak is van deze klachten? De verhoogde kans op trombose is bijv. wel wetenschappelijk bewezen.
Ik ben zelf op mijn 15e begonnen met de diane 35. Ik ben inmiddels 25 en gestopt met de diane, omdat ik wilde overstappen op een mirena-spiraaltje. De eerste 2 maanden zat ik onder de pukkels, maar daarna is het allemaal weggegaan. Ik heb mijn mirena nu bijna een jaar en zelden nog ergens een puist. Bovendien viel ik er 5 kg van af en geloof het of niet, ik kan ineens bijna alles eten wat ik lekker vind. Wat een verademing als je altijd op je voeding moet letten!
Ik ben trouwens overgestapt omdat ik (sinds mijn puberteit) last had van pijnlijke opgezette handen en voeten, iedere ochtend en iedere avond. Ik kan natuurlijk geen causaal verband aanwijzen aangezien ik al zo jong begonnen ben met de pil, maar ik had het vermoeden dat de diane 35 dit geen goed deed. Het is nu al bijna 3/4 jaar over.
Ik zou de diane 35 wel aanraden, omdat het mij van de pukkels heeft af geholpen. Een mirena-spiraaltje vind ik nu fantastisch, maar zou op mijn 15e geen optie zijn geweest.
Hoi French,
Het dus een nog vrij onbekende, 'opkomende aandoening' is, is er inderdaad nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. (Dit zóu kunnen komen doordat de pil pas in de late vorige eeuw geïntroduceerd is, en daardoor nu pas veel 'slachtoffers vallen' en het nu pas een naam heeft gekregen, maar het is ook weer zo dat niet in alle gevallen de pil de oorzaak hoeft te zijn)
Sommige gynaecologen kennen/herkennen het niet eens.
Laat staan dat er een duidelijke oplossing voor is gevonden. Die is er dus inderaad niet.
Maar er is wel degelijk in onderzoek een verband gelegd tussen het slikken van de pil en het krijgen van focale vulvitis/vulvaire vestibulitis: de kans dat je het krijgt, wordt maar liefst 7keer vergroot wanneer je aan de pil bent, met name een pil met weinig oestrogeen en veel androgeen en progestageen hormoon.
Zoals de diane-35.
Ik ben nu gestopt, 2 maanden. Ik zit weer onder de pukkels. En ik weet nog niet eens zeker of het hiervan over gaat. Dat kan je pas zeggen na 6 maanden of iets dergelijks. Maar ik vind het zeker het proberen waard. (Als het niet overgaat, kan het evengoed door de diane zijn gekomen, want dan kan de huid natuurlijk al zodoende dun/schraal geworden zijn dat het gewoon niet meer te herstellen was en dan moet ik andere oplossingen zoeken)
Want het is echt enórm kut om te hebben, dat kan ik je vertellen!! Als ik van tevoren had geweten dat ik dit kreeg in ruil voor 3 jaar pukkelvrij te zijn, dan was ik nooit met de diane begonnen.
Daarom breng ik het op dit forum toch maar even aan het licht.
Toen ik aan de diane-35 zat, had ik altijd het idee dat het iets vrij onschuldigs was. Maar zo'n pilletje kan enórm veel invloed hebben op je hele lichaam! Positieve (acne weg) maar natuurlijk ook negatieve.
Hier onderde vertaling van een artikel over het verband tussen fv en de pil, als bewijs van dat ik het niet zomaar verkondig

Pijn bij seks houdt mogelijk verband met pil bij sommige vrouwenBy Alison McCook, Reuter's HealthVrouwen met vulvaire vestibulitis (in Nederland beter bekend als focale vulvitis), een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn bij geslachtsgemeenschap, hebben vaker dan andere vrouwen lang orale anticonceptiva geslikt en vaker een pil met een bepaalde hormoonsamenstelling gebruikt, volgens onderzoekers uit Quebec.
De bevindingen bewijzen niet dat orale anticonceptiva de aandoening veroorzaken, maar duiden erop dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan. Dr. Celine Bouchard van het Hospital du Saint-Sacrement in Quebec zei tegen Reuters Health dat artsen vrouwen niet moeten ontmoedigen orale anticonceptiva te gebruiken.
“Totdat onze resultaten zijn bevestigd door een soortgelijke studie met een groter cohort patiënten, ben ik terughoudend met het suggereren aan artsen dat ze jonge meisjes van dit verband op de hoogte moeten brengen. Orale anticonceptiva die worden voorgeschreven aan meisjes onder de 16 zijn nog altijd de beste methode om ongewenste zwangerschappen te voorkomen,” zei ze.
“Als een jong meisje de pil krijgt voorgeschreven om andere redenen dan anticonceptie, dan zou er wel aandacht moeten worden besteed aan het verband.”
Uit de studie bleek dat vrouwen met focale vulvitis veel minder vaak (4% tegen 17%) nooit de pil hadden geslikt dan hun pijnvrije seksegenoten. Verder hadden vrouwen die orale anticonceptiva hadden gebruikt 7 keer zoveel kans om focale vulvitis te ontwikkelen dan degenen die geen orale anticonceptiva hadden gebruikt, en het risico nam meer dan 9 keer toe bij vrouwen die voor hun 16e de pil waren gaan slikken. De kans om focale vulvitis te krijgen nam verder toe bij vrouwen die de pil 2 tot 4 jaar slikten.
Bouchard en haar team ondervroegen 138 vrouwen met focale vulvitis over hun gebruik van orale anticonceptiva voordat ze de diagnose focale vulvitis kregen, en 309 vrouwen die de aandoening niet hadden.
Vrouwen met focale vulvitis hebben pijn in het weefsel rond de opening van de vagina tijdens geslachtsgemeenschap of wanneer het weefsel wordt aangeraakt. De aandoening komt het meest voor bij jonge vrouwen.
Het is niet verrassend dat focale vulvitis een grote invloed kan hebben op het vermogen van de patiënt om gemeenschap te hebben. Behandeling van de aandoening lukt slechts zelden en vrouwen worden soms geopereerd om het gevoelige weefsel van de opening van hun vagina te verwijderen om weer seks zonder pijn te kunnen hebben.
De oorzaak van focale vulvitis blijft een raadsel voor onderzoekers. Hoewel enkele eerste onderzoekers suggereerden dat de aandoening psychosomatisch is, bestaat nu de theorie dat de pijn zich ontwikkelt door meerdere fysieke aanstichters, mogelijk chronische schimmelinfecties, een veranderde pH-balans in de vagina of het gebruik van irriterende crèmes.
Volgens Bouchard en haar collega’s werden de eerdere onderzoeken naar de oorzaak van focale vulvitis echter gedaan met kleine aantallen vrouwen en geen enkele latere studie had dezelfde resultaten. Onlangs hebben zij en anderen het idee geopperd dat orale anticonceptiva een rol kunnen spelen bij het begin van de aandoening en uit een studie bleek dat vrouwen met focale vulvitis orale anticonceptiva gedurende langere tijd gebruikten dan vrouwen die geen pijn hadden.
In de nieuwe studie bleek een bepaald type orale anticonceptie verband te houden met een hoger risico om de aandoening te krijgen, zo meldden Bouchard en haar team in de recente uitgave van het American Journal of Epidemiology.
Pillen die grotere hoeveelheden van de geslachtshormonen androgeen hormoon en progestageen bevatten en een kleine hoeveelheid oestrogeen, hadden een grotere kans verband te houden met focale vulvitis.
In een interview met Reuters Health legde Bouchard uit dat zij en haar team vermoeden dat orale anticonceptiva mogelijk receptoren in het weefsel in de vulva beïnvloeden, waardoor de weefsels gevoeliger worden voor irriterende chemicaliën. Uiteindelijk kunnen de weefsels pijnlijk worden bij aanraking.
Bouchard benadrukte dat er niet in alle gevallen van focale vulvitis een verband is met de pil; sommige vrouwen met de aandoening gaven aan dat ze nooit orale anticonceptiva hadden gebruikt.
Niettemin suggereren de resultaten van de huidige studie dat er in enkele gevallen een verband bestaat.
Bouchard: “We zijn ervan overtuigd dat er een verband is tussen orale anticonceptiva en de ontwikkeling van focale vulvitis”.
“Dit is een groot probleem voor de volksgezondheid omdat een groot percentage van de vrouwen gedurende enig moment in hun leven orale anticonceptiva gebruikt."
BRON: American Journal of Epidemiology 2002;156:254-261
[ Bericht 1% gewijzigd door retrootje op 09-04-2009 20:55:23 ]