Een goede penalty is er een die je erin knalt, zoveel is duidelijk.
Maar wat is nou de ideale penalty,mocht ie al bestaan? Hoe kun
je er redelijkerwijs vanuit gaan dat de te nemen strafschop daadwerkelijk in het net belandt?
Tja, de kruising. Links of rechts in de kruising, dan zit je meestal wel goed. Maar die lat en paal zitten akelig dicht bij een kruising. Riskant dus.Plus het feit dat we niet allemaal en altijd gezegend zijn met een goede traptechniek.
Vroeger nam ik eens vlak voor een te nemen strafschop tijdens een penalty-shootout op de camping tegen de keeper van FC Groningen deze laatste in de maling door quasi-stiekem even in de rechterhoek te kijken waar ik het voor mij liggende ronde apparaat wel even maar niet heus in zou peunen. De keeper dook weliswaar de vanuit míjn oogpunt gewenste hoek in, maar mijn bal belandde doordat ik even werd afgeleid door een mooie vrouw op de tribune helaas op de linkerpaal zodat het feest niet doorging.
In de meeste gevallen zal een keeper een hoek kiezen, maar reken er niet perse op. De lulligste penalty's zijn die waarin de bal in het midden van het doel wordt geschoten en in de wachtende handen van een keeper belandt, die zelf maar geen hoek kon kiezen om in te duiken. Het beste is dus om een hoek te kiezen. Of je het leder nou links of rechts van het doel moet jassen mag je zelf weten. Zaak is om de bal op ongeveer ooghoogte in de hoek te mikken. Een keeper kiest namelijk meestal voor een 'lage'duik.
Het staat ook een beetje idioot als jij hem rustig links onder in de hoek legt terwijl de doelman spectaculair hoog in de rechterkruising zit te graaien naar een zich elders bevindende bal.
Een andere oplossing is de bal over de grond te raken omdat het zelden
voorkomt dat een goalie al schuivend over de grond naar een hoek glijdt. Zeker niet als het veld nat is, want voor hij het weet glijdt hij vrolijk door naar de cornervlag.
Er blijft altijd wat ruimte tussen de zwevende keeper en de grond. Dat is vanzelfsprekend omdat we anders niet van een zwevende keeper spreken. Zo'n bal kan in die loze ruimte worden gebracht, maar moet dan wel geraakt worden in het midden van het midden en de
hoek van het doel, omdat anders verdwaalde vingers de bal nog kunnen beroeren.
Het gevaar bestaat echter dat een laag over de grond scherende bal via
een molshoop of pardoes voorbij wandelende inwoner hiervan in het veld een opwaartse richting kiest. Dat kan gunstig zijn omdat een keeper daar niet op rekent,en in een gunstig geval belandt de bal dan alsnog in het kruis van het doel, en in een ongunstig geval (voor beide partijen) in het kruis van de doelman.
Een andere optie is de keeper reeds te wijzen op de hoek waar je hem in gaat trappen (de bal ). Het schieten in de andere hoek ligt dan weliswaar voor de hand, maar het daadwerkelijk uitvoeren van het schot in de aangegeven richting is natuurlijk feitelijk verrassender. Toch schuilt ook hier een addertje (of molletje) onder het gras. Een gewaarschuwde keeper telt immers voor twee en zal een door de schutter zelf geadviseerde duikrichting eerder kunnen opvolgen dan de tegenovergestelde. Want niets is lulliger dan vergeefs een hoek induiken die anders is dan de aangegeven zijde. Aan de andere kant getuigt het duiken in een reeds bekend gemaakte ruimte van een naiviteit die hem kwalijk genomen kan worden wanneer blijkt dat dit niet de zijde is waar de bal belandt. Je maakt een keeper dus hoe dan ook onzeker, maar jezelf waarschijnlijk ook.
Hoe het in ieder geval níet moet leren we van David Beckham tijdens de kwartfinale van Euro 2004. Er zat niet eens een mooie vrouw op de tribune. De les:Schiet a. een penalty vooral niet met de buitenkant voet en leg b. nooit een bal op een molshoop in uitvoering, want dan is de noodzaak van een keeper niet eens aanwezig. Zorg dus dat een eventuele molshoop op een penaltystip verschoond is van zich bij het horen van een fluitje opwaarts bewegende insekteneters omdat afgezien van een zich rap buiten het stadion begevende bal ook deze onschuldige zoogdiertjes opeens de keeper om de oren kunnen vliegen. Het is een trieste aanblik om een doelman te zien die een zojuist uit zijn hol getrapte mol uit de kruising weet te houden (wat overigens wel een knappe prestatie is).
Nee, neem dan die geniale strafschop in de vorm van een een-tweetje door Cruijff en Olsen tijdens Ajax-Helmond Sport in 1982. Na die actie heb ik echter vreemd genoeg nooit meer een soortgelijke voor de hand liggende oplossing gezien, terwijl de doeltreffendheid van een dergelijke handeling toch wel erg groot genoemd kan worden.
Laatst tijdens de training miste ik weer es een penalty.Een later door mij ingesteld onderzoek wees uit dat er tijdens en vooral dóór mijn aanloop verscheidene regenwormen werden aangewakkerd zich bovengronds te begeven (stamp maar eens op de grond!)waardoor ik lichtelijk struikelend over de pieren de bal weliswaar beroerde maar in sterk verticale richting. Het heeft dus niets met mijn traptechniek te maken, die blijft onvoorstelbaar. Het is maar dat u het weet.