Hier ook zo gedaan, nu betaal ik overigens ook nog de vaste lasten en is de woning ook nog van mij.quote:Op maandag 12 september 2005 11:23 schreef clowncloon het volgende:
Wij doen het behoorlijk eenvoudig: ik betaal de vaste lasten zoals huur, electra water e.d omdat ik een vaste baan heb. Mijn vriendin betaalt de boodschapen (vaak) en studeert. Daar tegenover staat dat alles wat in huis staat van mij is...geen gezamelijke rekening etc.
Hier ook ongeveer hetzelfde. Ik studeer nog en betaal mijn eigen studie, verzekering, kleren ed. En het internet en 100 euro huur. Ik betaal ook het eten door de weeks en de schoonmaakspullen ed.quote:Op maandag 12 september 2005 11:23 schreef clowncloon het volgende:
Wij doen het behoorlijk eenvoudig: ik betaal de vaste lasten zoals huur, electra water e.d omdat ik een vaste baan heb. Mijn vriendin betaalt de boodschapen (vaak) en studeert. Daar tegenover staat dat alles wat in huis staat van mij is...geen gezamelijke rekening etc.
Trouwplannen zijn er nog niet, maar ik zou zeggen, wanneer we allebei werken. Vanwaar die vraag eigenlijk?quote:Op maandag 12 september 2005 12:21 schreef Five_Horizons het volgende:
Tja, ik vraag me dan direct iets af:
Wanneer ga je dan alles wél "sam-sam" doen? Wanneer jullie getrouwd zijn? Wanneer jullie allebei werken?
Nou, ieder moet het op zijn manier doen, maar ik begrijp dat nooit zo: Je woont samen en dus heb je (in elk geval op dat moment) voor elkaar gekozen.quote:Op maandag 12 september 2005 12:25 schreef PiperMaru het volgende:
[..]
Trouwplannen zijn er nog niet, maar ik zou zeggen, wanneer we allebei werken. Vanwaar die vraag eigenlijk?
Lijkt mij dat je juist bij grote inkomensverschillen kunt zien of dat sam-sam wel gaat. (Als je daar tenminste behoefte aan hebt. Ik heb daar absoluut geen behoefte aan)quote:Op maandag 12 september 2005 12:25 schreef PiperMaru het volgende:
[..]
Trouwplannen zijn er nog niet, maar ik zou zeggen, wanneer we allebei werken. Vanwaar die vraag eigenlijk?
Tot mijn vriendin een vaste baan had (dus toen ze nog parttime werkte + studeerde) hebben we alles toch obv inkomen gedaan - gewoon maandelijks verrekenen. Nu hebben we alleen de vaste lasten (huis, gas licht water, kosten voor de huisdieren) door twee gedeeld omdat ze voor 50% wilde delen in het huis. Heb echter afgesproken dat ze pas na 4 jaar aanspraak maakt op het huis omdat ik er al vier jaar eerder eigenaar van was.quote:Op maandag 12 september 2005 12:09 schreef PiperMaru het volgende:
Ik zie dat er best veel mensen zijn die alles op 1 rekening storten en alles gezamenlijk doen. Wij willen allebei niet volledig sam sam, omdat we geen verantwoording willen afleggen aan de ander voor de uitgaven die we doen. We hebben nu zoiets van: zij betaalt een bijdrage aan mij (wat ze kan missen) voor de vaste lasten en de boodschappen, en verder alles gescheiden; kleding, vakanties, uitgaan e.d. Maar we denken nu bv aan situaties als wanneer zij zonder bijbaan komt te zitten. Ga ik dan meer betalen of gaat zij haar spaargeld aanspreken. Dat soort dingen.
Tuurlijk heb je voor elkaar gekozen, maar zij heeft ook ervoor gekozen om te gaan studeren. Een keuze waar ik helemaal achter sta overigens, maar toch. Zij hoeft niet krom te gaan liggen om geld aan mij te betalen, net zo min als dat zin heb om veel uit te geven aan luxe dingen. Ik denk dat we qua bestedingspatroon op een lijn zitten.quote:Op maandag 12 september 2005 12:30 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Nou, ieder moet het op zijn manier doen, maar ik begrijp dat nooit zo: Je woont samen en dus heb je (in elk geval op dat moment) voor elkaar gekozen.
Er zullen altijd momenten zijn dat de één meer verdient dan de ander.
Op dit moment is er de studie, dus je vriending kán sowieso niet meer verdienen dan jij.
Mocht zij later meer verdienen dan jij, dan zegt ze (neem ik aan tenminste) toch ook niet: "Ja, lieve meid, je draagt je eigen steentje maar bij! Ik kan meer uitgeven dan jij, dus dat doe ik dan ook"
Nogmaals: het is jullie ding en als jullie er samen prima mee kunnen leven, hardstikke goed, toch, maar ik lees vaker dit soort discussies en dan heb ik daar eigenlijk altijd een beetje vreemde gedachten bij.
Jij profiteert later toch ook van die studie, neem ik aan?quote:Op maandag 12 september 2005 12:39 schreef PiperMaru het volgende:
Maar het is wel zo dat zij eerst een periode heeft gewerkt en daarin flink heeft gespaard en nu de keuze heeft gemaakt om weer te gaan studeren. Mijn spaargeld zit in mijn huis en inboedel, waar zij nu ook van gaat meeprofiteren. Dus dan vind ik het niet meer dan redelijk als zij voor haar collegegeld of een vakantie of een nieuwe computer haar eigen spaargeld aanspreekt.
Dat is natuurlijk nog maar afwachtenquote:Op maandag 12 september 2005 12:40 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Jij profiteert later toch ook van die studie, neem ik aan?
Tsja zelf ook de nodige ellende gezien maar die gok moet je dan maar nemen denk ik dan maar.quote:Op maandag 12 september 2005 15:31 schreef Étoile het volgende:
hollander172, dat gevoel heb ik er ook een beetje bij. Maar aan de andere kant kan ik me wel voorstellen dat iemand die in zijn verleden of omgeving veel problemen met financien in een relatie heeft gezien (bijv. scheiding, relatie verbreken etc) wat voorzichtiger wil zijn. Zelfde eigenlijk met 'gewoon' trouwen of trouwen op huwelijkse voorwaarden.
ik kan me de behoudendheid wel voorstellen.quote:Op maandag 12 september 2005 15:31 schreef Étoile het volgende:
hollander172, dat gevoel heb ik er ook een beetje bij. Maar aan de andere kant kan ik me wel voorstellen dat iemand die in zijn verleden of omgeving veel problemen met financien in een relatie heeft gezien (bijv. scheiding, relatie verbreken etc) wat voorzichtiger wil zijn. Zelfde eigenlijk met 'gewoon' trouwen of trouwen op huwelijkse voorwaarden.
Ben ik niet met je eens, Iv leent van mij ook wel eens geld (nu eik nooit meer, maar vroeger wel). Eigenlijk is het heel simpel, ik heb me 4 jaar de pestpokken gespaard voor uitzet+leuke dingen en had een behoorlijk kapitaal. Allemaal leuk en aardig, maar het zou toch raar zijn als je partner dat ff aan minder zinnige dingen uit zou geven?quote:Op maandag 12 september 2005 14:01 schreef hollander172 het volgende:
Voor degenen die het gescheiden houden, leen je dan weleens van je partner als je eigen geld op is?
Ieder moet het voor zich weten natuurlijk maar ik vind het altijd vreemd als partners het gescheiden houden..... Wekt bij mij dan de indruk dat er toch geen volledig vertrouwen is.
En binnenkort misschien geld van je lenen voor het rijbewijs...quote:Op maandag 12 september 2005 16:32 schreef thaduck het volgende:
[..]
Ben ik niet met je eens, Iv leent van mij ook wel eens geld (nu eik nooit meer, maar vroeger wel). Eigenlijk is het heel simpel, ik heb me 4 jaar de pestpokken gespaard voor uitzet+leuke dingen en had een behoorlijk kapitaal. Allemaal leuk en aardig, maar het zou toch raar zijn als je partner dat ff aan minder zinnige dingen uit zou geven?
Ik spaar voor mijn eigen spul, Iv voor haar spul en gezamelijk betalen we vaste lasten en evt. als de wasmasjien kapot zou gaan. Gelukkig zal dat niet snel zijn, alles is gloednieuw en net 2 maanden uit de doos
Maar ik vind geld lenen van elkaar niet echt een vreemd idee hoor
hear hearquote:Op maandag 12 september 2005 17:57 schreef PiperMaru het volgende:
Ik vind het niet realistisch om te denken: als je van elkaar houdt, dan komt dat wel goed en als je daar zo zakelijk over denkt dan zit er iets niet goed in de relatie even kort door de bocht natuurlijk
Ik blijf het een vreemd idee vinden, aan de ene kant een gelijkwaardige partner maar op financieel vlak kan hij/zij dus wel afhankelijk van je zijn.......quote:Op maandag 12 september 2005 16:32 schreef thaduck het volgende:
Ben ik niet met je eens, Iv leent van mij ook wel eens geld (nu eik nooit meer, maar vroeger wel).
Mwah, ik neem aan dat je partner in meer opzichten bij je past dan alleen qua opvatting, sexueel of wat dan ook. Uitgaven en de verantwoordelijkheid voor het gezamelijke budget horen daar mi ook bij.quote:Eigenlijk is het heel simpel, ik heb me 4 jaar de pestpokken gespaard voor uitzet+leuke dingen en had een behoorlijk kapitaal. Allemaal leuk en aardig, maar het zou toch raar zijn als je partner dat ff aan minder zinnige dingen uit zou geven?
Afspraken maken hoort erbij, welke invulling je ook kiest.quote:Op maandag 12 september 2005 17:57 schreef PiperMaru het volgende:
Toch grappig inderdaad dat mensen er zo verschillend over denken.
Je leest wel eens dat geld het nr. 1 ruzie-onderwerp is in een relatie. Om die ruzies te vermijden, denk ik dat het gewoon goed is om daarover goeie afspraken te maken en desnoods op papier te zetten. Dat heeft helemaal niets met een gebrek aan vertrouwen te maken.
Dat is ook zo, alleen denk ik niet dat je altijd dezelfde ideeen hebt over invulling van dingen. Zo heb ik bijvoorbeeld een auto, en zij een fiets. Mijn spaargeld gaat naar een andere auto, haar spaargeld naar een nieuwe fiets. Zo wil ik een flipperkast en zij wil een nieuwe whatever. En zo kan ik nog wel even doorgaanquote:Op dinsdag 13 september 2005 09:12 schreef hollander172 het volgende:
Mwah, ik neem aan dat je partner in meer opzichten bij je past dan alleen qua opvatting, sexueel of wat dan ook. Uitgaven en de verantwoordelijkheid voor het gezamelijke budget horen daar mi ook bij.
[..]
Dergelijke uitgaven wordt eerst overlegd alvorens we iets doen.quote:Op dinsdag 13 september 2005 09:24 schreef thaduck het volgende:
[..]
Dat is ook zo, alleen denk ik niet dat je altijd dezelfde ideeen hebt over invulling van dingen. Zo heb ik bijvoorbeeld een auto, en zij een fiets. Mijn spaargeld gaat naar een andere auto, haar spaargeld naar een nieuwe fiets. Zo wil ik een flipperkast en zij wil een nieuwe whatever. En zo kan ik nog wel even doorgaan
Dan sta ik dus te werken voor zijn nieuwe flipperkast waar ik weinig om geef...en hij staat te werken voor mijn nieuwe schoenenquote:Op dinsdag 13 september 2005 09:12 schreef hollander172 het volgende:
Mwah, ik neem aan dat je partner in meer opzichten bij je past dan alleen qua opvatting, sexueel of wat dan ook. Uitgaven en de verantwoordelijkheid voor het gezamelijke budget horen daar mi ook bij.
Maar hij wil toch een nieuwe auto...moet ik daar dan weken voor gaan werken zodat hij het in 1 klap op kan maken en ik nix meer over houd??quote:Op dinsdag 13 september 2005 10:21 schreef hollander172 het volgende:
[..]
Dergelijke uitgaven wordt eerst overlegd alvorens we iets doen.Ook normaal denk ik?
Als ik mijn vriendin over de zeik wil hebben moet ik vooral bijv. een nieuwe auto oid kopen.
Het heeft als voordeel dat je sneller iets kan kopen omdat je er beide voor spaart, de ene keer wat voor haar en de volgende keer wat voor mij.
Overigens (bedenk ik me net, gaat ongemerkt eigenlijk) delen we het vrijwel altijd mee als er iets aangeschafd is, zelfs kleine dingen. Het is eigenlijk nooit zo dat er ineens "iets" nieuws bij is gekomen zonder dat we er beide vanaf weten.
Ik vind dat niet krom hoor. Je doet het samen of je doet het niet, maar dat is mijn bescheiden mening.quote:Op dinsdag 13 september 2005 17:18 schreef ivetje het volgende:
[..]
Maar hij wil toch een nieuwe auto...moet ik daar dan weken voor gaan werken zodat hij het in 1 klap op kan maken en ik nix meer over houd??
Nee, dingen voor ons samen kopen we ook samen...maar als ik iets perce wil hebben en hij niet vind ik dat ik daar gewoon zelf voor moet werken hoor. Is anders wel makkelijk, ik pak even al zijn spaargeld voor mijn nieuwe fiets waar hij nooit iets mee doet. Da's toch krom
Ik vel er verder geen oordeel over maar wij zijn blij voor elkaar als we iets (kunnen) kopen wat we graag willen hebben.quote:Op dinsdag 13 september 2005 17:15 schreef ivetje het volgende:
[..]
Dan sta ik dus te werken voor zijn nieuwe flipperkast waar ik weinig om geef...en hij staat te werken voor mijn nieuwe schoenenZou daar niet echt blij mee zijn...hij wil hele andere dingen kopen dan ik, dus spaar je er ook zelf maar voor.
quote:Op dinsdag 13 september 2005 17:18 schreef ivetje het volgende:
Maar hij wil toch een nieuwe auto...moet ik daar dan weken voor gaan werken zodat hij het in 1 klap op kan maken en ik nix meer over houd??
Zoals jij het neerzet is idd krom en zou bij ons nooit voorkomen, overleg weet je nog?quote:Nee, dingen voor ons samen kopen we ook samen...maar als ik iets perce wil hebben en hij niet vind ik dat ik daar gewoon zelf voor moet werken hoor. Is anders wel makkelijk, ik pak even al zijn spaargeld voor mijn nieuwe fiets waar hij nooit iets mee doet. Da's toch krom
Ik heb een zelfde bescheiden mening.quote:Op dinsdag 13 september 2005 18:19 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ik vind dat niet krom hoor. Je doet het samen of je doet het niet, maar dat is mijn bescheiden mening.
op het gevaar af dat ik een open deur intrap...quote:Op donderdag 15 september 2005 01:34 schreef Sessy het volgende:
Een samenlevingscontract is een must hoor.
Ik hoor van zo veel mensen in m'n omgeving dat 't zonder financieel fout is gegaan bij het uit elkaar gaan!
Een samenlevingscontract (standaard) heeft ook z'n nadelen als je niet elke prulletje beschrijft.quote:Op donderdag 15 september 2005 01:34 schreef Sessy het volgende:
Een samenlevingscontract is een must hoor.
Ik hoor van zo veel mensen in m'n omgeving dat 't zonder financieel fout is gegaan bij het uit elkaar gaan!
Volgens mij was ik dat..quote:Op maandag 12 september 2005 11:19 schreef PiperMaru het volgende:
Mijn vriendin (23) en ik (24) willen binnenkort gaan samenwonen. Ik werk en heb een eigen huisje, zij studeert en woont nog thuis. We zijn een beetje een financiële en huishoudelijke planning aan het maken nu. Als je beide een vast inkomen hebt is het naar mijn idee makkelijk; je betaalt beide een bijdrage voor de vaste lasten, naar draagkracht uiteraard. Maar met de combi werken/studeren, waarbij de ene partner een onregelmatig inkomen heeft (verschillende bijbaantjes, onregelmatige ouderbijdrage) en de ander een vast inkomen en een eigen huis, vind ik het toch iets lastiger.
Nu vroeg ik me af hoe andere stellen met de combi werken/studeren dat financieel geregeld hebben. Hoe doe je het als de ene partner een eigen huis heeft? Wat is redelijk om bij te dragen? Wel of geen gezamenlijke rekening? Wel/geen samenlevingscontract? Wat doe je gezamenlijk en wat niet? Spaar je en hoeveel? Wie betaalt de studie?
Kan zijn dat hier al een topic over liep (herinner me een topic van een jongen met studerende vriendin die haar stufi/lening wou sparen en hem voor de kosten wou laten opdraaien) maar ik kon het niet terugvinden...
Dat is voor iedereen weer anders. Er zijn specialisten die daar heeeeeeeeeeeel veel over weten. En dat zijn dezelfde die deze contracten ook opstellen. Maar informeren bij kennissen en vrienden hoe zij dit geregeld hebben is wel een aanrader. Je hoort dan ook wat voor hun niet zo noodzakelijk is of juist wel. En waarom ze dat vinden. Daar kun je dus heel goed je voordeel mee doen.quote:Op donderdag 15 september 2005 09:58 schreef avotar het volgende:
[..]
op het gevaar af dat ik een open deur intrap...
hoe hebben de mensen het geregeld die het wel allemaal hebben vastgelegd?
Je kunt in een samenlevingscontract laten opnemen dat de partners zelf bijhouden wat en van wie is (op 't moment dat 't dus nog goed gaat met de relatie). Helaas wordt dat in de praktijk dan toch weer vergeten.quote:Op donderdag 15 september 2005 10:06 schreef Rekkie het volgende:
[..]
Een samenlevingscontract (standaard) heeft ook z'n nadelen als je niet elke prulletje beschrijft.
Voorbeeld: Ik kreeg van mijn ouders destijds een wasmachine, droger, vaatwasser.... die was voor mij bedoelt, door dat wij niet hadden beschreven wat nu precies van wie was, kon zij aanspraak maken op 50% van de restwaarde op moment van uit elkaar gaan.
Wij zijn getrouwdquote:Op donderdag 15 september 2005 09:58 schreef avotar het volgende:
[..]
hoe hebben de mensen het geregeld die het wel allemaal hebben vastgelegd?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |