woniya | zaterdag 10 september 2005 @ 13:17 |
Mijn dochter is leerling kok en moet een messenset hebben, is het beter om zo'n dure set van een Duits merk aan te schaffen (dat doen veel leerlingen) of is een standaardset die via school kan worden aangeschaft goed. Wat is jullie ervaring. | |
harlingen | zaterdag 10 september 2005 @ 13:24 |
De standaardsets zijn toch van Zwilling (zie http://www.zwilling.com/ ) ? Althans wel bij bijv. de hogere hotelschool in bijv. Leeuwarden. De standaardsets bevatten vaak 2 messen, een aanzetstaal en een schilmes. Reken rond de 75 tot 100 euro hiervoor (incl. vervoershoes). De scholen krijgen korting omdat ze grotere aantallen afnemen. Het is dus niet slim om zelf naar een winkel te gaan, dan ben je rond de 30% duurder uit. De standaardset van de school nemen dus, die is ook door de docenten uitgekozen en perfect voor het gebruik op school. | |
charon | zaterdag 10 september 2005 @ 14:00 |
Deze? http://www.iwantoneofthose.com/search.do?productCode=KNIBLO | |
Euc- | zaterdag 10 september 2005 @ 14:21 |
quote:Bullshit. Je kunt het beste die van school nemen, in 99% van de gevallen is dit Sabatier, en dat zijn erg fijne en goede messen. Ik doe zelf ook de hotelschool, en wij hoefden niet eens een messenset aan te schaffen, we konden alles van school gebruiken, maar ik heb zowiezo eigen messen aangescahft, omdat ik ze ook nodig had voor stage/werk etc. Ik heb zelf de Zwilling 5 star serie, érg fijne messen. Moet alleen nog zo een wusthoff of zwilling messenkoffertje hebben, alleen die beginnen vanaf de 200 euro, en dat is me voorlopig toch nét iets te duur. Trouwens, een vriendin van me doet ook de hotelschool, in heerlen, en zij moest ook een messenset aanschaffen, voor 160 euro had zij een ENORM uitgebreide messenset, met alles erop en eraan, incl zo een roltasje (dat zijn wel rot dingen), koksmes, vleesmes, vleesvork, aanzetstaal, tourneermesje, aardappelmesje, econoomschiller, pommes parisien, aanzetstaal, en nog een paar van die kleine dingen. | |
Euc- | zaterdag 10 september 2005 @ 14:25 |
Oh je vraag is wat beter is, ja.. de duitse merken als in zwilling en wusthof is natuurlijk wel de créme de la créme, deze gaan bij goed gebruik HEEL wat jaartjes mee, en zijn zonder meer beter dan de sabatier messen. Probeer eens na te vragen wat voor set ze via school krijgen.. Je kunt het ook een stapje hoger nemen en japanse messen kopen, van Global of KAI, deze zijn dan wel een paar treedjes duurder (euro of 150 voor een koksmes van KAI, global heb je een 3 delige set voor 160 euro, bestaande uit koksmes, vleesmes en officemes). Het zweedse merk Fallkniven is zelfs nog een treedje duurder, een koksmes begint vanaf 260 euro. Maar die messen zijn niks voor de beginnende kok. [ Bericht 1% gewijzigd door Euc- op 10-09-2005 14:58:47 ] | |
Pietverdriet | zaterdag 10 september 2005 @ 14:38 |
Het is onzin om voor een leerling direct een complete set creme de la creme messen aan te schaffen. Schaf een goedkope set aan, voldoen uitstekend voorlopig, in de praktijk later werk je toch maar met een zeer beperkt aantal en die kan je dan als nog eens in goed aanschaffen. Je moet je vak in je vingers krijgen, niet in een koffertje. Dat moet je leren en kan je niet kopen. | |
harlingen | zaterdag 10 september 2005 @ 14:39 |
in Leeuwarden verkopen ze op de hotelschool Sabatier en niet Zwilling, ik raakte even in de war met de set die ik hier thuis heb. Excuus. | |
Drive-r | zaterdag 10 september 2005 @ 14:41 |
quote:Helemaal mee eens. Daarbij is de keuze voor een bepaald type mes uiteindelijk ook deels persoonlijk. Het zou zonde zijn om veel geld uit te geven aan een set die je uiteindelijk niet helemaal ligt. Liever eerst leren werken met een standaard set en dan een duidelijke keuze kunnen maken in een later stadium.... | |
Euc- | zaterdag 10 september 2005 @ 14:57 |
DIe peperdure kai, global en fallkniven messen zijn ook niets voor de beginner, zeg ik er toch ook bij? Maar het prijsverschil tussen wusthof, zwilling en sabatier is te verwaarlozen. | |
Steve-O | zaterdag 10 september 2005 @ 15:00 |
Die van tell sell nix voor je ![]() | |
Euc- | zaterdag 10 september 2005 @ 15:01 |
quote:Je moet wel fatsoenlijke messen hebben, waar je iig op moet letten is een verdikking aan het begin van het lemmet (het snijgedeelte zeg maar), vanaf het handvat gezien moet het eerste gedeelte een verdikking hebben en daarna overgaan in het snijgedeelte. Dit is ter bescherming van jezelf en van het mes, jij kan je er niet tegen stoten wat weer wonden oplevert, en het mes is íets meer valbestendig. | |
Sjeen | zaterdag 10 september 2005 @ 15:02 |
quote:Dan is het dus juist verstandig om gewoon de basic set aan te schaffen via school (ook ivm korting). Ik heb die van mij inmiddels 11 jaar en ben er nog steeds heel blij mee. | |
woniya | zaterdag 10 september 2005 @ 15:02 |
Haretelijk bedankt voor jullie adviezen, nu kunnen we erover gaan nadenken wat je gaan kiezen groetjes | |
charon | zaterdag 10 september 2005 @ 15:36 |
quote:Eerst klikken, dan reageren... ![]() | |
Sjeen | zaterdag 10 september 2005 @ 15:42 |
quote:Geklikt... ziet er grappig uit om in de keuken te zetten, maar lijkt me niet geschikt voor profgebruik. | |
charon | zaterdag 10 september 2005 @ 15:53 |
quote:Nee natuurlijk niet.. was dan ook niet serieus bedoeld! | |
Euc- | zaterdag 10 september 2005 @ 15:56 |
quote:Ja ik ga reageren op iets waarvan ik niet weet waarover het gaat, erg logisch geredeneerd! Ik zie nu dat je dat als grapje bedoeld, maar je originele post leek niet eens op een grapje, en het leek alsof je serieus die messen voorstelde. Daarop zei ik: Bullshit, omdat die messen dus echt niet in een prof keuken gebruikt kunnen worden, ja het kan wel, maar of het fijn is om daar de hele dag mee te snijden is een 2e, verder betwijfel ik of ze je die op school laten gebruiken. | |
pievdb | zaterdag 10 september 2005 @ 17:50 |
quote:Volgens de HCCP-normen mogen die Global messen bij mijn weten niet gebruikt worden. Er kunnen voedselresten in de gaatjes van het handvat blijven steken en dit is onhygiënisch. Althans, dat wist onze chef ons te vertellen | |
Pietverdriet | zaterdag 10 september 2005 @ 18:15 |
Sja houten handvatten mogen ook niet meer. Volledige waanzin, maar ja, HCCP regels | |
pievdb | zondag 11 september 2005 @ 20:44 |
Mijn excuses, het is trouwens HACCP. Global heeft ook messen met een volledig gesloten handvat, welke wel door HACCP zijn goedgekeurd. | |
mirugai | maandag 12 september 2005 @ 12:52 |
quote:Welke serie is dat dan? De normale serie heeft toch al een gesloten handvat? Het zou om de putjes in het handvat gaan. quote:Haha, het is toch ook te gek zeg. Sta je daar met je Japanse $1000 honyaki yanagiba, mag je er niet mee snijden omdat het handvat van hout is en het handvat niet gesloten is ![]() | |
Rio | maandag 12 september 2005 @ 13:55 |
quote:Misschien de Global Pro? Al heeft die volgens mij dezelfde HACCP putjes. Ik werk niet in een keuken, maar het lijkt mij -als het echt zo is- klinkklare onzin aangezien die putjes zeer ondiep zijn. Absoluut geen bacteriehaard. Kan het me niet voorstellen. | |
Pietverdriet | maandag 12 september 2005 @ 18:06 |
quote:Lijkt me ook echt een mes voor een leerling kok :-) Of voor in de Hoereca, Heb een bandstalen mes van een paar euro en dat bevalt me prima. Gebruik is net zo vaak als de dure Duitsers | |
mirugai | maandag 12 september 2005 @ 18:14 |
quote:Japanse meesterchefs gebruiken die dingen. quote:Fijn voor je ![]() | |
Pietverdriet | maandag 12 september 2005 @ 18:30 |
quote:Niveau japanse meesterchef haalt denk ik niemand in europa. | |
Euc- | maandag 12 september 2005 @ 19:17 |
Misschien omdat wij meer geinteresseerd zijn in de frans/italiaanse keuken dan in de japanse? (ik iig wel) | |
Euc- | maandag 12 september 2005 @ 19:17 |
Wat is nou de meerwaarde van die honyaki yanagiba messen? Ik mis het ff.. | |
rashudo | maandag 12 september 2005 @ 20:02 |
Is het niet zo dat hout juist bacterien doodt? | |
Pietverdriet | maandag 12 september 2005 @ 20:13 |
quote:Ja, Houten snijplank is ook beter dan plastic, maar de voedsel en waren autisten zien dat anders. | |
Pietverdriet | maandag 12 september 2005 @ 20:15 |
quote:Nee, die japanse meesterchefs zijn écht betere vaklui. Japanners hebben een heel hoog streven naar perfectie. | |
rashudo | maandag 12 september 2005 @ 20:18 |
quote:En dat is niet alleen in de keuken zo ![]() | |
mirugai | maandag 12 september 2005 @ 20:53 |
quote:Waar heb je die kennis vandaan? Overigens heb ik in de VS helaas een workshop gemist van Morimoto, dat is een van de iron chefs (als je dat programma kent). De skills van dat soort figuren is echt ongelofelijk. Hier is z'n messensetje te zien: http://www.japanese-knife.com/chefinterview/morimoto.pdf Zo'n beetje alle Japanse chefs, waarbij ik geassisteerd heb, die al zeker dertig jaar in het vak zaten en echt goed waren, werkten met masamoto honyaki's. En wat betreft dat streven naar perfectie, ik heb wel een aardig OT verhaal van een maat van me die houtbewerker is. Volgens hem is er een bepaalde certificering voor houtbewerker in Japan waarbij op het examen een T-verbinding met de hand uit twee stukken hout dient te worden gesneden/gekapt, de T-verbinding dient in elkaar gezet te worden en daarna voor vijf minuten in kokend water ondergedompeld te worden. Als de T-verbinding daarna uit elkaar wordt getrokken en het hout op de verbinding nat is zijn ze gezakt! | |
rashudo | maandag 12 september 2005 @ 20:57 |
Ik wil al heel lang iron chef zien ![]() Een gigantische keukenmes van $30.000 dat is wel een beetje gek mirugai. | |
mirugai | maandag 12 september 2005 @ 21:17 |
quote:Iron chef is super gaaf!! Van de nieuwe serie' Iron chef Amerika' zijn dvd's te koop. De oude (japanse) serie vind ik wel toffer. Ze zijn trouwens te downloaden. quote:Ja, dat is wel heel veel ja. Maar het is echt een andere cultuur. En dat mes van hem is echt iets unieks. Een mes is het belangrijkste instrument van een sushi chef, wellicht dat er daarom zulke hoge eisen aan wordt gesteld. Het is denk ik ook een kwestie van het waarderen van kwaliteit. | |
rashudo | maandag 12 september 2005 @ 21:25 |
quote:Is die japanse serie ook op DVD te krijgen hier in NL? Ik vind het toch moeilijk om voor te stellen hoe je met zo'n groot mes in de keuken moet werken.. het lijkt mij dat dat alleen in de weg zit! | |
Martijn_77 | maandag 12 september 2005 @ 22:39 |
He jongens voor de de discussie en gesprekken over messen hebben we [CENTRAAL] Keuken hardware (messen, staafmixers, pannen...) Dit topic ging volgens mij meer over welk messenset een leerlingkok het beste zo kunnen kopen. | |
pievdb | dinsdag 13 september 2005 @ 20:20 |
quote:Ook houten planken zijn voor de HACCP-regels een tijdje uit den boze geweest. Toen waren er de plastic planken, nu begint men weer op houten planken terug te keren (van HACCP uit dan), want als je een houten plank afschuurt heb je geen snijgroeven meer in je houten plank. Nuja, sommige regels zijn overdreven. Ik heb trouwens ook de messenset van school aangeschaft, welke goed snijden, zeker voor een beginneling. | |
Pietverdriet | dinsdag 13 september 2005 @ 20:45 |
Belangrijker dan een duur merk is er voor zorgen dat je messen scherp zijn. Regelmatig laten slijpen (das een vak) en dagelijks aanzetten. | |
GrotePier | vrijdag 16 september 2005 @ 02:07 |
het is een goeie investering.....het is niet erg om er redelijk wat geld aan uit te geven....het is tenminste haar gereedschap om goed werk mee af te kunnen leveren...en als je 1 of ander knaken merk koopt wat je iedere week naar de messenhandel mkoet brengen om te laten slijpen dat schiet ook niet op...... | |
MissHobje | vrijdag 16 september 2005 @ 02:15 |
Als je in rotterdam bij de J A Henckels Zwilling winkel bent(lijnbaan 106 ) .. moet je eens vragen naar de B-messen uit de kelder ![]() Zit soms mega klein krasje op het mes ( 2x slijpen en daar zie je niets meer van en komen toch door gebruik op) dan kan ook enorm schelen in aanschaf ( nadeel hij heeft niet altijd aanbod) | |
tijger1974 | vrijdag 16 september 2005 @ 11:10 |
Laat je nooit verleiden tot de aanschaf van hele goedkope messen (action of dumpstore e.d.), deze zullen sneller bot worden maar kunnen ook sneller breken bij de punt of waar het mes en het handvat samen komen. Het gebruiken van een mes voor horeca doeleinden is al moeilijk genoeg, zeker als je troep gaat gebruiken. M.a.w. je zal het sneller leren met goed gereedschap, dit wil niet zeggen dat je het beste of het duurste moet halen. Je kan rustig vertrouwen op de keuze die de school maakt, en die is relatief toch goedkoop. zeker als je de prijs met kwaliteit gaat vergelijken. | |
Euc- | vrijdag 16 september 2005 @ 11:16 |
Daarbij, geloof het of niet, maar goedkope messen zijn gevaarlijk. Die goedkope messen worden dus sneller bot, als jij dan uitschiet met een beetje kracht dan heb jij een flinke wond in je vinger, maar is hij er niet helemaal af en komt het maar tot het bot ofzo. Terwijl een goed en scherp mes je vingertopje (of hele vinger ![]() | |
fembol | vrijdag 16 september 2005 @ 11:31 |
Ik heb via school WMF messen gekocht. 1 koksmes, 1 broodmes, 1 officemesje, 1 parriesienne boor, 1 paletmes. Superspul! Messen niet in de afwasmachine doen en zeker niet laten vallen, dan zijn ze snel bot. | |
Pietverdriet | vrijdag 16 september 2005 @ 22:46 |
quote:Ja, goedkope messen hebben zachter staal, maar dat betekend ook dat je ze beter aan kan zetten. Heel mooi die messen van keihard staal, maar zijn nauwelijks aan te zetten. Persoonlijk heb ik mijn messen van koolstof staal (dus niet edelstaal) het liefst. Ze roesten weliswaar, maar ze zijn altijd snel en makkelijk aan te zetten en makkelijk te slijpen. Keiharde messen moet je door een vakman laten slijpen, zachtere messen haal je zelf over een wetsteen. | |
777bas777 | vrijdag 16 september 2005 @ 23:29 |
Bij de AH hadden ze een Zwilling/Henckels mesen blok in de aanbieding voor 60 euri. Ik weet niet of dat nu nog het geval is. Die messen zijn echt onverwoestbaar en je hebt ze ook zelf zo weer scherp. Ik heb ze nu ook al 6 jaar en heb er nog steeds veel plezier van. ![]() Als ze zo lang meegaan dan is het echt niet duur. Kijk wel even waar je ze koopt want de verschillen zijn enorm. Mischien dat ze via het internet goedkoper te vinden zijn dan in de winkel. | |
Euc- | vrijdag 16 september 2005 @ 23:44 |
http://www.knivesandtools.com/nl/ ben ik zeer tevreden over, heb zelf dan wel alleen maar henckels 5 star messen, maar ga nu een global tourneermesje bestellen, die vind ik ZO fijn in de hand liggen.. | |
mirugai | zaterdag 17 september 2005 @ 00:07 |
quote:ik merk het! ![]() En consequent blijven he moderator!!! ![]() |